Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Ljubezen in vse ostalo

romantična komedija
V vsakem razmerju na enega vedno pade težje breme.
Na sporedu od: 26.8.2004, Kolosej Ljubljana
1h 48min / 108min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Woody Allen
Režija: Woody Allen
V romantični komediji Woodyja Allena bomo spoznali pisca komedij Jerryja, čigar nevrotična in manipulativna punca Amanda ne želi več spati z njim. Jerryjev paranoičen prijatelj David mu zato naniza kopico filozofskih in tudi komičnih nasvetov, ki bi ga lahko rešili še pred njegovim neučinkovitim managerjem. A Jerry ima vendarle velik problem. Le s težavo namreč razdre kakršnokoli neuspešno zvezo, pa naj bo ljubezenska ali poklicna.

Jason Biggs ("American Pie," "American Wedding") in Christina Ricci ("The Opposite of Sex," "Sleepy Hollow") igrata v romantični komediji "Ljubezen in vse ostalo."

Jason Biggs igra Jerryja Falka, nadebudnega pisatelja iz New Yorka, ki se zaljubi na prvi pogled v svobodomiselno mlado žensko Amando (Christina Ricci). Jerry je slišal za rek, da je življenje lahka stvar, vendar se kmalu zave, da je življenje z nepredvidljivo Amanda vse prej kot to.

V komediji nastopajo še nominiranka za oskarja in dobitnica emmyja Stockard Channing ("Six Degrees of Separation," "The West Wing"), Danny DeVito in Jimmy Fallon.

"Ljubezen in vse ostalo" je napisal in režiral Woody Allen, produciral pa Letty Aronson.

O filmu

Nova romantična komedija Woodyja Allena "Ljubezen in vse ostalo" je lekcija, da ljubezen na prvi pogled ni vedno preprosta. Jason Biggs igra Jerryja Falka, ki to spozna na grd način, ko se zaljubi v lepo, a muhasto Amando. "Menim, da ljubezni na prvi pogled kasneje sledijo težave v razmerju," dodaja Biggs. "Jerry se zaljubi na prvi pogled in je tako zaslepljen, da ne opazi, kaj se dogaja, zato gre kmalu vse narobe."

Christina Ricci, ki igra Amando, odkrito priznava, "Amanda je zelo zapeljiva in zelo dobro zna odigrati tisto, kar moški pričakuje od nje, vendar je dejansko še otrok, ki ni sposoben ljubiti nikogar... najbrž niti samo sebe ne. Je čustveno nezrela, ona temu pravi "težave z razmerji", kar zveni veliko bolj odraslo in vzvišeno, kot če bi rekla "sem še otročja"," se smeji. "Je najhujše možno dekle."

"Se popolnoma strinjam," pravi Biggs, čeprav dodaja, da ima tudi njegov lik, Jerry, svoje težave. Temu priča dejstvo, da prenese vse, kar mu Amanda skuha in kljub temu ostaja z njo. "Jerry je slabič," priznava. "Amandi gleda skozi prste in ji odpušča nezvestobo in ostale težave. Jerryja je strah končati razmerje, ki ga mora prekiniti za svoje dobro. Recimo, da je na nek način zelo nesebičen; vedno daje prednost drugim."

Christina Ricci gleda na problem nekoliko manj nesebično. "Dejstvo, da je vedno izven dosega njegovih rok in se mu nikoli zares ne preda, ga žene za njo."

O igralcih

Jason Biggs (Jerry Falk) je bil relativno mlad igralec, ko se je povzdignil med zvezde leta 1999 z uspešnico "American Pie." Vloga v tem filmu mu je prinesla dve MTV Movie Awards nominaciji za najboljšo komično vlogo in najboljšega igralca v svojem prvem nastopu, pa tudi nominaciji za nagradi Blockbuster in Movieline Magazine. Vlogo je ponovil v izjemno uspešnem nadaljevanju "American Pie 2," s svojimi soigralci pa se je ponovno zbral v tretjem nadaljevanju, "American Wedding."

Biggs igra s Christino Ricci v filmski priredbi uspešne biografije Elizabeth Wurtzel Prozac Nation, ki je bila premierno prikazana na filmskem festivalu v Torontu. Biggs prav tako igra z Benom Affleckom, Jennifer Lopez in Liv Tyler v romantični komediji Kevina Smitha "Jersey Girl", predhodno pa je igral še v "Saving Silverman" in "Loser."

