Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Gangsterska enota

akcijska kriminalna drama
Podnapisi
Na sporedu od: 31.1.2013, Kolosej Ljubljana
7.3.2013, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 53min / 113min
Leto: 2012
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Will Beall po romanu Paula Liebermana
Režija: Ruben Fleischer
Film, posnet po resničnih dogodkih, prikazuje padec Los Angelesa v pesti okrutnih mafijcev pod vodstvom neomajnega Mickeyja. Skupina brezkompromisnih policistov se odloči udariti nazaj po principu oko za oko, zob za zob. Brez uradnih pooblastil in sodnih nalogov delujejo izven meja zakona in v krvavih strelskih obračunih zločincem vračajo milo za drago. Toda divji spopadi se kmalu spremenijo v pravo vojno, kjer krvi teče v potokih, meje med dobrim in slabim pa so vedno bolj zabrisane.

Los Angeles, 1949. Neusmiljeni, v Brooklynu rojeni mafijski kralj Mickey Cohen (Sean Penn) vlada rodnemu mestu in žanje s krvjo prislužen dobiček od prodaje drog, orožja, prostitutk in – če bo le šlo po njegovem – slehernega nakazila za stave zahodno od Chicaga. In vse to počne pod zaščito ne le svojih plačancev, temveč tudi policije in politikov, ki jih ima pod nadzorom. Kar zadostuje, da zastraši še tako pogumnega in prekaljenega policista… razen morda tajnega odreda policijskih »odpadnikov«, ki jih vodita narednik John O’Mara (Josh Brolin) in Jerry Wooters (Ryan Gosling) v poskusu, da družno uničita Cohenov svet.

Gangsterska enota je v režiji Rubena Fleischerja slikovita pripoved o dogodkih, ko je mestna policija skušala takrat nastajajoči Los Angeles iztrgati iz rok enega najbolj nevarnih mafijskih šefov vseh časov. Igrajo oskarjevi nominiranec Josh Brolin, Ryan Gosling, oskarejvec Sean Penn, oskarjevi nominiranec Nick Nolte, Emma Stone, Anthony Mackie, Giovanni Ribisi, Michael Peña, Robert Patrick in Mireille Enos.

Scenarij je po istoimenski knjigi Paula Liebermana prispeval Will Beall, producirali so Dan Lin, Kevin McCormick in Michael Tadross, izvršni producenti pa so bili Ruben Fleischer, Paul Lieberman in Bruce Berman.

Fleischerju sta se izza kamere pridružila stalna sodelavca, scenograf Maher Ahmad in montažer Alan Baumgarten, sodelovali pa so še montažer James Herbert, z oskarjem nagrajeni direktor fotografije Dion Beebe, za oskarja imenovana kostumografka Mary Zophres in skladatelj Steve Jablonsky.

Warner Bros. Pictures v sodelovanju z Village Roadshow Pictures predstavlja film Gangsterska enota v produkciji Lin Pictures in podjetja Kevina McCormicka.

O snemanju filma

Nobenih imen. Nobenih značk. Nobenega usmiljenja.

Gangsterska enota je akcije polna zgodba o odrešitvi, odpravi krivic, prisvajanju tistega, kar je njihovo, in o veri in predanosti, ki sta potrebna, da se kaj spremeni; da rešijo mesto, ki ga imajo radi – svoj Los Angeles. Da so ohranili red in zakonitost, so ju morali namreč pripadniki gangsterskega odreda – majhna skupina losangeleških policistov na tajni nalogi, da se rešijo najbolj zloglasnega mestnega kralja zločina, Mickeyja Cohena – prekršiti. Film, ki so ga navdahnili ti resnični dogodki, prikazuje Hollywood na vrhuncu njegove Zlate dobe leta 1949, ki je bil hkrati tudi čas velikih nemirov v mestu. Mestu je vladal Cohen in v žepu je imel vse mestne uradnike na še tako visokih položajih. Da naredijo konec njegovi strahovladi, je bilo potrebno veliko poguma – in tiste, ki so to storili, ni čakala slava.

