Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Ledeni morilec: Vrnitev

akcijski kriminalni triler
Podnapisi
Na sporedu od: 1.9.2016, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Leto: 2016
Država: ZDA, Francija
Jezik: angleščina
Scenarij: Philip Shelby, Tony Mosher, Lewis John Carlino, Rachel Long, Brian Pittman
Režija: Dennis Gansel
Profesionalni morilec Arthur se je po zaigrani smrti skril v Riu de Janeiru, dokler ga ne najde privlačna Gina, ki ima za njega novo nalogo. Arthur se ji sprva izogiba, toda naposled se vanjo zaljubi. To izkoristi Ginin šef, ki mladenko ugrabi in od Arthurja zahteva, da izpelje tri umore in jih prikaže kot nesreče. Ledeni morilec mora uporabiti vse svoje izkušnje, saj je prva tarča ujetnik v malezijskem zaporu, drugi na seznamu je nevarni vodja preprodajalcev mamil v Avstraliji, tretji pa je bolgarski preprodajalec orožja. Toda divji morilski pohod je poln pasti in smrtonosnih preobratov, zato lahko Arthur zaupa le svojim pestem in orožju.

Delo ledenega morilca ni nikoli končano.

Po skrbno načrtovani in speljani uprizoritvi lastne smrti v plamenih eksplozije pred leti je Arthur Bishop (Jason Statham) prepričan, da se je izbezal iz morilskega posla. Njegov cilj je, da se mirno upokoji in utone v pozabo anonimnosti.

Ampak – vsaj tokrat – Bishopu ni uspelo pretentati prav nikogar. Nekdo dobro ve, da je še živ… in to nekdo, ki mu je bil nekoč zelo blizu. Neizprosni poslovnež Crain (Sam Hazeldine) potrebuje usluge najetega morilca, ki ve, kako smrti žrtev prikazati kot nesrečo. Crain, edini, ki do potankosti pozna Bishopovo nekdanje življenje, bo storil vse, da ledenega morilca izbeza iz upokojitve in s svojimi edinstvenimi sposobnostmi opravi nalogo.

V normalnih okoliščina Bishop ne bi niti pomislil na to, da bi mu ustregel, saj grožnje, da bo končal pod rušo, tudi zdaj ne bodo omajale odločnosti, ki jo je bil gradil vsa leta svoje nevarnosti polne kariere. A tokratni nasprotnik natanko ve, na katero struno mora zaigrati, da bo Bishop pristal na njegovo zahtevo – na varnost in življenje skrivnostne ženske (Jessica Alba), ki je osvojila Bishopove misli in čustva.

Ker mu ne preostane drugega, Bishop pristane, da se še enkrat vrne v svet, ki ga je bil s takšnim trudom in muko pustil za seboj. Tokrat mora ubiti tri odvratne in skrbno varovane tarče, med katerimi je tudi eden najuspešnejših prekupčevalcev z orožjem na svetu (Tommy Lee Jones). Bishop mora prepotovati cel svet, da izpolni zadano nalogo in obvaruje svojo žensko. Če ugotovi, kako so njegove tri tarče povezane in zakaj bi se jih naročnik rad znebil, bo morda našel tudi pot, da prelisiči zlobneža, ki ga je s svojo zahtevo in izsiljevanjem potisnil v kot. Prvič v svoji karieri ima tako ledeni morilec novo motivacijo, da izpelje svojo nalogo. Kajti tokrat je zadeva osebna…

