Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

London je padel

akcijski triler
Podnapisi
Na sporedu od: 17.3.2016, Kolosej Ljubljana
1h 39min / 99min
Leto: 2016
Jezik: angleščina
Scenarij: Creighton Rothenberger, Katrin Benedikt
Režija: Babak Najafi
Po rešitvi Bele hiše pred teroristi agent Mike uživa neomajno zaupanje predsednika Benjamina, zato se z njim odpravi na pot v London, kjer se na pogrebu britanskega premierja zberejo vsi pomembni svetovni politiki. Na žalost Mike nima časa za ogled turističnih znamenitosti, saj dogodek želijo izrabiti teroristi in z ugrabitvijo predsednika ZDA ustrahovati svet. Mike je odločen, da bo zlobnežem prekrižal načrte, zato se s pestmi in orožjem loti trdoživih nasprotnikov. Toda kriminalci so dobro pripravljeni in kmalu se London spremeni v krvavo bojišče, Mike pa je edini, ki lahko prepreči dokončni padec prestolnice.

V pakistanskem mestu Lahore je v teku razkošna poročna zabava. Oče neveste je Aamir Barkawi (Alon Moni Aboutboul), smrtonosni trgovec z orožjem in eden najbolj iskanih mož na svetu. Napad z brezpilotnim letalnikom na mestu usmrti nemalo gostov – med njimi tudi Barkawijevo hčer – medtem ko on sam pobegne brez omembe vrednih poškodb in s sinovi zapriseže maščevanje.

Dve leti pozneje v Washingtonu Mike Banning (Gerard Butler) in njegova soproga Leah (Radha Mitchell), katerih zakon je trdnejši kot kdaj koli poprej, pričakujeta rojstvo svojega prvega otroka. Ker je še vedno član tajne službe in služi v spremstvu predsednika Asherja (Aaron Eckhart), mora biti Banning v stalni pripravljenosti. Ko nepričakovano umre britanski ministrski predsednik, Banning ve, da bo po uradni dolžnosti moral na pripravo k direktorici tajne službe Lynne Jacobs (Angela Bassett), saj bodo morali predsednika spremljati na državni pogreb v londonsko katedralo Sv. Pavla.

Pogreba naj bi se udeležil sleherni pomembni svetovni voditelj in zato bo to bo eden najbolj zavarovanih dogodkov na svetu. Toda že nekaj trenutkov po prihodu poglavarji držav postanejo tarče atentatov in na udaru se znajdejo tudi londonske znamenitosti. Asher, Banning in Jacobs padejo v zasedo, nemočni sredi toče strelov in eksplozij: glavno mesto Velike Britanije je v obsednem stanju.

Medtem ko doma podpredsednik Trumbull (Morgan Freeman) z najožjimi svetovalci tuhta, kako pomagati ujetim v Londonu, mora Tanning, ki ga Jacobsova zadolži, da obvaruje Asherja, v ilegalo, saj lahko le tako ostane korak pred napadalci in neutrudnimi Barkawijevimi plačanci. Vendar pa Barkawi ni računal na vztrajnost in iznajdljivost svojega plena…

Adrenalina polno nadaljevanje uspešnice Padec Olimpa je po scenariju Creightona Rothenbergera, Katrin Benedikt, Christiana Gudegasta in Chada St. Johna režiral Babak Najafi. Igrajo še Charlotte Riley, Waleed F. Zuaiter, Robert Forster, Jackie Earle Haley, Melissa Leo in Sean O’Bryan. Producirali so Gerard Butler, Alan Siegel, Mark Gill, John Thompson, Matt O’Toole in Les Weldon

Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Ed Wild, scenograf Joel Collins, kostumografinja Stephanie Collie ter montažerja Paul Martin Smith in Michael Duthie. Glasbo je zložil Trevor Morris.

O igralcih

Gerard Butler (Mike Banning) film London je padel producira prek podjetja G-BASE, ki ga je ustanovil svojim menedžerjem Alanom Sieglom; začela sta s psihološko srhljivko Law Abiding Citizen, v katerem je Butler igral ob Jamieju Foxu, nadaljujeta pa s srhljivko Septembers of Shiraz. Škot je kariero začel na gledaliških odrih pri dvanajstih, potem pa uspešno presedlal k filmu in med drugim igral v uspešnicah 300, The Bounty Hunter, The Ugly Truth, Nim's Island, P.S. I Love You, The Phantom of the Opera, Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life, Olympus Has Fallen, Coriolanus, Mrs. Brown, The Cherry Orchard… in v prihajajočih Gods of Egypt in Geostorm. Glas je posodil liku v franšizi How to Train Your Dragon.

Aaron Eckhart (Benjamin Asher) se je z vlogo v Thank You for Smoking potegoval za zlati globus. Nase je opozoril v celovečernem prvencu Neila LaButa In the Company of Men (skupaj sta posnela tudi Possession, Nurse Betty in Your Friends & Neighbors) in nato igral v Erin Brockovich, The Dark Knight, v Rabbit Hole, v The Pledge, The Missing The Rum Diary, Any Given Sunday, No Reservations, Towelhead, Love Happens, Conversations with Other Women, My All American, Battle Los Angeles… Na velika platna prihaja v srhljivki Brada Peytona Incarnate, v boskarskem Bleed for This Bena Youngerja in v Eastwoodovi drami Sully.

