Kolosej
Film distribucije Continental Film

Ledena doba

komedija
Prihaja ledena doba!
Na sporedu od: 17.10.2002, Kolosej Ljubljana
1h 25min / 85min
Leto: 2002
Država: ZDA
Scenarij: Michael J. Wilson, Michael Berg, Michael J. Wilson, Peter Ackerman, James Bresnahan, Galen T. Chu, Doug Compton, Xeth Feinberg, Jeff Siergey, Mike Thurmeier
Režija: Chris Wedge
Producent: Lori Forte

Ledena doba je velikopotezna, na likih zasnovana komedija, ki nas popelje dvajset tisoč let nazaj v čas v čudežni svet, ki ga poseljujejo veličastna bitja. To je zgodba o štirih povsem različnih likih. MANNY je zajedljiv, kosmat mamut. SID je prezirljiv, nedružaben lenivec. DIEGO pa je spletkarski tiger. Ta nenavadna trojica je prisiljena združiti moči in vrniti človeškega dojenčka njegovi družini. Mamut in lenivec ne vesta, da ju tiger vodi v past - ki ju lahko stane življenja.

Ko se podajo čez prostrano, z ledom prekrito pokrajino, srečajo še eno bitje: Scrat, prazgodovinsko veverico/podgano, ki se trudi izpolniti svojo življenjsko nalogo - zakopati želod - kar sproži plaz katastrofalnih dogodkov.

Ko se seznanimo z Mannyjem, se skriva pod krinko sarkastične duhovitosti, a Mannyju bo filmsko popotovanje nazadnje omogočilo, da sprejme svet, ki mu je za začetku obrnil hrbet.

Sid hitro govori, giblje pa se počasi in izkoristi vsakogar, ki mu prekriža pot. Kot bi trenil, se znajde v težavah. Pravo srečo ima, da naleti na Mannyja, ki ga nejevoljno reši iz težav. Ker se ga nato ne more znebiti, nehote postane Sidov zaščitnik in je primoran sodelovati pri njegovi nalogi vrniti dojenčka njegovi družini.

Na potovanje se poda še Diego, hladnokrvni, spletkarski tiger, ki ju prepriča, da lahko izsledi ljudi hitreje kot kdorkoli drug. Ko se vreme slabša, čas pa izteka, Manny Diegu prepusti vodstvo. A Diego ima nekaj za bregom. Ker je pred kratkim pustil na cedilu SOTA, vodjo tropa, si mora rešiti kožuh tako, da mu kot trofejo privede Mannyja, Sida in dojenčka.

Na potovanju, na katerem četverica za las uide plazu, se bori za hrano z jato dodojev, odkriva skrivnosti pleničk in se sploh zapelje po prazgodovinskem toboganu prigod in težav, se med njimi nepričakovano splete vez. Diego vse bolj okleva, da bi izpeljal svoj načrt, saj ta skupina postane njegova družina. Odločiti se mora, ali ga bo izpeljal, ali pa se bo postavil po robu tropu in drugim pomagal prinesti dojenčka nazaj k njegovi družini.

Kar pa zadeva veverico/podgano ... verjetno še vedno išče svoj začarani želod.

Nastanek Ledene dobe

Dobrodošli v Ledeni dobi, digitalnem animiranem filmu Twentieth Century Fox Animation, ki ga je režiral oskarjevec Chris Wedge. Wedge ga je dobil za režijo kratkega animiranega filma Bunny: realistični svetlobni učinki so temu filmu dali poseben videz, vzdušje in organski realizem.

Wedge je eden od ustanoviteljev Blue Sky Studios, kjer sta nastala tako Bunny kot Ledena doba, in je pomagal pri oblikovanju svetlobnega softwara tega podjetja.

Po njegovih besedah ima Ledena doba vse: akcijo, humor, pustolovščino in srce. Morda imajo zato na prošnjo, naj na kratko strnejo vsebino filma, Wedge in njegovi kolegi animatorji in tehniki cel kup predlogov: "To je komedija nevarnosti," pravi režiser. "Trije prazgodovinski sesalci in dojenček," dodajajo drugi. Producentka Lori Forte Ledeni dobi pravi zgodba o prvi disfunkcionalni družini. Spet tretji pravijo, da gre za t.i. buddy movie ali celo za t.i. road movie (seveda brez avta).

