Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Ljubezen je luštna stvar

romantični
Novi film avtorice uspešnice Kaj ženske ljubijo
Na sporedu od: 11.3.2004, Kolosej Ljubljana
2h 8min / 128min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Nancy Meyers
Režija: Nancy Meyers
Jack Nicholson, Diane Keaton, Amanda Peet, Frances McDormand in Keanu Reeves se tokrat predstavljajo v filmu režiserke in scenaristke Nancy Meyers, v katerem se mama zaljubi v hčerkinega ostarelega tipa, vanjo pa mladi zdravnik, pa tudi njena sestra pri zmešnjavi ni v veliko pomoč ...

Oskarjevci Jack Nicholson, Diane Keaton (letošnja dobitnica zlatega globusa in oskarjeva nominiranka za glavno žensko vlogo) in Frances McDormand igrajo ob Keanuju Reevesu in Amandi Peet v prefinjeni romantični komediji Ljubezen je luštna stvar.

Kratka vsebina

Harry Sanborn (Nicholson) je večni samec, ki hodi na zmenke le z ženskami pod 30. letom. Ko želi preživeti romantični vikend s svojim najnovejšim dekletom Marin (Peet) v hiši njene mame, ga začne boleti v prsih. Marinina mama Erica Berry (Keaton), uspešna in ločena pisateljica, z odporom privoli, da ga bo negovala, dokler ne ozdravi.

Harry na svoje presenečenje ugotovi, da ga Erica privlači. Navkljub njeni začetni sovražnosti do Harryja, se nepričakovano zaljubi vanj. Za Erico se začne zanimati tudi Harryjev očarljivi 30-letni zdravnik, Julian Mercer (Reeves), kar stvari dodatno zaplete.

Ko se Harry postavi na noge, se vrne domov in vse je spet po starem.

Kmalu ugotovi, da čustva do Erice le niso izginila, in da bo moral pošteno spremeniti svoje življenje, če jo bo hotel dobiti nazaj.

O produkciji

Nancy Meyers, režiserka filma Ljubezen je luštna stvar se je 20 let kalila v pisanju scenarijev intelektualnih romantičnih komedij. S svojo neverjetno sposobnostjo opazovanja je do potankosti razčlenila sodobne nesporazume med moškim in žensko. Glede na to, da smo sedaj v obdobju, ko imajo v filmih namesto verodostojnih odnosov prednost tehnološka čuda, filmi Meyersove še vedno kot eni izmed redkih, ostajajo osredotočeni na pristne človeške odnose v ljubezni in družini.

"Precej del, ki sem jih ustvarila na nek način izraža moje izkušnje v življenju", priznava avtorica. "Moram priznati, da sem na nek način uročena z ljubezenskimi razmerji med starejšim moškim in mlajšo žensko. Zelo me zanimajo tudi razmerja, ko se ljudje emocionalno ponovno prebudijo v drugi pomladi svojega življenja. Gre za tako močna in resnična čustva kot jih doživljajo 25-letniki", dodaja Meyersova.

V scenariju Ljubezen je luštna stvar je združila zgoraj našteto, vrh tega pa se je lotila tudi raziskovanja odnosa med mlajšim moškim in starejšo žensko. V filmu tako Harry (Jack Nicholson) kot Erica (Diane Keaton) živita v zmotnem prepričanju, da v njunih letih za ljubezen ni več prostora. Toda ljubezen je ljubezen in ko se zgodi, leta pri tem ne igrajo nobene vloge. Razlika je morda le v tem, da starejši ko smo, globlje nas določene stvari prizadenejo.

Vloga Harryja, zagrizenega samca in velikega playboya je bila že od vsega začetka namenjena Jacku Nicholsonu, v vlogi Erice, uspešne pisateljice in ločenke pa si je režiserka predstavljala Diane Keaton.

Keatonova je z režiserko že sodelovala v filmih Baby Boom, Nevestin oče I in II, za Jacka Nicholsona pa je bilo tokrat prvič.

