Kolosej
Film distribucije Fivia

Ljubljena Jane

Becoming Jane
romantična drama
Njena ljubezenska zgodba je bila njen največji navdih
Podnapisi
Na sporedu od: 28.2.2008, Kino Komuna
6.3.2008, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Leto: 2007
Jezik: angleščina
Scenarij: Kevin Hood, Sarah Williams
Režija: Julian Jarrold
Stereotipna porazdelitev družbenih vlog po spolih ob koncu 18. stoletja nikakor ne gre v račun mladi Jane Austen, ki bi rada postala pisateljica, a ji starši svetujejo, naj si raje najde premožnega moža. Namesto zadržanega sina lokalne plemkinje Jane v oči pade postavni, a nekoliko prevzetni prišlek Lefroy, s katerim se po številnih nesporazumih vendarle zbližata. Toda Lefroyev premožni stric se z zvezo ne strinja, tragičen razplet ljubezenske zgodbe pa Jane navdihne, da ustvari nekatere najbolj pomembne romane angleške literature.

Kako je film nastal

Pričujoča ljubezenska zgodba temelji na resničnem usodnem srečanju mlade Jane Austen (Anne Hathaway) in Irca Toma Lefroya (James Mcavoy), ki je pustilo globoke, nikoli zabrisane sledi v bogatem ustvarjanju ene najbolj prodornih angleških pisateljic. Jane Austen je verjela v ljubezen. Njena starša (Julie Walters in James Cromwell) sta želela, da bi se poročila zaradi denarja, kajti v Angliji poznega 18. stoletja je bila za žensko to edina možnost, ki ji je omogočala dostojno življenje. Toda ko je dvajsetletna bistra in precej samosvoja Jane spoznala očarljivega irskega mladeniča Toma Lefroya, sta ga njegov intelekt in nedoumljiva arogantnost pritegnila v tolikšni meri, da se ji je svet postavil na glavo. Toda ali si Jane lahko privošči drznost in zavrne nečaka Lady Gresham (Maggie Smith), ko jo ta zaprosi za roko? Je dovolj močna, da kljubuje staršem in se zoperstavi globoko zakoreninjenim družbenim normam? Bo mlado dekle na pragu svojega izjemnega ustvarjanja in literarne veličine žrtvovala ljubezen, ki ji je usojeno, da oblikuje njeno življenje in delo?

V angleški realnosti leta 1795 je veljalo, da je poroka iz ljubezni dejanje norosti. Denar je bil edino gonilo tega razredno urejenega sveta in gospod in gospa Austen sta se tega še kako zavedala. Toda njuna najmlajša hči Jane ni hotela sodelovati v tej igri. Bila je upornega samosvojega duha in njen duhovni pogled je segal onstran razredne pripadnosti in bogastva, onstran prevzetnosti in pristranosti. Bila je odločena, da se poroči iz ljubezni.

Film scenaristov Kevina Hooda in Sarah Williams Ljubljena Jane (Becoming Jane) pretanjeno opisuje prelomno in usodno vez med mladima Jane in Tomom. Pripoveduje o ljubezni, intrigah in dolžnostih. Opisuje globoke družinske in prijateljske vezi, ki se tako ali drugače vrtijo okoli in so zaznamovane s premoženjem. Dotakne se dobrote, veličine in nadarjenosti glavne junakinje, ki je skozi globoko ljubezensko izkušnjo stopila na nemalokrat trnovo pot osebne rasti in neodvisnosti.

Biograf Jon Spence je leta 2003 razburkal literarno zgodovinske vode ter zlasti oboževalce Jane AUSTEN z odkritjem, da je cenjena avtorica poznala in dejansko tudi okusila ljubezen in intimno vez, ki lahko usodno zveže moškega in žensko, o kateri je tako predano pisala. Zelo malo znano je to dejstvo in v uradnih biografijah ter zabeležkah poprej le bežno omenjano poznanstvo pisateljice in mladega Irca Lefroya, ki naj bi trajalo le med kratkim božičnim obiskom Lefroya v Hampshireu. Spence trdi in je trditve tudi skušal dokazati z nekaterimi ugotovitvami in podkrepljenimi sumi, da sta se zaljubljenca ponovno srečala poleti naslednjega leta v Londonu in da je Lefroy svojo prvo hčer v zakonu z sestro svojega sošolca imenoval Jane.

Snemanje filma so denarno podprli Ecosse Films v sodelovanju z Blueprint Pictures, Scion Films, 2Entertainment in fundacija UK Film Council's Premiere ter Irski filmski odbor.

Ljubljena Jane je klasična ljubezenska zgodba z Jane Austen v osrednji "vlogi". Razbija doslej sprejeto podobo slavne pisateljice kot osamljene stare device, zaprte v samotni knjižnici daleč stran od resničnega sveta. Posneli so jo na lokacijah na Irskem v okrožjih Wicklow, Dublin in Meath.