Ampak predvsem, vztraja Wedge, je Ledena doba zgodba o štirih likih, trije med njimi povsem nepričakovano postanejo družina, medtem ko zadnji pripomore, da se nad preostale tri ledena doba zgrne kakor zavesa. "Vsak od teh likov je na potovanju iz svojih razlogov, vsak ima nekaj za bregom. Niso si mislili, da bodo združili moči, ali pričakovali, da bodo drug drugemu priskočili na pomoč."

Ti liki in odnosi, ki se med njimi oblikujejo, predstavljajo srce in dušo Ledene dobe. Manny na začetku filma hodi proti toku, ko se vsa bitja zaradi prihajajoče ledene dobe selijo na jug. "Manny je samotarski, vzvišeni popotnik," pravi Wedge. "Gre na sever, ker gredo vsi ostali na jug." Ray Romano dodaja: "Manny je ljudomrznež, nikogar ne mara in tudi časa nima za nikogar. Ampak za to grobo zunanjostjo se skriva dobro srce. Ima svoja načela in ko sreča Sida, dojenčka in Diega, mora pomagati."

Med Mannyjem in Sidom, pogubno lenim lenivcem, se razvije svojstven odnos. "Za Mannyja je Sid trn v peti," pravi Ray Romano. "A Manny nazadnje le vidi nekaj v njem. Zaradi Sida pride na plano Mannyjeva dobrota. Gre za nekakšen odnos med starejšim in mlajšim bratom."

Zaradi svojih vragolij in prisrčnosti je Sid komično jedro filma. "Zaradi Sida imajo lenivci verjetno sloves, kakršnega pač imajo," meni Chris Wedge. "Je lenoba, ki ve, da bo kmalu postal kosilo za koga, če ne bo združil moči z velikim bratom, telesnim stražarjem, zato se kar prilepi na Mannyja."

Sidu je glas posodil John Leguizamo. Ta se je na vlogo pripravljal tako, da si je ogledoval posnetke teh počasnih sesalcev. To seveda ni bilo ravno razburljivo početje, pripomni John. Filmski ustvarjalci pa so mu pri oblikovanju lika pomagali tudi tako, da so mu pokazali skice lika, modele iz gline in računalniško grafiko. Potem ko je eksperimentiral s skoraj trideset glasovi, se je Leguizamo odločil, da bo Sid govoril skoraj tako kot on, "samo malce višje in s kančkom pretiravanja." Ker je izvedel, da lenivci podobno kot veverice shranjujejo hrano v licih, je Sidu pridal še rahlo govorno napako.

Zaradi lenivčeve počasnosti in zato, da bi bil vizualno kompleksen in vznemirljiv, so si animatorji Blue Sky dovolili pri liku malce umetniške svobode. "Zelo fleksibilen je," razlaga Wedge. "Lahko se pripogiba, obrača in zvira. Hitro govori in za razliko od pravih lenivcev se včasih lahko prav hitro premika."

Tretji član odštekanega triumvirata je Diego. Tako kot Manny je zelo sarkastičen in mora šele pokazati, da ima tudi srce. "Sploh ne ve, kaj pomeni imeti družino ali prijatelje," pravi Wedge, ki si je Diega in njegove tigerske kolege zamislil kot vojaško enoto, ki skuša ugotoviti, kako bodo preživeli ledeno dobo.

Tudi ko so vlogo Diega dodelili Denisu Learyju, so našli popolno zlitje glasu z likom. "Denis je tako kot številni liki, ki jih igra, navzen robat, a v resnici veste, da mu ni vseeno," pravi Wedge o igralcu, ki je znan po tem, da je ustanovil dobrodelno organizacijo za pomoč gasilcem.

Ker je posodil glas pikapolonici Francis v Žužkovem življenju, Denisu animirani filmi niso nekaj novega. Je pa vloga v Ledeni dobi zanj nov korak v tem žanru: "Vrsto let," pravi, "sem bil pri celi generaciji otrok, tudi pri svojih, znan kot pikapolonica. Zato se mi je zdelo, da bi bilo res prima - in bolj meni podobno - če bi bil tiger.

