Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Ledena smrt

akcijski triler
Začuti svoj zadnji dih
Podnapisi
Na sporedu od: 15.10.2009, Kolosej Ljubljana
19.11.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 41min / 101min
Leto: 2009
Država: Kanada, ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Jon Hoeber, Erich Hoeber, Chad Hayes in Carey Hayes po stripu Grega Rucka
Režija: Dominic Sena
Policistka Carrie se že veseli, da bo lahko za vedno zapustila mrzlo arktično pustinjo, ko ji načrte prekriža odkritje skrivnostnega trupla. Med preiskavo se zaplete v labirint laži, prevar in novih umorov, saj si nekdo na vse načine prizadeva, da bi stari grehi ostali zakopani v preteklosti. Vestna Carrie združi moči z agentom Robertom, toda za odkritje resnice jima je preostalo le nekaj dni, preden bo Antarktiko za pol leta objel neprekinjen somrak.

Antarktika

Najbolj osamljena krpa kopnega na Zemlji.
90° J. zemljepisne širine, 0 V dolžine.
14 milijonov kilometrov ledu.
Šest mesecev teme.
Temperature okoli 85°C pod ničlo.
Vetrovi do 160 kilometrov na uro.

Narava ti tod ni namenila preživetja.

Za ameriško policistko Carrie Stetko bodo zadeve postale še nevarnejše. Je edina predstavnica roke zakona v tem neizprosnem okolju in ravnokar so jo poslali, da preišče truplo na ledu. Prvi primer umora na Antarktiki. Že to je dovolj pretresljivo odkritje, ki pa jo bo pognalo v še bolj nenavadno uganke in razkritje skrivnosti, ki so že desetletja pokopana pod neskončnim ledom… skrivnosti, za katere, kot meni nekdo, je še vedno vredno ubijati.

Stetkova skuša ujeti morilca, preden on najde njo; približuje pa se tudi zima. V smrtonosni ledenici Antarktike ga ne bo ugledala, dokler ne bo tik pred njenim nosom.

Warner Bros. Pictures v sodelovanju s podjetjem Dark Castle Entertainment predstavlja akcijski triler Dominica Sene Ledena smrt. Igrajo Kate Beckinsale (Underworld), Gabriel Macht (The Spirit), Columbus Short (Stomp the Yard) in Tom Skerritt (Contact). Dominic Sena (Swordfish) je film režiral po scenariju Jona Hoeberja, Ericha Hoeberja, Chada Hayesa in Careyja W. Hayesa, ki je nastal na podlagi stripa Grega Rucke in Steva Lieberja.

Ledeno smrt so producirali Joel Silver, Susan Downey in David Gambino; izvršni producenti so bili Steve Richards, Don Carmody in Greg Rucka, soproducenta Richard Mirisch in Adam Kuhn. V ustvarjalni ekipi so bili še direktor fotografije Chris Soos, montažer Martin Hunter, scenograf Graham “Grace” Walker ter kostumografki Wendy Partridge in Nicoletta Massone. Glasbo je zložil John Frizzell.

Ledeno smrt distribuira Warner Bros. Pictures, podružnica družbe Warner Bros. Entertainment Company.

Nad poslopji podjetja Cité du Cinéma v Montrealu je jasno in sonce prijazno sije. Znotraj obširnih in pod zemljo raztezajočih se studiev pa je čisto drugače. Tod poteka snemanje trilerja Ledena smrt in prizorišča, postavljena v več med seboj povezanih poslopjih, oživljajo vetrovno opustelost zamrznjene antarktične pokrajine. Da je ta zapuščena pokrajina še bolj skrivnostna, poskrbi na bližnjem prizorišču v led izvrtana luknja, skozi katero je mogoče priti na krov zrušenega tovornega letala.

V notranjosti letala je slutiti, da je njegova nesreča ovita v nasilje in skrivnostnost. Ogromna lupina počiva v takšnem položaju, da je jasno, da je silovito trčil, preden je potonil pod led. Podrobnosti so neverjetne – od nalepk na zabojih in tekstila v opremi do drugih presenečenj med tovorom. Skrivnosti, ujete v letalo, so že desetletja ukleščene v led, a še vedno morda skrivajo namige na skrivnost, ki preveva film.

Morda še bolj osupljivo kot studii v Montrealu je dejstvo, da so jih za ta film opremili kos za kosom in scene sestavili tu, potem ko so jih izdelali na zamrznjenih obalah jezera Manitoba v temperaturah pod lediščem. V pusti in negostoljubni postojanki blizu mesteca Gimli na severu Kanade so namreč film snemali prva dva tedna. "Niti sanjalo se mi ni, da bo tako mrzlo," pravi Kate Beckinsale zdaj, medtem ko srka kavico v pisarni nekaj korakov stran od studia. "Bili smo šokirani. Sedeli smo po svojih sobah v hotelu v Gimliju; na predvečer začetka snemanja so nam pod vrata potisnili seznam, na kakšne različne načine lahko umreš zaradi podhladitve. Zajela me je panika."