Christina Ricci (Amanda) je praktično odraščala pred kamero in postala ena najbolj priznanih igralk svoje generacije. Leta 1999 je bila nominirana za nagrade Golden Globe, Independent Spirit in American Comedy za duhovito vlogo DeDee Truit v filmu "The Opposite of Sex." Za nastop v tem filmu je osvojila nagrado National Board of Review za najboljšo stransko igralko, prav tako tudi za filma "Buffalo 66" in "Pecker." Poleg tega je osvojila dve zaporedni Blockbuster Entertainment nagradi za vlogi v filmu "Sleepy Hollow" Tima Burtona in srhljivki "Bless the Child."

Stockard Channing (Paula) je bila večkrat nagrajena za nastope v gledališču, filmu in televiziji. Osvojila je dve nagrade emmy: za najboljšo stransko igralko v "The West Wing" in za vlogo v drami "The Matthew Shepard Story," za katero je prejela tudi nagrado Screen Actors Guild (SAG). Njena upodobitev prve dame Abigail Bartlett v "The West Wing" ji je prinesla tudi tri dodatne emmy nominacije in pa SAG nominacijo.

Leta 1994 si je prislužila nominaciji za oskarja in Golden Globe za najboljšo stransko vlogo Ouise v filmski priredbi drame "Six Degrees of Separation" Johna Guareja, v katerem je igrala z Willom Smithom in Donaldom Sutherlandom. Bila je prva s to vlogo na Broadwayju, za katero je prejela nominacijo za nagrado Tony in je osvojila Obie. Kasneje je bila nominirana za nagrado Olivier, ko je ponovila svojo vlogo v Londonu.

Channingova se je priljubila filmskim gledalcem kot Rizzo v izjemno uspešni filmski priredbi muzikala "Grease," za katero je osvojila nagrado People's Choice. Bila je tudi nominirana za nagrado Golden Globe za vlogo v filmu "The Fortune" Mikea Nicholsa in nagrado SAG za vlogo v filmu "Smoke." Nastopila je tudi v "The Cheap Detective," "Without a Trace," "Heartburn," "Meet the Applegates," "Married to It," "To Wong Foo, Thanks for Everything!, Julie Newmar," "The First Wives Club," "Up Close & Personal," "Moll Flanders," "Twilight," "Practical Magic," "Where the Heart Is" and "Life or Something Like It."

Danny DeVito (Harvey), igralec, producent in režiser je nazadnje režiral "Duplex", v katerem igrata Drew Barrymore in Ben Stiller.

Leta 1992 je DeVito soustanovil družbo Jersey Films, ki je posnela več kot 20 filmov, med drugim tudi "Erin Brockovich," ki je bil nominiran za oskarja za najboljši film, "Man on the Moon," "Pulp Fiction," "Out of Sight," "Get Shorty," "Hoffa," "Matilda" in "Living Out Loud."

DeVito je igral v dveh filmih, ki sta osvojila oskarja za najboljši film "One Flew Over the Cuckoo's Nest" in "Terms of Endearment," preden mu je vloga Louie De Palme prinesla slavo v uspešni televizijski nadaljevanki "Taxi." V anketi leta 1999 revije TV Guide, je bila DeVitova vloga Louie De Palma izbrana za najboljšo na lestvici 50 najboljših televizijskih vlog."

Po "Taxiju" in preden je ustanovil Jersey Films je DeVito igral v filmih "Junior," "Batman Returns," "Twins," "Romancing the Stone," "Jewel of the Nile," "Ruthless People" in "Tin Men." Igral je tudi v filmih, ki jih ni produciral Jersey, med drugim v "Big Fish," "Renaissance Man," "The Big Kahuna," in "Heist."

Komentarji

19.8. 2004 ob 13:49 zvezdica

Film mi ni bil všeč, ker je le še ena komedija stila, kjer se lahko smejiš samo slabi igri in neposrečenim igralcem, kot pa komičnim situacijam. Prepričan sem, da se je čez leto dni (ali pa še prej) ne bo nihče več spomnil.

— Miha
24.8. 2004 ob 9:49

Izgleda kt ena zlajnana komedija! Pa tut igralska zasedba je taka da te zacne glava bolet!!!

