Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Legenda

biografska kriminalka
Samo v Koloseju Maribor
Podnapisi
2h 11min / 131min
Leto: 2015
Jezik: angleščina
Scenarij: Brian Helgeland
Režija: Brian Helgeland
Resnična zgodba o vzponu in padcu najbolj zloglasnih londonskih gangsterjev Reggieja in Ronnieja Kraya, ki sta v veselih šestdesetih imela v pesti ves London, se začne kmalu potem, ko Ronnija izpustijo iz zapora. Brata kanita utrditi svoj vpliv in premoč v vzhodnem delu Londona, pri tem pa se spopadata z gangsterjem Charliejem Richardsonom in njegovo tolpo, ki prevladuje na jugu Londona, in sodelujeta z ameriško mafijo, ki bi se iz Havane želela premestiti v britansko prestolnico. Takoj postaneta prava zvezdnika in dvorijo jima bogati in slavni, njun vpliv pa sega vse do visokih položajev v britanskih državnih uradih.

Resnična zgodba o vzponu in padcu najbolj zloglasnih londonskih gangsterjev Reggieja in Ronnieja Kraya, ki sta v veselih šestdesetih imela v pesti ves London, se začne kmalu potem, ko Ronnija izpustijo iz zapora. Brata kanita utrditi svoj vpliv in premoč v vzhodnem delu Londona, pri tem pa se spopadata z gangsterjem Charliejem Richardsonom in njegovo tolpo, ki prevladuje na jugu Londona, in sodelujeta z ameriško mafijo, ki bi se iz Havane želela premestiti v britansko prestolnico. Takoj postaneta prava zvezdnika in dvorijo jima bogati in slavni, njun vpliv pa sega vse do visokih položajev v britanskih državnih uradih.

Neustavljiva sta.

Medtem se Reggie zaljubi v deklo iz soseske Frances Shea, in par se kmalu poroči. On ji obljublja, da bo pustil zločinsko preteklost za seboj, in se kot lastnik več nočnih klubov začne ukvarjati tudi z zakonitimi posli.

Toda nič ni večno. Šestdeseta brzijo mimo in imperij dvojčkov Kray je vse bolj ogrožen z vseh strani: njune posle preiskuje inšpektor »Nipper« Read; Ronnieja lastna nasilnost, paranoja in samouničevalnost privede do hladnokrvnega umora sodelavca Richardsonove bande Georgea Cornella; in počasno razpadanje Reggiejevega zakona s France privede to katastrofalnih in tragičnih posledic…

V divjih šestdesetih je bil London prava Meka: ulica Carnaby je bila polna barv in znanih osebnosti, Beatli so v studiu Abbey Road snemali svojo zapuščino, mesto je oralo nove ledine na modnem, glasbenem, filmskem in fotografskem področju. Toda obdobje je imelo tudi svojo senčno plat – in brata Kray in njuna »Firma« so bili njena verzija Rolling Stonesov.

Ronnie in Reggie sta se rodila v vzhodnem Londonu leta 1933 kot enojajčna dvojčka (Reggie je bil za približno deset minut starejši); odraščala sta na zločina polnih ulicah prestolnice in hitro postala zloglasna vodji tolp in zločinca, ki sta kovala več želez hkrati – ukvarjala sta se z izsiljevanjem, ropanjem in ustrahovanjem. Svoje nezakonito početje sta skrivala za obrazoma karizmatičnih lastnikov več londonskih nočnih klubov in se družila z znanimi imeni (fotografiral ju je celo sloviti David Bailey), pri tem pa si pridobila neverjetno mero političnega in družbenega vpliva, zaradi česar sta bila za policijo domala nedotakljiva. Nista zgolj vladala nad vzhodnim Londonom – lastila sta si ga. In nista bila zgolj gangsterja – bila sta prava zvezdnika.

Toda potem je začelo iti navzdol. Leta 1966 je Ronnie v pabu The Blind Beggar v Whitechapelu ustrelil in ubil člana nasprotne tolpe. Naslednje leto je Reggie neutolažljivo žaloval za Frances, ki si je vzela življenje. Le nekaj mesecev pozneje je na zabavi pred na ducate pričami ubil svojega sodelavca Jacka McVitieja. Čarobnega življenja Krayevih dvojčkov je bilo nenadoma konec – leta 1968 se je dolgoletna preiskava, ki jo je vodil inšpektor Leonard »Nipper« Read, zaključila z aretacijo bratov in nekaterih njunih pajdašev. Zaradi obeh umorov so ju obsodili na dosmrtni zapor. Ronnie ni nikoli okusil svobode – prepoznali so ga za norega in tako je večino življenja prebil v umski bolnišnici Broadmor, potem pa leta 1995 umrl za srčno kapjo. Reggieja so leta iz sočutja 2000 izpustili iz zapora; bolehal je za rakom in je umrl pičlih šest tednov po izpustu na svobodo.

A čeprav sta polovico svojega življenja prebila za zapahi, je njuna legenda samo še cvetela: že ko so ju vtaknili v zapor, se je okoli njiju začela napletati subkultura – med drugim je izšlo na ducate knjig o njunem življenju. Eno med prvimi, The Profession Of Violence, je spisal John Pearson, ki je imel kot novinar s Krayevima izkušnje iz prve roke. Producent Quentin Curtis in njegov partner Chris Clark sta zaslutila, da imata na podlagi te knjige priložnost, da podvige zloglasnih dvojčkov predstavijo novemu občinstvu, čeprav je po knjigi leta 1990 že nastal film, v katerem sta brata igrala Gary in Martin Kemp iz pop skupine Spandau Ballet: »Zdelo se mi je, da se da še veliko povedati,« pravi Curtis, ki je oblikovanje scenarija in režijo ponudil Brianu Helgelandu, ker ta prihaja iz tradicije ameriških gangsterskih filmov.