V Ledeni smrti Beckinsalova igra Carrie Stetko, edino policistko na Antarktiki, najbolj hladnem in najbolj zapuščenem kraju na Zemlji, kjer temperature padejo pod 85°C, kjer se veter prek leda zaganja s 160 km/h in kjer noč, ko sonce enkrat zaide, traja več mesecev. "Mislim, da nas je zgodba vse pritegnila zaradi tega, kje se dogaja, in zaradi popolne osamitve in samosti kraja," pravi Kate. "Že zaradi tega je štala – nabirajo se vsakovrstna čustva in občutki."

"Gledalce smo hoteli prenesti na Antarktiko," pove Joel Silver, ki je film produciral za svoje podjetje Dark Castle Entertainment. "Hoteli smo, da občutijo mraz, osamitev in slo po preživetju v tem izjemno težkem in tujem okolju. Začutili bodo surovo moč Antarktike, ki je nekakšen stalen lik zgodbe. Z vsakim trenutkom postajajo stvari bolj napete in morebiti smrtonosne. Celo preiskovanje kraja zločina je lahko nevarno početje, saj vsakič, ko se odpraviš skozi vrata, tvegaš življenje. Gre tudi za silno razsvetljen svet, ki pa se bo kmalu znašel v temi; treba je razrešiti skrivnost in se pobrati od tod, preden nastopi dolga noč."

Film se začne med zadnjimi svetlimi dnevi na postojanki Amundsen-Scott na Antarktiki, preden bo za šest mesecev nastopila zimska noč. Tu je edini predstavnik zakona Carrie Stetko, ameriška policistka, ki so jo sem, bogu za hrbet, premestili iz Miamia. "Doživela je nekaj reči, zaradi katerih je izgubila vero v vse in bi se najraje izklopila," razloži Beckinsalova. "Zdelo se ji je, da bo Antarktika ravno pravšnji kraj za to. Razočarana je nad policijsko službo, s katero ima slabe izkušnje. Noče se znajti v položaju, ko bi morala presojati ali sprejemati težke odločitve. Na Antarktiki jo doleti le vmešavanje v občasne prepire."

Režiser Dominic Sena, ki je s Silverjem nazadnje sodeloval pri trilerju Swordfish, dodaja: "Carrie noče ogroziti nikogaršnjega življenja; v nekem smislu se je s prihodom sem kaznovala. Ob začetku filma bi najraje pustila poklic policistke. Pakira kovčke, odločena, da se spravi iz mesteca, saj tu ne zdrži več. Za Kate je bila to priložnost igrati lik z nemalo napakami, ki se skuša najti in se prizemljiti. Ni samozavestna; dvomi vase. Kate Carrie odigra kot človeško bitje iz mesa in krvi."

 Igralko, ki je v filmu Underworld preganjala vampirje in požela priznanja v neodvisnih filmih, kakršna sta Snow Angels in Winged Creatures, je pritegnila zapletenost lika; Carrie se je odločila, da svoje življenje nadaljuje tako daleč od vsega, kar pozna. "Ranljiva je; prav to me je pritegnilo," pravi. "Pri svojem delu mora biti žilava. A vse do Antarktike je šla, ker beži pred svojim nekdanjim življenjem. Zanimivo je razmisliti, kaj nekoga pripravi do tega."

A tri dni pred zadnjim poletom z Antarktike, ko preneha obratovati tudi postojanka, v odprtem ledu med ameriško in rusko postojanko pri Vostoku odkrijejo truplo – prvo žrtev umora na celini, ki nima osrednjega vladnega telesa. To je za Carrie po dolgem času prvi pravi izziv. "Ob začetku filma," pripoveduje Kate, "je Carrie vzhičena, da se bo spravila od tam; in ko odkrijejo, da se je zgodil umor, se mora spraviti skupaj in se spopasti z nalogo." Skrivnost, zakaj in kako je znanstvenik raziskovalec končal tako nasilne smrti, ujet v ledu, se poglablja; iz organizacije Združenih narodov pošljejo posebnega preiskovalca Roberta Prycea. "Na Antarktiko pride raziskovat umor in tam najde policistko Stetkovo," razloži Gabriel Macht, ki igra Prycea. "Z njo skuša sodelovati v nekakšni simbiozi, a ona se kdo ve zakaj zaradi njegove prisotnosti počuti ogroženo."

