Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Legenda sovjega kraljestva 3D

animirana domišljijska pustolovščina
Film studia, ki je posnel Vesele nogice
Podnapisi
Na sporedu od: 30.9.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 37min / 97min
Leto: 2010
Država: ZDA, Avstralija
Jezik: angleščina
Scenarij: John Orloff in Emil Stern po romanu Kathryn Lasky
Režija: Zack Snyder
Ustvarjalci animacije Vesele nogice in režiser spektaklov 300 in Varuhi vabijo na navdihujoče popotovanje iskanja poguma in odkrivanja lastne usode. Nadobudna mlada sova Soren že od mladosti najraje posluša zgodbe o legendarni sovji bratovščini plemenitih bojevnikov, toda skupaj z bratom pristaneta med vojsko trdosrčnih sovjih tiranov. Soren se odloči slediti svojim sanjam in s skupino pogumnih prijateljev pobegne na drzno pustolovščino, da bi odkril bajeslovne bojevnike in rešil sovje kraljestvo.

Priznani filmski ustvarjalec Zack Snyder se z družinsko domišljijsko pustolovščino Legenda Sovjega kraljestva po priljubljeni seriji romanov Guardians of Ga’Hoole Kathryn Lasky podaja v vode risanih celovečercev. Film govori o sovjem mladiču, čigar oče ga navduši s svojimi veličastnimi zgodbami o varuhih Sovjega kraljestva, mitski četi letečih bojevnikov, ki so se podali v častni boj z zlobnimi Čistimi za ohranitev sovjega rodu.

Soren sanjari, da se bo nekoč pridružil legendarnim bojevnikom, medtem pa se njegov starejši brat Kludd nad zamislijo zmrduje in si želi zgolj loviti plen, letati in si pridobiti očetovo naklonjenost, ki je posvečena njegovemu bratu. A njegovo ljubosumje ima grozljive posledice – obe sovi padeta iz gnezda visoko med drevesi naravnost v kremplje Čistih. Soren mora s pomočjo drugih mladih pogumnih sov poskrbeti, da pobegnejo; družno poletijo prek morja in skozi megle in iščejo Veliko drevo, dom legendarnih Varuhov, ki so Sorenovo edino upanje, da porazi Čiste in obvaruje vsa sovja kraljestva.

Glasove likom posojajo Emily Barclay, Abbie Cornish, Ryan Kwanten, Anthony LaPaglia, Miriam Margolyes, Helen Mirren, Sam Neill, Richard Roxburgh, Geoffrey Rush, Jim Sturgess, Hugo Weaving in David Wenham. Snyder je film režiral po scenariju Johna Orloffa in Emila Sterna, ki sta se opirala na serijo knjig Guardians of Ga’Hoole Kathryn Lasky. Produciral je Zareh Nalbandian z izvršnimi producenti Donaldom De Linom, Deborah Snyder, Lionelom Wigramom, Chrisom DeFario, Kathryn Lasky in Bruceom Bermanom.

Igralci

Emily Barclay (Gylfie) je leta 2005 dobila nagrado britanskega neodvisnega filma za najbolj obetavno novinko in leto poprej novozelandsko filmsko nagrado za glavno vlogo v In My Father’s Den. Kritike je navdušila tudi kot najstniška mati, ki v Suburban Mayhem načrtuje umor svojega očeta. Kmalu bo nastopila v romantični komediji Love Birds, ki jo snemajo na Novi Zelandiji, sicer pa je igrala ob Johnu Hurtu v filmu Lou, v komični drami Prime Mover in v srhljivki No One Can Hear You s Kelly McGillis.

Sicer tudi gledališka igralka je tudi za delo na TV je prejela več nagrad, na primer za drami The Silence in Pieces of My Heart.

