Kolosej
Film distribucije Continental Film

Legija

akcijski apokaliptični triler
Ko pade zadnji angel, se začne bitka za človeštvo.
Podnapisi
Na sporedu od: 25.2.2010, Kolosej Ljubljana
1.4.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 40min / 100min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Peter Schink in Scott Stewart
Režija: Scott Stewart
Nad svet se zgrne srhljiva biblična apokalipsa, saj je Bog obupal nad človeškim zlom in na Zemljo poslal vojsko angelov, da iztrebi nevredne ljudi. A med nebeškimi bitji je tudi nadangel Mihael, ki prostovoljno zapusti nebesa, da bi pred angelskim srdom rešil mlado natakarico, ki v sebi nosi odrešenika. V divji bitki Mihaelu na pomoč priskoči skupina neznancev, ki so zatočišče poiskali v odročnem avtocestnem postajališču. Srhljivi poslednji boj za usodo človeštva se lahko prične ...

Zaprašena obedovalnica v puščavi Mojave postane točka nič za zadnji spopad na Zemlji. Legija je osupljivo drugačna in strašljiva vizija apokalipse režiserja in scenarista Scotta Stewarta. Ko se človeštvo uniči v divjaški furiji, se skupina ljudi, ujeta na robu praznine, pripravlja na zadnji spopad – s pomočjo skrivnostnega in mogočnega tujca.

Ne vedoč za kaos, ki se odvija po svetu, se Bob Hanson (Dennis Quaid), lastnik samotne obcestne kavarne, in njegov partner Percy (Charles S. Dutton) lotita posla kot običajno. Prelepa in visoko noseča natakarica restavracije Charlie (Adrianne Palicki) postreže z zajtrkom Sandri in Howardu, premožnemu paru iz predmestja (Kate Walsh in Jon Tenney), in njuni najstniški hčerki Audrey (Willa Holland). Trojica čaka, da jim bo avto popravil Bobov sin Jeep (Lucas Black).

Ko slika na televiziji zamrzne in ko telefoni obmolknejo, skupina spozna, da so izgubili stik z zunanjim svetom. Ko skušajo razumeti, kaj se dogaja – gre za potres? teroristično napad?, vstopi starejša ženska (Jeannette Miller) in pri prikupni Charlie naroči zrezek. Ko ji prinesejo jed, začne preklinjati, da vsi kar obmolknejo. V trenutku krhka dama dobi nadnaravne moči in gre v gnusen napad, po katerem je Howard hudo ranjen.

Obupni poskus priklicati pomoč se konča, ko neprebojen oblak insektov obedovalnico spremeni v edini varen pristan daleč naokrog.  Ko končno spoznajo grozljivo resnico o nastali situaciji, se jim pridruži tujec (Paul Bettany) z arzenalom ukradenega orožja. Charlie oznani, da je njen nerojeni otrok edino upanje, ki ga ima človeštvo, in je pripravljen storiti karkoli, da ga reši.

Svet se bo vsak čas spremenil v živo moro za žalostni preostanek človeštva, saj se k njim zgrinjajo karavane pobesnelih ubijalcev, iščoč sveže žrtve; armada angelskih bojevnikov, ki si prizadevajo a za popolno uničenje, pa jim je tesno za petami v tem edinstvenem in grozljivem vpogledu na konec dni.

O nastajanju filma

Izvirni scenarij za Legijo bi žanrsko lahko uvrstili predvsem kot grozljivko. A ko so na pomoč poklicali mojstra za vizualne učinke in scenarista Stewarta "sem predelal scenarij in sicer sem se pri elementih grozljivke držal pravila manj je več. Izvirni scenarij je bil bolj ekspliciten. Med pripovedovanjem zgodbe je hotel pokazati vse. Moj scenarij je bil bolj v slogu: Nekaj časa vas bomo pustili tavati v temi. Temačnost je najbolj grozna stvar. Čakati, da se boš nečesa ustrašil, je veliko bolje kot to, da se potem res ustrašiš. Kot režiser si želim ves čas privijati živčke in držati vse v napetosti. Moje najljubše grozljivke so tiste, ki si vzamejo čas, da se stvari razvijejo, ko občinstvo spozna like in njihova občutja. Potem pa pride najboljše."