"Ne ve, kaj na si misli o njem," dodaja producentka Susan Downey. "Nenajavljeno se pojavi na prizorišči umora in se dobesedno vrine v primer. Carrie se zdi, da se za smrt nepomembnega geologa zanimajo prepomembni ljudje." Primer dobi nepričakovan smrtonosen obrat, ko odkrijejo 60 let staro skrivnost – ukradeno blago z v ledu zakopanega tovornega letala. Carrie postane tarča in začne tekmo s časom: razvozlati mora skrivnost, preden ostane ujeta v ledu in temi, medtem pa ji je za petami morilec. "Zadnje letalo odleti čez 72 ur in toliko časa ima Carrie, da razreši umor, sicer bo šest mesecev ujeta tu v temi in to bi lahko bil njen konec," pravi Sena. "In vreme sâmo je pošast. Nič manj nevarno ni kot morilec."

Raziskovalci, piloti in preostali člani ekipe se pripravljajo na odhod; a vsi so osumljeni. Na postojanki je vrsta likov, ki jih upodablja raznolika paleta igralcev. Columbus Short (Stomp the Yard) igra Delfyja, pilota in veterana iz iraške vojne, ki Carrie na lovu za morilcem prevaža prek celine. Shawn Doyle (TV serija Big Love) je vodja postojanke Sam Murphy, Alex O’Loughlin (TV serija Moonlight, August Rush) je prepirljivi avstralski pilot Haden in Tom Skerritt (TV serija Brothers and Sisters, Contact) zdravnik na postojanki John Fury.

Film Ledena smrt je nastal na podlagi stripa Steva Lieberja in Grega Rucke, nominiranega za Eisnerjevo nagrado. Rucka je med obiskom snemanja v Montrealu videl, kako so oživeli liki iz stripa, ki ga je pomagal ustvariti leta 1998: "Mislim, da so vzeli najboljše, kar sva ustvarila s Stevom, in dodali stvari, ki bi jih midva z veseljem dodala v strip. Spominjam se, da sem si v Montrealu ogledoval posnetek nekega prizora in razmišljal, da so v zgodbo vključili natanko tiste momente, ki bi jih napisal sam."

Sena je že dolgo oboževalec Ruckinega in Lieberjevega stripa; pravice za ekranizacijo si je priskrbel že v poznih devetdesetih. "Vodilo stripa se mi je zdelo sijajno: Kaj se lahko zgodi katerikoli skupini, mesece – in ne zgolj tedne – ujeti v neusmiljenem, klavstrofobičnem okolju. Kaj bi počeli? Nekatere tak kraj zlomi. In ljudje, ki morda niso zlobni, počno grde reči, ker bi se na vsak način radi pobrali iz tega pekla."

Seno je pritegnil predvsem element, ki je tudi za Rucko pomemben del zgodbe: "Antarktična celina je v Ledeni smrti eden od likov," pravi slednji. "In ta celina te ne mara in noče, da si tam. Vseeno ji je, ali živiš ali umreš. Ledu je čisto vseeno, ali se spraviš stran ali pa nikoli ne odideš." Enako bi lahko rekli za postojanko Amundsen-Scott, ki so jo postavili v zgornji Manitobi. "Gradbena ekipa je delala v nemogoče hladnih razmerah," pravi izvršni producent Don Carmody, ki že 40 let snema po vsej Kanadi. "Nekateri dnevi so bili hladnejši kot na južnem tečaju. Kakšen dan so skušali zabiti žebelj, pa se je ta zlomil od mraza."

"V bradah in na trepalnicah ljudi je bil led," se spominja Kate Beckinsale. "Mislila sem, da gre za preizkušanje ličil in maske, a brade so bile v resnici zamrznjene. To me je res skrbelo. A pravzaprav je dobro, da smo doživeli tak hlad." Za igralce in ustvarjalno ekipo je bilo snemanje na lokaciji v marsičem enako položaju, s kakršnim se v filmu spopadajo liki, ki svojo dogodivščino doživljajo na skrajnem jugu planeta. "Človek pozabi, kako mrzlo je," pravi Sena, ki je kanadski let izkusil že med snemanjem serije oglasov za Olimpijado leta 1994 v norveškem Lillehammerju. "Pozabil sem, kako hladno je pri 40-ih, 45-ih stopinjah pod ničlo. Nesramno mrzlo je. Vsi so oblečeni v plasti oblačil. Nikogar ne prepoznaš, saj so povsem oviti; le oči kukajo ven. To sta bila bržkone najbolj okrutna tedna, kar sem jih kdaj doživel. A splačalo se je. Posnetki so neverjetni. Videti je kot Antarktika. Videti je kot nekje bogu za hrbtom, kjer smo tudi v resnici bili."