Diane Keaton priznava, da se scenarijem Meyersove stežka upre. "Preprosto se zaljubim v njih. V meni prebudijo tisti domači občutek, poleg tega pa je Nancy izjemna ženska kot pisateljica, producentka in režiserka, saj zna iz igralcev izzvati pristna čustva," pravi Diane.

Še preden je dokončala pisanje, je bil nad čudovitim, duhovitim in ganljivim scenarijem navdušen tudi Jack Nicholson.

Keanu Reeves, ki v filmu igra Harryjevega zdravnika in Ericinega vročega oboževalca, je tudi z veseljem sprejel vlogo, zavedajoč se, da tako pristno duhovitih scenarijev v Hollywoodu ni veliko. Kot pravi Keanu, je prava škoda, da v ameriških filmih znanje in življenjske izkušnje niso preveč cenjene. Starejše ljudi prikažejo ali kot sitneže ali pa umirajo. Film Ljubezen je luštna stvar pa je poln vitalnosti in ljubezenskih čustev.

Seveda karizmatična Jack Nicholson in Diane Keaton pripomoreta k nadvse duhoviti, seksi in zabavni mešanici.

Za Frances McDormand pravi režiserka Meyers, da je idealna oseba za vlogo feministke Zoe. V vlogo je privolila v trenutku, ko je prebrala dialog, ki se odvija za mizo pri večerji. Poleg tega jo je naravnost navdušilo dejstvo, da bo lahko zaigrala ob Diane Keaton, ki jo obožuje.

Amanda Peet, ki igra Marin, Ericino hči, ki išče ljubezen na nepravih mestih, pravi, da jo je bilo grozno strah, ko je prvič vadila dialog ob Nicholsonu: "Kar tresla sem se od groze. Toda sčasoma sem se navadila, ker je Jack tako šaljiv, živahen in pozoren."

"Jack je zelo čustven," pravi Meyersova. "Kamera ga ima zelo rada, še posebej ob blizu. Zna ujeti pravi trenutek in ga odigra tako, kot ga ne more nihče drug. Tako kot Jack je tudi Diane edinstvena oseba, ki ji ni para. Iz nje izžareva taka pozitivna energija, ki napolni vse okoli nje."

Igralci

Jack Nicholson (Harry Sanborn)

Zaigral je v enih izmed najbolj uspešnih in priznanih filmov vseh časov. Nazadnje je bil nominiran za oskarja za glavno vlogo v filmu Gospod Schmidt in je človek, ki je prejel več oskarjevskih nominacij, kot katerikoli drug moški igralec. Oskarja za najboljšega igralca je prejel za vlogi v Bolje ne bo nikoli in Let nad kukavičjim gnezdom, za stransko vlogo pa ga je prejel za igro v Čas nežnosti (Terms of Endearment).

Nominacije je prav tako prejel za filme Zadnji dobri možje, Čast Prizzijevih, Reds, Ironweed, Kitajska četrt, The Last Detail, Five Easy Peaces in Goli v sedlu.

Igral je tudi v drugih odmevnih filmih, kot so Zaobljuba, Varuh prehoda (režiral ga je Sean Penn), znanstvenofantastična komedija Mars napada, Batman, Wolf, Hoffa, Čarovnice iz Eastwicka in The Shining Stanleyja Kubricka.

Diane Keaton (Erica Barry)

Diane je prejela oskarja za najboljšo igralko v filmu Woodyja Allena Annie Hall, s katerim je sodelovala še pri številnih drugih filmih. Prejela je tudi dve drugi nominaciji za oskarja, za Reds in Marvinova soba. V svoji raznoliki karieri pri filmu je bila tako igralka, režiserka, kot tudi producentka.

S filmom Ljubezen je luštna stvar Keatonova ponovno sodeluje z režiserko Meyersovo, s katero je sodelovala že pri komedijah Baby Boom, Father of the Bride in njegovem nadaljevanju. Zelo opazna je bila tudi v vseh treh delih odličnega Botra.