Med pisanjem zgodbe je imel Stewart ves čas v mislih, kot mu sam pravi, koncept skrivnostnosti: "Izvira iz Freuda. On je definiral razliko med fantastičnim in grozljivim. Zmaj je fantastičen. Oče, ki sredi kuhinje stoji s sekiro, je grozljiv. Nekaj znanega, ki se znajde v čustveno ali logično nesmiselnem konceptu za gledalca, je nadvse vznemirljivo. Na tem temelji Legija."

Lancaster je bil nad Stewartovim ambicioznim konceptom tako navdušen, da ga je prosil, naj film še režira, čeprav doslej filmov še ni režiral.

Filmarji so v apokaliptični zasnovi Legije videli priložnost za poglabljanje v širše tematike znotraj nadvse zabavnega žanra akcijske grozljivke. Čeprav film ni religiozne narave, vseeno uporablja elemente poznanih naracij, da bi posredoval zgodbo. "Če ste odraščali v religioznem domu ali ne, živimo v družbi, ki ima v svojem središču religijo," izpostavlja Stewart.  "Film se ne trudi povedati ničesar o določenih prepričanjih. Gre za idejo o veri. Uporablja stvari, ki so nam prepoznavne iz židovsko-krščanske ideologije in z njihovo pomočjo pripoveduje zgodbo.  Ne glede na to, kakšno je vaše filozofsko prepričanje, se lahko najdete v filmu." Če zveni provokativno, je bil prav to Stewartov namen. "Film stopa na prste in to je njegov namen," pravi. "Upam, da je do neke mere kontroverzen. Konec koncev seveda mora biti zabaven, upam pa, da bo ljudi spodbudil k razmišljanju. Zaradi tega izstopa iz vesolja standardnih trilerjev."

Filmski liki so prerez Amerike. Mož na poti na zaslišanje glede skrbništva nad otrokom. Poročeni par, ki ima težave z najstniško hčerko. Mlada ženska, ki bo ravnokar rodila otroka, ki si ga ne želi. "Like obdaja tolažeča normalnost," pravi Stewart. "Potem pa plast za plastjo vsa ta udobja izginjajo. Občutek, da je vse v redu, se počasi razblinja.  TV ne oddaja več, potem umolkne radio. Nekaj se dogaja, počasi, a zagotovo. Drobna stara ženička, družina iz kombija, sladoledar – vse te zelo znane stvari dobivajo povsem nov pomen. Svet je malce zašel."

Zdaj, ko dolgo načrtovani film končno prihaja v kina, želi Lancaster zagotoviti občinstvu, da Legija prinaša vznemirjenje, ki odlikuje samo najboljše znotraj žanra. "Rad snemam filme," pravi producent. "Ta združuje elemente drame in spektakla in vizualne učinke, kakršnih moji filmi še niso imeli. Krasni igralci, krasni vizualni učinki, sekvence bojevanja in akcijske sekvence, pa na stotine statistov. To je res krasen projekt."

O igralcih

Paul Bettany (Michael)  je igral v filmih Da Vincijeva šifra, Srce iz črnila, Vitezova usoda,  Gospodar in bojevnik, Čudoviti um, Po dežju, Po dežju, Land Girls, David Copperfield, Suicide Club, Gangster No.1, The Reckoning, The Heart of Me, Dogville, Wimbledon, M&C, The Secret Life of Bees, The Young Victoria Creation, Priest.

Lucas Black (Jeep Hansen) je nastopil v filmih  Hitri in drzni: Tokyo Drift, Marinec, Rezilo, All the Pretty Horses, The War,  Ghosts of Mississippi, Crazy in Alabama, Dosjeji X, Hladni vrh, Killer Diller,  Deepwater. Na televiziji je nastopal v serijah American gothic, Bolnišnica upanja in v filmu Flash.

Dennis Quaid (Bob Hansen) je posnel filme Točka prednosti, Pandorum, G.I. Joe. Horsmen, The express, Daleč od nebes, Ameriške sanje, Preprodajalci, Dan po jutrišnjem, Moji, tvoji, najini, Past za starše, Jezdeci na dolge proge, Pot v vesolje, Za vsako ceno, Čenče, Breaking Away, Crazy Mama, Dreamscape, All Night Long, Enemy Mine, Savior, Wyatt Earp, Everybody’s All American, Suspect, D.O.A., Flesh and Bone, In Good Company, The Rookie The AlamoThe Flight of the Phoenix.

Na televiziji je nastopil v Bill, Bill: On His Own ter v Dinner with Friends. Kot režiser je debitiral s TNT-jevim filmom Everything That Rises.