Postojanko so zgradili na mestu, kjer, kot pravi Carmody, "se do sredine jezera Manitoba razteza rtič zemlje. 270 stopinj v obseg ravnega, s snegom pokritega ledu." Ta lokacija je bila idealna za posnetke, ki so zahtevali širjave ledu in letala, ki vzletajo in se spuščajo blizu postojanke. A snemanje v takšnem okolju je za ustvarjalce pomenilo kar nekaj izzivov: "Kamere smo morali do potankosti remontirati," razlaga Carmody. "Naoljiti smo jih morali s posebnim oljem, da ne bi zmrznile, nato pa še prižgati posebne grelce, da se je film sploh vrtel. V tem so quebeške snemalne ekipe izjemno izkušene. Vse potrebno imajo."

Ko so posneli vse zunanje prizore, "smo morali naložiti sceno, jo prepeljati v Montreal in jo spraviti v velikanski studio, da smo posneli akcijske prizore, ne da bi kdo zmrznil ali se poškodoval," pove Carmody. Najbolj zahteven in tudi najbolj učinkovit prizor je bil smrtonosni ledeni veter (v angleščini whiteout, po katerem film nosi izvirni naslov), "ki doseže hitrost prek 130, 160 km/h," razloži Sena. "Ko za zaženejo takšni vetrovi in poberejo sneg s tal, je to slepeča sila. Ne veš, kje je zgoraj in kje spodaj. Zlahka te obrne. Nekdo, ki ga ujame takšno vetrovje, ima pred seboj le še nekaj trenutkov življenja."

Beckinsalova, ki je ta pojav doživela v Manitobi, ga opisuje kot nekaj "spektakularnega. Bili so trenutki, ko nisi vedel, kje se stikata zemlja in nebo; vse je bilo ena velika gmota. Povsem sem zgubila občutek za orientacijo. Gotovo je strašljivo, a vizualno kar nekako čudovito."

Čeprav snemanje akcijskih prizorov ni zahtevalo enake previdnosti za igralce kot snemanje v severnih ledenih temperaturah, je Beckinsalova trdo garala. "Kate je čista profesionalka," je navdušen režiser. "Postavili smo precej velikanskih ventilatorjev in igralci so se stežka obdržali na nogah, a Kate je vztrajala. Metali smo jo naokoli, jo vlekli po tleh in v vetru se sploh ni mogla zravnati. A Kate se je vztrajno pobirala. Prava borka je bila."

"Srečna sem že, če mi ni treba viseti s kakšne žice," pravi Kate, veteranka mnogih filmov z zahtevnimi akrobacijami. "Torej se mi ne zdi, da gre za akcijo, če se ne poškodujem; v tem filmu se nisem. A akcije je vseeno polno: pretepi, puške, cepini, udarci s ponvijo. Vsega je dovolj."

"Ko smo začeli razmišljati o filmu," pravi Silver, "se mi je zdelo, da mora Carrie upodobiti igralka, ki se je uveljavila v akcijskih filmih. Bistra je, žilava; a žilava ne zgolj telesno, temveč je to del njenega značaja. Nabira si spoštovanje v okolju, kjer delajo pretežno moški. A hkrati jo teži breme preteklosti, ki bi lahko otežilo njeno delo. Vedno sem cenil močne ženske protagoniste, predvsem v zgodbah, kakršna je ta. Kate je lik odigrala izjemno in s svojo človeško noto poudarila, za kakšno tveganje gre."

O igralski zasedbi

Kate Beckinsale (Carrie Stetko) si je za vlogo v neodvisni politični drami Nothing But the Truth prislužila hvale kritikov in nominacijo za nagrado televizijskih kritikov televizijskih filmov; igrala je v drami Fragments, trenutno pa snema črno pustolovsko komedijo Everybody’s Fine ob Robertu De Niru in Drew Barrymore.

Angleška igralka je nase opozorila v Brannaghovi komediji Much Ado About Nothing in nato igrala v filmih, kot so Cold Comfort Farm, The Last Days of Disco, Brokedown Palace, Shooting Fish in Haunted. Leta 2001 je ob Benu Afflecku in Joshu Hartnettu nastopila v Pearl Harborju, nato v Serendipity, Tiptoes, Laurel Canyon, Van Helsing ter v fantazijskih pustolovščinah Underworld in Underworld: Evolution. Za vlogo legendarne Ave Gardner biografskem filmu The Aviator se je potegovala za nagrado Združenja filmskih igralcev.

Gabriel Macht (Robert Pryce) je kritike navdušil v filmu A Love Song for Bobby Long, kjer je igral ob Johnu Travolti in Scarlett Johansson. Ob Johanssonovi je pred kratkim spet nastopil v filmu The Spirit, trenutno pa snema neodvisno komedijo Middle Men z Giovannijem Ribisijem, Lukom Wilsonom in Jamesom Caanom.