»Za Krayeva sem prvikrat slišal v zgodbi, ki se je izkazala za lažno,« pravi režiser. »Odličen in ravno pravšnji uvod v njuno zgodbo.« Helgeland je namreč konec devetdesetih snemal film o skupini Led Zeppelin, ki ni ugledal luči dneva; je pa delo zahtevalo, da se z Jimmyjem Pageom in Robertom Plantom poda na svetovno turnejo. Nekega večera je klepetal z nekom iz njegovega spremstva, ki je bil brez enega prsta. Možakar mu je rekel, »da sta mu prst odrezala Krayeva. Sčasoma sem ugotovil, da je – kot velik del zgodb o dvojčkih – tudi to laž oziroma, če povem lepo, zgodbica, ki ji stežka ne prisluhneš.«

O igralcih

Tom Hardy (Ronnie Kray/Reggie Kray)

Emily Browning (Frances Shea) je svetovno javnost po uspehu v rodni Avstraliji nase prvič opozorila v priredbi mladinskega romana Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events (med drugim nominacija za nagrado Avstralskega filmskega instituta), nato pa igrala v umetniškem filmu Sleeping Beauty (spet nominacija za nagrado Avstralskega filmskega instituta), v muzikalu God Help the Girl, Ghost Ship, Ned Kelly, The Uninvited, Stranded, Sucker Punch, Magic Magic, The Host, Summer in February, Plush in Pompeii. Nedavno je zaključila snemanje režijskega prvenca Eddieja O'Keefa Shangri-La Suite.

Debitirala je v TV filmu The Echo of Thunder in igrala v avstralskih serijah Blue Heelers, Something in the Air High Flyers.

David Thewlis (Leslie Payne) je nase opozoril v Leighovem filmu Naked, ki mu je prinesel vrsto nagrad in priznanj. V devetdesetih je igral v raznolikih filmih, med katerimi velja omeniti vsaj Restoration, Black Beauty, Total Eclipse, The Island Of Dr. Moreau, Dragonheart, Seven Years In Tibet in Divorcing Jack (nominacija za nagrado Britanskega neodvisnega filma). Videli smo ga tudi v The Big Lebowski bratov Coen, v Bertoluccijevem Besieged pa v Gangster No. 1, Kingdom Of Heaven, The Boy In the Striped Pyjamas, v franšizi Harry Potter, v The New World, Anonymous, War Horse, The Lady, Red 2, Zero Theorem, The Fifth Estate, Queen And Country, The Theory Of Everything...

Kmalu ga bomo videli oziroma slišali v risanem filmu Charlieja Kaufmana Anomalisa, v povsem novi inačici Macbetha v režiji Justina Kurzela in v novi psihološki srhljivki Alejandra Amenábarja Regression.

Kot režiser se je Thewlis s kratkim filmom Hello, Hello, Hello potegoval za bafto; spisal in režiral je še Cheeky, v katerem je tudi igral, in prispeval scenarij za kratki film Sunday Roast, v katerem j igral v režiji Kevina Thomasa. Po njem trenutno pripravljajo celovečerec Croak.

Christopher Eccleston (Nipper Read) je nazadnje ob Chrisu Hemsworthu igral v Thor: The Dark World. V svoji plodni karieri je sodeloval z legendarnim režiserjem Dannyjem Boylom (28 Days Later in Shallow Grave) in Michaelom Winterbottomom (24 Hour Party People, With Or Without You in Jude) ter nastopil ob mnogih slovitih igralkah, kot so Renée Zellweger v A Price Above Rubies, Cate Blanchett v Elizabeth, Cameron Diaz v The Invisible Circus in Nicole Kidman v The Others.

Na TV smo ga videli v filmih Shallow Grave, Clocking Off, Flesh and Blood in Othello, pa v serijah Cracker, Our Friends in the North, Doctor Who, Accused (za vlogo je prejel emmyja)…

Taron Egerton (Teddy Smith) je začel v gledališču in nato nastopil v TV drami The Smoke. Ob Alicii Vikander in Kitu Haringtonu je igral v Testament of Youth o življenju Vere Brittain (nominacija za najboljšega britanskega novinca) in ob Colinu Firthu v Vaughnovem Kingsman: The Secret Service. Pred kratkim je zaključil snemanje biografske drame Eddie the Eagle, v katerem ob Hughu Jackmanu igra glavno vlogo.

O ustvarjalcih

Brian Helgeland (scenarij, režija) je spisal in režiral celovečerce 42 s Chadwickom Bosemanom in Harrisonom Fordom, A Knight's Tale s Heathom Ledgerjem in Payback z Melom Gibsonom. Kot scenarist se je podpisal pod scenarije za – med drugimi – z oskarjem nagrajeni L.A Confidential (zanj je tudi sam prejel oskarja), Man on Fire, The Taking of Pelham 123, Conspiracy Theory, Green Zone, Blood Work in Mystic River (nominacija za oskarja).

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.