Igralska zasedba

Jane Austen osebno je upodobila ameriška igralka Anne Hathaway, kar je le-ta sprejela kot eno svojih najbolj zahtevnih in odgovornih vlog. Videli smo jo v njenih izvrstnih upodobitvah v filmih Hudičevka v Pradi, v moderni pravljici Princeskin dnevnik v dveh delih ter v vlogi otrdele poslovne ženske v z oskarjem nagrajeni osebni izpovedi Gora Brokeback Anga Leeja. Sodelovala je z Angelino Jolie in za dokumentarec A Moment in The World obiskala Kambodžo.

O resničnem življenju Toma Lefroya današnji svet ve bore malo. Poznamo ga le iz tistih skromnih besed, ki jih je v svojih pismih zapisala Jane Austen. Njena opazka, da je bil roman Tom Jones njegovo najljubše branje, nam bržkone pove več o njem kakor vsako drugo pričevanje, ki nam je znano. Mladega obetavnega škotskega igralca Jamesa McAvoya je režiser Jarrold izbral zaradi izkušenj z njim med snemanjem nanizanke White Teeth za produkcijsko hišo Channel 4. Zaigral je v režijskem prvencu Stephena Frya Bright Young Things. Lani smo ga lahko občudovali v izjemni kreaciji mladega zdravnika, zaupnika afriškega diktatorja Idija Amina v drami Zadnji škotski kralj.

Janeino mater Cassandro Leigh je upodobila Julie Walters (Educating Rita; Billy Elliot), izjemna igralka, ki se z vsako svojo vlogo izogne stereotipom in se zlije z osebnostjo, ki jo igra. Za vlogo v Educating Rita je bila nominirana za oskarja in bila nagrajena z zlatim globusom.

Soprog gospe Austen je okrajni duhovnik in predvsem ljubeč družinski človek. Častitega Georgea Austena je upodobil oskarjevec James Cromwell; med njegovimi izjemnimi vlogami so, če naštejemo le nekatere, tista v komediji Pujsek Babe, v dramskem trilerju LA ZAUPNO in težavna vloga princa Phillipa v cenjeni Kraljici.

Dama Maggie Smith, dvakratna oskarjevka (za vlogi v The Prime Of Miss Jean Brodie in California Suite), katere prisotnost na velikem platnu in malih zaslonih je domala že legendarna, je upodobila Janeino strogo in premožno teto Lady Gresham.

Anna Maxwell Martin je zaigrala Cassandro, Janeino edino sestro in najtesnejšo zaupnico. Janeinega ljubljenega brata, malce razvajenega in vihravega Henryja Austena pa je upodobil Joe Anderson.

O ustarjalcih filma

Producenta Raejeva in Bernstein sta Williamsovi naročila pisanje scenarija in leta 2004 je dokončala nekaj osnovnih osnutkov, pa se ji je pri tem zahtevnem delu pridružil Kevin Hood, ki je poprej dokončal scenarij za film Man and Boy.

Režijo so producenti zaupalu Julianu Jarroldu predvsem zaradi izjemne občutljivosti za pretanjenih nians ljubezenskih vezi, ki jih je znal preliti na platno v svojem Kinky Boots. Ko je sprejel delo, se je najprej lotil ponovnega branja Razsodnosti in rahločutnosti, Prevzetnosti in pristranosti ter Prepričevanj pisateljice Jane Austen. Najtesneje pa se je naslonil na scenarij Kevina Hooda: delu, ki pripoveduje zgodbo iz pisateljičinega resničnega življenja, prepletene z mnogimi sorodnimi povezavami z njenimi fiktivnimi deli.

Komentarji

8.12. 2007 ob 14:10 zvezdica

Eden najlepših filmov sploh. Zgodba je tako lepa in realna, McAvoy pa sploh. Vreden ogleda, sploh pa za vse oboževalke (morda tudi oboževalce) Jane Austen.

— Lizzy
17.12. 2007 ob 15:59

Nimam sreče, da bi videla film. Vedno sem prepozna. Kdaj bo zopet na sporedu?

— Andreja
26.12. 2007 ob 10:40

It is a truth unversally acknovledged, that...I love this film. Perfect!

— Miss Bennet
9.2. 2008 ob 0:00

film me spominja na serijo passion.vendar je passion boljša.vseeno si je vredeno ogledati

— saša
17.2. 2008 ob 0:00

zdi se mi zelo lep in romantičen filem zato načrtujem ogled tega filma.....♥

— valentina
20.2. 2008 ob 15:12 zvezdica

Kdor ima rad filme, ki so čustvenega naboja, je ta ravno pravšnji zanj.
Lep jezik, lepi prizori narave, grajski ples, enostavno vreden ogleda.

— tjaša
21.2. 2008 ob 0:00

res supr film, dobra zgodba. Film DEFINITVNO vredn ogleda!

— mala
21.2. 2008 ob 15:49

Film je so perfect!!!Jaz imam pa tako rada njene romane...Še posebej Northanger abbey...Ampak tut Pride and prejudice je lep roman... Sam majo ene v tem filmu tko staromodne obleke za tist cajt...Recmo una k seporoči z Jamesom!

— miss
26.2. 2008 ob 17:04

Zelo lušten film! Vreden ogleda!