Režiser in izvršni producent filma Ruben Fleischer, sicer diplomirani zgodovinar, je komaj čakal, da se zakoplje v ta svet: »To je bil silno vznemirljiv čas. Elegantno art dekojevsko povojno obdobje, ko se je mesto prerejalo in se širilo,« pravi. »Zanesenost po zmagi onkraj oceana, možje so se vračali domov, gospodarstvo je spet cvetelo. To obdobje me je vedno privlačilo, in ko se je pokazala priložnost, da o njem posnamem film, sem jo pograbil z vsemi štirimi.«

Kot pravi producent Dan Lin, je hotel »Ruben žanru vliti svežo kri – obdobje, v katerem se odvija zgodba, je ovil v svojo sodobno filmsko estetiko in tako poskrbel za sodoben pogled na čase, ko so se morali poštenjaki obnašati kot mafijci, da so lahko zašili zlikovce.«

Film temelji na knjigi nekdanjega novinarja in urednika pri Los Angeles Timesu Paula Liebermana Gangster Squad, v kateri je opisal, kot pravi sam, »bitko za Los Angeles,« ki se je odvijala od sredine štiridesetih pa vse do konca petdesetih. Producent Kevin McCormick razlaga, da Liebermanovi članki in knjiga »pokrivajo veliko tem in obsežno obdobje. Ena od tem – ko Bill Parker prevzame vodstvo policije in skuša počistiti mesto – je postala logična izhodiščna točka za naš film.«

Scenarij je spisal nekdanji detektiv z losangeleškega oddelka za umore Will Beall: «Pri teh fantih me je najbolj presenetilo to, da so tvegali čisto vse – pa ne za priznanje, ne za odličja, ne za dobiček, temveč za prihodnost mesta,« pravi. »Verjeli so v obete Los Angelesa.«

Ker na domala vseh ravneh oblasti vlada korupcija, načelnik Parker (Nick Nolte) nad Cohena (Sean Penn) in njegove lopove ne more z vsemi sredstvi, kaj šele na očeh javnosti. Namesto tega se jih mora lotiti s peščico iznajdljivih mož, ki ne smejo dobivati nalogov za preiskave in ne smejo nikogar prijeti. Anonimno, nesmiljeno in kar se da učinkovito morajo z kakršnimi koli sredstvi presekati glavno žilo Cohenovega preživetja.

Na čelu odreda je narednik John O’Mara (Josh Brolin), ki zbere moštvo samih izobčencev, kakršen je sam: samotarskega narednika Jerryja Wootersa (Ryan Gosling), ki ima dobre nagone in zna preživeti, poleg tega pa tudi sam budno pazi na Cohena zaradi njegove trenutne lepotičke, Grace Faraday (Emma Stone). V odredu – ki ga O’Mari pomaga izbrati njegova žena Connie (Mireille Enos) – so še zaradi uporabe pretirane sile zloglasni policist Coleman Harris (Anthony Mackie), njegov kolega, strokovnjak za elektroniko Conwell Keeler (Giovanni Ribisi), staromodni Max Kennard (Robert Patrick) in novinec Navidad Ramirez (Michael Peña).

Predanost pa seveda ni zgolj vrlina poštenjakov; tudi Cohen se mora, če hoče, da gre vse kot po maslu, zanesti na lopove okoli sebe. Med njimi je najbolj pomemben Karl Lockwood (Holt McCallany), njegova desna roka. In med obema stranema je še skrivnostni Jack Whalen (Sullivan Stapleton), ki je videti kot filmski zvezdnik…

Fleischer je navdušen nad svojo igralsko zasedbo, pa naj gre za vloge zakrnelih zločincev, predanih policistov ali kogar koli vmes: »Mešanica njihovih osebnosti je bila zame kot režiserja pravi dar. Prav vsi so nadarjeni, imajo dobre instinkte in so svojim vlogam vdahnili mnogo več, kot sem pričakoval. Česa več si ne bi mogel želeti.«