O režiserju

Scott Stewart je scenarist, producent, režiser in tehnolog. Trenutno režira filmsko priredbo japonskega stripa Priest, v kateri igrajo Paul Bettany, Cam Gigandet, Karl Urban in Christopher Plummer.

Je eden od avtorjev stripa v štirih delih Legion: Prophets, ki se časovno dogaja pred filmom Legija.

Je tudi producent filma Psyops.

Je eden od ustanoviteljev zelo cenjene firme za vizualne učinke The Orphanage, ki je ustvarila vizualne učinke za filme, kot so Iron Man, Pirati s Karibov: mrtvečeva skrinja, Pirati s Karibov: na robu sveta, Mesto greha , Dan po jutrišnjem in Hellboy.

Preden je ustanovil The Orphanage, je bil eden od umetnikov vizualnih učinkov pri  Industrial Light + Magic Georga Lucasa. Ustvaril je vizualne učinke za več uspešnic, med drugim Vojna zvezd, prva epizoda, grozeča prikazen in Jurski park: izgubljeni svet.

Komentarji

4.1. 2010 ob 10:51

TA FILM BO AWESOME!!!!!!! NAJBOLJŠI FILM V LETU 2010 ZA TRON-om LEGACY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— Cartman
5.1. 2010 ob 16:38

zelo obetaven film! Super zgodba!

— kox
3.2. 2010 ob 17:28

pravkar sem ga videl in lahko povem le to ,da je absolutno zanič. tipična ameriška akcija ala rambo.

— bedrik
6.2. 2010 ob 12:35

videli smo že angele z belimi krilci v togah, tudi angele v črnih plaščih, ampak angeli v oklepih?! lepo vs prosim no....
zgleda, da jih je impresionirala grozljivka Unborn, glede na to da lahko vsi odprejo usta tok da bi jim lahko kamijon not zarinl.

obetavn film? ma kaki. samo še ena ameriška akcija s pridihom horror-ja

— PoStrah
7.2. 2010 ob 15:25

cool

— janez
7.2. 2010 ob 17:10

hm looks hot:-)

— joli
8.2. 2010 ob 12:18

komej čakam ta film :D
to booo fuul dobr film!!!!!!!!!

— kr en
12.2. 2010 ob 14:35

sm mislil da igra tista srbska legija, ki je naredil atentat nad premierom Đinđićem :-)

— legija
12.2. 2010 ob 15:28

men tole deluje, ravno nasprotno supernatural nadaljevanki :P

— Poet
12.2. 2010 ob 19:19

Hehe cela zgodba dost spominja na zadnji dve sezoni Supernatural... pol pa vidš še Adrianne Palicki med igralci... dost ironično:D

— :D
14.2. 2010 ob 0:28

tk je pred film zgleda odlično! pol k pa film vidš so bli pa taki mešani občutki...

— kiss
14.2. 2010 ob 8:59

bedrik,PoStrah

kaj sta vidva cist huda al kaj? kao neki kle folirata cist bedn film,ameriska scena kao in nevem kaj se,itak je vse ameriska scena in nekateri filmi so hudi nekateri pa bedni,sam ta film je cist dobr proti nekaterim,tko da sam...pssssssssssssst!!!!!!

— perc
17.2. 2010 ob 16:28

Pri maši tega ne moreš videti saj župnik poje uspavanke, to pa je bilo enkratno*

— chris
18.2. 2010 ob 11:15

to bo najboljši film v 2010

— kill
19.2. 2010 ob 14:15

mislim....nevem no...spet apokaliptični triler...ta filem pa je z etičnega vidika mal blesau..mislim kako lahko vrjamemo u Boga ki naj bi biu ful uredu pa tko ne....mislim naj bi delau same dobre stvari, saj konc konceu na njega se nekateri obrnejo v stiski itd.... ne...v tem filmu pa Bog pošlje neko legijo ki naj bi use nas pobila?!...to je pa mal ne fer do tistih ki vrjamejo v Boga kot v nekaj dobrega....mal poruši stereotip :s... nobenega nočem prepričat, da naj ne gre gledat filem pač to je odločitev vsakega posameznika...moje mnenje