Leta 2011 je Ledeni morilec v novi inačici klasike žanra iz sedemdesetih občinstvu vnovič predstavil predanega morilca, ki mora proti svoji volji izuriti samosvojega varovanca in hkrati najti osebo, ki je umorila njegovega mentorja. Čeprav ni manjkalo akcijskih prizorov, je bil film precej intimen in njegovo zgodbo so poganjali liki – imenitna priložnost štiri desetletja poprej za Charlesa Bronsona, da dokaže svoje igralske sposobnosti, kot tudi za Jasona Stathama v novi inačici, ki je na liku morilca Arthurja Bishopa pustil lasten pečat. Obe inačici sta bili prav zaradi tega veliki uspešnici. Zato so se za novo Bishopovo pustolovščino odločili, da obseg franšize razširijo in svojega »silaka« popeljejo za »stopničko više,« kot pravi Phillip Shelby, ki je scenarij spisal skupaj s Tonyjem Mosherjem po likih, ki jih je ustvaril Lewis John Carlino. To pomeni, da je občutek nevarnosti podan še skozi večji objektiv, ki ponuja tudi boljši vpogled v to, kdo ledeni morilec je. Režiral je Dennis Gansel, producentje so bili John Thomspon, Robert Earl, David Winkler in William Scartoff.

Igrajo še Michelle Yeoh, John Cenatiempo, Toby Eddington, Femi Elufowoju, Jr., Rhata Phongam in Natalie Burn, izza kamer pa so sodelovali direktor fotografije Daniel Gottschalk, scenograf Sebastian T. Krawinkel in kostumografinja Preeyanan Suwannathada. Glasbo je zložil Mark Isham.

O igralcih

Jason Statham (Arthur Bishop) je nazadnje ob Melissi McCarthy igral v komediji Spy Paula Feiga in v Fast 7. Filmsko kariero je po karieri v britanski državni ekipi potapljačev, v kateri je veljal za enega najboljših, začel v Ritchiejevem Lock, Stock and Two Smoking Barrels, skupaj sta posnela še Snatch, nato pa je igralca prevzel francoski filmski impresarij Luc Besson za celo vrsto filmov: The Transporter, The Italian Job, Crank, Crank 2: High Voltage, Transporter 2 in Transporter 3. Videli smo ga tudi v The Bank Job Rogerja Donaldsona, Death Race, The Expendables 1, 2in 3 Sylvestra Stalloneja, The Mechanic, Blitz, Killer Elite, Safe Parker, Homefront, Wildcar in v režijskem prvencu Stevena Knighta Hummingbird. Ravnokar je zaključil snemanje akcijskega Fast and Furious 8 in začenja snemanje akcijske zf srhljivke Meg.

Jessica Alba (Gina) je kariero začela že pri rosnih 12 letih v gledališču in nato kmalu dobila vlogo v Cameronovi seriji Dark Angel (nominacija za zlati globus); sledile so vloge na velikih platnih v Honey, Sin City, Fantastic Four, Valentine's Day, The Killer Inside Me, Machete, Little Fockers, Spy Kids: All the Time in the World, A.C.O.D., Machete Kills, Sin City: A Dame to Kill For… Glas je posodila liku v risanki Escape From Planet Earth, na TV pa je nastopila tudi v parodnični nadaljevanki The Spoils of Babylon. Sodelovala je v oglasni kampanji za mleko Got Milk? , vodila podelitev nagrad MTV-ja, bila obraz kampanj za znamke, kot so L’Oreal, Revlon, Braun in Zico. Bila je globalna ambasadorka projekta 1Goal, je članica upravnega odbora projekta Baby2Baby ter ustanoviteljica in direktorica podjetja The Honest Company, ki ponuja učinkovite in okolju prijazne izdelke za dojenčke, osebno nego, vitamine, dodatke, ipd.; je spisala knjižno uspešnico The Honest Life.

