Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Ljubezenski recept

romantična komedija
V življenju ne dobiš vedno tistega, kar naročiš.
Na sporedu od: 6.9.2007, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Leto: 2007
Država: ZDA, Avstralija
Scenarij: Carol Fuchs in Sandra Nettelbeck
Režija: Scott Hicks
Priznana kuharica Kate se v restavraciji, kot tudi v zasebnem življenju, strogo drži pravil in ne trpi presenečenj, kar jo med znanci ne dela ravno priljubljeno. Toda nepredvidljivo kolo usode poskrbi, da njena nečakinja ostane brez staršev, zato jo sprejme pod svojo streho. Dodatne težave ji povzroči tudi prihod novega kuharja Nicka, ki skuša v kuhinji uveljaviti bolj svobodomiseln način dela. Iz konkurenčnega dvoboja se sicer počasi rojeva romanca, toda za pravo srečo in zbližanje z Zoe bo potreben prav poseben ljubezenski recept.

Zgodba

Glavna kuharica Kate (Catherine Zeta-Jones) živi svoje življenje tako, kot vodi kuhinjo v elitni restavraciji na Manhattnu - brezkompromisno in strogo. Zaradi tega se je vsi, ki imajo opravka z njo, bojijo. Z izjemno natančnostjo se loti sleherne jedi, pripravlja slastne omake, vse mora biti najmanj popolno.

Veliko bolj domače se počuti v ozadju, zavetje kuhinje pa zapusti zelo redko, ko se ji hočejo gostje zahvaliti za izjemno jed, ali v izjemnih primerih tudi takrat, ko si kakšen gost drzne podvomiti v njeno nadarjenost. Po službi gre ponavadi kar domov in zgodaj v posteljo, da lahko vstane ob zori in na ribji tržnici prehiti konkurenco.

Katein perfekcionizem je postavljen na preizkušnjo, ko pride v njeno kuhinjo pomočnik, živahen Nick (Aaron Eckhart). Je vzhajajoča kuharska zvezda in med kuhanjem rad prepeva arije, zelo rad pa se tudi pošali s kolegi. Njegov izjemno sproščen odnos do življenja in kuhanja je popolno nasprotje Kate, toda med njima je vseeno prisotna kemija...

Zmedo v kuhinji bi Kate še nekako prenesla, če ne bi imela težav tudi doma. Na vso moč se trudi vzpostaviti stik z devetletno nečakinjo Zoe (Abigail Breslin), ki je zelo na hitro in nepričakovano prišla živet k njej. Zoe je izjemno pameten in dovzeten otrok, ki ima raje ribje palčke kot gosjo pašteto. Zelo očitno je, da je zmotila Kateino rutino, toda vseeno se Kate trudi, da bi ji olajšala življenje... Samo še ugotoviti mora, kako.

Če se bo res hotela zbližati z Zoe, če bo hotela najti srečo pri Nicku in znova odkriti čare življenja, bo morala Kate narediti nekaj, česar že dolgo ni. Za nekaj časa bo morala pozabiti na kuhinjo, kar pa je tako, kot če bi kuhala brez recepta. Toda Kate kmalu ugotovi, da so včasih najboljši recepti tisti, ki jih sestaviš sam.

Igralci

Catherine Zeta-Jones (Kate)
Steven Spielberg jo je opazil v miniseriji Titanik in že naslednjega dne poklical režiserja Martina Campbella, naj jo povabi na poskusno snemanje za film Zorro. Vlogo zapeljive lepotice Elene je seveda dobila. Pri Zorroju se je zopet srečala z Anthonyjem Hopkinsom, ki jo je leta 1992 režijsko vodil v gledališki postavitvi drame Dylana Thomasa Under Milkwood.

Nase je v Angliji najprej opozorila leta 1991 v Majskih cvetovih, priljubljeni britanski televizijski nadaljevanki, posneti po romanu H. E. Batesa. Pred tem je nastopila na londonskih odrih v uspešnem muzikalu 42nd Street. Na velikem platnu je debitirala leta 1990 v Scheherazade v režiji Francoza Philipa De Broce. Po Majskih cvetovih se je vrnila v gledališče in nastopila v Street Scenes v okviru Britanske narodne opere. Zatem se je vrnila k televiziji in posnela nadaljevanko Katarina Velika. Med njenimi filmi so še Phantom, Splitting Heirs, Krištof Kolumb: Odkritje, Preprodajalci, Hiša duhov, Zvestoba do groba, Past, Oceanovih 12, Ameriška ljubljenca, Chicago (prejela oskarja), Terminal.

Aaron Eckhart (Nick)
Prislužil si je sloves s številnimi nepozabnimi vlogami, med drugim z vlogo v biografski drami Erin Brockovich Stephena Soderbergha. Med zvezde se je vpisal z vlogo maščevalnega Chada v kontroverzni uspešnici Neila LaButea In The Company of Men, ki je postala eden najbolj dobičkonosnih neodvisnih filmov leta 1997.

Je izredno dejaven, lahko smo ga videli v več projektih, v celovečercu Bernieja Goldmana in Melise Wallack Bill, Alana Balla Untitled Alan Ball Project. Zaigral je v uspešnici Črna dalija Briana De Palme, Neverwas Joshue Michaela Sterna in Conversations with Other Women Hansa Canose.

Leta 2004 je kinematografe obiskal s filmom Eliasa Merhigea Suspect Zero, leto poprej pa z uspešnico Rona Howarda The Missing, Johna Wooja Paycheck in Jona Amiela Jedro. Z Neilom LaButeom je sodeloval tudi v celovečercih Possession, Nurse Betty in Your Friends and Neighbors. Med drugim ga poznamo tudi po vlogah v filmu Zaobljuba Seana Penna, Za vsako ceno Oliverja Stonea in Molly Johna Duigana.