O igralcih

Josh Brolin (narednik John O’Mara) je vse bolj cenjen in iskan igralec, ki rad prevzema težavne vloge; za vlogo v kritiško priznani drami Milk se je potegoval za oskarja. Nazadnje smo ga videli v Men in Black III in kmalu na platna pride v Oldboy Spika Leeja ter ob Kate Winslet v Reitmanovem Labor Day. Nato bo režiral priredbo gledališke igre Pitz and Joe. Doslej smo ga videli v Wall Street: Money Never Sleeps, You Will Meet a Tall Dark Stranger, True Grit, W., No Country for Old Men, American Gangster, Grindhouse, In the Valley of Elah, Nightwatch, Into the Blue… Igralski krst v celovečercu je doživel v mladinskem filmu Goonies in nato igral v Verhoevnovem Hollow Man in v It’s The Rage, preden so ga kritiki opazili v Flirting with Disaster. Z Mattom Damonom, Chrisom Moorom, Anthonyjem Arnovejem in Howardom Zinnom je produciral dokumentarec The People Speak po vplivni knjigi slednjega A People’s History of the United States. Kot režiser se je prvič preizkusil s kratkim filmom X, ki ga je tudi spisal in produciral, režiral pa je tudi dokumentarec o snemanju filma No Country for Old Men za DVD. Na TV je igral v serijah The Young Riders, Private Eye, Winnetka Road, Into the West in Mr. Sterling ter v več TV filmih. Dejaven je tudi v gledališču.

Ryan Gosling (Jerry Wooters) je priložnost za preboj dobil s kontroverzno glavno vlogo v filmu The Believer, saj so ga opazili tako kritiki kot producenti. Sledile so prav tako navdušene kritike za vloge v The Slaughter Rule, Murder by Numbers, The United States of Leland, The Notebook, Fracture in Blue Valentine. Z vlogo v Half Nelson je bil v igri za oskarja in še več drugih nagrad, nato pa za zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev za vlogo v Lars and The Real Girl. Svoj celovečerni krst je prestal v drami Remember the Titans. Nazadnje smo ga videli v komediji Crazy, Stupid, Love, v akcijskem filmu Drive in v Clooneyjevi politični drami The Ides of March.

Sean Penn (Mickey Cohen) ima za seboj skoraj tri desetletja bogate kariere in dva oskarja (za Mystic River in Milk). Za oskarja je bil v igri petkrat (še za Dead Man Walking, Sweet and Lowdown in I Am Sam). Kmalu ga bomo videli v Sorrentinovem This Must Be The Place. Kot režiser se je prvič preizkusil z The Indian Runner, ki ga je tudi spisal in produciral, kot tudi svoj drugi režijski podvig, The Crossing Guard. V tretje je režiral in produciral The Pledge z Jackom Nicholsonom in nato prispeval utrinek v skupek kratkih zgodb 11'09'01. Režiral, spisal in produciral je še Into the Wild po knjigi Jona Krakauerja. Igra tudi v gledališču, sodeluje pri dobrodelnih akcijah in kot novinar prispeva članke za revije in časopise, kot so Time, Interview, Rolling Stone, The Nation (intervjuja s predsednikoma Hugom Chavezom in Raulom Castrom), The San Francisco Chronicle in The Huffington Post. Za svoje umetniško in humanitarno delo je prejel nemalo posebnih nagrad, tudi vojaških.

Nick Nolte (Načelnik Bill Parker) je prvega oskarja dobil za vlogo v Streisandini drami The Prince of Tides; drugič je bil za kipec v igri za film Affliction. Nazadnje smo ga videli v drami Warrior, v kateri je navdušil kritike, glas pa je posodil liku v risanki Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore in gorili v filmu The Zookeeper. Pred tem je nastopil v neodvisni komediji My Own Love Song, v Tropic Thunder, The Beautiful Country, Peaceful Warrior po romanu Dana Millmana, Neverwas, v risanki Over the Hedge… Med ostalimi naslovi so še Hotel Rwanda, The Good Thief, The Hulk, Investigating Sex, Jefferson In Paris, Cape Fear, I Love Trouble, I'll Do Anything, Lorenzo's Oil… Trenutno pripravlja nekaj projektov, med njimi The Trials of Cate McCall, The Impossible Dream, Hateship, Friendship in Parker. Preboj med zvezde je mladeniču iz Omahe uspel v TV nadaljevanki Rich Man, Poor Man; kmalu zatem je igral v celovečercu The Deep in nato v Cannery Row, Down and Out in Beverly Hills, 48 Hours, Under Fire, Weeds, New York Stories, Everybody Wins… S svojo produkcijsko hišo Kingsgate razvija kar nekaj projektov, med njimi White Jazz po romanu Jamesa Ellroya in priredbo istoimenskega romana Petra Genta The Last Magic Summer.