Abbie Cornish (Otulissa) je najbolj znana po vlogah v neodvisnih avstralskih filmih Candy ob Heathu Ledgerju in Somersault ob Samu Worthingtonu, za kateri je dobila nagrado avstralskih kritikov, slednji film pa ji je prinesel tudi nagrado Avstralskega filmskega inštituta. Pred kratkim je ob Benu Whishawu in Paulu Schneiderju nastopila kot ljubica pesnika Johna Keatsa Fanny Brawne v kostumski drami Jane Campion Bright Star, zaključila pa je že snemanje trilerja The Dark Fields z Robertom De Nirom in Bradleyjem Cooperjem ter Sucker Punch Zacka Snyderja in zgodovinsko domišljijsko dramo Madonne W.E., ki raziskuje razmerje med kraljem Edvardom VIII. in Američanko Wallis Simpson.

Nastopila je v filmih Stop Loss, Elizabeth: The Golden Age, A Good Year, One Perfect Day in The Monkey’s Mask. Debitirala je na domačih TV zaslonih v Avstraliji v nanizanki Children’s Hospital ter bila nagrajena ali vsaj v igri za nagrade z vlogama v serijah Wildside in Marking Time.

Adrienne Defaria (Eglantine) šteje šest let in je pred kratkim nastopila kot Čebelica št.3 v velikonočni paradi vrtca La Canada. Pred tem se je izkazovala doma v igri pantomime. Zavzeto študira gasilstvo ali predsedništvo ali balet… pač odvisno od trenutnega razpoloženja…

Joel Edgerton (Metal Beak) je nazadnje nastopil v Animal Kingdom. Kmalu ga bomo videli v The Thing in v filmu Warrior ob Nicku Nolteju, Tomu Hardyju in Jennifer Morrison, sicer pa ima za seboj že prek 20 filmov, med njimi Star Wars Episode II: Attack of the Clones, Star Wars III: Revenge of the Sith, King Arthur, Smokin’ Aces, Kinky Boots, Acolytes, The Waiting City, Separation City, $9.99, Whisper, Open Window, The Night We Called It a Day, Dogwatch, Sample People, Praise, Erskineville Kings, Initiation, Race the Sun

Leta 2002 je prejel nagrado avstralskih kritikov za stransko vlogo v filmu The Hard Word in bil za taisto nagrado nominiran za stransko vlogo v filmu Ned Kelly. Za The Square je dobil nagrado kritikov za scenarij in nominacijo za stransko vlogo ter za oboje še priznanji Avstralskega filmskega inštituta.

Nastopil je tudi na gledaliških odrih – nazadnje ob Cate Blanchett v A Streetcar Named Desire – in na TV, kjer je za vlogo v nadaljevanki The Secret Lives of Us prejel nagrado Avstralskega filmskega inštituta za najboljšega glavnega igralca in več drugih priznanj.

Deborra-Lee Furness (Barran) je od avstralskih kritikov prejela nagrado za najboljšo igralko in še več drugih mednarodnih priznanj za vlogo v filmu Shame; priznanja so deževala tudi za vloge v filmih Waiting in Jindabyne ter TV nadaljevanko Sea Change. Kmalu jo bomo videli v filmu Blessed Ane Kokinos.

Diplomiranka Ameriške akademije dramskih umetnosti v New Yorku je za londonske odre režirala monodramo Portrait of a Lady, nekaj dram za The Hollywood Playhouse, spisala je in režirala kratki film Standing Room Only ter povezovala dokumentarno TV serijo Directors on Directing.

S soprogom Hughom Jackmanom in poslovnim partnerjem Johnom Palermom je ustanovila filmsko podjetje Seed Productions, kmalu pa jo bodo za njeno zavzemanje za nezaščitene otroke počastili na sprejemu Worldwide Orphans Gala v New Yorku.

Ryan Kwanten (Kludd) trenutno igra v razvpiti seriji True Blood, ko je ne snema, pa igra v celovečercih, kot so Red Hill, Griff the Invisible, The Knights of Badassdom, ki ga ravno snemajo, Don’t Fade Away, Flicka, American Brown, Liquid Bridge in Dead Silence.

Kwanten je med študijem na sydneyjski univerzi nastopal v mnogih filmih in TV oddajah; sloves si je ustvaril, ko se je pridružil avstralski žajfasti nadaljevanki Home and Away, nastopil pa je tudi v seriji Summerland in v TV filmu The Junction Boys.

Je tudi izurjen športnik – leta 2006 se je uvrstil na svetovni biatlon na Švedskem.