Tommy Lee Jones (Max Adams) je na velikih platnih debitiral v klasiki Love Story in nato v štirih desetletjih nanizal naslove, kot so Eyes of Laura Mars, Coal Miner's Daughter (njegova prva nominacija za zlati globus), Stormy Monday, The Package, JFK (prva nominacija za oskarja), Under Siege, The Fugitive (zlati globus, nominacija za oskarja), Heaven and Earth, The Client, Natural Born Killers, Blue Sky, Batman Forever, Men In Black, U.S. Marshalls, Rules of Engagement, Space Cowboys, Men in Black 2, The Hunted, The Missing, A Prairie Home Companion, The Company Men, In the Valley of Elah (nominacija ta oskarja), No Country for Old Men, Lincoln (nagrada Ceha filmskih igralcev, nominacija za oskarja in bafto), Captain America: The First Avenger, Men in Black 3, Hope Springs, The Emperor, The Family, Criminal…Kot režiser se je prvič preizkusil s TV priredbo priznanega romana Elmerja Keltona The Good Old Boys, v katerem je ob Sissy Spacek, Samu Shepardu, Frances McDormand in Mattu Damonu tudi igral (nominacija ta nagrado Ceha filmskih igralcev), nato je igral tudi v lastnem The Three Burials of Melquiades Estrada, ki ga je tudi produciral (nagrada za najboljšega igralca v Cannesu in nagrada za scenarij Guillerma Arriage, nominacija za zlato palmo za najboljši film), in režiral The Homesman, v katerem je igral ob Hillary Swank. Za TV je režiral The Sunset Limited po istoimenski igri Cormac McCarthy, v katerem je igral ob Samuelu L. Jacksonu. Na malih zaslonih je za vlogo v miniseriji The Executioner's Song prejel emmyja, za kipec – in še za zlati globus – pa se je potegoval tudi v miniseriji Lonesome Dove. Sicer smo ga na TV videli še v The Amazing Howard Hughes, Cat on a Hot Tin Roof, The Rainmaker Yuri Noshenko, KGB in April Morning. Na velikih platnih ga trenutno gledamo v četrtem filmu iz franšize Bourne z naslovom Jason Bourne.

Michelle Yeoh (Mei) je med drugim igrala v mednarodnih uspešnicah, kot so Tomorrow Never Dies, Crouching Tiger, Hidden Dragon (nominacija za bafto; film je prejel štiri oskarje in postal najdonosnejši tujejezični film v ZDA), Memoirs of a Geisha, Sunshine, The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, Babylon AD in The Lady. Glas je posodila liku v risanki Kung Fu Panda 2. Kariero je začela kot miss Malezije in kmalu zaslovela kot kraljica kung-fuja, ki že od svojega prvega akcijskega filma Huang jia shi jie sama izvaja svoje kaskaderke prizore. Na TV igra v novi seriji Strike Back, na velika platna pa prihaja v nadaljevanju uspešnice Crouching Tiger, Hidden Dragon. Producirala je celovečerec Tian mai zhuan qi, v katerem je tudi igrala.

O ustvarjalcih

Dennis Ganzel (režija) je cenjen in večkrat nagrajen nemški filmski ustvarjalec, ki je še kot študent debitiral s TV filmom Das Phantom, najbolj pa je znan po Die Welle, vampirskem Wir sind die Nacht, nacistični drami Napola – Elite für den Führer in Die vierte Macht.

Phillip Shelby (scenarij, zgodba) je avtor vrste mednarodnih knjižnih uspešnic, kot so Days of Drums, Gatekeeper in Last Rights, ki so jih prevedli v prek 25 jezikov. Po prvem naj bi v ZDA posneli film, po This Far From Paradise so Nemci posneli miniserijo. Skupaj z Robertom Ludlumom je spisal The Cassandra Compact, sicer pa je svoje projekte prodal že mnogim ameriškim studiem; prvi film po njegovem scenariju je bil Survivor, snemajo tudi pilotsko epizodo serije Aftermath.

Tony Mosher (scenarij) je štiri leta delal pri scenaristu in režiserju Paulu Schraderju, ki mu je bil nekakšen mentor. Odtlej so njegovi scenariji in kratki filmi na mednarodnih festivalih prejeli številne nagrade, delal je pri večjih studiih in trenutno pripravlja scenarij po knjižni uspešnici Picking Cotton.

Komentarji

15.10. 2016 ob 14:09

Akcijski film, ki je nekako predvidljiv po ameriških standardih.

— Uroš

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.