Emma Stone (Grace Faraday) se prebija kot ena najbolj iskanih mladih igralk v Hollywoodu. Za zlati globus se je potegovala z vlogi v filmih Easy A. Nazadnje smo jo videli v filmu The Amazing Spider-Man, pred tem pa v Crazy, Stupid, Love, The Help, Friends with Benefits, Zombieland, Ghosts of Girlfriends Past, The House Bunny, The Rocker….Glas je oziroma bo posodila likom v risankah Marmaduke in The Croods, na platna pa prihaja tudi v antologijskem filmu Movie 43. Sicer se zavzema za boj proti raku.

O ustvarjalcih

Ruben Fleischer (režiser) je pomagal Miguelu Arteti pri filmih Chuck & Buck in The Good Girl in nato dve leti snemal nizkoproračunske glasbene video spote, kratke filme in druge eksperimente, ki so mu prinesli pogodbo s produkcijskim podjetjem, pri katerem je začel snemati oglase in video spote z višjim proračunom; ob snemanju dokumentarca Gimball 3000: Six Days In May je spoznal Roba Dyrdeka in Christopherja »Big Black« Boykina, s katerima je za MTV ustvaril serijo Rob & Big, nato z Robom še Fantasy Factory. Njegov prvi celovečerec je bil Zombieland, drugi pa sprevržena črna komedija 30 Minutes or Less. Trenutno pripravlja neodvisni Two Night Stand, režiral naj bi filmsko priredbo priljubljene video igrice Spy Game in več projektov za tv mrežo Fox.

Will Beall (scenarist) je kariero začel z romanom LA Rex, potem ko je deset let delal kot detektiv na oddelku za umore in preiskovalec tolp na policiji v Los Angelesu. Delo je hitro prišlo na seznam najbolj zaželenih filmskih projektov – Beall je za producenta Scotta Rudina spisal scenarij, nato pa so ga najeli, da naredi scenarij na podlagi dolgega prispevka Tales from the Gangster Squad v LA Timesu. Trenutno pripravlja scenarij za film po stripu Justice League. Poleg tega je bil producent serije Castle in zaključuje svoj drugi roman, The Lionhunters.

Komentarji

14.7. 2012 ob 15:38

ouuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj yeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah haha

— no name lol :P
30.8. 2012 ob 14:14

2013

— Tara *
31.12. 2012 ob 12:52

ryan gosling <3

— dfdvds
27.1. 2013 ob 9:57

Sama dobra igralska zasedba

— Fish
30.1. 2013 ob 13:05

film za večkrat pogledat :)

— marko
2.2. 2013 ob 15:42

NOROOOO dober film, igralska zasedba odlična, sean pann v nulo odigra šefa mafije, ryan gosling pa tak #1, joj čim več takih filmov prosim :)

— tincika176
9.2. 2013 ob 23:36

Film zelo povprečen, škoda denarja. Samo enkrat sem se zasmejal, okoli mene je pa folk spal, dokler nisem vsakih 20 min malo zakričal.

— Klemen S
17.2. 2013 ob 16:35

Zelo dober film, sigurno 2 klasi boljši od ta novega Die Harda

— Cain
28.2. 2013 ob 19:54

super film :)

— j,hvhj
8.3. 2013 ob 16:12

TOP!

— nobody
24.11. 2013 ob 14:48

Kul!!!

— David
4.3. 2017 ob 22:12

Pričakoval sem več

— amadeus

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.