Igral je tudi v celovečercih The Good Shepard, Because I Said So, The Recruit, Bad Company, Behind Enemy Lines in American Outlaws. Na malih zaslonih smo ga videli v seriji The Others, gostoval je v nanizankah Numb3rs, Sex and the City in Spin City ter igral v BBC-jevi drami Archangel z Danielom Craigom in v biografiji The Audrey Hepburn Story, v kateri je upodobil Williama Holdna.

Columbus Short (Delfy) je filmskim gledalcem najbolj znan po nekaj glavnih vlogah, med drugimi v donosni uspešnici Stomp the Yard, ki je prinesla prek 73 milijonov zaslužka. Igral je tudi v praznični drami This Christmas, predelavi grozljivke Quarantine ter v filmu Cadillac Records z Beyonce Knowles, Jeffreyjem Wrightom in Adrienom Brodyjem.

Filmsko kariero je, potem ko je igral glavno vlogo v broadwayski predstavi STOMP! in koreografiral turnejo In the Zone Britney Spears, začel leta 2006 v filmih Save the Last Dance: 2 in Accepted. Naslednje leto je igral v nadaljevanki Aarona Sorkina Studio 60 on the Sunset Strip, trenutno pa snema filme Armored, The Losers in Death at a Funeral.

Prek svojega producentskega podjetja Great Picture Show Productions namerava pisati scenarije in producirati televizijske in filmske projekte, pripravlja pa tudi že težko pričakovani album Act One: Dimes and Dolls, na katerem bo ne le pel, temveč igral tudi bas kitaro, klavir in bobne.

Tom Skerritt (dr. John Fury), emmyjev nagrajenec za vlogo v TV nanizanki Picket Fences, občasno nastopa v seriji Brothers & Sisters, med njegovimi zadnjimi projekti pa so miniserija The Trojan Horse, TV film Dr. Jekyll and Mr. Hyde, celovečerna komedija Beer for My Horses in komična drama Bonnevill z Jessico Lange.

Čeprav si je želel postati režiser, je leta 1961 debitiral kot igralec v filmu War Hunt, zatem pa posnel nešteto klasik, kot so M*A*S*H, The Turning Point, Alien, Top Gun, Steel Magnolias, A River Runs Through It, Contact itd. Na televiziji je nastopil v drami Path to War, v novi verziji filma High Noon je stopil v škornje Garyja Cooperja, igral je Josepha Kennedyja v miniseriji Jacqueline Kennedy Onassis: A Life ter še v mnogih drugih TV filmih miniserijah in serijah, kot so The Dead Zone, Huff, Law & Order: SVU, The West Wing, Will & Grace in Cheers.

Alex O’Loughlin (Russell Haden) je televizijskim gledalcem najbolj znan po vlogi v zf seriji Moonlight in po gostovanju v kriminalistični nanizanki The Shield. Leta 2007 je ob Keri Russell, Jonathanu Rhysu Meyersu, Terrenceu Howardu in Robinu Williamsu igral v drami August Rush, nato še v The Holiday, The Oyster Farmer in v avstralski miniseriji Mary Bryant. Trenutno Avstralec z Jennifer Lopez snema romantično komedijo The Back-Up Plan ter zdravniško TV serijo Three Rivers.

O ustvarjalni ekipi

Dominic Sena (režiser) je ustanovitelj podjetja Propaganda Films in režiser mnogih nagrajenih glasbenih spotov, oglasov in celovečercev. Njegov celovečerni prvenec je bila kontroverzna kriminalistična drama Kalifornia z Bradom Pittom, Juliette Lewis, Davidom Duchovnyjem in Michelle Forbes, nadaljeval pa je z uspešnico Gone in 60 Seconds z Nicolasom Cageom in Angelino Jolie. S producentoma Joelom Silverjem in Susan Downey, s katerima spet sodeluje pri Ledeni smrti, je posnel triler Swordfish z Johnom Travolto, Hughom Jackmanom in Halle Berry. Z Nicholasom Cageom pripravlja pustolovščino Season of the Witch.

Kariero je začel kot snemalec, v zgodnji osemdesetih je bil iskan režiser glasbenih spotov, ki so bili tedaj še v povojih. Sredi osemdesetih je kot snemalec in režiser snemal spote za zvezde, kot so Sting, David Bowie, Fleetwood Mac, Tina Turner, Bryan Adams in Steve Winwood, najbolj pa je znan po seriji spotov Janet Jackson s sijajno koreografijo: Miss You Much, The Pleasure Principle, Come Back to Me in Rhythm Nation, za katerega je Sena dobil emmyja.