" Diega so zasnovali na moji osebnosti," se posmeje igralec. "Saj veste, čeden, moški se ga bojijo, ženske ga občudujejo. Le zob nimam takih kot on."

Filmski usvtvarjalci so si Scrata prvotno zamislili kot kombinacijo veverice in podgane (ali kot zobato veverico, dodaja Wedge) in sicer naj bila z njegovo pomočjo ledena doba vidnejše prisotna. "Če smo že snemali film o ledeni dobi," razlaga Wedge, "bi ta morala biti lik sam zase. Odločili smo se, da bomo to najlažje storili tako, da bomo izpostavili žival, ki bi jo utegnili tam najti. Tako smo se domislili nesrečnega Scrata."

Nesrečnež pa tak. Vse, kar to bitje hoče, je zakopati želod, tako kot to pred zimo počno veverice (in ali ni ledena doba zima vseh zim?). A ko skuša Scrat zariti želod v ledenik, nehote sproži ledeno dobo, saj poči led in zaradi tega se ledenik začne premikati. Začne se divji pregon, ko Scrata zasleduje kilometre dolg kos ledu skozi prazgodovinsko pokrajino, medtem ko skuša pobirati in rešiti svoj želod.

To, da Scrat sproži ledeno dobo, je bil šele prvi korak - vrh ledene gore, bi se lahko reklo. Od nastanka Zemlje je bilo več ledenih dob: obdobij, ko so ogromne plasti ledu pokrivale prostrana območja in drastično preoblikovala površine celih kontinentov. Velikanski ledenik je lahko prekril polovico zemeljske oble, uničil bujne tropske gozdove, dvignil nivo enega kontinenta in potopil drugega.

Ledena doba v filmu prikazuje svet, ki je izginil pred 20 tisoč leti. "Zdelo se mi je prima, da bi dogajanje filma postavili v ledeno dobo, saj je to za nas tuj svet in bi domišljiji lahko pustili prosto pot," razlaga Wedge.

Seveda so svojo ledeno dobo filmarji hoteli zasnovati na znanih dejstvih in se po pomoč obrnili na American Museum of Natural History v New Yorku, kjer imajo shranjene mamutove kosti, prebirali so na stotine knjig in se posvetovali z vodilnimi paleontologi in arheologi.

Ti znanstveniki so se sicer zavedali, da si bodo pri oblikovanju zgodbe filmarji dovolili kar nekaj umetniške svobode, so pa vztrajali, naj se v Ledeni dobi ne pojavi eno bitje, ki je nastopilo v kar nekaj filmskih uspešnicah. "Rekli so: Privoščite si kolikor hočete svobode, ampak lepo vas prosimo, samo dinozavri naj ne nastopijo v tem filmu, saj so bitja iz jure izumrla pred 350 milijoni let. "Zagotovili smo jim, da jih ne bo," zaključuje Wedge.

O igralcih

Ray Romano (Manny) je najbolj znan po nadaljevanki Raymonda imajo vsi radi. Kariero je začel v komičnih klubih in nadaljeval z nastopi v oddajah The Tonight Show z Johnnyjem Carsonom in kasneje Jayem Lenom. Ko je nastopal v Late Show with David Letterman, je slednji končno prepoznal njegov talent in mu ponudil pogodbo s svojo produkcijsko hišo Worldwide Pants Incorporated, v okviru katere sta razvila Raymonda imajo vsi radi.

Romano je nastopil tudi na White House Correspondents Dinner, Toyota Comedy Festival v newyorškem Carnegie Hall, vodil Saturday Night Live ter v oddaji Who Wants To Be a Millionaire zaslužil 125 tisoč dolarjev.

Je tudi avtor knjige Everything and a Kite.

John Leguizamo (Sid) trenutno nastopa na Broadwayu v monokomediji Sexaholix, s katero je prej pol leta nastopal po vseh ZDA.

Med drugim je nastopil v filmih Moulin Rouge, What's the Worst Than Can Happen, King of the Jungle, Romeo + Juliet ( kot Tybalt), Summer of Sam, Spawn, Dr. Dolittle, To Wong Foo, Thanks for Everything, Julie Newman.