— ines
19.2. 2010 ob 22:13 zvezdica

Film sm si že ogledala in sem bila razočarana. Glede na predfilm sm pričakovala več dogajanja, več napetosti, ko pa sem ga dejansko gledala, se je vse zgodilo zelo hitro. Komaj smo spremljali zaplet, že je bilo vsega konec.
Čeprav se vedno trudim dajati konstruktivne kritike, v tem filmu ne vidim ničesar, kar bi lahko pohvalila. Zgodba je izjemno cenena, nedodelana, prežvečena. Vsekakor taka, da sama ne bi nikoli delala filma po tem scenariju.
Najbolj zanimiv del je tisti, ki je prikazan tudi v predfilmu, ko pride stara mama in se ji zmeša, ali ko jo hoče un fantek ubit, pa ma nek scary izraz na obrazu.
Žal film ni obetaven niti za 'lahko gledanje', saj je, vsaj mene, pustil popolnoma hladno.
Glede na vaše komentarje, da je film dober, oziroma bo dober, če si ga še niste ogledali-včasih znajo biti predfilmi izjemno zavajajoči (verjetno se boste strinjali glede filma Paranormalno in še marsikaterega drugega), ne more pa biti sam ogled predfilma in osnutek zgodbe ki jo le ta pokaže osnova za vaš komentar. Film si oglejte in če vam bo še vedno všeč, ga komentirajte. Tako ali drugače nam je vsakemu všeč nekaj drugega in tudi prav je tako =))

— Anki
20.2. 2010 ob 23:01

film sem danes gledala. in je fantastičen (meni osebno) :D

— Lynn
21.2. 2010 ob 16:23

sej IMDB ocena pove vse 5.3 ... pa se to je preveč.... tud nevem kdo si je zmislu da bo to dobr film.....

— crap
21.2. 2010 ob 16:54

to bo najboljši film letos!!

— talent
21.2. 2010 ob 17:29

Film me ni prepričal.Preveč nepotrebne akcije.Vsebina filma niti ni slaba,ampak ostalo...

— mare.miami
21.2. 2010 ob 17:39

Sj zgleda fajn, sam upam d nau preveč streljanja pa ubijanjan..kr mislm d bi mogla bolj ta duhovna stran prevladovati..Tko bi blo bl zanimiv

— Gea
21.2. 2010 ob 19:52

Prekratko traja film, zgodba je dokaj zanimiva, vse na hitro gre.. tak da bi tal film 3 zvezdice (1-5 ocenjevanje)

— mj
23.2. 2010 ob 15:48

Film sm ravnokar pogledal --> Potrata časa, kaj šele denarja.

Zgodba je ko "zelene zverinice napadajo". Videno miljaužnkrat-krat, le v drugačni oblekci.
Film podaljšujejo z brezveznimi dialogi, ki jih (neuspešno) poskušajo narediti čustvene,
Da ravno ne zaspimo med filmom pa uturijo vmes par napadov Z angeli obsedenih ljudi, dokler ne pride Big Bad Boy in se zacne končni obračun med dobrim in zlim, kdorkoli je že dober in slab. -->Guess who wins

Med filmom sem pregledal vse Maile in cel Facebook.
Torej, PODN!! =)

— dWW
23.2. 2010 ob 20:12

WTF!?!? Angel z brzostrelko... hahahahahahaha :D nemoreš no xD

— verheugen
24.2. 2010 ob 14:18

take bedarije pa še ne.
take zgodbe so si zmišljeval v starem veku.

— lizika
24.2. 2010 ob 19:10

Filem je super,dobro narejen z dobro usebino.

— Trigo
24.2. 2010 ob 23:58

Film je uredu ni pa nič posebnega in nedosega pričakovanj.

— luka
26.2. 2010 ob 10:37

film je kr en!! čist sm bla razočarana ..

— M.
26.2. 2010 ob 13:45

wohh.napeto. :)

— :D
26.2. 2010 ob 16:54

tako slabega filma že dolgo nisem videl. Igralci so zanič. Neprepričljivi, dolgočasni in posiljeni. Zgodba je bedna, dolgočasna in posiljena. Cel filem se nekaj dogaja pa se nič ne zgodi. Imdb ocena je za 3 prevelika.

— miha
26.2. 2010 ob 17:44

Zanič zgodba, povprečna igra, povprečna režija in dialogi polni klišejev.