Ustvaril je nepozabne oglase za Nike, Apple, Acuro, IBM, Coca Colo in Hondo; s tremi oglasi je Senino podjetje v Cannesu osvojilo zlate palme na festivalu oglaševalcev, kampanja za Nike pa je Seni prinesla zlatega leva za poseben dosežek.

Jon Hoeber in Erich Hoeber (scenarista) sta prvič sodelovala pri komičnem trilerju Montana, ki je navdušil na festivalu v Sundanceu. Trenutno brata pripravljata akcijsko komedijo z Bruceom Willisom Red, načrtujeta pa še psihološki triler The Pact in akcijsko pustolovščino Battleship.

Chad Hayes in Carey W. Hayes (scenarista) sta s producentom Joelom Silverjem sodelovala že pri trilerju The Reaping in pri novi verziji klasične grozljivke House of Wax. Trenutno brata razvijata več projektov, med drugim nadnaravni triler Tag po znanem stripu ter grozljivko The Conjuring po resnični zgodbi o demonologih Edu in Lorraine Warren, ki ju priznava tudi Vatikan in ki sta navdihnila filme, kot sta The Amityville Horror in The Haunting in Connecticut. Kot producenta bosta v Indiji pomagala pri snemanju pustolovskega trilerja The Hunted ter se kot režiserja prvič preizkusila v zgodbi o obsedenosti Djinn, za katerega sta scenarij priredila po romanu Tahirja Shaha The Caliph’s House – ta je na lestvici desetih knjig revije Time, ki jih je treba prebrati.

Joel Silver (producent) je eden najbolj plodovitih producentov v zgodovini filmske industrije; produciral je prek 50 filmov, med drugimi trilogijo The Matrix, franšizo Lethal Weapon ter poglavitna filma akcijskega žanra Die Hard in Predator. Do letos je s svojim katalogom prinesel že več kot 10 milijard dolarjev dobička. Njegovo podjetje Silver Pictures trenutno producira Sherlocka Holmesa v režiji Guya Ritchieja z Robertom Downeyjem Jr., Judom Lawom in Rachel McAdams ter akcijski triler The Book of Eli z Denzelom Washingtonom.

Pred kratkim je Silver sklenil pogodbo za svojo producentsko hišo Dark Castle Entertainment, kar mu daje moč, da odobrava projekte in pomaga pri ustvarjanju vseh filmov, ki jih pripravlja za Warner Bros. Med temi so Ninja Assassin bratov Wachowski, psihološki triler The Factory in The Losers, ki ga bo režiral Sylvain White.

Podjetje Dark Castle je zaslužno za filme, kot so House on Haunted Hill, Thir13en Ghosts, Ghost Ship, Gothika, House of Wax, RocknRolla Guya Ritchieja in grozljivka Orphan. Prvi film iz serije The Matrix je po vsem svetu prinesel prek 456 milijonov dolarjev, kar je več, kot je dotlej za Warner Bros. prinesel katerikoli drug film; drugo in tretje nadaljevanje sta prinesla prek 739 milijonov; do danes je trilogija iz vseh naslovo prinesla že okoli 3 milijarde.

Poleg tega je Silver med snemanjem zadnjih dveh nadaljevanj produciral tudi video igrico Enter the Matrix ter kot izvršni producent sodeloval pri kratkih animah pod naslovom The Animatrix. Zatem je produciral akcijski triler V For Vendetta, komični triler Kiss Kiss, Bang Bang z Robertom Downeyjem Jr. in Valom Kilmerjem, Romeo Must Die, Exit Wounds in Swordfish.

Produciral je tudi več TV projektov: romantično vampirsko serijo Moonlight, nanizanko Veronica Mars ter antologijsko serijo Tales from the Crypt in dva filma v tej franšizi.

Kariero je začel pri podjetju Lawrence Gordon Productions, kjer je posnel filme 48 HRS., Streets of Fire in Brewster’s Millions, leta 1985 pa je ustanovil svoje podjetje Silver Pictures, ki je se je takoj prebilo s filmi Commando, Jumpin’ Jack Flash in Predator. Položaj vodilne producentske hiše si je podjetje utrdilo s franšizo Lethal Weapon ter uspešnicama Die Hard in Die Hard 2: Die Harder, Silver pa je nato produciral še The Last Boy Scout, Demolition Man, Richie Rich, Executive Decision in Conspiracy Theory.

Susan Downey (producentka), plodna filmska producentka, je sodelovala z najboljšimi v industriji – na obeh straneh kamere. Pred kratkim je producirala več prihajajočih filmov, med njimi težko pričakovanega Sherlocka Holmesa, The Factory in The Book of Eli. Trenutno dela na filmu Iron Man 2.