Anthony Lapaglia (Twilight) si je med kritiki sloves ustvaril kot Jack Malone v uspešni TV nanizanki Without a Trace, ki mu je prinesla zlati globus in nominacije za emmyja in nagrado Ceha filmskih igralcev. Emmyja je dobil za gostujočo vlogo v humoristični nanizanki Frasier; ima tudi tonyja, nagrado Drama Desk in nagrado združenja kritikov za nastop v Millerjevi klasiki A View from the Bridge. LaPaglia po istoimenski drami producira celovečerec, s Sigourney Weaver pa je igral v filmski priredbi igre The Guys, v kateri je nastopil tudi na odru.

Za vlogo v vojnem filmu Balibo je bil v igri za avstralsko nagrado Inside, dobil je nagrado Avstralskega filmskega inštituta za kritiško priznano dramo Lantana; nastopil je še v filmih Betsy’s Wedding, The House of Mirth, Sweet and Lowdown, The Client, Company Man, Summer of Sam, Autumn in New York, Lansky, Phoenix, Commandments, Brilliant Lies, Winter Solstice, The Architect in Happy Feet ter v TV seriji Murder One in v več TV filmih.

Miriam Margolyes (Ga. Plithiver) je v risanki Happy Feet glas posodila ge. Astrakhan in likom v filmih Babe, Babe: Pig in the City, James and the Giant Peach in Mulan; kmalu jo bomo ob Seanu Conneryju slišali v risanki Sir Billi, videli pa v zadnjem poglavju franšize o Harryju Potterju Harry Potter and the Deathly Hallows Part II – ponovila bo vlogo iz filma Harry Potter and the Chamber of Secrets. Med drugim je igrala še v Romeo + Juliet, The Age of Innocence, The Life and Death of Peter Sellers, Being Julia, Ladies in Lavender in Little Dorrit.

Helen Mirren (Nyra) je nagrajevana za delo na odrih, filmu in TV. Za upodobitev kraljice Elizabete II. V Frearsovi drami The Queen je dobila oskarja, zlati globus, nagrado filmskih igralcev in bafto. Na malih zaslonih so jo z emmyjem, zlatim globusom in nagrado filmskih igralcev nagradili za vlogo kraljice Elizabete I. v istoimenski miniseriji, za vlogo Sofije Tolstoj v zgodovinski drami The Last Station pa je bila spet v igri za oskarja in zlati globus. Več nagrad je dobila tudi za vloge na odrskih deskah.

V novi verziji filma Arthur je igrala vlogo, za katero je v izvirniku John Gielgud prejel oskarja; v filmski, nekoliko predelani verziji Shakespearovega Viharja bo igrala žensko inačico Prospera, v priredbi stripa Red bo upokojena morilka in v trilerju The Debt agentka Mossada.

Kariero je začela kot Kleopatra v mladinskem gledališču, nato presedlala k Royal Shakespeare Company in nato k potujoči gledališki skupini Petra Brooka.

Pri filmu je začela v Age of Consent, sloves pa si je pridobila leta 1980 v The Long Good Friday in naslednjih desetih letih nastopila v široki paleti različnih filmov: Excalibur, Cal, The Mosquito Coast, The Cook, the Thief, His Wife and Her Lover, Where Angels Fear to Tread….

Za oskarja se je prvič potegovala z vlogo kraljice Šarlote v The Madness of King George, v drugo pa z Altmanovo dramo Gosford Park. Igrala je v filmih Some Mother’s Son, Calendar Girls, The Clearing, Shadowboxer, National Treasure: Book of Secrets, Inkheart in State of Play.

Na TV je dobila nebroj nagrad za načelnico Tennisonovo v seriji Prime Suspect in nastopila v TV filmih Losing Chase, The Passion of Ayn Rand, Door to Door in The Roman Spring of Mrs. Stone.

Leta 2003 je postala Dama Britanskega imperija.

Sam Neill (Allomere) bo ob Richardu Roxburghu in Stephenu Moyerju nastopil v filmu Ice.

