Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Mafijski blues

komedija
Spet imam težave, kapiš?
Na sporedu od: 27.3.2003, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Scenarij: Harold Ramis, Peter Tolan, Peter Steinfeld
Režija: Harold Ramis

Vsebina

Mafijski šef Paul Vitti bo kmalu izpuščen iz zapora Sing Sing. Agenti FBI, ki ga ves čas nadzorujejo, postajajo vse bolj zmedeni. Dan za dnem so priča, kako zloglasni newyorški zločinec hodi po sobi v napol-katatonični otopelosti in poje pesmice.

Je Vitti doživel živčni zlom, ker mu mafijski nasprotniki grozijo s smrtjo, ali je njegovo čudno obnašanje le zvit podvig, da bi ga predčasno izpustili? FBI-ju zadeve niso jasne, zato na pomoč pokličejo Vittijevega bivšega psihiatra Bena Sobela (BILLY CRYSTAL), ki naj bi podal svoje mnenje. Tudi on ne more z gotovostjo potrditi njegovega resničnega stanja.

Na zadnji terapiji je skušal Vittijevim napadom tesnobe priti do dna, vendar je dosegel bore malo. Potrebna bi bila dolgotrajna terapija, da bi lahko preučil demone, ki se skrivajo v Vittijevi podzavesti in mu pomagal priti na pravo pot. Toda odločil se je, da tega ne bo počel. Ne z Vittijem. Sploh pa ne zdaj.

V resnici ima Sobel polno svojih problemov, na katere se mora osredotočiti. Zaradi nenadne očetove smrti se je znašel v krizi identitete, ki je zamajala njegovo zasebno, kot tudi profesionalno življenje. Poleg tega pa bi njegova žena Laura (LISA KUDROW) pobesnela, če bi nepredvidljivega Vittija ponovno vpletel v njuno življenje. Toda Vittiju odobrijo pogojni izpust, pod pogojem, da Sobel prevzame skrbništvo nad njim. Tokrat Vitti ne bo le njegov pacient, obeta se mu veliko hujše - živeti bo moral z njim v svoji hiši. Vendar nima druge izbire. Če želi vnesti mir v svoje življenje, mora gangsterja ozdraviti in mu pomagati najti pošteno zaposlitev.

Vsaj na prvi pogled se zdi, da je Vitti pomoč sprejel. In Sobel bi mu resnično rad verjel. Toda kako naj verjame temu, če pa na obisk kar naprej prihajajo tipi, kot je Lou 'Šraufciger'?

O produkciji

Po nepričakovanem uspehu komedije Analiza pa taka iz leta 1999, ko se psihotični mafijec Paul Vitti po pomoč zateče k uglednemu psihiatru Benu Sobelu, ki je tudi sam nagnjen k napadom tesnobe, so ustvarjalci ponovno združili svoje moči in se odločili posneti drugi del.

Ko vpliven gangster Vitti izve, da bo postal šef mafijske družine, ga zgrabi panika: cele noči ne more spati, težko diha, poleg tega pa mu začne nagajati tudi libido. Psihiater Sobel ni najbolj navdušen nad tem, da bi prevzel njegov primer, vendar se noče zameriti čustveno motenemu gangsterju.

"Lahko rečem, da smo bili precej šokirani nad uspehom filma Analiza pa taka," pravi producentka Paula Weinstein, ki je poleg Roberta De Nira tudi soustanovi-teljica podjetja Tribeca Productions. "Presenetilo nas je, da je doživel tolikšno naklonjenost. Očitno sta mafijec in njegov psihiater s svojim karakterjem gledalcem prirasla k srcu. Vsi, ki smo soustvarjali film, predvsem pa režiser, Billy in Robert, smo čutili čarobnost, ki se je zgodila že na snemanju in nadaljevala s premiero filma."

Kljub uspehu pa producentki P. Weinstein in Jane Rosenthal nista načrtovali nadaljevanja, toda kmalu sta se strinjali, da čudaško ljubeč in odvisni odnos med Vittijem in Sobelom ponuja nove razsežnosti. Očitno so njune značilnosti izredno prirasle k srcu tudi obema igralcema.

Crystal pove, da so ga ljudje na ulici ustavljali in mu citirali De Nira iz filma: "Ti....Odličen si. Nadarjen si, prijatelj moj."Ljudje so enostavno uživali v tem, da se je De Niro spravljal name."

De Niro prizna, da je bil izredno vesel, ko so se odločili za nadaljevanje in je z navdušenjem čakal začetek snemanja. Smernice so bile v scenariju začrtane, toda veliko dialogov se je porodilo tudi na snemanju samem, zato so se stvari po potrebi spreminjale.