— TeA :)
27.2. 2008 ob 0:00 zvezdica

Neprimerna igralka in scenarij, ki Jane predstavlja tako, da izpade na koncu, da je svoje junakinje ustvarjala zato, ker je obžalovala svoje življenje. Kaj pa, če je vse to res? Raje glejte Jane Austen's Book Club.

— lilDragon
2.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Jana Austin je ena izmed mojih najljubših avtorjev. Zanimiva je njena analiza razmišljanj in hotenj junakinj, ki jih opisuje v njenjih romanih.Ko sem še kot mlajša osnovnošolka prebrala njeno knjigo Prevzetnost in pristranost, so se mi njene besede zavedno zasidrale v spominske celice. Tudi v filmu samem se prepoznavajo navedki iz njenih knjig, ki pa so jih izrekli različni junaki njenih knjig. Čudovita fotografija se kot rdeča nit vleče skozi cel film. Knjiga Prevzetnost in pristranost me že čaka. LP vsem, ki še upajo..................

— anaja3
3.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Prenapihnjena špekulativna romanca, sicer lepo narejena, kostumi in scena, vse precej avtentično. Še glasba, kar ni pogosto. En gozdni prizor je remake Klimtove jugendstilovske slike Birkenwald, kar je precej zabavno. Tudi sicer v filmu vlada večna jesen, brez sonca. Anne Hathaway igra dobro, a je v napačnem filmu. Srnje oči in polne ustnice ter popolnoma fatalna pojava nimajo nič skupnega z Jane Austen. Tudi ameriški naglas seveda ne. Če bi likom spremenili imena in se vsaj malo odlepili od zgodbe Prevzetnosti in pristranosti, bi bil film dokaj spodobna kostumska drama. Kot poskus biografije Jane Austen pa me je razočaral. Verjetno sem gledal preveč odličnih BBC-jevih televizijskih priredb.

— Skeptik
4.3. 2008 ob 17:27 zvezdica

Ker bomo prihodnje leto brali Prevzetnost in pristranost za maturo iz slovenščine, smo si ogledali tudi film Ljubljena Jane. Film me je zares pozitivno presenetil, zelo lepo predstavljen, res zelo čustven in enostavno fantastičen! Razočarana sem bila le nad koncem, saj sem pričakovala vesel zaključek. Jane in Tom sta pa res prav zares lep par :) Priporočam vsekakor!

— M.
5.3. 2008 ob 17:28 zvezdica

Strinjam se s Skeptikom glede glavne igralke: dobro je zaigrala, samo casting enostavno ni bil pravi ... Pravzaprav še razmišljam, katera igralka bi dejansko lahko upodobila Jane ... (vsekakor ne Knightleyeva, čeprav so jo menda tudi imeli v ožjem izboru). Film ima malo ponesrečen konec - Hathawayeva s sivimi lasmi enostavno ne štima, plus vse skupaj izgleda kot življenjska kapitualcija ... manjka neka globlja poanta, ki so jo že skoraj uspeli pokazati v prizoru, ko Jane dejansko dobi ustvarjalni zagon: prav takrat, ko življenje pokaže svoje zobe, punca prime pero roke. Všeč mi je bilo, kako so vse tipične motive iz njenih del potaknili po različnih scenah - nastal je kalejdoskop navdihov. Najboljši trenutek je tisti, ko jo sestra vpraša, kako živijo junakinje v knjigi: njen odgovor nam pokaže tisto mešanico hrepenenja "kajpačebibilotako" in hkrati zrele ustvarjalnosti (umetnik pač ne more brez teh ambivalentnih občutkov). Dobre plati filma so scenografija, glasba in senzibilnost režiserjevega očesa: bližnji kadri, ujeti trenutki naelektrenega ozračja itd. Čestitke tudi McAvoyu, ker mu uspe biti priden in poreden, na obrazu pa kaže paleto občutij. In zelo me veseli, da je v filmu humor: tudi sama težko verjamem, da so v tistem času samo sedeli, brali in resno gledali. Ocena: prav dobro. Drugič naj vztrajajo do konca in naredijo piko na i.

— allegra
12.3. 2008 ob 16:55 zvezdica

James McAvoy igra ful fajn. Vloga Jane mi pa sploh ni bla všeč in tud igralka se mi ni zdela prava za to vlogo. Drugač je pa film ful na začetki fajni ampak čedalje bolj gre proti koncu slabši je. Sem pričakovala več. ocena: 7/10

— sara
27.3. 2008 ob 17:36 zvezdica

Film je sam po sebi zelo dober, kar se pa tiče avtentičnosti in resnične povezave z Jane Austen pa ne morem komentirati. Verjamem, da v tem smislu film hudo razočara.

— wiseguy
6.11. 2009 ob 13:47

Tudi jaz si ga želim ogledati v kratkem, saj sem nanj naletela na YouTubu ... Krasna romantična zgodba obviously.. <3

— Hannah
29.11. 2009 ob 22:44

Film je zelo žalosten, za vse ki imajo radi romantične komedije. Drugače pa zelo lep in nabit s čustvi

— zvezdica
8.3. 2010 ob 18:22

Ta film smrdi!!!! :) hehe xD

— Člouk.(:
10.12. 2012 ob 7:05

beda!!!

— prasc

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.