Kolosej

Frajerske superge

komedija, družinski, domišljijski
Na sporedu od: 26.12.2002, Kolosej Ljubljana
1h 39min / 99min
Scenarij: Michael Elliot, Jordan Moffet
Režija: John Schultz

Štirinajstletni Calvin Cambridge je zaljubljen v košarko in si želi postati slaven košarkar - da bi se znašel med največjimi imeni NBA. A v igri, kjer prevladujejo velikani z nenadkriljivimi športimi zmogljivostmi, so to za Calvina, ki je majhne postave in ima omejene sposobnosti, lahko zgolj sanje. Ali pač? Potem ko mu pridejo v roke skrivnostne stare superge z obledelimi začetnicami MJ, Calvin odskoči od poulične košarke v zvezdniško orbito NBA. Obenem svoje soigralce nauči še nekaj lekcij, ki s košarko nimajo nobene zveze.

Calvin Cambridge, eden od stanujočih v Chesterfieldovem skupinskem domu, je to že velikokrat dal skozi: še en "dan možnih staršev" v sirotišnici. Dan, ko se je treba obleči v najboljša oblačila, se pogumno smejati, se prikupno obnašati in upati, da boš padel v oči - in srca - enega od številnih parov, ki iščejo tistega posebnega otroka. A danes bo dan kot vsak drugi in Calvin bo s svojima najboljšima prijateljema Murphom in Reg nazadnje igral košarko na igrišču ob domu. Metal bo na koš in sanjal, da bo nekega dne igral v NBA ter upal, da bo nekoč našel tudi nov dom.

"Večina otrok v sirotišnici je starih pet let ali manj," pravi režiser John Scultz, "in take otroke iščejo starši; ne najstnike, kot je Calvin.

"Mlajšim pravijo mladički," pravi Lil Bow Wow, "in starejši otroci, kot so Calvin, Murph in Reg, so kot stari psi v zavetišču, ki jih nikoli ne posvojijo."

Neumorni Calvin vsem vliva voljo. "Sem nekakšen veliki brat Murphu in Reg in celo pobalinskemu Oxu (Jesse Plemons), čeprav se kar naprej pričkava," pravi Lil Bow Wow. "Murpha vzamem pod svoje okrilje in je moj mali partner. Zadržana Brenda pa se poskuša vključiti v družbo. Ox pa je predvsem pobalin, a celo ti včasih potrebujejo spodbudo."

Dokler Calvin ostaja v sirotišnici, ima opravka z Bittlemanom (Crispin Glover), vodjo Chesterfieldovega skupinskega doma. "Ima popoln nadzor nad otroki," pravi Crispin Glover o svojem liku, "in to dejstvo uporablja predvsem sebi v prid, ne toliko v prid otrokom. Sem hudobnež - oseba, ki jo z užitkom sovražite in se ji smejite."

Calvinova edina zaveznica v sirotišnici je njegova učiteljica, sestra Theresa (Anne Meara), ki se dela, kot bi ji nič ne moglo do živega, v resnici pa ima otroke, za katere skrbi, zelo rada. "Calvina ves čas priganja, naj se uči, dela naloge," pravi Meara. "Sestra Theresa si resnično želi, da bi mu v življenju uspelo in zato ga ima zelo rada."

Sestra Theresa naleti na odkritje, ki Calvinu spremeni življenje. Na vrhu škatle s starimi oblačili najde par starih košarkaških superg. Škatlo podarjenih oblačil prinese v sirotišnico in ven se zvalijo ponošene nikeice. Izroči jih Calvinu, rekoč, da ji je moški, ki jih je prinesel, dejal, da so nekoč pripadale nekemu slavnemu košarkarju. "Poskusi jih," pravi režiser John Schultz, "in kot ulite so mu. To je kot pri Pepelki."

Lil Bow Wow dodaja: "Prepričam se, da je tisti slavni košarkar igral v njih in ko si jih nataknem, se kar nenadoma zavem, da zmoren na igrišču metati na koš tudi z velike razdalje."

Calvin ima te superge obute tudi nekega večera, ko z Murphom in Reg sedi v Staples Centru. Gledajo, kako Los Angeles Knights, Calvinova najljubša ekipa, in moštvena zvezda Tracey Reynolds izgubljajo še eno tekmo. Ob polčasu menedžer ekipe Frank Bernard (Eugene Levy) oznani zmagovalca še ene od njegovih številnih nagradnih igric: zmagovalec se bo lahko pomeril eden na enega s Traceyem Reynoldsom. "Kot menedžer poražene ekipe si moram z nagradnimi igricami pomagati, da ljudje prihajajo na tekme," pravi Levy. "Še sanja se mi ne, da se bo tokrat spremenil celoten potek sezone."