Film Analiza pa taka setiče Vittijevih bojazni, v tem nadaljevanjupa na dan privrejo temačne skrivnosti njegove psihe in zato je podvržen nenehnim pritiskom.

Po mnenju režiserja Harolda Ramisa je najslabše izhodišče za nadaljevanje, če ustvarjalce žene le potreba po dodatnem izrabljanju uspešne blagovne znamke. Ravno zato je raje počakal, dokler ni prišla prava ideja in scenarij, ki je bil dobro utemeljen.

O igralcih

Robert De Niro

De Niro je zaslovel s filmom The Wedding party leta 1969 režiserja Briana de Palme. Leta 1973 si je kar z dvema vlogama pridobil nagrado newyorških kritikov, in sicer za najboljšega stranskega igralca v vzponu za film Bang the Drum Slowly in za film Mean Streets režiserja Martina Scorseseja.

Leto 1974 se je nadaljevalo s še večjim uspehom, dobil je oskarja za stransko vlogo, ko je upodobil mladega Vita Corleoneja v legendarnem Botru II, leto 1980 mu je prineslo še drugega oskarja, tokrat za glavno vlogo v izvrstnem Scorsesejevem filmu Pobesneli bik (Raging Bull). Sledile so še štiri oskarjevske nominacije: v Scorsesejevem odličnem Taksistu, v vlogi vietnamskega veterana v Ciminovem Lovcu na jelene, v vlogi katatoničnega bolnika v Prebujenju (Awakenings) režiserke Penny Marshall in kot bivši zapornik, ki se želi maščevati v Scorsesejevi predelavi (leta 1992) legendarne klasike Rt strahu (Cape Fear).

Svoj igralski talent in sposobnost vživljanja v najrazličnejše karaterje je dokazal v filmih, kot so The Last Tycoon Elie Kazana, Bernardo Bertollucijev 1900, Grosbardov True Cofessions in Falling in Love, Sergio Leonejev Bilo je nekoč v Ameriki , Scorsesejev King of Comey, New York New York, GoodFellas in Casino, Terry Gilliamov Brazil, Roland Joffov The Mission , Brian De Palmov Nedotakljivi, Alan Parkerjev Angel Heart, Brestonov Midnight Run, Neil Jordanov We're No Angels, Ron Howardov Backdraft, Michael Caton - Jonesov The Boy's Life, McNaughtonov Mad Dog and Glory, v Zgodbi iz Bronxa, De Nirovem režijskem prvencu, Kenneth Branaghov Marry Shelley's Frankenstein, Jerry Zakijev Marvinova soba, Tony ScottovOboževalec, Cuaronov Velika pričakovanja, Tarantinov Jackie Brown, Ramisov Analyze this, Schumacherjev Flawless, Jay Roachev Meet the Parents... in nedolgo tega Ozov Obračun.Trenutno ponovno snema z režiserjem Michaelom Catonom Jonesom dramo City By the Sea.

De Niro je zelo ponosen na rast svoje produkcijske hiše, Tribeca Productions, in Tribeca filmskega centra s sedežem v New Yorku, ki ga je ustanovil leta 1988 skupaj z Jane Rosenthal. Zavzema se razvoj zanimivih projektov, najema ustrezne producente, režiserje in igralske ekipe zanje. Tribeco je zaznamovala Zgodba iz Bronxa, drugi pomembni filmi izpod te hiše pa so: Thunderheart, Rt strahu, Mistress, Night and the City, The Night We Never Meet, Faithful, Panther, Marvin's Room, Wag the Dog, Analyze This, Flawless, Rocky and Bullwinkle in Meet The Parents.

Billy Crystal

Poleg glavne vloge v filmu Mafijski blues je tudi njegov izvršni producent.

Crystalova kariera spada med eno izmed najbolj vsestranskih in izredno donosnih v svetu zabavne industrije - slovi kot igralec, tako filmski kot televizijski, obenem pa je uspešen tudi pri pisanju scenarijev, kot režiser in producent.

Crystal je odraščal z glasbo, saj je njegov oče, poleg tega, da je imel v lasti prodajalno plošč, tudi produciral koncerte največjih kraljev jazza, med drugim tudi legendarnega Billyja Hollidayja.

