Kolosej
Film distribucije Fivia

Lepotica in zver

romantični domišljijski
Podnapisi
Na sporedu od: 20.3.2014, Kolosej Ljubljana
1h 52min / 112min
Leto: 2014
Država: Francija, Nemčija
Jezik: francoščina
Scenarij: Christophe Gans in Sandra Vo-Anh
Režija: Christophe Gans
V igrani različici večne ljubezenske zgodbe spoznamo bogatega trgovca, ki ostane brez premoženja, vendar dobi novo življenjsko priložnost. Ko se izgubi v gozdu, ga pot pripelje do nepoznanega gradu, lastnik pa mu obljubi bogastvo v zameno za trgovčevo najmlajšo hčerko. Da bi rešila očeta, lepotica sprejme negotovo usodo, toda kmalu se izkaže, da skrivnostni graščak premore več obrazov. Kljub strahu mladenka počasi spoznava, da pod na videz surovim zverinskim kožuhom bije srce polno ljubezni in strasti, vendar je pot do iskrene sreče posejana s številnimi preizkušnjami in ovirami.

Piše se leto 1810. Nekdaj bogat trgovec se je potem, ko mu je neurje na morju vzelo vse premoženje, s svojimi nepreskrbljenimi otroki prisiljen umakniti v skromno življenje na deželi. S svojo ljubeznivostjo in prešernostjo mu je v uteho in veselje predvsem najmlajša hči Belle, ki jo po tihem izmed vseh otrok najbolj ljubi. Naporno potovanje, za katerega upa, da bo družini vsaj malo olajšalo življenje, trgovca zanese v temačen gozd, kjer naleti na čarobno kraljestvo grozljivega bitja, imenovanega Zver. Brez kazni lahko vzame številne dragocenosti, toda ko utrga prelepi cvet vrtnice, ki si ga je kot edino darilo zaželela Belle, ga Zver obsodi na smrt.

Belle, ki krivi sebe za strašno očetovo usodo, pobegne v gozd in ponudi Zveri svoje življenje za očetovo. Tako kot se za pravljico spodobi, pa prelepo Belle v Zverovi palači ne čaka smrt, temveč življenje, polno skrivnosti, veselja in otožnosti. Zlagoma se sostanovalca spoznavata in čeprav se Belle brani Zverovih izkazovanj naklonjenosti, pa jo hkrati žene neustavljiva želja, da bi razkrila njegovo skrivnost, kaj ga je vklenilo v tako strahotno usodo. Ta se ji razkrije v sanjah. Iz tragične zgodbe, ki jo nizajo, izve, da je bilo to divje in osamljeno bitje nekdaj postaven princ. Oborožena zgolj s pogumom in s srcem na dlani premaga vse nevarnosti, reši Zver temačnega uroka in spozna resnično ljubezen.

Izvor pravljice in predhodniki na velikem platnu

Brezčasna pripoved o prelepem dekletu in grozo vzbujajočem bitju, v katerega je uklet princ, je znana po vsem svetu. Leta 1757 jo je zapisala pisateljica Madame de Villeneuve. Postala je neusahljiv vir priredb in navdih številnim umetnikom, ki so jo pripovedovali naprej s svojimi besedami in skozi svoje oči. V kolektivni domišljiji sta neizbrisno sled pustili dve filmski priredbi.

Prva je izjemno delo Jeana Cocteauja iz leta 1947, v katerem je glavno vlogo prepričljivo zaigral legendarni Jean Marais. Slavili so ga tako kritiki kot gledalci in v Franciji si ga je ogledalo 3,8 milijona ljudi. Nedavno tega so na DVD-ju izdali obnovljeno inačico tega izrednega dela.

Leta 1992 pa je Disney predstavil svetu čudovito animirano različico zgodbe. Film je osvojil zlati globus in se je v zgodovino zapisal kot prvi animirani film, ki so ga nominirali za oskarja v kategoriji najboljših filmov preteklega leta. Dobil je dva druga oskarja in samo v Franciji privabil v kino štiri milijone gledalcev.

Znova rojena legenda

Leta 2014 bo svojo filmsko priredbo predstavil režiser Christophe Gans (Silent Hill in Volčja bratovščina). Prvič v zgodovini filma se je vrnil k izvoru pravljice in izvedeli bomo pravi vzrok prinčeve preobrazbe v Zver. K sodelovanju je uspel pritegniti izredno močno igralsko zasedbo.

Ekipa

Lea Seydoux (Lepotica) je eno najbolj vročih imen v popularni kulturi že odkar se je v Cannesu lansko leto zgodila premiera drame Adelino življenje, v kateri je odigrala eno od dveh osrednjih vlog, nato pa je skupaj s soigralko Adele Exarchopoulos in režiserjem Abdellatifom Kechichem dobila še Zlato palmo. 28-letna francoska lepotica, ki že skoraj desetletje gradi uspešno igralsko kariero s svojimi vlogami v domačih produkcijah in tudi v Hollywoodu, je potomka premožne filmske dinastije, tako da je odraščala v udobju, obkrožena s slavnimi umetniki. Poleg igralskega talenta je tudi uspešen model, med drugim je obraz slavne znamke Prada, stala je pred objektivi največjih modnih fotografov. Marca jo bomo videli v novem filmu Wesa Andersona The Grand Budapest Hotel. Lea je številne očarala v filmu Polnoč v Parizu (2011), kjer ji je Woody Allen namenil sicer manjšo vlogo, a vseeno dovolj opazno, da je vzbudila zanimanje. »Čeprav je imela le nekaj kratkih epizod, so se vsi zaljubili v njo, in me na vsaki projekciji vpraševali, kdo je to dekle,« je takrat povedal Allen. Leta 2009 je odigrala v svojem prvem ameriškem filmu, v Tarantinovih Neslavnih barabah, pa v Robinu Hoodu (2010) Ridleyja Scotta in Misiji: Nemogoče (2011). Predlani smo jo na LIFF-u gledali kar v dveh filmih - v Otroku iz zgornjega nadstropja je bila disfunkcionalna sestra mladega tatiča, v Zbogom, kraljica pa enigmatična spletična Marije Antoinete.

