Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Mačke in psi

komedija, družinski
Na sporedu od: 27.9.2001, Kolosej Ljubljana
1h 27min / 87min
Scenarij: Glenn Ficarra, John Requa

Vsebina

Odkar svet stoji, se med mačkami in psi bije tajen boj za prevlado nad našim planetom. Vojno je za nekaj časa prekinilo negotovo premirje, toda obdobje miru se izteka. G. Tinkles, oblasten perzijski mačkon, je na čelu množičnega mačjega gibanja proti človekovemu najboljšemu prijatelju. Prekaljenim pasjim agentom, ki varujejo človeško vrsto, se slabo piše. Ko ostanejo brez enega od najboljših psov, njegovo mesto zasede psiček Lou, ki je šele novinec.

Poblazneli g. Tinkles zbere vojsko izurjenih vojakov in usoda človeštva je v šapah mladega psička, ki se še ni imel priložnosti izkazati v boju. Bo pasja ljubezen in iznajdljivost lahko kljubovala plačancem, morilcem in tajnim agentom ter rešila svet?

Liki

Jeff Goldblum igra profesorja Brodyja, ki išče zdravilo za ljudi, alergične na pse, s čimer si nakoplje na glavo bes mačkona Tinklesa. Elizabeth Perkins igra gospo Brody, Alexander Pollock pa njunega sina Scotta. Tobey Maguire je posodil glas junaškemu psičku Louju; Alec Baldwin ovčarju Butchu; Sean Hayes mačkonu Tinklesu; Susan Sarandon modri psici Ivy, ki pazi na mladega Louja; Joe Pantoliano psu Peeku, ki se spozna na elektroniko; Michael Clarke Duncan prijaznemu ovčarskemu psu Samu; Jon Lovitz Tinklesovemu poročniku Calicu; Charlton Heston pa buldogu na visokem položaju.

Projekt je bil najprej zamišljen kot animirani film, potem pa so se pokazale možnosti za kombiniranje računalniške animacije z lutkami in živimi živalmi. Kolikor je bilo le mogoče, so posneli z živimi živalmi. Režiser Lawrence Guterman ter producenta Chris deFaria in Andrew Lazar so hoteli prikazati mačke in pse z vsem njihovim edinstvenim šarmom in značajem ter jim omogočiti, da lahko prepričljivo počnejo nemogoče stvari, na primer govorijo, vozijo letala in obvladajo borilne veščine.

Pred kamero

JEFF GOLDBLUM je priljubljen tako pri gledalcih kot pri filmskih kritikih. Igral je v treh izmed desetih najbolj dobičkonosnih filmov vseh časov: Jurskem parku, njegovem nadaljevanju Izgubljeni svet in sci-fi spektaklu Dan neodvisnosti.

Svojo igralsko kariero je začel v New Yorku z broadwaysko uspešnico Dva gospoda iz Verone. Zatem je dobil vloge v filmih Death Wish, California Split ter Nashville. Med številnimi filmi, v katerih je igral, so še Holy Man, animirani film Egipčanski princ, Devet mesecev, Annie Hall, The Big Chill, Silverado, Muha, Deep Cover, Next Stop Greenwich Village, Remember My Name, Tatovi teles in Pot v vesolje.

Njegovi zadnji projekti so Auggie Rose Matta Tabaka, One of the Hollywood Ten Karla Francisa ter Perfume Michaela Rymerja. Kmalu ga bomo videli v komediji Igby Goes Down. Igral je tudi v televizijskem filmu Lush Life, ki pripoveduje o newyorški jazzovski sceni.

Kratki film Little Surprises, ki ga je režiral, mu je prinesel oskarjevsko nominacijo. Leta 1999 je bil član žirije na filmskem festivalu v Cannesu.

ELIZABETH PERKINS je s svojimi raznovrstnimi vlogami že dokazala, da obvlada tako komedije kot drame. Igrala je v filmih, kot so Big, Avalon, Doktor, About Last Night, Indian Summer, Sweethearts Dance, From the Hip, Lesser Prophets, He Said, She Said, Neulovljiva ljubezen, Enid is Sleeping, Kremenčkovi, Čudež na 34. ulici, Mesečina in Valentino, 28 dni, Crazy in Alabama, I'm Losing You.

Med njenimi televizijskimi vlogami so For Their Own Good, Baby 2000, The Rescuers, Cloned, serija From The Earth to the Moon, If These Walls Could Talk 2 in Battery Park.

ALEXANDER POLLOCK ima pri komaj 11 letih za seboj že številne vloge. Pojavil se je v filmih Replicant, Big Bully in You Know My Name (za TNT) ter v televizijskih filmih They Nest, Hailey Wagner Star, Floating Away, Angel of Pennsylvania, The Stepsister, Northern Lights, Cloned, Resurrection II, Fatal Error. Pojavil se je tudi v epizodi serije The Crow: Stairway to Heaven.