V enem trenutku je Calvin še na srečnem sedežu, v drugem je že na igrišču pred tisočglavo množico in gleda gor - navzgor - v Traceya, ki ga celotna zadeva zelo dolgočasi. Traceyeva brezbrižnost se kmalu spremeni v zadrego in v popolno sramoto: Calvin ga zmaže za malo malico.

"Tracey je zvezda poražene ekipe, čeprav mu to sezono ne gre, menedžer pa ga sili, da sodeluje pri njegovh podvigih," pravi Chestnut. "Že to je dovolj hudo, še huje pa je, ko si popolnoma osramočen. Tistega mulca si nikoli več ne želi videti."

Bernard pa ima drugačne načrte. V Calvinu vidi priložnost za izvrstno publiciteto in mu ponudi pogodbo z Los Angeles Knights, čeprav mu na igrišču ne misli dati priložnosti. In ker je Calvin sirota, je Bittleman njegov uradni skrbnik in dobi vso nagrado, se pravi vseh pet tisoč dolarjev.

A Bernardovi načrti padejo v vodo, ko Calvin stopi na igrišče že med naslednjo tekmo, doseže zmagoviti koš in postane ljubljenec občinstva. Bittleman še bolj obogati, ko izposluje novo pogodbo za Calvina, Tracey Reynolds pa postane še bolj vznemirjen, ko Calvinova priljubljenost zasenči njegovo. Kar je še huje, trener Wagner (Robert Forster) določi Traceya za Calvinovega varuha na potovanju. Reynolds, čigar odnos z lastnim očetom je vse prej kot idealen, nikakor noče postati Calvinu nekakšen nadomestni oče.

Calvin se nazadnje nauči nekaj neprecenljivih lekcij od svojega sostanovalca - in člana ekipe - medtem ko Calvin moštvo popelje do zmage. In še ene Calvinove sanje - da bi dobil topel dom - se bodo morda prav tako uresničile.

Frajerske superge se za razliko od številnih hollywoodskih projektov niso celo večnost valjale po studiih. Pravzaprav je minilo vsega 14 mesecev od osnovne zamisli za film do premiere. Tudi glavnega zvezdnika je bilo lahko najti: "Lil Bow Wow se nam je zdel pravšnji, ker gre za zgodbo o Pepelki," pravi producent Peter Heller. "Želeli smo otroka, ki ne le zna pritegniti pozornost, ampak tudi igrati košarko in na svojih plečih nositi cel film, saj praktično nastopi v vsakem prizoru."

Producent Barry Josephson dodaja: "Na televiziji sem gledal prispevek o tem, kako težko najstniki najdejo nekoga, ki bi jih hotel posvojiti. Zdelo se mi je, da bi to zgodbo morali povedati. Najbolj pa mi je bilo všeč, da gre za sodobno pravljico s precejšnjo mero ostrine."

Schultz se je prepričal, da je Bow pravšnji za vlogo, ko ga je šel obiskat v njegov rojstni kraj v Columbus v Ohiu, se z njim pogovarjal in igral košarko. "Zares jo zna igrati in zaradi tega sem si prav oddahnil. Izkazalo pa se je tudi, da je izvrsten igralec."

Lil Bow Wow dodaja: "John me je prišel obiskat, pogovarjala sva se, igrala košarko in se bolje spoznala. Pustil sem mu, da je nekajkrat zmagal, da sem si zagotovil vlogo."

Josephson pravi, da gre pri Bowu in Calvinu za idealno poroko med igralcem in vlogo. "Bowova osebnost se ujema s Calvinovo," poudarja. "Zlitje igralca in lika je bil zame eden od prekrasnih trenutkov, kot Will Smith v Možeh v črnem."

Ostalo ekipo sestavlja eklektična mešanica nadarjenih mladostnikov in prekaljenih igralcev. "Združiti igralske veterane z otroki je bil velik užitek," pravi režiser John Schultz. "Dobro so se ujeli in med njimi je bila krasna energija."

