Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Ljubezen in prijateljstvo

romantična komična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 1.12.2016, Kolosej Ljubljana
1h 32min / 92min
Leto: 2016
Jezik: angleščina
Scenarij: Whit Stillman po romanu Jane Austen
Režija: Whit Stillman
Zgodba, posneta po romanu kultne Jane Austin, prikazuje ljubezenske spletke ovdovele Lady Susan, ki na obisku pri svaku išče primerno partijo za svojo hčer. Zaradi denarne stiske Susan na vsak način išče primerno premožnega snubca, za dosego svojih ciljev pa je pripravljena tudi razdreti zakone drugih parov. Ko uvidi, da hčerka še ni pripravljena na poroko, začne sama stegovati lovke po poročenih možeh, kar sproži številne škandale, ljubezenski kaos pa naposled preraste v nevaren čustveni vihar, skrit pod krinko prefinjenosti angleške aristokracije.

Nabrita komedija, ki pokuka pod kopreno uglajene omike poznega 18. stoletja. Jane Austen, kot je še niste videli!

Ljubezen in prijateljstvo je mojstrska priredba romana Lady Susan, ki je bil objavljen leta 1871, čeprav naj bi ga Jane Austen napisala še kot najstnica, nekje okrog leta 1749. Gre za zgodovinsko komedijo, ki jo kritiki označujejo za eno najbolj spretnih adaptacij vseh časov. V vlogi protagonistke, ki je, za razliko od ostalih romanov Austenove, izrazito negativen lik, briljira Kate Beckinsale.

Da bi razpihala opravljive govorice, ki se o njej širijo v visokih krogih, lepa vdova in prefrigana spogledljivka lady Susan obišče družino svojega pokojnega moža. Bivanje na njihovem posestvu mimogrede izkoristi še za lov na snubce zase in za svojo sramežljivo hčer. V njene lovke se ujamejo mladi, neizkušeni Reginald DeCourcy, bogati, a prismuknjeni sir James Martin ter neubranljivo čedni, a poročeni Lord Manwaring.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.