— majchy
28.8. 2004 ob 23:58 zvezdica

Woody Allen hoče v Californio.Upam, da bo tam snemal boljše filme. Woody Allen ne glede na leta v svojih filmih še vedno dobi najlepše punce, kar je višek narcizma, ki pa mu ga seveda ne zamerimo, saj je Woody Allen, ne pa kak Sean Connery, ki se je v filmu Past tako ogabno valjal s Catherine Zeta Jones. In v svojem najnovejšem filmu, ki je tako kot je to že v navadi finančno popolnoma pogorel, je imel priložnost za nekaj novega. Za svež veter, za preobrat, ki bi ga znova postavil na vrh. Za soigralca si je namreč izbral Jasona Biggsa, prvaka Ameriške pite, ki je pač nadomestil vse tiste mlade ženske iz njegovih prejšnjih filmov. Toda kaj, ko se vanj ni zaljubil in ga poskušal spraviti v posteljo, marveč je z njim samo prijateljeval ter mu delil takšne in drugačne nasvete. Oba sta namreč brezposelna pisca komičnih nastopov, ki sredi New Yorka čakata na veliki met. In samo pomislite, Jason Biggs ima doma punco Christino Ricci, ki se je Woody niti ne dotakne. In njeno mamo Stockard Channing, ki je Woody niti ne vidi. Pa čeprav prva nenehno skače čez plot, druga pa se zabava z mlajšimi ljubimci. Jason Biggs je pač le Woody Allen, saj bi bil Woody Allen resnično prestar za Christino Ricci, kar pa nikakor ni zanimivo, marveč dolgočasno, razvlečeno in preveč povprečno. In ko mu na koncu filma pove, da bi se rad preselil v Californio, ker New York ni več mesto za uspeh, gledalec upa, da bo to storil tudi v resnici in končno le začel snemati visokoproračunske filme. Magari popolnoma slep, kot je to počel v izvrstni komediji Hollywood Ending. Le predstavljajte si kako dobro bi izgledala Godzilla, če bi jo režiral Woody. Nosila bi očala in namesto Japoncev žrla psihiatre. To bi bil film vseh filmov in drugi najboljši film Woodyja Allena.

— iztok gartner
30.8. 2004 ob 10:11 zvezdica

Nism kritik, še vsak film je meu kej dobrga v seb, ampak to je pa bu! Najslabša komedija k sm si jo kdaj ogledu

— Rokk
30.8. 2004 ob 13:17

a je dobr film

— lovegirl
1.9. 2004 ob 22:16

tale film je totalno razočarou! saj mene... res, že doug nism gledala kj tko bednga. raj si poglejte kej druzga!

— pika
3.9. 2004 ob 21:48 zvezdica

Če vam je všeč njegov slog filmov, vam bo všeč tudi ta.

— Andrej
5.9. 2004 ob 22:05 zvezdica

Film Ljubezen in vse ostalo kratko malo ni vreden ogleda, pa če za vstopnico date še tako malo denarja (polovična cena na prvi šolski dan). Sprva misliš da bo še ena nora komedija z Biggsom, a kaj kmalu doživiš neprijetno presenečenje, ki je vsako nasprotje komičnosti in zabave.potem pa, ko misliš da ne more biti slabše, vso situacijo poslabša Woody Allen, ki cel film samo filozofira. Res ni vredno ogleda,rajš še 12× premislte, preden se odločte za Woody-ja! Petra

— preskočtee
6.9. 2004 ob 11:13 zvezdica

Škoda je celo časa, če ga gledaš doma

— Reny
6.9. 2004 ob 14:11 zvezdica

ok, EDINA stvar, ki je bla v tem filmu dobra, je blo par situacij s Christino Ricci, ki ne bi mogla biti boljša v tej vlogi. Samosvoja, arogantna in živceparajoča. Ostalo, predvsem tisto filozofiranje je pa tak sux... Nekajkrat sem proti koncu že pogledala na uro, kdaj bo že konc tega mučenja. Sploh pa čisto brez zgodbe in vsebine, nobenga zapleta, ali pa vsaj dramatičnega konca. Da ne govorimo o tem, kako je škoda denarja za tak film.

— lenchy
7.9. 2004 ob 15:47

bedn film du konca! sploh ne vem kuko je lohka prsu na platno! usi smo zehal pa gledal na uro ter se sprasval kdaj je konc! filozofiranje u p.m.! ni vredn ugleda ker je skoda kesa in cajta za tak bedn film!

— tamala
11.9. 2004 ob 12:23 zvezdica

Če se mate kej radi, ne jit gledat tega filma.

— luna
16.9. 2004 ob 10:22 zvezdica

bol bednga filma u lajfu še nism gledala če mi verjamete al pa ne!totalna groza!ful zanič!