Vincent Cassel (Zver/Princ), francoski zvezdnik, je svetovno javnost nase opozoril z La Haine. Za vlogo v La Haine je bil nominiran za dva cezarja, za najboljšega igralca in najbolj obetavnega igralca. Uspeh je ponovil s Sur Mes Levres, ki mu je prinesla nominacijo za najboljšega igralca na evropskih filmskih nagradah. V okviru njegove produkcijske 120 FILMS je nastal celovečerec Kima Chapirona, Sheitan, v katerem je Cassel dopolnil igralsko zasedbo. Posnel je še filme Jefferson v Parizu, Ivana Orleanska, Škrlatne reke, Volčja bratovščina, Nepovratno, Oceanovih 12 in 13, Usodna prevara, Smrtne obljube, Mesrine: Public Enemy #1, Mesrine: Killer Instinct, The Monk, A Dangerous Method, Our Day Will Come, La Haine, Dobermann, Elizabeth, Shrek,...

Christophe Gans (režiser) se je rodil v mestu Antibes v Franciji leta 1960. Že zelo zgodaj se je navduševal nad filmskimi slikami. Kot mladostnik je naredil film po vzgledu kung fu filmov, ki so mu bili tudi zelo pri srcu. Ves svoj prosti čas je gledal kung fu, pa znanstvene in tudi umetniške filme. Študiral je na prestižni filmski šoli L'Institut des Hautes Etudes Cinematographiques. Leta 1982 je z diplomskim delom Srebrni mulj dosegel lep uspeh na pariškem festivalu. Ker za svoj žanr ni našel pravih producentov, je leta 1983 ustanovil svojo revijo STARFIX. Potem se je ukvarjal z video distribucijo svojih najljubših azijskih filmov, ki so jih podpisali Tsui Hark in slavni Shaw Brothers' Studios. Ko je že obupal nad francoskimi producenti, je po naključju srečal Samuela Hadida, s katerim sta našla skupen jezik o mednarodnih produkcijah, ki naj bi publiko predvsem zabavali. Hadida je Gansa povabil, naj se pridruži njegovi družbi, Davis Films, kjer je za film pripravil adaptacijo znamenitih stripov RanXerox. Z letom 1992 pa se začne njegova režiserska pot celovečernih filmov, od katerih je najbolj znan Crying Freeman. Leta 2001 je posnel odlično kostumsko dramo Volčja bratovščina o pošasti Gévaudan, skrivnostni živali, ki je ob koncu 18. stoletja v Franciji pobila več kot sto ljudi. Film je bil nominiran za nagrado Saturn, Gans je prejel nominacijo za najboljšega režiserja na Akademiji znanstvene fantastike in grozljivk in glavno nagrado na bruseljskem festivalu fantastičnega filma. Film je bil nagrajen tudi s cezarjem za najboljšo kostumografijo, na mednarodnem filmskem festivalu v Kataloniji pa se je potegoval za nagrado za najboljši celovečerec. Leta 2006 je režiral grozljivko Silent Hill.

Komentarji

9.3. 2014 ob 18:18

Zgleda fantastično.Gans je car!

— Quick
11.3. 2014 ob 13:08

Izgleda res prečudovito. Zdajle šele vidim, da nam je Gans dal Volčjo bratovščino, ki je po moje bolj znana in odlična kot Morilec ki joče in pa Silent hill, ki je tudi zelo dober. Po trailerju sodeč se ni za bati, da bo slab film. Še danes ne morem pozabiti , ko sem prvič si ogledal VOlčjo bratovščino. Ljubezen na prvi pogled.

— FIlmozaver
22.3. 2014 ob 14:47

kere bedne ureeee kolosej,.. že res, da gre za priredbo pravljice,..ampak aa se ne bi dal dat ene predstave tud al kasnej,..usaj ob 21h.. al pa 20.30...

— Evelyn
25.3. 2014 ob 18:36

Trailer izgleda cool. Upam, da bo tudi film :)

— Anonymous
28.3. 2014 ob 18:23

obožujem filme posnete po pravljicah in ta je bil čudovit

— maki
29.3. 2014 ob 10:27

jst ga grem gledat jutri pa me zanima če še vrtite gremo mi po svoje 2 del

— Katarina Peterlin
2.4. 2014 ob 17:56

O.M.G!!!!!!!!!!

moja sošolka ns je peljala gledat film in morm rečt da je FANTASTIČEN! ne resno! okej umes ns je blo kr mal strah sam pol je blo ok XD.

— sleepers

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.