Sočasno je bila sopredsednica podjetja Dark Castle Entertainment in izvršna namestnica direktorja produkcije pri hiši Silver Pictures; slednji se je pridružila leta 1999 in tako nadzorovala filme obeh podjetij, na primer Thir13en Ghosts in Swordfish. Leta se je prvič poskusila kot producentka, pri filmu Ghost Ship, leto pozneje pri Cradle 2 the Grave, nato pri srhljivkah Gothika in House of Wax; pri komičnem trilerju Kiss Kiss, Bang Bang je bila izvršna producentka.

Pred kratkim je producirala psihološko dramo Neila Jordana The Brave One, kriminalistično komedijo Guya Ritchieja RocknRolla ter grozljivko Orphan.

David Gambino (producent) je namestnik direktorjo produkcije pri podjetjih Silver Pictures in Dark Castle Entertainment. Službi je nastopil leta 2001 in bil pomočnik producenta pri filmu The Invasion z Nicole Kidman in Danielom Craigom ter koproducent pri filmu The Brave One z Jodie Foster. Gambino nadzoruje široko paleto projektov, med njimi priredbo stripa The Losers, komedijo The Nice Guys, triler Guya Ritchieja Gamekeeper in novo verzijo zf klasike Forbidden Planet; produciral bo psihološki triler The Factory.

Steve Richards (izvršni producent) je eden od predsednikov podjetja Dark Castle Entertainment; že 15 leto sodeluje z Joelom Silverjem. Skrbi za razvojni plan podjetja in je sklenil finančno partnerstvo s podjetjem CIT Group Inc., ki bo v prihodnjih petih letih financiralo 15 novih filmov.

Kot izvršni producent je ali še bo za Dark Castle sodeloval pri filmih The Factory, The Hills Run Red in The Summoner. Izvršni producent je bil tudi pri filmih RocknRolla, The Reaping, Thir13en Ghosts, Ghost Ship, Gothika, House of Wax in Orphan.

Leta 1995 se je kot direktor proizvodnje pridružil podjetju Silver Pictures; med "njegovimi" projekti so Kiss Kiss, Bang Bang, The Matrix Reloaded, The Animatrix in dve adaptaciji fantazijske igrice Dungeons & Dragons. Pomagal je pri zagonu hiše Decade Pictures, kjer bo kot izvršni producent sodeloval pri filmu Made Men in kot pomočnik producenta pri Double Tap.

Don Carmody (izvršni producent) filme producira že več kot 30 let. Kot namestnik direktorja produkcije pri podjetju Canada’s Cinepix (zdaj Lionsgate Films) je produciral zgodnji grozljivki Davida Cronenberga They Came from Within in Rabid ter priljubljeno komedijo Meatballs. Leta 1980 je ustanovil lastno podjetje in produciral uspešnice Porky’s, Porky’s II in A Christmas Story ter Spacehunter: Adventures in the Forbidden Zone, Whispers, The Big Town, Switching Channels, The Hitman itd.

H komediji se je uspešno vrnil s serijo filmom Weekend at Bernie’s; njegova nanizanka The Late Shift za HBO se je potegovala za 7 emmyjev, tri nagrade kabelskih postaj ter nagrado Združenja ameriških producentov.

Leta 2002 je bil eden od producentov uspešnega muzikala Chicago, ki je odnesel 7 oskarjev, tudi za najboljši film, tri zlate globuse, nagrado Združenja ameriških producentov ter mnoga druga priznanja po vsem svetu.

Sodeloval je pri več kot 90-ih filmih: Johnny Mnemonic, The Mighty, Studio 54, Good Will Hunting, Get Carter, The Whole Nine Yards, The Heist, Gothika, Resident Evil, Resident Evil: Apocalypse, Lucky Number Sleven, Silent Hill, lanskoletni The Outlander, letošnji Orphan itd. Trenutno z Joelom Silverjem sodeluje pri filmu The Factory, čakajo pa ga še Amelia Mire Nair s Hilary Swank v vlogi Amelie Earhart, četrti film v franšizi Resident Evil ter nadaljevanje grozljivke Silent Hill.

Greg Rucka (pisatelj, Whiteout / izvršni producent) se je rodil v San Franciscu in odraščal na obali srednje Kalifornije, ki ji običajno rečejo Steinbeckova dežela. Pisati je začel že pri rosnih desetih letih, ko je zmagal na državnem tekmovanju.

