Kolosej
Film distribucije 2i Film

Mafija v objektivu

Shooting the Mafia
biografski dokumentarec
Podnapisi
Na sporedu od: 24.10.2019, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Leto: 2019
Država: Irska
Jezik: angleščina
Režija: Kim Longinotto
Leta 1935 se je na Siciliji rodila fotoreporterka Letizia Battaglia. Poročila se je pri rosnih šestnajstih , a šele po ločitvi leta 1971 našla svojo resnično strast - medtem ko je vzgajala tri hčerke, je postala je prva fotografinja v Italiji, ki je delala za dnevni časopis. Svoj dolgoletni boj s sicilijansko mafijo je začela, ko si je prvič drznila uperiti fotoaparat v kruto umorjeno žrtev. Cosa nostra je bila v času, ko so posnete njene fotografije, tako vplivna, da se je Battaglia v enem dnevu lahko srečala tudi s petimi trupli umorjenih žrtev. Z dokumentiranjem barbarske mafijske vladavine še danes velja za neomajno pričo krutih zločinov. Skozi njeno delo je delovanje sicilijanske mafije postalo znano po vsem svetu.

»Bila sem praznih rok, z izjemo kamere, s katero sem se borila proti njim.«
– Letizia Battaglia

Film,  ki ga je o fotografinji posnela Kim Longinotto, združuje čudovite črno-bele Battaglijine fotografije, redke arhivske posnetke, klasične italijanske filme in pričevanje danes  84-letni Letizie, katere pogum in kljubovanje sta pomagala razkriti številne brutalne zločine.


»Letizijine fotografije so osupljivo nazorne, hkrati pa imajo nekakšno dih jemajočo lepoto. Gledalec začuti odločnost osebe za objektivom; njen pronicljivi komentar nekaznovanih zločinov. Umetnica se postavi po robu nasilnežem in pokaže velik pogum, ko razkriva njihovo strahopetnost. In zato je moja junakinja.«
– Kim Longinotto

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.