Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Lovec na rekorde: legenda o motorju

biografska drama
Film po hudičevo resnični zgodbi
Na sporedu od: 24.8.2006, Kolosej Ljubljana
2h 7min / 127min
Leto: 2005
Država: Nova Zelandija, ZDA
Scenarij: Roger Donaldson
Režija: Roger Donaldson
Resnična zgodba o Novozelandčanu Burtu Munru (igra ga Anthony Hopkins - Dokaz, Aleksander, Ko jagenjčki obmolknejo), ki se je kljub starosti odločil sodelovati na najbolj znani dirki in postaviti nov hitrostni rekord. S tem namenom je dolga leta gradil svoj motor in se leta 1967 zares udeležil dirke v ZDA in več kot enkrat popravil svetovni hitrostni rekord.

Zgodba

Biografski celovečerec Rogerja Donaldsona je zgodba o Novozelandcu Burtu Munru (Anthony Hopkins), ki ni dopustil, da bi zbledele njegove sanje iz otroštva. Po dolgih letih izpopolnjevanja svojega Twin Scout Indiana iz leta 1920 se je leta 1967 kljub ostarelosti odpravil na dirko hitrostnih rekordov v Bonneville Salt Flats v Utah. Zdelo se je, da je uspeh malo verjeten, toda postavil je nov hitrostni rekord, ki se je obdržal do danes. Njegova legenda živi dalje.

Produkcija

Burt Munro je bil Novozelandec iz Invercargilla, ki je uresničil svoje sanje. Roger Donaldson (kot režiser se je podpisal tudi pod projekte The Recruit, Thirteen Days, Dante’s Peak, Species, The Getaway, White Sands, Cadillac Man, Cocktail, No Way Out, The Bounty, Smash Palace), tudi sam iz Avstralije in Nove Zelandije, je domačin, ki je uspel v Hollywoodu. Anthony Hopkins je eden najboljših igralcev na svetu (z Donaldsonom je prvič sodeloval pred 20 leti, ko je zaigral v celovečercu The Bounty).

Poti teh treh mož so se prekrižale lani na belih peščinah Bonnevillea v Utahu. Donaldsonu so se izpolnile želje, ki jih je nosil s seboj že 30 let. Kot mladi ustvarjalec filmov (takrat je ustvarjal dokumentarni film Offerings to the God of Speed) je srečal neverjetnega moža iz Invercargilla z neverjetno zgodbo.

Scenarij za njegovo mojstrovino Lovec na rekorde: legenda o motorju temelji na odpravah Burta Munra v Bonneville v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Burta spremljamo na njegovi poti do uresničitve začrtanega. Gre za resnično zgodbo o človeku, ki je živel po načelu: Če je težko, se potrudi bolj; če ni mogoče, se potrudi še bolj. Daj vse od sebe, a stori to.

Ta nenavaden in priljubljen lik je odigral oskarjevec Anthony Hopkins. Lovec na rekorde: legenda o motorju na najboljši način prikazuje Munrojevo moč, odločnost, ustvarjalnost, šarm in drugačnost in sicer skozi oči režiserja, ki je človeka poznal osebno in ni nikoli opustil svojih sanj o prenosu Munrojeve zgodbe na velika platna.

Roger Donaldson (scenarij/režija/produkcija)

Leta 1971 sta Roger Donaldson in njegov partner Mike Smith posnela Offerings to the God of Speed, dokumentarni film o življenju Novozelandca Burta Munra, enega najstarejših, ki so na dirki v Bonneville Salt Flatsu v Utahu postavili hitrostni rekord. To je bil navdih za scenarij z naslovom Lovec na rekorde: legenda o motorju.

Leta 1977 je Roger režiral svoj prvi celovečerec Sleeping Dogs, ki je bil prvenec tudi za igralca Sama Neilla.

Leta 1982 se je po končani uspešnici Smash Palace preselil v Združene države in režiral The Bounty, zgodbo o razvpitem uporu na ladji Bounty, z Anthonyjem Hopkinsom, Melom Gibsonom, Liamom Neesonom, Danielom Day Lewisom in Lawrenceom Olivierjem.

Režiserjeva izjava

Ta projekt je bila moja strast, odkar sem dokončal dokumentarec o Burtu Munroju leta 1972 (Offerings to the God of Speed).

Burt Munro je bil nenavaden Novozelandec. . . edinstven posebnež.