Za kamero

LAWRENCE GUTERMAN je odraščal v Montrealu in Torontu. Svoj prvi kratki film je posnel že kot šolar. Med študijem fizike na Harvardu je bil urednik in ilustrator humoristične revije The Harvard Lampoon, poletja pa je posvečal študiju animacije v Torontu.

Filmsko kariero je začel kot bralec scenarijev za producenta Joela Silverja, sodeloval pa je tudi pri produkcijah Columbia Pictures. Bil je soscenarist epizode Tales From the Crypt. Njegova 35-minutna črna komedija Headless!, ki jo je posnel v okviru študija na filmski šoli, je bila nagrajena na mednarodnem filmskem festivalu Worldfest-Houston. Po tem uspehu sta mu Steven Spielberg in Jeffrey Katzenberg ponudila režijo prve DreamWorksove in Microsoftove igrane računalniške igre na CD-ROM-u, posnete po seriji Goosebumps. To je pripeljalo do Gutermanovega sodelovanja pri produkciji Mravljinca Z, za katerega je režiral več nepozabnih scen.

Komentarji

15.5. 2005 ob 20:48

ta filem je tako dober ampak sem ga že enkart v nedeljo gledu ampak jaz bi ga še enkart kledu v kinu

— nik držanič
3.11. 2005 ob 13:31

Men je bil ta film še kr všeč ni pa glih zelo smešen.

— Jakob
9.12. 2005 ob 13:14

K NI RES DOBER FILM?! JST SM GA GLEDALA NAJMANJ 4 KRAT! PIŠTE KEJ FULK!

— DANA
24.12. 2005 ob 18:23

JE FU KUL IGRA SPLAČA SE JO KUPT ZA TAMALE OTROKE.

— ALEŠ
7.1. 2006 ob 14:13

smesn film k ni mogoc . kako lahko puhekkr take stvari organizira skratka lololol film za malcke stare od 3-5 let

— lolek
13.1. 2007 ob 9:19

mačke in psi je najboljši film zato vas prosim da mi pošljete kako fotografijo od butcha(psa)

— alexa
15.3. 2007 ob 18:26

zelo dober film, res, moram priznati. zelo je zabaven.

— pink
23.6. 2007 ob 18:34

film mi je bil zelo dober; tobey se je izvrstno odnesel v pasji kozi; prfektno!!!

— malci
31.10. 2008 ob 0:00

narejite še plis 1del film je smešen kaj naj rečem čestitam

— st
16.1. 2009 ob 15:59

ta film more bit ful dobr

— viva
17.1. 2009 ob 0:00

ta film mi je bil ful dobr ogledala bi si ga še enkrat kar tudi bom naredila

— lepa misel
16.2. 2009 ob 0:00

FILM JE BIL ZELO COOL. ZELO SMEŠEN . AMPAK IMAM ENO VPRAŠANJE ! ZANIMA ME KATERE PASME JE PES KI JE BIV V FILMU LOU?????

— TJASA
1.8. 2009 ob 14:13

taga psa mam js, je pasme beagle izgovori se bigl.

— Mateja
2.10. 2009 ob 14:36

Ta film je zelo smešen in malo dramatičen. jaz sem itak ljubiteljica psov in mačk. doma imam tudi dve mački. ta film je res dober!

— noelina
14.11. 2009 ob 8:23 zvezdica

Ta film je do amena natlačen z nesmiselnostmi v stilu mačk kot bad-guysov ki hočejo zavzeti svet in psov kot odrešiteljev. Moteča je tudi nepredvidljivost in že presedajoči Harry Potterski vzorec novinca, ki naenkrat postane heroj, in klišejski humor. V bistvu gre le za šablono (<vstavi zlobneža> hoče rešiti svet in to mu lahko prepreči le <vstavi kulsko ime> zaradi <vstavi čimbolj klišejski razlog>, žal pa ta še niti ne ve, da je izbranec, zato se mora bolj neuk kot je le mogoče spoprijeti z nadzlobnjakom) ki jo uporabljajo za čim večjo napetost in komercialno priljubljenost. Brez besed.

— Katebriga
4.4. 2010 ob 15:11

pa ljudje to se pride v kinu k je u reklam in cinemas sone kje ste to gledal???

— jmtdkjft
17.5. 2010 ob 10:08

uskoro cu kupiti macu,neznu i umiljatu...da li imate predlog kako da se zowe???

— katy
14.8. 2010 ob 15:54

zelo fantastičen a veste jaz mam tudi tako pasmo dajte objavit še drugi del pppppllllllliiiiiissss

— lola
15.8. 2010 ob 14:35

ful kul film jst vam priporočam ga it gledat

— peter
26.8. 2010 ob 18:18

cool xD

— july
30.8. 2010 ob 6:52

Naboooolšii filllm ..=)=)=)=)=)

— Rook
22.2. 2012 ob 16:01

res dobr
prow kaže kuko so živali lah tko prjazne še pusebi
psi pa mačke :) cool!!

— maya

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.