Leguizamo se je uveljavil z nastopom v latinski komediji/varietejskem televizijskem showu House of Buggin. Serija, za katero je Leguizamo prejel nominacijo za emmyja in tri nagrade Monitor, je izpostavila njegove komične sposobnosti, ki jih je razkazoval predtem že v gledališču in kasneje na televiziji.

Rodil se je v Bogoti v Kolumbiji. Odrasel je v New Yorku. Leta 1991 je postal prava off-broadwayska senzacija z monodramo Mambo Mouth, ki jo je sam tudi napisal. Zanjo je prejel nagrade Obie, Outer Critics Circle ter Banguardi. V tej igri je igral več latinskih osebnosti. Mambo Mouth so predvajali tudi na televiziji; zanjo je prejel nagrado ACE.

Njegova druga monodrama Spic-O-Rama je bila dolgo časa na sporedu v Chicagu in jo je vedno uprizarjal pred razprodano dvorano, nato pa je z njo uspešno nastopal tudi v New Yorku. Igra je prejela številne nagrade, meddrugim Dramatists' Guil-Hull Warriner za najboljšo ameriško igro in nagrado Drama Desk za najboljši solistični nastop.

Njegova tretja monodrama Freak se je lani uspešno iztekla na Broadwayu. Označil jo je za semi-demi-kvazi-psevdo avtobiografijo in je zanjo napisal tudi scenarij. Zanjo je dobil nagrado Drama Desk za najboljši solistični nastop in več nominacij za tonyje. Posebna uprizoritev Freaka v režiji Spikea Leeja, ki so jo predvajali na HBO, mu je prinesla emmyja za najboljši nastop v varietejskih in glasbenih programih

Nastopil je tudi v nadaljevanki Arabske noči.

Leguizamo je igro študiral na newyorški univerzi. Najprej se je pojavil na televiziji kot Calderone jr. v nadaljevanki Miami Vice. Med njegovimi filmi so še Carlitov zakon, Žrtve vojne, Revenge, Hangin' with the Homeboys, Regarding Henry, Super Mario Bros A Brother's Kiss, Revenge, Body Count, Whispers in the Dark ter A Pyromaniac's Love Story. V New Yorku je na odru nastopil denimo v Senu kresne noči in La Puta Vida, obakrat na Newyorškem Shakespearjevem festivalu.

Denis Leary (Diego) nastopa v nadaljevanki The Job, pri kateri je tudi izvršni producent, koscenarist in soavtor.

Serija televizijskih spotov v režiji Teda Demmeja na MTV-ju mu je prinesla slavo in nastop v oddaji No Cure for Cancer, posneti po Learyjevi uspešni monodrami. Na podlagi te oddaje so nastali zgoščenka, knjiga, mednarodna glasbena uspešnica in kontroverzni glasbeni videospot. Med njegove filme sodijo The Ref, Lock 'N' Load, True Crime, The Thomas Crown Affair, Jesus' Son, A Bug's Life, Final, Company Man in Lakeboat.

Learyjeva produkcijska hiša Apostole je bila koproducentka filma Monument Avenue, v katerem je nastopil Leary, režiral pa ga je Ted Demme. Apostole je bila tudi producent filmov Blow in Double Whammy.

Kot režiser se je prvič poskusil s televizijskim filmom Lust.

Leta 2000 je ustanovil The Leary Firefighters Foundation v spomin na bratranca Jeremiaha Luceya, ki je 3.decembra 1999 s še petimi gasilci umrl v požaru v Worcestru. Fondacija zagotavlja sredstva za nakup vrhunske opreme kot tudi denar družinam gasilcev, ki so umrli med opravljanjem dolžnosti.

Leary je objavil tudi komične eseje v revijah Details, Playboy, New York, in Premiere. Denis je pred kratkim lansiral tudi spletno stran Crudegreetings.com, kjer so na voljo najbolj prostaške voščilnice za vsako priložnost.