— lalali
18.9. 2004 ob 20:04

Veš miha ... marskiaterega filma se ne spolnemo...ali so tebi čisto vsi zanimivi filmi ostali v spominu? dvomim ... presprosto nekateri so napisani po vsakdanjih dogodkih! POMEN FILMA NI TO, DA SE GA BOŠ SPOLNIL ZA VEDNO, TODA DA BOŠ UŽIVAL V NJEM TA ČASA KO BO TRAJAL! Make your stile of films...and don`t watch others...

— Meddeline
24.9. 2004 ob 23:23 zvezdica

Vsaka ljubezen ima svoje vzpone in padce, ohladitve in vzplamtenja, srečne in slabe dni. A včasih za vso stvarjo vendarle stoji nekaj več. Nek globlji problem, pred katerim pa si zatiskamo oči, saj ne želimo opustiti upanja na boljše (stare) čase, četudi je ta problem že povsem razžrl razmerje. Woody Allen se je v filmu Ljubezen in vse ostalo, še enkrat več odločil analizirati vse pritikline in zablode najlepšega človeškega čustva. Ljubezen in vse ostalo je eden tipičnih stvaritev Woodyja Allena, tako kar se tiče nenavadnosti likov, ki pa so vendarle na nek način dokaj klišejski, kot tudi bizarnosti situacij, v katerih se ti liki znajdejo. Woodyju je pač treba priznati, da je eden redkih, ki zna iz tako nenavadnih zgodb iztisniti toliko resnicoljubnosti in iskrene komičnosti. A nekaj se je vendarle spremenilo! Woody se je očitno odločil, da ne bo več glavni protagonist, temveč bo deloval bolj kot svetovalec, mentor ali učitelj. Vsaj v tem filmu je Woody prerasel koncept avtoanalize, in se raje postavil v tretjo osebo, četudi ta tretja oseba, s svojimi motnjami, (nevede?) močno vpliva na analizirani osebek. Zgodba o popolnoma naivnem fantu in njegovem prav tako popolnoma manipulativnem dekletu, se zdi kot nalašč za analizo ljubezenskih čustev, a filmu primanjkuje neke rdeče niti, saj stalno skače od globoke analize, k totalni situacijski komediji, nato doda še kakšno satiro na račun trenutne obsedenosti s strahom ameriškega ljudstva, vse skupaj potencira s seksualno lolito Christino Ricci, začini z maksimalno besedno, miselno in telesno nerodnostjo Jasona Biggsa, za dekoracijo pa navrže še egotrip Dannyja DeVita. Vendar dobro, nobena jed se ne poje tako vroča, kot se skuha in tako tudi Ljubezen in vse ostalo ima nek svoj smisel, ki pa se pravzaprav skriva v nesmiselnosti vztrajanja v neki zvezi, za katero je tako ali tako očitno, da jo držijo skupaj zgolj spomini na lepo preteklost in povsem nerealno upanje na boljšo prihodnost. Ljubezen in vse ostalo bo zagotovo zadovoljila vse ljubitelje Woodyja Allena, predvsem zaradi njegovih pikrih komentarjev, ki pravzaprav niti niso namenjeni samemu filmu, temveč se nanašajo na celotno človeško družbo. Še posebej pa navdušuje dejstvo, da se v teh sarkazmih skoraj vedno skriva kakšna resnično poučna življenjska modrost, če smo jo le pripravljeni razumeti. In prav v tem je tudi glavni Woodyjev problem, namreč da sta njegova percepcija in podajanje misli tako zelo nenavadna, da ga je dokaj težko resnično razumeti. Toda velja vsaj poskusiti! Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
4.10. 2004 ob 14:25

Tisti ki sestavljate program in izbirate filme za kolosej bi se lahko zamislili nad svojim delom. Nic od filma pa se majn od komedije. Lep dan.

— Sandi
5.10. 2004 ob 10:19

Pa kaj ste toti f koloseju čist zmešani. Taki film date na spored Mariborčanom, kaj nismo vredni boljših filmov. Najslabši film kaj sn ga do zaj glejo v življenju. Po 15 min. upanja da se bo film le začel odvijat na bolje, mi je dopi*dlo in sem šel iz dvorane. Eneg mi pokažite ko je reko da je toti film vreji !! Pa ga kuj z motorko. K A T A S T R O F A !!!

— Husqvarna
23.10. 2004 ob 22:27

takega dobrega filma si ze res nisem ogledal.res da dol pades...svetujem vsem zaljubljencem...

— pile
2.6. 2005 ob 11:51

za bruhat

— ljubavnik
13.10. 2005 ob 20:41

ow folk ta film je tko dor da buljšega ni!ok papa lepo se mejte pa se veliko smejete!!!

— manuela

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.