Nominacije za zlati globus si je prislužila s filmi Shoot the Moon Alana Parkerja, Mrs. Soffel, Baby Boom, Manhattan Murder Mystery. Občudovali smo jo lahko še v filmih, kot so The Little Drummer Girl, Crimes of the Heart, The Good Mother, The Lemon Sisters (tudi producentka), The First Wives Club, The Other Sister in Town and Country.

Keanu Reeves (Dr. Julian Mercer)

Trenutno je eden najbolj zaželenih in zaposlenih igralcev Hollywooda. V zadnjih letih je najbolj odmevala njegova vloga Nea v trilogiji Matrica.

Seveda pa ni igral samo v tej znanstvenofantastični uspešnici, videli smo ga lahko še v številnih drugih filmih, denimo v Hardball, The Gift, Sladki November, The Replacements, A Walk in the Clouds, Hudičev odvetnik, kjer sta igrala še Al Pacino in Charlize Theron, Mali Buda, Veliko hrupa za nič, v katerem so igrali še Denzel Washington, Emma Thompson in Michael Keaton, akcijski uspešnici Hitrost, Drakula, Moj mali Idaho in Point Break.

Frances McDormand (Zoe)

Svetovno slavo je doživela z oskarjem nagrajeno vlogo v filmu bratov Coen Fargo. Igrala je tudi v njunih drugih filmih, in sicer v Mož, ki ga ni bilo, Blood Simple in pa Raising Arizona.

Videli smo jo lahko še v Wonder Boys ob Michaelu Douglasu in Tobeyju Maguireu, Madeline, Primal Fear, Lone Star, Palookaville, Cattahoochee, Darkman, The Butcher's Wife in Laurel Canyon.

Amanda Peet (Marin)

Občinstvo in kritike je očarala z vlogo v komediji Morilec mehkega srca, v katerem sta igrala še Bruce Willis in Matthew Perry.

Lahko smo jo še videli ob Johnu Cusacku v Identiteti, Igby Goes Down ob Jeffu Goldblumu, Susan Sarandon, Ryanu Philippeu in Claire Danes, High Crimes, Changing Lanes, She's The One in Tistega čarobnega dne (One Fine Day).

Izza kamere

Nancy Meyers (režiserka, scenaristka, producentka)

Ugled si je pridobila s prvovrstnimi scenariji in kot režiserka ter producentka inteligentnih romantičnih komedij. Pred kratkim je doživela svoj režiserski prvenec - po dveh desetletjih uspešnega pisanja scenarijev in produciranja - zelo uspešnega filma Past za starše, v katerem je zaigral Dennis Quaid, in pri katerem je bila tudi koscenaristka.

Nato je režirala romantično komedijo Kaj ženske ljubijo( What Women Want), v kateri smo lahko videli Mela Gibsona in Helen Hunt.

Njen prvi film kot scenaristka je bil Private Benjamin, v katerem je igrala Goldie Hawn. Film je postal izjemna uspešnica, kar ni nihče pričakoval, prejel pa je tudi tri nominacije za oskarja, in sicer za najboljši izvirni scenarij, najboljšo igralko in najboljšo stransko igralko, prejel pa je tudi številne nominacije za zlati globus.

Komentarji

5.1. 2005 ob 19:50

Film je božanski!!! Res the best!!! Fuul dobra komedija!!!

— Tjaša
7.2. 2005 ob 22:50

film je super!!! res je najboljsi!!!full dobra igralska zasedba in skartka full dobr use na filmu!:)

— u&m
16.5. 2005 ob 10:11

ja folk film je ful dobr in upam da si ga boste šli ogledat

— barby
18.11. 2005 ob 17:50 zvezdica

ta film sm gledala že kar dovgo nazaj in morem reči da sem ga zelo rada pogledala v filmu so nastopali telo dobri in čedni (nekateri) igralci in res vse pohvale temu filmu *MAŠA*

— Maša
26.7. 2006 ob 13:42

Film je prekleto dober! Moral sm ga celo ustaviti in se pošteno nasmejati - šele noto pa sm ga gledal naprej! Fenomenalno! ocena 10/10

— Klemen
7.5. 2008 ob 2:00

ta film je d best

— petra

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.