Med drugim slovi kot izredno nadarjen komik, z izrazitim smislom za oponašanje in satiro. Svoj talent je pilil že od malih nog, ko je radovedno opazoval svojo družino in slavne osebnosti, ki jih je spoznaval preko družinskega posla. Poleg tega, da je gostoval na turnejah Billyja Joela, Neila Sedake in drugih, je postal tudi stalen gost popularne ameriške nanizanke Soap in prvič javno upodobil homoseksualca. Med letom 1984 in 1985 je sodeloval v oddaji Saturday Night Live in ustvaril značajske like, kot sta Fernando in Willie Mazohist.

Med pomembnejše filme, v katerih je igral, štejemo: Ko je Harry srečal Sally, City Slickers, Mr. Saturday Night in Forget Paris, ki ju je tudi režiral, Hamlet režiserja Kennetha Branagha, Deconstructing Harry režiserja Woodyja Allena, Analize This in Ameriška ljubljenca s Catherine Zeta Jones, Julio Roberts in Johnom Cusackom. Nazadnje smo ga slišali v Pošastih iz omare, kjer je svoj glas posodil liku Mikea Wazowskega. Njegov smisel za humor smo lahko občudovali med drugim tudi, ko je vodil podelitev oskarjev kar sedemkrat in trikrat podelitev grammyjev.

Televizijski film 61, ki ga je režiral in izvršno produciral, je prejel 12 nominacij za emmyja, vključno za najboljšo režijo in najboljši tv film.Serija Sessions, ki jo je ustvaril, zanjo napisal scenarij in jo produciral, je prejela številne nagrade, med drugim tudi 6 emmyjev, 6 ameriških nagrad za komedijo.

Ostala filmografija: Running Scared, This is Spinal Tap, The Princess Bride, Throw Momma from the Trai in Memories of Me.

Lisa Kudrow (Laura Sobel)

Poznamo jo predvsem iz slavne televizijske serije Prijatelji in Mad About You. Za vlogo zbadljive in nenavadne Phoebe Buffay v Prijateljih je prejela nagrado emmy in Screen Actors Guild Award ter nominacije za zlati globus in za nagrado ameriške komedije.

Lisa prihaja iz Kalifornije in priznava, da jo je igranje od nekdaj privlačilo, vendar o tovrstni karieri v času študija biologije ni resno razmišljala. S svojim očetom, priznanim strokovnjakom za glavobole, je želela preučevati medicinsko področje, obenem pa jo je prijatelj njenega brata, komik Jon Lovitz, stalno spodbujal k uresničitvi sanj. Pričela je s študijem igranja, najprej improvizacije, leta 1989 pa že postala članica slavne losangeleške imrovizacijske skupine Groundlings.

Filmi, v katerih je igrala, so: Hanging up režiserke Diane Keaton, Lucky Numbers režiserke Nore Ephron, uspešnica Romy & Michele's High School Reunion, Clockwatchers in Mother režiserja Alberta Brooksa.

Leta 1998 je za vlogo v filmu režiserja Dona Roosa, Opposite of Sex, prejela nagrado newyorških kritikov za najboljšo stransko igralko in nominaciji za Independent Spirit in Chicago Film Critics Award. Vloga v filmu Analiza pa taka ji je prinesla nagrado blockbuster in nominacije za nagrado ameriške komedije.

Trenutno je zaposlena s snemanjem filma, ki črpa snov iz razvpitih 'Wonderland Murders', kjer igra tudi Val Kilmer v vlogi porno zvezde, Johna Holmesa.

Joe Viterelly (Jelly)

Joe Viterelly se s svojimi filmskimi vlogami ni želel izpostavljati in tako več kot 25 let zavračal številne filmske ponudbe, vključno s tem, ko je zavrnil dolgoletnega prijatelja, Lea Penna, ki mu je ponudil vlogo, z besedami: "Celo življenje se trudim ne izpostavljati in igrati v manj pomembnih vlogah, ti pa mi ponujaš vlogo na velikem platnu? Ne, hvala."

Situacija se je spremenila leta 1981, ko ga je Leov sin, Sean Penn, s težavo prepričal, da je sprejel vlogo v filmu State of Grace, s katero je Joe debitiral na velikem platnu. Predvidoma se to ne bi zgodilo, če mu ne bi ponudil lika iz predela Lower East Sidea, v katerem je Joe odraščal, poleg tega pa je verjetno pripomoglo tudi dejstvo, da je Penn imel velike težave pri izboru igralcev za omenjeno vlogo. Od tega trenutka naprej smo ga spremljali v številnih filmih: See Spot Run, Analiza pa taka, Mickey Blue Eyes, American Strays, Eraser, Heaven's Prisoners, The Crossing Guard, v režiji Seana Penna, Firma (The Firm), Bullets Over Broadway režiserja Woodyja Allena, Mafia, Face to Face, Shallow Hal in Serving Sara.