— Cirocco
26.2. 2010 ob 22:10

film je cist brez zgodbe...... tko da pa se tisti k gledate supernatural se vam bo zdeu ta film smesn :-) heh

— simon
26.2. 2010 ob 22:32

film se mi je zdel totalno zanič:(
sm pričakovala več...:(

— salvatore
27.2. 2010 ob 10:47

hah talent najboljši film letos :)

— Sedej
28.2. 2010 ob 0:03 zvezdica

S fantom sva si ravno včeraj ogledala film in moje osebno mnenje je, da je film fantastičen, če odštejem dejstvo, da je vse potekalo prehitro. Sam začetek je nekoliko dolg, konec pa veliko prekratek.
Kljub temu pa me je film navdušil, saj me je ves čas spremljala neka živčnost in napetost, ki je že dolgo nisem čutila ob katerikoli drugi "grozljivki". Res je, da bi lahko film bil boljši, ampak je pa dejstvo, da je eden redkih filmov v zadnjem času, ki dejansko človeka vsaj pritegne. Mogoče so efekti sicer malo slabi, ampak vse te slabe stvari še vedno ne zasenčijo celotne zgodbe, ki je zelo v redu.
Od 1-5 si po mojem film zasluži 4-ico! Res super film! :)

— Tamtam
1.3. 2010 ob 20:14

Film sem kr težko čakal in ga na srečo prej dobil na netu kot da sem šel v kino,...skratka film je sux da ga ni večjega,prou bedarija.

— Luka
2.3. 2010 ob 8:07

Mogoče sem preveč pričakoval, ker se je v trailerju zdela zgodba zelo zanimiva....ampak film je totalno zanič! Brezvezen dialog, mogoče ena dobra akcija, zgodba se pa konča tam kjer bi se moral zgodit glavni zaplet....raje si ga polovdajte =)

— JJ
2.3. 2010 ob 12:54

Paul Bettany je njami :)
Drugace pa je film kr dost mellow.

— Mhmmm
2.3. 2010 ob 19:11

Da so ljudje odhajali iz kina pa že dolg ne :( Sama sem pa komaj zdržala do konca. OBUP :((((

— Mateja
3.3. 2010 ob 5:45

Hm, se en poskus Hollywooda, da se norcuje iz gledalcev. Vse scene ze videne v drugih filmih, igralska zasedba povprecna... Pescica ljudi se bori z brzostrelkami proti vojski angelov in zmaga... Nebi na dolgo in siroko... V glavnem film je polomija. Zal mi je vsake minute, ki sem jo porabil za ogled te katastrofe.

— Alexx
4.3. 2010 ob 19:04

tastara zmaga

— dodn
5.3. 2010 ob 14:37

to pa res:)

— jessi
6.3. 2010 ob 8:25

Tudi moja pričakovanja so bila velika...

— Ales
7.3. 2010 ob 18:23

film sm cakou 1 mesc cist veseu ko sem ga vidu lahko povem samo eno stvar. DA NISO IZUML BESEDE ZA TAKO SRANJE... MISLM SRANJE JE PREVEC LEPA BESEDA DA BI UPISOU FILM

— hn
8.3. 2010 ob 13:19

Začetek filma se mi je zdev zelo zanimiv, ko pa je enkrat po tisti stari mamci, ki kar skače po stropu in ostalih se mi je vse skupaj zdelo, ubistvu kr nekej po začetku filma sem pričakovav zelo zanimiv in napet konec sam je blo podn od podna to je to.

— Sabi
10.3. 2010 ob 15:42

jooooj fulll carski film !!! :o :o :o se enkrat ga grem gledat !!! full kull !!!!!!!

— ana
12.3. 2010 ob 9:01

Meni film sploh ni bil všeč.. ne priporočam. Več sem napisala na http://the-movie-perspective.blogspot.com/2010/03/legion-2010.html

— Maja
14.3. 2010 ob 11:06

Film s plehko vsebino, za preganjat dolgčas in nič več.

— Mateja
15.3. 2010 ob 19:39

Napovednik filma na spletni strani kolosej.si je zavajajoč in neresničen. "Srhljiva bilična apokalipsa" namreč v nobenem pogledu ne ustreza vsebini zadnje knjige Svetega pisma, to je knjigi Razodetja in ki naj bi bila izhodišče za zgodbo filma.

— Tine
23.3. 2010 ob 20:04

ta film pa je kr neki

— nejc
26.6. 2010 ob 19:31

moram povedat da sem zlo razočarana nad filmom, ni bl butastga filma k je ta, vse stvari so čudne v filmu in sm komi čakala da bo filma konec.

— ewa

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.