Prvič sem ga srečal nekega zimskega večera v Invercargillu leta 1971. Burt je bil navdušen, da je nek mlad ustvarjalec filmov prišel iz daljnega Aucklanda, da bi spoznal ostarelega moža in se z njim pogovoril o morebitnem dokumentarnem filmu o njegovih junaških dosežkih. Iz svoje lope je pripeljal svojega Indiana iz leta 1920 in ga vžgal. Motor je oživel, človek bi lahko oglušel. Pri sosedih so se pričele prižigati luči. Ko je Burt končno ugasnil motor, so se slišali samo še kriki jeznih sosedov, češ da enajsta ura zvečer ni primerna za razkazovanje pridušenega motorja.

Povsem me je prevzelo. . . In pričel sem ustvarjati kratki film o življenju Burta Munra . . . posnel sem ga na South Islandu in Bonneville Salt Flatsu, kjer je Burt skušal postaviti hitrostni rekord na svojem starodavnem motorju.

Dokumentarec so lepo sprejeli gledalci novozelandske televizije in po tem si Burta nisem več mogel izbiti iz glave. Imel sem občutek, da kratek film ni dovolj za tega nenavadnega in nadarjenega Novozelandca. Ko je leta 1978 umrl, sem se odločil, da bom skušal posneti celovečerec o njegovih junaštvih.

Za ta projekt sem imel v mislih zgodbo o človeku z neprimerljivo samozavestjo in sanjami. V dvajsetih letih sem prejel več ponudb za financiranje filma, če bi spremenil scenarij v zgodbo, ki bi bila bolj tržna. Nisem želel prilagajati svojih zamisli, zato sem bil pripravljen počakati, dokler se mi ne bi ponudila priložnost, da film posnamem po lastni želji.

Pred dvemi leti sem končal produkcijo celovečerca The Recruit. Odločil sem se, da ne bom podpisal novega hollywoodskega projekta, temveč se bom raje vrnil k Burtovi zgodbi. Tedaj ali nikoli. Verjel sem, da je to lahko vzpodbudna in navdihujoča zgodba v duhu takih filmov, kot so Rocky, Billy Elliot in Chariots of Fire. Spremenil sem scenarij v nekaj, za kar sem bil prepričan, da bo podlaga za zabaven film brez kompromisov; v zgodbo, ki v celoti prikazuje značaj in življenje Burta Munra.

Burtova zgodba me je spremljala mnoga leta; nekateri mojo obsedenost s tem filmom primerjajo z Burtovo obsedenostjo z njegovim motorjem.
Roger Donaldson

Anthony Hopkins je Burt Munro

V več kot tridesetletni karieri je Hopkins sodeloval pri več kot 90 filmskih in televizijskih projektih. Leta 1991 je za nepozabno vlogo Hannibala Lecterja v trilerju The Silence of the Lambs prejel oskarja za najboljšega igralca. Med nominiranci v isti kategoriji se je znašel tudi z vlogama v celovečercih Nixon (1995) in The Remains of the Day (1993). S slednjo si je priigral nagrado BAFTA za najboljšega igralca

Svoje najnovejše vloge je odigral v uspešnicah Hearts in Atlantis, The Human Stain in Alexander. Kmalu ga bomo ob Gwyneth Paltrow videli v mojstrovini Johna Maddena Proof.

Njegova bogata filmografija med drugim vključuje The Lion in Winter; Shadowlands; Red Dragon; Bad Company; Hannibal; Dr. Seuss’s How the Grinch Stole Christmas; Meet Joe Black; Instinct; Titus; The Mask of Zorro; Howard’s End; Bram Stoker’s Dracula; Legends of the Fall; The Road to Wellville; Surviving Picasso; The Edge; 84 Charing Cross Road; The Elephant Man; Magic in A Bridge Too Far.

Komentarji

23.6. 2006 ob 20:33

to je zame še ena ameriška bedarija.

— ma kaj je zdej to ?
3.7. 2006 ob 15:29 zvezdica

Ko nekdo napiše, to je še ena Ameriška bedarija, sem zgrožen, ker ljudje film ocenijo, ne da bi ga videli. Film definitivno je mojstrovina oz. zgodba, ki naredi velik vtis nate. Še zlasti, če poznamo dejstvo, da gospod, ki ga odlično odigra Hopkins, pri svojih letih postavi rekord, ki še danes velja. Ps. Dokumentarec v obliki filma, ki si ga je vredno ogledeati.

— Seba
7.7. 2006 ob 16:48

To bo po moje še bulši filem od Aviatorja, k jmsta sicer kr precej skupnega, taki filmi so ful dobri, res, res...