O filmskih ustvarjalcih

Chris Wedge (režiser) je oskarjevec in soustanovitelj Blue Sky Studios. Oskarja je dobil za kratki animirani film Bunny. Pri njem so najprej uporabili radiosity, kompleksno računalniško aplikacijo, ki poustvarja naravno in ambientsko luč.

Sodeloval je tudi pri režiji animiranih sekvenc Joe's Apartment ter pri Osmem potniku 4, A Simple Wish, Star Trek Insurrection in pri številnih reklamah.

David Newman (glasba) je napisal glasbo za filme Dr. Dolittle 2, The Affair of the Necklace, Bedazzled, 102 Dalmations, Duets, Nutty Professor II: The Klumps, Bowfinger, Never Been Kissed, Anastasia (1997), Out to Sea, Matilda, The Nutty Professor (1996), The Phantom, Hoffa, I Love Trouble, The Cowboy Way, Honeymoon in Vegas, The War of the Roses, Throw Momma From the Train, Heathers, The Flintstones, The Flintstones in Viva Rock Vegas in Jingle All the Way.

Komentarji

29.8. 2004 ob 12:54 zvezdica

Najboljša risanka! Sid the slath! To moram gledat še večkrat. Ni je čez ledeno dobo. Ni lenivca čez Sida!

— Tweety
9.11. 2004 ob 19:09

men je to ena taka , ... kako nej recm,. "all age" risanka. ful dobra pa lahko jo gledajo od 2letnih otrok pa do babic ;) ob njej sm jokala! ahahahahahahaha

— najbolsa!
25.12. 2004 ob 19:08

ledena doba je ful zakon film.gledu sm ga ze 5krat ampak useen je se vedno kul

— Travcovboj
27.12. 2004 ob 7:02

Tako izvrstne risanke še nisem videla! Ogledala sem si jo večkrat in mi še ni dovolj.

— Ana
29.12. 2004 ob 9:33

naj risanka !! sem jo ze 5x gledla pa je se zmer cool. kr ne morem se je nagledat

— ***
29.12. 2004 ob 9:44

nobena risanka ni boljsa od ledene dobe! noben mamut ni bil boljsi od tega! noben lenivec ni boljsi od Sida! noben tiger ni boljsi od Diega! veverica je zakon! ptici so ful dobri! skratka vse naj naj!

— kr ena
16.1. 2005 ob 10:05

gledala sem ga doma z bruder...pa sma se full nasmejala!!za vse generacije.coool film!

— maja*
14.5. 2005 ob 18:02

noro dobr film!

— maya
3.7. 2005 ob 13:05

čist brz veze brez veze sploh nimam pojma zakva se je šlu. Dotalno zablujen film!

— cigan
23.9. 2005 ob 20:57

risanka je bla res cul. vsa moja družina jo je gledala.ne vem pa zakaj se še ne nadaljuje, no skratka je bla res dobra. še neki moje pravo ime ni raca ampak "-"

— raca
21.10. 2005 ob 20:17

smeh.ni je boljše

— wow
5.11. 2005 ob 19:38 zvezdica

Ta risanka je najboljša kar sem jih kdaj videla! Verjemite, da vam ne bo žal, če jo boste kdaj videli!!!Risanka je smešna in tudi ganljiva...še moja mama se je kdaj zravn zasmejala ali pa zajokala...

— *CaT_GiRl*
15.11. 2005 ob 9:14

oi jst bi rada povedala da je film res carski kr tko naprej*

— PIA
25.12. 2005 ob 11:05

ta film film sm šla gledat v kinoin mi je biv tko hud da mi je mami mogla kupt še video kaseto!včasih sm jo gledala skor vsak dan sam zej sm jo pa že tokrat vidla da mi je že brez vezna kr vem že napamet vse kr govorijov njej!najbl smešn mi je pa tist tamav k pa tist želod!sam film je res carski!pa en lep pozdrav!! VESELE BOŽIČNE PRAZNIKE IN SREČNO NOVO LETO 2006!