Napisal je prek 12 romanov, v sedmih nastopa telesni stražar Atticus Kodiak in v treh Tara Chace iz serije njegovih stripov Queen & Country. Tretji roman v seriji, The Last Run, izide leta 2010. Poleg tega je napisal nekaj novel, nešteto stripov ter kak esej. Pri ustvarjanju stripov je imel priložnost pisati zgodbe za najbolj znane super junake – Superman, Batman, Čudežna ženska – nekaj pa jih je ustvaril sam, na primer v Whiteout, Queen & Country in Stumptown.

Chris Soos (direktor fotografije) je iz Toronta; zadnjih 10 let ustvarja nemalokrat nagrajene oglase. S svojim revolucionarnim vizualnim stilom si je prislužil več nominacij in nagrad Kanadske zveze filmarjev.

Njegov prvi film One Point O je debitiral v dramski sekciji festivala v Sundanceu; drugi celovečerec Phantom Love si je prav tako prislužil pohvale v Sundanceu, Soos pa je v kamero ujel tudi kratko komedijo Star Guya Ritchieja s Clivom Owenom, priznani dokumentarec ANVIL! The Story of Anvil ter dramo Welcome to the Rileys z Jamesom Gandolfinijem in Kristen Stewart.

Martin Hunter (montažer) je zmontiral med oboževalci neznansko cenjeni Underworld, v katerem Kate Beckinsale preganja vampirje, akcijski triler The Chronicles of Riddick, The Flock z Richardom Gereom in Claire Danes, The Perfect Sleep, Not Forgotten ter švedsko komedijo Prinsessa.

Pred tem je sodeloval pri priznani vojni drami Stanleyja Kubricka Full Metal Jacket, Cold Front, Cadence Martina Sheena, Liebestraum Mika Figgsa, Cruise Control, Kalifornia, Above Suspicion, Mortal Kombat, In the Shadows, Other Voices itd. Z legendarnim Kubrickom je dolga leta sodeloval ne le kot montažer, temveč tudi kot asistent raziskovalec in fotograf.

Graham "Grace" Walker (scenograf) tokrat za Dark Castle Entertainment dela že petič – sodeloval je pri filmih The Reaping, House of Wax, Gothika in Ghost Ship, pred kratkim pa je za podjetje zaključil tudi snemanje elegantne akcijske drame Ninja Assassin. Osvojil je nagrado Avstralskega filmskega inštituta za scenografijo pri filmu Mad Max 2: The Road Warrior ter se za nagrado potegoval še s filmi Dead Calm, The Chain Reaction in Makavejevim The Coca-Cola Kid. Poleg tega je ustvaril sceno še za Queen of the Damned, Pitch Black, The Island of Dr. Moreau z Marlonom Brandom in Valom Kilmerjem, Crocodile Dundee, The Sum of Us z Russellom Crowom, Mad Max Beyond Thunderdome in pred kratkim še za akcijski triler The Condemned.

Komentarji

16.10. 2009 ob 10:35

LEDENA SMRT

V belem
bel odtis
v belem viharju
prosojno oko
smrti

— IGOR BIZJAN
24.10. 2009 ob 16:28

še kr dobr. Za silo je - pejt siga ogledat itak

— tic
26.10. 2009 ob 15:27

bedn film

— tweety
26.10. 2009 ob 21:03

Ey ti IGOR.... če bi bla jst ta urednik k daje zvezdice za zanimive komentarje... bi jo tep absolutno dala

— Z-girl
28.10. 2009 ob 16:04

NIKOL ga ne bi šla gledat

— NOOOOOOO!!
29.10. 2009 ob 11:37

full dobr film morte si ga ugledat :D

— Živa
31.10. 2009 ob 18:49

To je ena tipičnih akcijskih srhljivk. Zgodba ni nič posebnega, film pa sploh nu. Saj je za silo ampak mislim, da bi se morali ustvarjalci filma bolj potruditi.

— Andraž
2.11. 2009 ob 16:19

a ma kdo fajrcajg?

— konj
7.11. 2009 ob 9:38

pa eh ... ni kaj ekstra .... siroto ite glejat =) :) (y)

— gunsnroses
9.11. 2009 ob 21:51

najbolj bedn film kar jih obstaja.škoda dnarja časa in vsega nasploh.raj grem pucat wcje kot to gledat.še 3 tedne mi je blo žal da sm dala denar za ta film.!

— tina
15.11. 2009 ob 14:37

tu je super film.......

— -nastja
20.11. 2009 ob 9:41

Film je brez "duše" in gola nategavščina...vse kar je dobro je reklama filma.

— nekdo
23.1. 2010 ob 15:33

nekateri ste res smešni z komentarji......je rekla da bi rajši wc čistila kakor film gledala.....ti kdo brani?!? Rajši čisti sekrete kakor take komentarje pišeš.....tisto ti sigurno bolje gre od rok, kajti komentiranje ti je tuje!

— realen

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.