— Kr en tip
23.7. 2006 ob 11:46 zvezdica

Film sploh ni ameriški, ampak novozelandski; in vsekakor ni bedarija, ampak eden najlepših filmov zadnjih let. Eden tistih filmov, pri katerih ti je preprosto toplo pri srcu, ko greš ven iz kina. Feel-good movie!!! P.S. Ena najboljših vlog Anthonyja Hopkinsa!!!

— Patricija
4.8. 2006 ob 12:38 zvezdica

Film je izvrsten. Nasmejal vas bo do solz in vas napolnil s pozitivno energijo, da boste tudi sami gledali na življenje le s pozitivne plati. Nikoli ni prepozno, da zaživite svoje sanje.

— Tom
11.8. 2006 ob 11:58 zvezdica

Film sem si ogledal en teden nazaj,in lahko povem da ni bedarija,res NI akcije NI nevem kako napeto,je pa zanimivo,da se je tak starejši možak spravil podirat rekord,svaka mu čast,meni osebno zanimiv film in tudi dober.

— Matjaž
11.8. 2006 ob 20:28

Film, ki ti seže do srca.

— David
26.8. 2006 ob 23:25

Edino kar v tem filmu vidim neprimernega in dolgočasne ga je slovenski prevod ˝Legenda o motorju˝. Raje, bi ga poimrnoval Legnda o legendi.

— one heck of a movie
27.8. 2006 ob 21:04 zvezdica

Samo tako zelo nora zgodba se je lahko zgodila tudi v resnici. To je on, gospod Burt Monroe, originalni Modri dirkač, za prijatelje Brzič, ki je z doma narejenim motorjem Indian letnik 1920 podrl vse mogoče hitrostne rekorde in se zapisal med legende. Bil je nor, vztrajen, zabaven, preprost, unikaten in očarljiv. Bil je tak, da mu ni moglo spodleteti in da se je še za časa življenja spremenil v legendo. Še posebej leta 1967, ko je iz Nove Zelandije pripotoval v Združene države in se udeležil dirkaške prireditve v Utahu, kjer je pokopal vso konkurenco in porušil svetovni rekord. Doma je vsako jutro lulal na limonino drevo, ko je prišel čez lužo, pa je izgledal kot Anglež v New Yorku. Nič čudnega, da tudi film izgleda kot on. Vztrajno, zabavno, preprosto, unikatno in očarljivo. Tako, da zjutraj lula na limonino drevo, zvečer pa izgleda kot Anglež v New Yorku.

— iztok gartner
29.8. 2006 ob 13:38 zvezdica

Film kot sam je precej dolgočasen ima pa vsebino. Napolni te z energijo, češ da je mogoče. Tako npr. oseba, ki jo igra Hopkins sploh nima predsodkov do transvestita, ko pride v ameriko(los angeles9.. da najde vsepovsod prijatelje.. lik je zelo odprta oseba, preprosta.. ki je vsepovsod dobro sprejegta... Čeprav bi človek pomislil, da ima malo prazno življenje(vse samo o motorju??) Kot pravi Tom: nikoli ni prepozno, da zaživite svoje sanje(vmes pa še par bejb osrečite)

— Not a jarhead
7.9. 2006 ob 20:56

potem ko sn prebral vsebino se mi zdi se kr doro no. upam da si om film tudi ogledal

— tadej
10.9. 2006 ob 17:53

men osebno je fil dobesedno bedn:sam wedno peawm usak ma swoj okus

— jao
15.9. 2006 ob 12:12 zvezdica

Film je enkraten, ganljiv...že dolgo nisem gledala boljšega filma!!! Res je ena najboljših vlog Antonyja Hopkinsa! Toplo priporočam!!!

— Nina
17.9. 2006 ob 15:32 zvezdica

anthony hopkins se je kot malce prismuknjeni, dobrosrčni ostareli motorist brez predsodkov in z jekleno voljo po uresnićitvi svoji sanj, še enkrat zapisal med legende. film je odličen, niti malo dolgočasen, saj nas šarm glavnega lika ves čas filma spravlja v dobro voljo, iz njegove odprtosti in lahkotnosti sprejemanja drugih ljudi pa bi se lahko marsikaj naučili. res enkratno, toplo svetujem ogled, ne bo vam žal. ocena 9/10

— Lenča
22.9. 2006 ob 10:13

10/10 P.S. se enkrat gledat!!! lp

— pnce
20.7. 2007 ob 19:12 zvezdica

najbolši film kar sem jih kadar gledal...še enkat si bom ogledal film...čista desetka in tudi zelo dobro odigrana vloga.

— filmofil
4.2. 2008 ob 15:31

devetka

— daniel

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.