Kolosej
Film distribucije Fivia

Ljubezen na prvi pretep

komična romantična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 12.3.2015, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Leto: 2014
Država: Francija
Jezik: francoščina
Scenarij: Thomas Cailley in Claude Le Pape
Režija: Thomas Cailley
Ležerni Arnaud se pripravlja na brezskrbno poletje, ki ga namerava preživeti s prijatelji, dokler mu poti ne prekriža odločna Madeleine. Prepričana, da se bliža konec sveta, se trdoživa mladenka želi pridružiti vojaškim specialcem. Kljub nenavadnim pripravam na trening se Arnaud zaljubi vanjo in ji sledi na vojaško usposabljanje, kjer se znajdeta v številnih nevarnih in zabavnih dogodivščinah. Toda ker je tako v vojni, kot v ljubezni vse dovoljeno, se med njima počasi zanetijo iskre prave ljubezni.

Na divjem jugozahodu Francije vznikne najstniška ljubezen, ki nežno romantiko zamenja za komične priprave na konec sveta.

Arnaudovo druženje s prijatelji nakazuje, da bo tudi to zgolj še eno običajno in mirno poletje. Potem pa nekega dne naleti na Madeleine, lepo, a sila nepredvidljivo dekle, ki se pripravlja na sodni dan, zato se ukvarja z intenzivno fizično vadbo in se želi priključiti vojski. To tudi stori, skupaj z Arnaudom, ki je navdušen nad njeno pojavo in se ji zato pridruži na dvotedenskem treningu. Kako daleč ji je pripravljen slediti? Gre za ljubezensko zgodbo. Ali pa za zgodbo o preživetju. Verjetno kar oboje.

»Odraščal sem v francoski Akvitaniji in že dolgo sem si želel snemati v pokrajini Landes, z njenimi brezmejnimi gozdovi in jezeri. /.../ To drugače mirno pokrajino pogosto prizadenejo naravne katastrofe, kot so zimska neurja in poletni požari. /.../ To vrsto trka, navzkrižje dveh nasprotujočih si elementov, sem si predstavljal za Arnauda in Madeleine. Iz tega izhodišča sem si zamislil pot teh diametralno nasprotnih si likov, ki se srečata in premakneta mejnike mogočega.« (Thomas Cailley)

Thomas Cailley (režiser, scenarist) je po političnih vedah študiral scenaristiko na šoli Fémis v Parizu. Leta 2010 je posnel kratki prvenec Paris Shanghai in z njim osvojil vrsto nagrad na mednarodnih festivalih. Ljubezen na prvi pretep je njegov celovečerni prvenec, s katerim je leta 2014 v Cannesu dosegel vse glavne nagrade v sklopu Štirinajst dni režiserjev.

Filmografija:
2011 Paris Shanghai (kratki)
2014 Les combattants (Love at First Fight/Ljubezen na prvi pretep)

Festivali, nagrade:
Cannes 2014 – dobitnik nagrad CICAE, FIPRESCI, Label Europa Cinemas, SACD
Cannes 2014 – nominaciji za nagrado Zlata kamera in Queer Palm
Kairo 2014 – najboljša igralka
Cezarji 2015 – nagrade za najboljšo igralko, obetajočega igralca in prvenec ter 6
nominacij, vključno za najboljši film
Hamburg 2014 – nominacija kritikov za režiserja
Nagrada Louis Delluc 2014 – najboljši prvenec

Kritika:
»Večkrat nagrajeni režijski prvenec Thomasa Cailleyja opozarja občinstvo o surovosti mladega francoskega filma. Zgodba o ljubezni in vojni, obupu in želji, svobodi in terorju. Fantastični generacijski film!« – Geoffrey Crete, Cineman

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.