Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Lovca na čarovnice

akcijska domišljijska grozljivka
Podnapisi
Na sporedu od: 31.1.2013, Kolosej Ljubljana
1h 27min / 87min
Leto: 2013
Država: ZDA, Nemčija
Jezik: angleščina
Scenarij: Tommy Wirkola, Dante Harper
Režija: Tommy Wirkola
V odraslem nadaljevanju pravljice o Janku in Metki spremljamo neustrašna lovca na čarovnice, ki sta se zaradi travmatičnega dogodka v otroštvu zaobljubila, da bosta svet očistila čarovniške nesnage. Ker običajne coprnije zlobnih čarodejk nanju nimajo vpliva, svoje sovražnike vedno uspešno premagata, toda ko morata ob prihajajoči krvavi luni zaščititi skupino otrok pred zlohotno čarovnico Muriel, sta soočena s povsem novim in nedoumljivim zlom. Kljub temu neustrašna junaka vzameta orožje in se podata v vrtoglavo divji spopad s silami teme.

Legendarna pravljica dobi temačen preobrat in nas popelje v zanimivo, divjo akcijo. Zgodba se začne 15 let po tem, ko sta Janko in Metka pobegnila čarovnici. Toda izkušnja je njuno življenje za vedno spremenila. Okusila sta strah in krvoločnost. Odrasla sta v neizprosna in vešča lovca na glave, popolnoma predana iskanju in uničevanju čarovnic v vsakem mračnem gozdu, na katerega naletita. Toda ko se približuje zloglasna krvava luna in znanemu mestecu sredi gozda grozi doslej najhujša môra, se soočita z zlom, kakršnega še nista videla in ki bi lahko razkrilo skrivnost njune nejasne preteklosti.

Ko pravljica odraste

Otroci po vsem svetu že dolgo trepetajo ob klasični pravljici o Janku in Metki, ki ju v gozdu ugrabi okrutna čarovnica, ki jé otroke. Kot vsi vemo, ji brat in sestra prekrižata ljudožerske načrte. Ampak kaj se zgodi potem? To si je drznil zamisliti scenarist in režiser Tommy Wirkola. Nadaljevanje zgodbe je zastavil kot sodobni akcijski ep, ki ne pozna meja.

Wirkola, ki se je proslavil doma na Norveškem z zombijevsko komedijo Dead Snow, si je od nekdaj želel posneti karkoli, povezanega s pravljico, ki mu je v otroštvu naganjala strah v kosti. Nato pa je nekega dne začel razmišljati, kako bi se zgodba lahko nadaljevala. Janko in Metka imata temačno preteklost in iz dna duše sovražita čarovnice. V kakšna človeka bi lahko zrasla s tako izkušnjo? Njuna kariera lovcev na čarovnice je skoraj neizogibna.

Ko je začel pisati scenarij, se je odločil, da bo ostal zvest duhu izvirnika bratov Grimm, ki je bil prvič izdan l. 1812, pri vsem, kar sledi, pa domišljiji ne bo postavljal omejitev. Poleg tega je začel snovati tudi izvirno vizualno podobo sveta odraslih sorojencev. Nastal je svet, ki je še vedno brezčasen, spominja na srednji vek, vendar je vanj vpeljal surovo akcijo, ki jo pričakuje današnje občinstvo. Kot rezultat si gledalec ne zamišlja, da je v točno določenem stoletju, ampak jasno ve, da je v pravljici.

Nova Janko in Metka

Režiser je pravljična junaka lahko v surovi svet sodobne akcije prestavil samo s pomočjo močnih glavnih igralcev, ki sta v tem primeru za oskarja nominirani Jeremy Renner in vzhajajoča britanska zvezda Gemma Arterton, ki je igrala eno od zadnjih Bondovih deklet. Oba sta opravila naporen trening in oba sta ugotovila, da se tudi za kamero razumeta kot prava brat in sestra. Vsak od njiju ima svoj borilni slog. Janko je po značaju tak, da najprej skoči, šele nato pogleda, kam ga bo to odneslo. Metka pa načrtuje vsak korak.

Glavna junaka skozi akcijo spremlja vrsta zanimivih stranskih likov. Njuna glavna nasprotnica je še eno Bondovo dekle, Famke Janssen, ki igra čarovnico Muriel. Je poosebljenje zla, ki ga ne stresa samo nad ljudi, temveč tudi nad druge čarovnice. Drugi negativec je mestni šerif Berringer, ki je živi dokaz, da so ljudje lahko enako nevarni kot nadnaravna bitja. Za nekaj komedije poskrbi Ben, ki bi ga po vedenju lahko postavili v današnji čas. Je namreč vnet oboževalec Janka in Mete in se do njiju vede, kot da sta superzvezdi.