Režiser

Scott Hicks
Režiral je film z Anthonyjem Hopkinsom v glavni vlogi, Hearts in Atlantis, ki je posnet po knjigi Stephena Kinga.

Mednarodno slavo je doživel leta 1996 s filmom Sijaj, ki je posvetu zaslužil več kot 100 milijonov dolarjev. Film je bil tudi nominiran za sedem oskarjev v vseh glavnih kategorijah. Hicks je prejel nominaciji za oskarja za režijo in scenarij.

Komentarji

14.8. 2007 ob 20:01

... spet nekaj romantičnega. ;o) Pa še s kuhanjem povezano! Se že veselim!!!

— rina
16.8. 2007 ob 12:49 zvezdica

Ljubezenski recept ima vse možne sestavine dobre ljubezenske zgodbe. Odlična igralska zasedba (Catherine Zeta-Jones, Aaron Eckhart, Abigail Breslin), dobra glasbena podlaga, okrasni efekti, čeprav zgodba teče iz enega šahovskega polja v drugega povsem napovedljivo. Gledalec tako že v prvem prizoru ve, kaj sledi v drugem in tretjem. Catherine Zeta-Jones blesti v svoji vlogi kot vedno, mala Abigail Breslin pa pusti filmu poseben čar, kakor ga je v Little Miss Sunshine. Omenila sem že odlično izbrano glasbeno podlago, kjer se pojavi zvrhana doza Verdijeve ter Puccinijeve opere, ki odlično sovpada s posameznimi prizori. Pohvaliti je treba tudi dobro priredbo nemške Mostly Martha. Večina ameriških priredb uniči sicer dobro izvirno zgodbo, vendar je ta film presegel moja pričakovanja. Edina slaba plat pa je, da boste kino zapustili lačni, zato si le razervirajte mizo v kakšni dobri restavraciji. Pa dober tek!

— Katty
6.9. 2007 ob 11:57 zvezdica

Mislim, da se v ozadju skriva veliko več kot ljubezenska zgodba. Kate se nenadoma spremeni življenje. Prisiljena ga je spremeniti, zato nekaj izgubi, še več pa pridobi. Vredno ogleda.

— zvezda
6.9. 2007 ob 12:23

nujno grem gledat;)

— aa
19.9. 2007 ob 11:45

no ja. mene ni navdušil..

— LR
28.9. 2007 ob 19:57 zvezdica

Vreden ogleda! ni tipičen, poglobljena vsebina... super razvedrilo :) z veseljem bi ga šla gledat še enkrat :)

— lady
30.9. 2007 ob 0:10 zvezdica

film je res nekaj posebnega, ni le običajna romantična komedija, v ozadju se skriva veliko več...jaz sem bila zelo pozitivno presenečena, saj sem se odpravila gledati film le naključno in nisem mogla verjeti da sem zmožna se v filmu nasmejati do solz, in prav tako jokati---uglavnem film je super!! če boste imeli priložnost vam ga priporočam!!!

— supr
1.10. 2007 ob 18:22 zvezdica

Film s tipično zasedbo, tipično zgodbo, tipičnimi zapleti in tipičnim koncem. Zelo predvidljiv in tipičen film žanra romantične komedije. Vseeno pa zgodba, ki je korak od običajnih sorodnic žanra in interakcija glavnih protagonistov, ki presega stripovsko statičnost in stalnost, filmu dasta tisto, ker potrebuje, da zadovolji gledalca. Simpatičnost je tista, ki gledalca potegne v zgodbo in mu nekako prepreči, da bi iz dvorane odšel sprašujoč se, kaj mu je bilo treba v njej zabiti dobro uro in pol svojega življenja. Če ne pričakuješ preveč in ti ni do pretiranega razmišljanja se zna zgoditi, da bo ta film pravi zate. (P.S. V filmu se ti Catherine Zeta-Jones ne zdi stara 38...)

— Teofrast
4.10. 2007 ob 17:04

filmm je zlo romantičn in lepi. men je bill fool fšeč taq da ga priporočam vsem zaljubljencem . kar oglejte si ga ne bo vam žal.

— jass- smotka =P
6.10. 2007 ob 14:03

o... ta film mi je zlo cool.sam mau več poudarte čustva drgač je pa d bast.. upam da boste prodal čim več kart oz.vstpnic

— sandry
14.10. 2007 ob 10:19

v filmu ful velik kuhajo in jejo in men so se ful cedile sline, sploh ob tistmu tiramisuju in sladicah, tko da kdor ga bo šel gledat nj neki sladkega za preventivo sabo vzame!

— Eva
6.11. 2007 ob 11:14

film je bil rest lustkan.nick pa tut...uff:))

— nelcyka
15.12. 2008 ob 14:14

fajn

— ann
19.11. 2009 ob 14:53

fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuul fajn film!!!
NICK MI JE FUUUUUUUUL VŠEČ!!!KA MATE NJEGOVO ŠTEVILKO???(-:

— MARYCHUY
16.12. 2009 ob 16:41

ta film je pa tok leep ;) ***

— beyba
17.3. 2011 ob 14:29

ce to berejo igralci nak puvem da je kot vloga katie the best in se mi zelo zeloo dopade danes le rdko srecam taksne dobre igralce

— silvija
20.8. 2014 ob 14:16

Super top shit film!!!

— Kittyka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.