Na začetku svoje kariere je nastopil v filmih My Brilliant Career, Plenty in A Cry in the Dark – za slednjega je prejel nagrado Avstralskega filmskega inštituta za glavnega igralca – in nadaljeval v Death in Brunswick, Dead Calm z Nicole Kidman in Little Fish s Cate Blanchett. Izkazal se je v filmih The Hunt for Red October, Until the End of the World, The Piano, Jurassic Park, Restoration, The Horse Whisperer, Bicentennial Man in Day Breakers.

Veliko je nastopal tudi na TV: Happy Town, The Tudors, Merlin’s Apprentice, One Against the Wind, Reilly Ace of Spies, Jessica

Richard Roxburgh (Boron), ki je na odrskih deskah prejel nemalo priznanj, ima za seboj filme, kot so Sanctum, Ice, Love and Mortar, Stealth, Van Helsing, The League of Extraordinary Gentlemen, Moulin Rouge!, Mission: Impossible II, Oscar and Lucinda in Doing Time for Patsy Cline, ki mu je prinesel Avstralskega filmskega inštituta za glavnega igralca in nagrado avstralskih kritikov.

Na avstralski TV je nastopil kot ministrski predsednik Bob Hawke v drami Hawke; za vlogo v The Silence je bil v igri za več priznanj, prav tako za igro v Blue Murder.

Na režijski stolček je prvič sedel za celovečerec Romulus My Father z Ericom Bano in dobil nagrado Avstralskega filmskega inštituta za režijo. Režiral je tudi več gledaliških postavitev in bil za delo večkrat nagrajen.

Geoffrey Rush (Ezylryb) se ponaša z več nagradami in priznanji; za seboj ima prek 70 gledaliških postavitev in prek 20 celovečercev. Sloves si je ustvaril z vlogo v drami Shine, za katero je dobil oskarja, zlati globus, bafto, nagrado Ceha filmskih igralcev, Avstralskega filmskega inštituta in vsemogočih kritiških združenj. V igri za oskarja je bil tudi s filmom Quills in za zlati globus s filmom Shakespeare in Love. Kot komik Peter Sellers v TV biografiji The Life and Death of Peter Sellers si je priigral emmyja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev.

Nagrade si že od zgodnjih osemdesetih nabira tudi na gledaliških deskah.

Nazadnje smo ga videli v vseh treh filmih iz franšize Pirates of the Caribbean – na platna že prihaja s četrtim, Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides; pa z zgodovinsko dramo The King’s Speech s Heleno Bonham Carter, Guyem Pearceom in Colinom Firthom; z Eye of the Storm ob Charlotte Rampling in Judy Davis; in s filmsko inačico uspešnega avstralskega muzikala Bran Nue Dae. Sicer pa je igral še v filmih Munich, Elizabeth: The Golden Age, Candy, Intolerable Cruelty, Finding Nemo, Ned Kelly, Lantana, Frida, The Tailor of Panama, House on Haunted Hill, Mystery Men, Les Miserables, A Little Bit of Soul, Children of the Revolution, On Our Selection, Twelfth Night, Oscar and Lucinda

Jim Sturgess (Soren) je nazadnje ob Timothyju Spallu igral v kritiško priznanem filmu Heartless in ob Benu Kingsleyju v Fifty Dead Men Walking; ob Colinu Farrellu in Eddu Harrisu bo igral v The Way Back Petra Weira, ob Anne Hathaway v romantični komediji One Day in ob Kirsten Dunst v zf pustolovščini Upside Down. Pred tem je igral v uspešnici 21 ob Kate Bosworth in Kevinu Spaceyju, ob Evan Rachel Wood v Across the Universe, v Crossing Over in The Other Boleyn Girl.

Hugo Weaving (Noctus/Grimble) je najbolj znan po vlogi agenta Smitha v trilogiji The Matrix, iz filma V for Vendetta in trilogije The Lord of the Rings. Pred kratkim je igral v filmih The Wolfman in Oranges and Sunshine, na velika platna pa prihaja s Captain America.

Glas je posojal likom iz uspešnic Transformers, Transformers: Revenge of the Fallen, Happy Feet , Babe in Babe: Pig in the City, nastopa pa tudi na odrskih deskah.

