Kolosej
Film distribucije Fivia

Ljubezen je čudna reč

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 27.11.2014, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Leto: 2013
Jezik: angleščina
Scenarij: Ira Sachs in Mauricio Zacharias
Režija: Ira Sachs
Po skoraj štirih desetletjih skupnega življenja se geja Ben in George odločita za uradno poroko, toda ko njuna zveza postane uradna, George izgubi službo. Zaradi denarnih težav si ne moreta več privoščiti skupnega stanovanja, zato se Ben naseli pri sorodnikih, George pa pri nekdanjih sosedih. Poleg številnih težav in nezgod z novimi sostanovalci, se nekdaj nerazdružljivi duši znajdeta na križišču družbenih predsodkov in lastnih dvomov o obstoju njune zveze.

Ljubezen je čudna reč je melanholična, grenko-sladka francosko-ameriška drama o paru v zrelih letih, ki je zaradi nenadne finančne stiske prisiljen začasno živeti ločeno. John Lithgow in Alfred Molina blestita v vlogi gejevskega para, ki se po poroki zaradi obkrožajoče homofobije znajde pred hudo življenjsko preizkušnjo.

Ko v New Yorku leta 2011 legalizirajo istospolne poroke, se Ben in George odločita, da se po 39 letih skupnega življenja poročita. Kmalu potem Georgea odpustijo z njegovega delovnega mesta glasbenega učitelja na katoliški šoli, zaradi tega pa izgubi tudi stanovanje. George se naseli pri policijskem gejevskem paru, Bena pa sprejmejo pri nečakovi družini v Brooklynu. Spremenjene bivalne okoliščine prinesejo nove pritiske na njuno razmerje. To je zgodba o težavah gejevske skupnosti, ki jo je režiser Ira Sachs prelevil v lahkotno, nežno in splošno študijo nekega ljubezenskega razmerja.

O ekipi

John Lithgow (Ben) je prvič na odrske deske stopil kot 16-letnik v Henriku VI. Diplomiral je na Harvardu, dobil Fulbrightovo štipendijo, študiral je na londonski akademiji za glasbo in dramsko umetnosti. V tem času je nastopal v najbolj znanih shakespearijanskih gledališčih. Kasneje se je vrnil v New York in se posvetil gledališki karieri. Delal je v alternativnih gledališčih, pogosto se je poskusil kot režiser. V filmu je nase opozoril z vlogo Roberta Muldoona v filmu The World According to Garp. Njegova igralska razvojna pot je zavidljiva: najprej broadwayska izvedba The Changing Room, potem psihopatski morilec v uspešnici Briana De Palme Blow Out, pa panični letalski potnik v Twilight Zone: The Movie. Za vlogo v z oskarjem nagrajenim filmu Terms of Endearment je bil tudi sam nominiran za isto nagrado. Igral je v filmih Footloose, 2010, Buckeroo Bonzai, vloga v TV filmu The Day After mu je prinesla nominacijo za Emmy, za priljubljeno komično serijo 3rd Rock from the Sun je prejel dve nagradi Emmy, dva Zlata globusa, nagrado American Comedy Award in dve nagradi Screen Actors Guild Award. Rodil se je v gledališki družini v Rochesterju.

Alfred Molina (George) je dejaven predvsem na odrskih deskah. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, med drugim je bil nominiran za tonyja, gledališkega oskarja. Na odrih se je izkazal na Broadwayu in zunaj njega v postavitvah, kot so Češnjev vrt, Night of the Iguana in muzikal Fiddler On the Roof. Na televiziji je bil producent in igralec v humoristični nanizanki Ladies Man in igral v miniseriji The Company, ki jo je produciral Ridley Scott. Gre za dovršenega in vsestranskega igralca, ki ima za seboj prek 80 filmskih, televizijskih in gledaliških naslovov. Po debiju na velikih platnih v Raiders of the Lost Ark in Letter to Brezhnev je nase nedvomno opozoril kot tragični ljubimec Joeja Ortona v Prick Up Your Ears leta 1987. Igral je še v filmih SpiderMan 2, Da Vincijeva šifra, Frida, Čokolada, Silk, Kava in cigarete, Ana Karenina, Maverick, Vroče noči, Perzijski princ: Sipine časa, Rožnati panter,…

Marisa Tomei (Kate) je po prvi vlogi v filmu The Flamingo Kid igrala v seriji A Different World. Leta 1992 je dobila oskarja za vlogo dekleta Joea Pescija v izjemno uspešni komediji My Cousin Vinny. Drugo oskarjevsko nominacijo je prejela za dramo V pasti. Veliko nastopa v gledališču. Je članica Naked Angles Theater Company v New Yorku. Med njenimi filmi so še Just A Kiss, Guru, Kar ženske hočejo, Slams of Beverly Hills, The Perez Family, Untamed Heart, Equinox, Chaplin, The Paper, A Brother's Kiss in Unhook the Stars.

Charlie Tahan (Joey) Charlie je kot 7-letnik debitiral v filmu Trainwreck: My Life as an Idiot, danes 17-letni igralec pa je nastopil tudi v filmih High Falls (2007), I Am Legend (2007 z Willom Smithom), Nights in Rodanthe (2008), Love and Other Impossible Pursuits (2009), Charlie (2010), Otožna Jasmine (2013), posodil pa je tudi glas v animiranem filmu Tima Burtona Frankenweenie (2012),… Pravkar ga lahko gledamo v črni komediji Kdo mi ugrabi ženo režiserja Daniela Schechterja (Jennifer Aniston, Isla Fisher, Tim Robbins). Na televiziji smo ga videli v seriji Zakon in red: Enota za posebne primere (2010-11), Policijska družina (2012), Na robu znanosti (2008).

Ira Sachs (režiser) je leta 2005 posnel glasbeno romantično dramo Štirideset odtenkov modre (Forty Shades ob Blue), ki je na filmskem festivalu Sundance prejel nagrado velike žirije. Začel je leta 1993 s kratkim filmom Lady, tri leta kasneje pa posnel prvi celovečerec, dramoThe Delta, ki je bil nominiran na festivalu Sundance. Leta 2007 je režiral romantično krimi dramo Married Life (Chris Cooper, Patricia Clarkson, Rachel McAdams, Pierce Brosnan). Pred dvema letoma pa je posnel še dramo Keep the Lights On (Zachary Booth, Julianne Nicholson), večkrat nagrajeni film.

Kritike

»Eden najboljših filmov letošnjega leta«.
- Paper Magazine

»Lepo prikazan portret ljubezni. Lithgow in Molina sta izjemna«:
- Screendaily

»Vsako življenjsko zgodbo Newyorčanov ali prebivalcev katerega koli mesta je mogoče prikazati kot 'nepremičninsko zgodbo', ker je nepremičnina druga beseda za dom in tega vedno opredeljujemo po posameznikovem gmotnem položaju in njegovem položaju v družbi. Sam po sebi nisem marksist, vendar na določen lik vedno gledam skozi prizmo ekonomije, bivalno okolje - oziroma okolje, ki si ga ne more privoščiti - pa je prav tako odličen način za opisovanje osebe v določenem svetu in zgodbi.«
- Ira Sachs, režiser

Nagrade / festivali
Sundance 2014
Berlin 2014
Tribeca 2014
Sydney 2014
Los Angeles 2014
Karlovi Vari 2014

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.