Morgan Freeman (podpredsednik Trumbull) je za vlogo v Eastwoodovem Million Dollar Baby med drugim prejel oskarja in nagrado Ceha filmskih igralcev. Za oskarja se je potegoval še v filmih Street Smart, The Shawshank Redemption, Invictus in Driving Miss Daisy; slednji mu je prinesel zlati globus. Dramo Invictus, v kateri je igral Nelsona Mandelo, je Freeman produciral prek podjetja Revelations Entertainment, ki ga je ustanovil z Lori McCreary. Izvršno producira tudi serijo Madam Secretary in z emmyjem nagrajeno dokumentarno serijo Through the Wormhole with Morgan Freeman ter pripravlja dokumentarno serijo The Story of God with Morgan Freeman. Nedavno je posodil glas dokumentarcema Island of Lemurs: Madagascar in Stem Cell Universe with Stephen Hawking, pred tem dobitnikoma oskarjev The Long Way Home in March of the Penguins. Trenutno snema glas za dokumentarec We the People in na velika platna prihaja v Going in Style ob Alanu Arkinu, sicer pa smo ga videli v Clean and Sober, Lean on Me, Glory, Unforgiven, Deep Impact, Olympus Has Fallen v trilogiji The Dark Knight… Režiral je celovečerec Bopha! z Dannyjem Gloverjem.

Alon Moni Aboutboul (Aamir Barkawi) v rodnem Izraelu igra že prek tri desetletja in je za vlogo v drami Ehad Mishelanu prejel nagrado na filmskem festivalu v Jeruzalemu. Trikrat se je potegoval za nagrado Izraelske filmske akademije; kipec je dobil za vlogo v Ha-Asonot shel Nina. Gledalci po svetu ga poznajo predvsem iz celovečercev The Dark Knight Rises Munich, Rambo III in Body of Lies, videli smo ga v serijah Homeland, The Leftovers, Low Winter Sun, Burn Notice, Law & Order: Special Victims Unit… Nazadnje je igral v celovečercu A Place in Heaven Yossija Madmonija, z Butlerjem pa je sodeloval že pri drami Septembers of Shiraz.

Angela Bassett (Lynne Jacobs) se je za režijski prvenec Whitney potegovala za nagrado Ceha režiserjev Amerike in je nedavno režirala epizodo dokumentarne serije Breakt. Glas posoja likom v video igrici Tom Clancy's Rainbow Six Siege in v risani seriji BoJack Horseman. Igrala je v serijah The Jacksons: An American Dream, Storytime, ER, Alias, kmalu jo bomo videli v miniseriji Stephena Poliakoffa Close to the Enemy. Za emmyja je bila v igri kot naslovna junakinja TV filma The Rosa Parks Story, nato še dvakrat za vlogo v seriji American Horror Story. Za nagrado Ceha filmskih igralcev je bila nominirana v TV filmih Ruby's Bucket of Blood in Betty & Coretta, za nagrado združenja za promocijo temnopoltih (NAACP) pa kar enaindvajsetkrat – prejela je osem kipcev – med drugimi za vlogo Tine Turner v What's Love Got to Do with It, ki ji je prinesla tudi zlati globus in nominacijo za oskarja. Na velikih platnih smo jo videli še v Black Nativity, Boyz n the Hood, Waiting to Exhale, Strange Days, Contact, Notorious, Jumping the Broom, Olympus Has Fallen, City of Hope, Passion Fish, Music of the Heart, Malcolm X, Chi-Raq…

O ustvarjalcih

Babak Najafi (režija), v Iranu rojeni švedski filmski ustvarjalec, je najbolj znan po svoji režijski in scenaristični mojstrovini Sebbe, za katero je prejel nagrado Švedskega filmskega inštituta guldbagge in nagrado za prvenec v Berlinu. Spisal in režiral je tudi Snabba Cash II, ki se je potegoval za štiri guldbaggeje. Pred tem je po študiju dokumentarnega filmskega ustvarjanja spisal in režiral več priznanih kratkih filmov, med njimi Elixir. Režiral je tudi nekaj epizod kultne serije Banshee.

Creighton Rothenberger in Katrin Benedikt (scenarij, zgoba; avtorja likov) sta zakonca; njun prvi prodani scenarij je bil Olympus Has Fallen. Nato sta skupaj napisala The Expendables 3 trenutno pa pripravljata več scenarijev, med njimi nekaj projektov za EuropaCorp Luca Bessona, ekološko srhljivko po istoimenski video igrici The Drowning in angleško inačico japonske srhljivke Takashija Miikeja Wara no tate. Rothenberger je za scenarij za korejsko vojno dramo The Chosin prejel Nichollovo štipendijo za scenaristiko Akademije za filmsko umetnost.

Christian Gudegast (scenarij) je že med študijem režiral glasbene spote za Dr. Dreja in Korupta, njegov prvi prodani scenarij pa je bil Black Ocean za Oliverja Stona. Odtlej je pisal za vse velike studie, med njegovimi naslovi sta A Man Apart in Immortals, pripravlja pa Den of Thieves, ki ga bo sam tudi režiral in v katerem bo igral Gerard Butler.

Chad St. John (scenarij) je spisal priljubljeni kratki film The Punisher: Dirty Laundry po stripovskem junaku, sicer pa je prispeval scenarije za celovečerce, kot sta prihajajoča Replicas s Keanujem Reevesom in xXx3: The Return of Xander Cage z Vinom Dieslom.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.