Ima že tri nagrade Avstralskega filmskega inštituta za glavnega igralca – za vloge v filmih Proof, The Interview in Little Fish. V igri za nagrado je bil z vlogo v komediji The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert.

David Wenham (Digger) je bil v domači Avstraliji že priznan in nagrajevan igralec, ko je po svetu zaslovel po zaslugi filmov Moulin Rouge!, The Lord of the Rings: The Two Towers in The Lord of the Rings: The Return of the King. Pred kratkim je z Emmo Watson in Hugom Weavingom igral v Oranges and Sunshine, v Public Enemy z Johnnyjem Deppom, v drami Australia z Nicole Kidman, v 300, Van Helsing, The Children of Huang Shi, The Proposition, The Crocodile Hunter: Collision Course, Russian Doll

Leta 1997 je za glavno vlogo v miniseriji Babies dobil nagrado Avstralskega filmskega inštituta in naslednje leto bil v igri še za dve – za gostovanje v nadaljevanki Sea Change in za vlogo v priredbi igre The Boys; potem je prejel še več nagrad in nominacij za vloge v filmih Gettin’ Square, Better than Sex, The Bank, Molokai: The Story of Father Damien, The Brush-Off in v miniseriji Answered by Fire.

Wenham je kariero začel z manjšimi vlogami na TV; nase je opozoril v gledališki postavitvi drame The Boys in z vlogo piromana v odrski in filmski verziji drame Cosi.

Ustvarjalci

Zack Snyder (režiser) je iz sveta oglasov in glasbenih videospotov uspešno presedlal med celovečerce z izjemno priredbo Romerove klasike Dawn of the Dead. Z uspelo priredbo stripa Franka Millerja 300 in obrtno mojstrovino Watchmen se je uveljavil kot eden najbolj iskanih hollywoodskih režiserjev.

Trenutno zaključuje akcijski film Sucker Punch in prek podjetja Cruel and Unusual Films, ki ga je osnoval s soprogo in producentsko partnerico Deborah Snyder, že pripravlja The Last Photograph in akcijski triler Army of the Dead – oba po lastnih zgodbah. S soscenaristom uspešnice 300 Kurtom Johnstadom po še neobjavljenem stripu Franka Millerja že piše scenarij za Xerxes in pripravlja projekta Illustrated Man in Cobalt 60.

Zareh Nalbandian (producent) je z Zackom Snyderjem začel sodelovati pri filmu 300 in nadaljeval bo s Sucker Punch.

Bil je izvršni producent z oskarjem nagrajene risanke Happy Feet, za podjetje Animal Logic pa je produciral še filme Knowing, Australia, Moulin Rouge!, Hero, The Matrix in House of Flying Dagger.

Kariero je začel v sedemdesetih kot strokovnjak za filmske trike. Leta 1991 je s kolegi ustanovil podjetje Animal Logic, ki je želelo v kreativnem okolju spodbujati umetnike in tehnike na področju digitalne tehnologije – danes je Animal Logic eden vodilnih studiev za digitalno produkcijo.

John Orloff (scenarist) je priznan in izurjen scenarist za prirejanje zapletenih zgodb različnih žanrov. Pred kratkim je spisal in produciral kostumsko dramo Anonymous, ki jo trenutno režira Roland Emmerich in v kateri igrajo Vanessa Redgrave, sir Derek Jacobi in David Thewlis. Za scenarij za Spielbergovo nadaljevanko Band of Brothers je bil v igri za emmyja.

Emil Stern (scenarist) je med drugim prispeval scenarije za Tenderness z Russellom Crowom in The Life Before Her Eyes z Umo Thurman.

Komentarji

12.8. 2010 ob 11:19

kdo bo pa sinhroniziru? :)

— matko
13.8. 2010 ob 13:39

Spet samo sinhronizirana verzija al kaj??? Thanx but no thanx :/

— Obiskovalec
26.8. 2010 ob 16:20

Spet sinhronizirano al kaj?? Pol bo pa situacija kmalu taka:
"Ati, kaj so te črke na dnu?"... "To so podnapisi, sine."