Za seboj ima dolgoletno televizijsko kariero, kjer je igral v filmih: What She Doesn't Know, In the Shadow of a Killer, Pallace Guard in The Strip. Gostoval je tudi v nanizankah Fallen Angels, The Commish in Equal Justice.

Cathy Moriarty-Gentile (Patty LoPresti)

Na velikem platnu je debitirala z osemnajstimi leti v filmu režiserja Martina Scorseseja Pobesneli bik, v katerem je blestela ob Robertu De Niru. Vloga ji je prinesla številne nominacije: BAFTA, 2 nominaciji za zlati globus in nominacijo za oskarja za stransko žensko vlogo.

Sledile so vloge v filmih: Kindergarten Cop, Soapdish, Matinee, The Gun in Betty Lou's Handbag, Another Stajkeout, Casper v režiji Stevena Spielberga, Forget Paris v režiji Billyja Crystala, Hugo Pool, Dream with the Fishes, Copland, Digging to China, Gloria, Crazy in Alabama in The Prince of Central Park.

Leta 1999 se je poročila s cenjenim newyorškim finačnikom Josephom Gentilem in vse od takrat večina časa preživi z družino.

Za kamero

Režiser Harold Ramis

Harold Ramis v filmskem svetu slovi kot izredno nadarjen pisec scenarijev, režiser in producent, saj je sodeloval pri ustvarjanju v mnogih uspešnih komedijah.

Rodil se je v Chicagu, diplomiral na Washingtonski univerzi, leta 1993 pa prejel častni naziv doktorja umetnosti. Medtem ko je bil zaposlen pri reviji Playboy kot pomočnik urednika, je začel svojo igralsko pot v improvizacijski gledališki skupini Second City, ki je slovela po komičnih igrah. Leta 1974 je skupaj s kolegi iz Second Cityja, z Johnom Belushijem, Gildo Radner in Billom Murrayem, uprizarjal The National Lampoon Show. Leta 1976 je postal glavni pisec scenarijev in stalni igralec SCTV humorističnih nanizank.

Sodeloval je pri pisanju scenarija velikega hita National Lampoon's Animal House, se pridružil režiserju Ivanu Reitmanu kot pisec scenarijev v filmih Meatballs, Stripes in Izganjalci duhov (Ghostbusters). V filmih Stripes in obeh delih Izganjalcev duhov je tudi igral. Filmi, v katerih je tudi igral, so: Baby Boom, Stealing Home, Groundhog Day, Airheads, Love Affair, As Good As It Gets, Orange County in I'm With Lucy.

Film Caddyshack je bil njegov režijski prvenec, sodeloval pa je tudi pri pisanju scenarija.

Med ostale filme, ki jih je režiral, spadajo: Vacation, Club Paradise, Groudhog Day (zanj je prejel British Comedy Award in si delil nagrado BAFTA za najbolj izviren scenarij), Multiplicity, Stuart Saves His Family, Analyze This in nazadnje fantazijska komedija Bedazzled, ki jo je med drugim tudi produciral in sodeloval pri scenariju.

Producentki

Paula Weinstein

Slovi kot vrhunska producentka v filmski industriji: nazadnje je zaključila produkcijo drame Possession režiserja Neila Labuta, z Gwyneth Paltrow v glavni vlogi, trenutno pa se ukvarja s produkcijo akcijsko pustolovske komedije Looney Tunes: Back in Action, ki bo v Sloveniji na sporedu predvidoma jeseni. Med njene projekte spadajo tudi filmi: The Fabolous Baker Boys, Bandits, The Perfect Storm, Analyze This, Fearless, Flesh and Bone, Something to Talk About in With Honors.

Jane Rosenthal

Leta 1988 sta skupaj z Robertom De Nirom ustanovila podjetji Tribeca Productions in Tribeca Film Center.

Pod okriljem podjetja so nastali filmi: Thunderheart, Cape Fear, Mistress, Night and the City, The Night We Never Met, Panther, A Bronx Tale, Marvin Room, Wag the Dog, Analyze This, Meet the Parents, Showtime, About A Boy...

Komentarji

8.2. 2007 ob 9:09

to je NAJBOLJ zakon film kar sm jih kdaj koli gledu!:)

— tilen
8.7. 2007 ob 21:11

se strinjam

— 665
25.9. 2010 ob 19:05

ful hud film REALNO

— me

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.