Edina težava, ki so jo imeli na snemanju, je bilo dejstvo, da smejo po pravilih igralskega sindikata otroci delati samo omejeno število ur. In če k temu prištejemo še šolske obveznosti, "je bil včasih res pravi kaos, zelo je bilo napeto, zlasti kadar so morali v prizoru nastopiti vsi trije mladi igralci skupaj," se spominja Schultz. "A zahvaljujoč otrokom je bilo na snemanju vedno prijetno vznemirljivo in upam, da se zabavni duh vidi tudi na filmu."

Pri košarkaških prizorih je ekipi svetoval zvezdnik NBA Reggie Theus.

Od rap zvezdnika do filmskega zvezdnika... do NBA zvezdnika

"Od nekdaj sem si, poleg rapanja, želel igrati košarko, morda v NBA," pravi Lil Bow Wow. "Filmi me sploh niso zelo zanimali."

Medtem ko so bili Schultz, Josephson in Heller prepričani, da je Lil Bow Wow poosebljeni Calvin, sam ni bil tako prepričan. "Pri skoraj vsem, kar počnem, se prepustim toku. Torej sem vedel, da bom dobro opravil delo, če se bom podal v igralske vode. Vse sem vložil v to."

Njegovo vse boljše igralsko znanje je naredilo velik vtis na filmske ustvarjalce, a Calvinov lik dobi celostno podobo zato, ker je Bow tudi dober košarkar. "Film ne bi bil dober, če ne bi bilo tako," pravi Josephson.

Theus je pri delu z Bowom užival: "Je izvrsten poslušalec in je vpijal vse, kar sem mu povedal o košarki in NBA," pravi Theus. "V filmu mora storiti nekaj neverjetnih stvari in želel si je, da bi bilo vse tako, kot je treba. Moral sem se opominjati, da imam opravka s štirinajstletnikom. A če ste z njim samo nekaj minut, vam postane jasno, zakaj je tako uspešen pri vsem, česar se loti. In z žogo je spretnejši kot katerikoli štirinajstletnik, ki ga poznam."

Morris Chestnut je že prej videl Bowa igrati in vedel, da košarko obvlada. "Skupaj sva igrala na neki zvezdniški tekmi v Forumu in spominjam se, da sem pomislil: Tudi če bom dočakal 103 leta, nikoli ne bom znal igrati košarke kot on." Igralec pa se je tudi zavedal, da je igranje za zabavo s prijatelji eno, igranje pred kamero, ki mora izgledati prepričljivo, pa nekaj povsem drugega.

Tudi režiserja Schultza je to skrbelo: "Zares težko je streljati na koš pod pritiskom, ko kamere brnijo in te vsi gledajo. A videti je bilo, da Bow v tem uživa. Bow je streljal na koš za tri točke - z NBA-jevske razdalje za tri točke - in zadel. Znova je zadel tudi pri naslednjem posnetku. Prihranil mi je pol dneva snemanja."

Največji kompliment pa mu je dal eden od soigralcev in član ekipe Seattle Supersonics Gary Paytone: "Velik potencial ima. Upokojil sem bom ravno v času, ko bo zrel za veliko ligo in lahko prevzame moje mesto."

Filmska ekipa je tesno sodelovala s košarkarji in ostalimi ljudmi iz NBA lige, saj jim je bilo všeč predvsem sporočilo filma o fantu, ki se mu uresničijo sanje.

O igralcih

Lil Bob Wow (Calvin Cambridge): Frajerske superge so njegov filmski prvenec. Je pa ena največjih najstniških glasbenih senzacij po Michaelu Jacksonu. Njegov prvi album Beware of Dog so v ZDA prodali v več kot dveh milijonih izvodih, mala plošča Bounce With Me je bila na prvem mestu rap in r&b lestvic. Na drugem albumu Doggy Bag je znova sodeloval s svojim mentorjem Jermainom Duprijem, prvo malo ploščo z zgoščenke Thank You je posvetil svojim oboževalcem.

Njegova lanskoletna turnerja je bila razprodana, z Madonno pa sta lani otvorila podelitev grammyjev. V Guinessovo knjigo rekordov se je uvrstil kot najmlajši raper na prvem mestu glasbenih lestvic.

Bow Wow bo v kratkem na trg poslal lastno linijo oblačil za otroke.

Morris Chestnut (Tracey Reynolds) je nastopil v filmih The Brothers, The Best Man, Boyz In The Hood, The Killing Yard, Screen Gems, Two Can Play That Game, Scenes of the Crime, G.I.Jane, Oblegani 2, Half Past Dead ter v nadaljevankah C-16 in Urgenca.