— Ahh
26.8. 2010 ob 16:23

Super režiser v glavnem.. drugo leto bo hudo:

http://www.youtube.com/watch?v=qQmvkvgMs6Q

— Bzz
20.9. 2010 ob 17:34

kaj vas tok motjo podnapisi

— nežkica
22.9. 2010 ob 15:21

Woohoo! 30 Seconds To Mars v trailerju!

We were the kings and queens of promise!
We were the victioms of ourselves.
Maybe the children of a lesser god
betweet heaven and hell! <3

Hehe, made my day!

— Maša
24.9. 2010 ob 11:02

Ne razumem, zakaj ne-bi smel biti risani - animirani film sinhroniziran.
Naš 4 letnik je "sovice" komaj čakal, sedaj jih seveda ne-bo videl, ker so podnapisi. Tudi tretješolka podnapisom težko sledi,...

Ni varijante ali-ali?

— Maya
24.9. 2010 ob 23:20

Prosim povejte (tisti, ki ste film videli), če se pred filmom predvaja nov Harry Potter predfilm v 3D. Ponekod po ZDA namreč se. In ta film bi šla pogledat samo zaradi tega. :D

— jaz
26.9. 2010 ob 18:40

Jaz podpiram sinhronizirano in nesinhronizirano verzijo.
Sinhronizirane verzije delajo lingvistične debile
Pardon izrazu... Ampak Italijani imajo VSE sinhronizirano.
Znajo še kateri drug tuj jezik kot svojega? Ne!
Nemci, podobna situacija, samo da je malo boljši odstotek tistih, ki znajo še angleško, pa še te v večini bolj slabo.
Francozi....
Naj bo angleško, malo manj bo razumel, prišlo bo v uho in bo super bolje čez 10 let za vse.
Sinhronizirano, pa pomeni, da ni treba da mami celo predstavo šepeta na uho podnapise...
Česar pa vseeno ne bomo zanikali...
Aja, pa bistvo skor pozabu... Prosim predsavljajte si terminator sinhronizirano verzijo Asta la vista, punčka!! ROFL ("madchen" v Nemščini...)
Sinhronizirano nikoli ni tako dobro kot originalno...
LP

— JoJo
28.9. 2010 ob 10:40

govorimo o otroških filmih, katere je prav, da se sinhronizira. v kino namreč ne hodijo samo starejši od deset let temveč tudi tisti mlajši, ki jim je to pravo doživetje.

— jenn
28.9. 2010 ob 16:13

Podnapisi juhuhuuuu!

— Teja
29.9. 2010 ob 16:08

Muska zažiga!!! Kera je to???

— Kata...
2.10. 2010 ob 8:10

ja bolj je brez sinhronizacije-primer ice age v samem filmu je velik zabanih scen ki jih otroc itak neb zastopl, pa nej dajo sinhronizirane mesec pa originalu, jz bi sla gledat sreka pa me ne vlece 3D, k bo jo ta dobre fore uničene.
je pa res da je za otroke bolj sinhronizirano kot s pod napisi, lp

— jane
9.10. 2010 ob 13:28

Komaj čakam! ;D

— Zala
10.10. 2010 ob 20:23

Zakon fil ful dober

— Kindo
11.10. 2010 ob 9:33

Ma če mene vprašate je sinhronizacija za predšolske otroke, katerih je premalo za dober dobiček in prej kot bo to kolosej dojel bolj bo zanj, saj shrek, ice age je ravno tako namenjen odraslim, zakaj pa nebi tudi mi uživali v kakšni kvalitetni risanki, kaj bom poslušal naše slovence ki pokvarijo vse razpoloženje.

— Gašper
11.10. 2010 ob 13:43

o sinhronizaciji se ne odloča PRIKAZOVALEC, ampak DISTRIBUTER oziroma celo studio filma, če gre za studijski film. tako da vsem, ki se pritožujete o obstoju samo ene ali druge verzije, da se pritožite kar studiem v hollywoodu, nas pa nehate moriti s svojimi nepoučenimi mnenji. če še niste opazili, so tudi v planetih tuš in drugih kinematografih ti isti filmi sinhronizirani oziroma s podnapisi.

— foo bar

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.