Snemali so večinoma v Nemčiji, kjer se prvotna pravljica tudi dogaja in kjer so še vedno našli kotičke gozda, ki delujejo kot v srednjem veku. Za snemanje so morali izdelati skoraj sto izvirnih kostumov. Zlasti za glavna junaka je bilo treba najti poseben pristop, saj sta morala delovati pravljično, hkrati pa kot lovca na glave, ki bi lahko sodila v katerokoli obdobje. Njuna kostuma sta iz pravega usnja in platna, vendar nista starinska. Povsem druga zgodba pa je njuno orožje. Ne glede na srednjeveški pridih pravljičnega sveta je orožje retrofuturistično - puške in loki, ki so smrtonosni kot vsako sodobno orožje. Da pa iz splošnega videza ne bi preveč izstopali, so zasnovani tako, kot da so izdelani ročno. In seveda orožje odraža njun značaj. Janko hoče hiter učinek z dolgim dometom in veliko hrupa, zato uporablja močno šibrovko, Metka pa je bolj prefinjena, zato uporablja dvostrelni samostrel.

Čeprav se bo po vsem prebranem mogoče komu zdelo, da je film nenavaden, je še vedno pravljica, vendar z zobmi.

Komentarji

18.1. 2013 ob 20:19

jeahl!! ...komaj čakam!!!

— Janko
19.1. 2013 ob 9:12

oh ta film toppp res obužujrm gagga

— oja
24.1. 2013 ob 16:56

komaj cakam da bo ta film v kinu res je dobar

— Patricija
27.1. 2013 ob 0:35

Trailer izgleda solidno. Samo upam, da ne bo tako kot Van Helsing, ki je total crap od filma.

— majstro
27.1. 2013 ob 8:52

komaj čakam

— ash
27.1. 2013 ob 14:33

naslov vsaj prav prevedite.. Janko in Metka: Lovca na čarovnice, drugače pa bo odličen film.

— Replika
28.1. 2013 ob 15:22

komaj cakam da pride ta film v kinu sigurno bo zelo dober

— jasmina
29.1. 2013 ob 7:36

komi čakam....ta film je zakon...kolosej vedno ve kaj izbrati...

— Sara
1.2. 2013 ob 15:51

Meni se zdi ta film super. Vsebuje ravno prav akcije in napetosti zato je primeren tako za oboževalce grozljivk in pa tudi za bolj boječe.

— čarovnica
2.2. 2013 ob 21:09

prčakvou sm velik več...

— blabla
3.2. 2013 ob 9:31

gledala sm film in je res zakon vredn ogleda

— lučka
4.2. 2013 ob 15:42

se splača iti gledat 3-d

— jan
8.2. 2013 ob 20:06
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
10.2. 2013 ob 10:59

To je dober film,sem ga ze sla gledat in je dober se posebej Metka

— Trisha
12.2. 2013 ob 15:47

Smo si šli s prijatelji ogledat film in moram rečt da me je razočaral, in tudi mojim prijateljem se ni zdel ne vem kaj. Med ogledom je več kot deset ljudi zapustilo dvorano ...

— janja
18.2. 2013 ob 20:31

Pa to zame sploh ni grozliuka... :D Ampak COOL!!!!!!!

— Metka
20.2. 2013 ob 19:42

vse ql ampak pri opisu da bi Janko rad dolg domet in uporablja šibrovko?? kle ste brcnli v temo,rajš ne kozlarij pisat če ne veste čemu služi določeno orožje,drgač pa kumi čakam film

— phoenix
23.2. 2013 ob 14:46

n
na
naj
naja
najać
najaća
najać
naja
naj
na
n

— ℓιℓι
26.2. 2013 ob 8:13

men se zdi trilr ful dobr tko da upam da je film tut... ;)

— lolipop XD
26.2. 2013 ob 13:32

komej čakm, da ga bom gledla. carsko

— carica
27.2. 2013 ob 17:29

Film sem ze sla gledat in morem vam reci da me je res presenetil sprva sem mislila da ne bo tako dober ampak ko sem ga gledala je bil zelo zanimiv.Nevem zakaj enim ni bil vsec sigurno ga niso dobro razumeli.Sej na zacetko ni bil tako zanimiv ampak ko se je priblizeval koncu je bil zelo napet in zanimiv komaj sem cakala kako se po vse razpletlo.Zato vam priporocam da si ga greste ogledat ne bo vam zal.

— Tanya
1.3. 2013 ob 10:44

super film !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— hihi
1.3. 2013 ob 17:30

dober film vreden ogleda !!!!!!!!

— Nina
11.3. 2013 ob 13:50

vznemerljiv!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! malo grozne face!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— živa
17.3. 2013 ob 8:14

cool ful vreji film XD

— čarovnca
28.7. 2013 ob 17:31

Jaz bi samo vprasala ali je samo eden del tega filma ali jih je vec???Meni je bil ta film Lovca na carovnice fenomenalen in si zelim da je se kaksen del

— Sanela
10.4. 2014 ob 15:15

ta film je bil ful dolg sam so ble face mal scari. so vhat ful je jača.

— maju
26.7. 2014 ob 21:52

fejst fajn
že stokrat sem to gledala pa mi je še vedno dovoljh strašljivo

— ališa

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.