Jonathan Lipnicki (Murph) je nastopil v filmih Jerry Maguire, Mišek Stuart Little 1 in 2, The Little Vampire, na televiziji pa v Veselih rovtarjih ter Meegu.

O režiserju

John Schultz je debitiral s filmom Bandwagon, za katerega je napisal tudi scenarij. Zanj je dobil nagrado na Tokijskem filmskem festivalu. Pred kratkim je režiral srednješolsko komedijo Drive Me Crazy.

Predtem je snemal dokumentarce, med drugim The Making of Jurassic Park, na katerem je delal tri leta. Ta dokumentarec je zelo cenjen, hkrati pa si ga v videotekah v sekciji dokumentarcev še vedno največkrat sposojajo.

Komentarji

29.11. 2004 ob 19:25 zvezdica

Film je več kot dober. Vredno si ga je ogledati - nekateri boste spoznali, da nekateri živijo še v slabših pogojih kot vi! Sicer pa bi revnim pomagala pa čeprav le z neko malenkostjo. Oglejte si film. Tudi stare superge takim otrokom veliko pomenijo! Majhne stvari nekaterim pomenijo toliko, da si še predstavljati ne moremo.

— MALENKOST
14.2. 2005 ob 12:46

pohvale,same pohvale!film je res uspel.Vendar se mi zdi,da bi lahko bil malo bolj resničen.

— nina
15.7. 2005 ob 15:30

rada bi vam povedala da je filem zelo dober ker je kosarka najbolsi sport kar jih je!!! jz zelo rada treniram kosarko in mi je zelo vseč zelo sm pogobljena v kosarko in rada treniram saj sm vsak dan na igrisču! in rada gledam kar je v zvezi z kosarko:D

— sany
23.10. 2005 ob 16:37

ammm.pevec Bow wow je the best pa ful wrei poje oz.repa...no o filmu pa.je crazy ker so sami zakon-ni not heh=))ammm...mwaaa ***Bow wow***

— Tasika
4.12. 2005 ob 20:08 zvezdica

Film v kateri igra Bow Wow izpade res smešno. Skuša nam namreč vsiliti absurdno zgodbo in ker sam to vidi, daje beden nas skuša prepričati, da je dober s tem da je glavma vloga sirota. Če si odmislimo napake nam še vedno ostane le polomija s staro zgodbo in zelo neumno ZF zgodbo.

— Dejan
7.12. 2005 ob 18:08

Film sm gledal 11 in še zdaj mi ni dolgočasen.to je moj naj naj naj naj naj naj film na svetu

— to je moj naj naj film
23.12. 2005 ob 6:52

film je ful hud zto k igra bow wow not pa tut dobr je odigral sam tko naprej bow wow radi te mamo!

— melisa
23.12. 2005 ob 6:54

ful je hud bow wow ni čudn da so vse punce na njega nore. Pa še to : ful dobr repa pa tista njegova pesm "Let me hold you down" je ful huda pa kul! I LOVE YOU BOW WOW

— melly
28.1. 2006 ob 13:10

Ta film me je res navdušil!!! Odkar sem vitel ta film sem postal fen od BOW WOWa. RES HUD FILM!!!

— MARE
24.2. 2006 ob 16:47

TA FILM JE FULLL COOL.ČE GA ŠE KDO NI VIDU GA NEJ GRE GLEDAT.

— JURE
5.8. 2006 ob 19:11

kull film oglejte si ga

— MALENKOST
16.8. 2006 ob 14:08

ja nc men je ta film ful usec se posebej k je smesn, k se gre o kosarki pa se to mi je usec am... da tuki nastopa Lil Bow Wow on je pa tak care da vecjiga nebi mogl bit pa tut tko mi je usec film k majo hude fore pa to

— Ajcika
2.9. 2006 ob 22:25

film je ful dobr.najbl cool

— eva
28.10. 2006 ob 23:23

film mi je biu ful ušeč pa tut lil bow wow je fulk noro in prepričljivo igrav!

— 1
17.4. 2007 ob 16:11

film je res kul in je vreden drugega ogleda al apa kar za v domačo video teko

— pačn nekdo
24.6. 2007 ob 19:42

the best film!

— anchyka
22.3. 2009 ob 15:30

kul debest fain yeaaaaaaaaaaaaaaa

— matic
10.3. 2010 ob 9:09

film je fuullllllllllllllllllllllllll vreiiiiiiii ... zakonnn !!!!!!!!!!!!!!!!!!

— Moiichika

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.