— *DiAnCa*
31.12. 2005 ob 22:47

pošljite mi ledeno dobo dve DVD po E-mailu

— luka
18.2. 2006 ob 15:20

ful mi je všeč tista vevrca pa moji sestri tut

— katarina
21.2. 2006 ob 12:56

Ta risanka ni je bila tako všeč da sem jo morala gledat še in še. Moje paralelke so tako nore na ace-age da "vak dan" prihajajo k meni jo gledat. Ta risanka je "ful" dobra in "ful smeša kakor ni vsaka filmska komedija. Čav čav!

— Anne
4.3. 2006 ob 16:59

to je res ful dobra risanka!

— beky
18.3. 2006 ob 12:44

je dober film!

— mirko
17.4. 2006 ob 11:23

Ledena doba je kul, in danes grem gledt ledeno dobo 2 diego je naj

— Lucy
17.4. 2006 ob 11:27

DA RISANKA JE FUL DOBRA UPAM DA BO TUT LEDENA DOBA3 BILA KDAJ DOZDEJ STA BLA OBA DELA FUL-KUL

— KATARINA
29.6. 2006 ob 10:02

Ja jst sem ga že videla in imam tud plakat od Ledene Dobe men je slika ful ušeč res:Čav,čav.

— Kristina
29.6. 2006 ob 10:06

Jst ga že drugič gledam kr sm si sposodla tud video kaseto v knjižnici Franceta Preširna res čav čav.

— Kristina
6.6. 2007 ob 9:11

prvi del je super, drugi malo šepa

— www.risar_69@yahoo.com
14.7. 2007 ob 18:57

ja ne.full full dobr film ni kj.. kr tko naprej. pejte ga gledat če ga še niste!

— tinaj
19.10. 2007 ob 16:11

ta risnan film je en najboljših.predstavl ja ledeno dobo ,tako da si lažje predstavljamo kako izgleda ledena doba.nastopajo tudi živali, ki so bile včasih od lenivcev do mamutov.oglejte si ga!

— nina
16.12. 2007 ob 14:24

ful luškan pa hecm film.

— Neika
17.1. 2009 ob 0:00

to je najboljša risanka na celem svetu carsi je film ledena doba 1,2 in 3 vsi deli so cool

— lili
28.6. 2009 ob 19:04

ledena doba je najboljša risanka. gledala sem 1. del pol pa mi je brat
posnel še 2. del. 2. del se mi zdi boljši od 1. ker je bolj smešen.
2. del sem gledala že 1 2. . . mislim da 6.
kr poglejte ga.

— nuša 23
29.6. 2009 ob 19:21

Nimam pojma kdo se je to spomnu ampak vprimeri z dvojko je beda!

— Maša
30.6. 2009 ob 23:21

jutr grem gledat ledeno dobo 3

— ddddddddd
2.7. 2009 ob 18:27

to je ful dober film gledala sm ga že mnde dvajskrat najbol zakon pa je tista veverica

— tjasa 97
13.7. 2009 ob 11:06

TO JE FUL DOBER ANIMIRANI FILM!
RES JE ZELOOOOOO
COOL!!

— AMADEJA
29.7. 2009 ob 12:39

TA ANIMIRAN FILM JE ZELO DOBER IN ŠE ZRAVEN ZELO KKKKKKKKKKKKKKKKKUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUULLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL

— GLORIA
2.8. 2009 ob 0:18

Svetovna! Nasmejes do solz!

— suzy
24.8. 2009 ob 12:03

ja res ni je zato smo pa nrdil forum http://ledena-doba.forumotion.net

— kr ena
6.11. 2009 ob 14:27

zelo je smešen 3.del drugac so mi pa vsi dobri

— sara
13.12. 2009 ob 19:51

FILM LEDENA DOBA JE SUPER NAJBOLJŠI SO PRALJUDJE,MANY,SID IN DIEGO.

— ALEN
6.2. 2010 ob 10:58

men je risani film dober ker so igralci posodil odlične glasove in ker je vreden ogleda.film ni samo za otroke in mladino,pač paje namenjen vsem generacijam! oglejte si ga,se splača...

— kitty
9.2. 2010 ob 13:58

mi je kr ušeč ampak lahko bi bil mal bol

— tina
26.6. 2010 ob 12:12

dober je zelo

— f6rtuztf
31.5. 2012 ob 20:27

jaz sem se jokala zraven... :´(

— Grace

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.