Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Ledena doba: Veliki trk (podnapisi)

animirana komična pustolovščina
Podnapisi
Na sporedu od: 14.7.2016, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2016
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Michael Berg, Aubrey Solomon
Priljubljeni živalski prebivalci Ledene dobe se vračajo na velika platna v nepozabni dogodivščini katastrofalnih razsežnosti. Neumorni iskalec želodov Praskež s svojo večno nerodnostjo znova poskrbi za popoln kaos galaktičnih razsežnosti. Ko začnejo na Zemljo deževati uničujoči meteoroidi, morajo večni prijatelji Sid, Mani in Diego zaščititi trop pred izumrtjem. Ko iščejo način, kako preprečiti strmoglavljenje največjega asteroida, naletijo na številne stare in nove prijatelje, ob tem pa znova doživijo neskončno zabavne pustolovščine, smešno boleče udarce in druge vratolomne norčije.

Likom (originalne) glasove zopet posojajo: Ray Romano, Denis Leary, John Leguizamo, Queen Latifah, Seann William Scott, Josh Peck, Simon Pegg, Keke Palmer, Wanda Sykes in Jennifer Lopez, čredi pa se pridružujejo še: Stephanie Beatriz, Adam DeVine, Jesse Tyler Ferguson, Max Greenfield, Jessie J, Nick Offerman, Melissa Rauch, Michael Strahan in Neil deGrasse Tyson.

Slovenski glasovi: Jure Mastnak, Sebastian Cavazza, Jernej Kuntner, Jan Bučar, Nina Valič, Andrej Zalesjak, Saša Pavlin Stošić, Katja Ajster Kataya, Matevž Müller, Maja Končar, Uroš Maček, Primož Ekart, Filip Leskovar, Alenka Kozolc Gregurič, Daniel Bavec,

Režiser slovenske sinhronizacije: Jernej Kuntner

O filmu

Praskežev legendarni lov na izmuzljivi želod ga katapultira v vesolje, kjer po nesreči sproži vrsto kozmičnih dogodkov, ki ogrozijo svet. Sid, Mani, Diego in čreda morajo zapustiti dom in se podati na komično pustolovščino v novo eksotično deželo, kjer spoznajo vrsto odbitih novih likov.

Peta zgodba v seriji je globoko zakoreninjena v mitologijo Ledene dobe, v kateri smo v nekakšnem ledenem »muzeju« videli prazgodovinske ribe, dinozavre, Sidovo evolucijo in vesoljsko ladjo. Producentom se je ta že od vsega začetka zdela zelo zanimiva in v petem filmu so sklenili, da je napočil čas za vrnitev k njej. Peti film z izvirnim povezuje tudi družinska dinamika v čredi, ki je polna čustev, s katerimi dopolnjuje komične situacije in pustolovske podvige. Kot večina družin se mora tudi čreda prilagoditi svetu, ki se nenehno spreminja, zato so liki tokrat še bolj poglobljeni. Čreda se namreč nenehno razvija in prilagaja svetu okrog sebe. Edini lik, ki se ne spreminja, je Praskež, ki je tokrat gonilna sila zgodbe, ne pa zgolj občasen komični vložek. Tokrat je bolj ali manj odgovoren za širjenje vesolja, kakršnega poznamo, in priča smo njegovi različici velikega poka.

Asteroid, ki drvi proti Zemlji, je prispodoba Manijeve prihodnosti, saj se bo njegovo življenje korenito spremenilo. Breskvica je namreč našla ljubezen svojega življenja, štorastega Julijana, in se pripravlja na poroko. Julijan je pustolovska duša, priljuden in spontan ¬– preveč spontan za Manijev okus. Sicer pa bodimo pošteni, v Manijevih očeh ga ni junaka, ki bi bil dovolj dober za Breskvico. Mani in Eli se panično bojita sindroma praznega gnezda in tuhtata, kako bi poroko preprečila. Medtem Diego in Šira razmišljata, čeprav podzavestno, da bi svoje gnezdo napolnila. V vrtincu sprememb ne gre spregledati tistih, ki se obetajo Sidu. Simpatični sesljajoči bolhač, ki nosi srce na dlani, še vedno išče vilo svojih bolh, življenjsko ljubezen. In ker je v vedno spreminjajočem se svetu Ledene dobe prav vse mogoče, je mogoče tudi to, da jo najde. Čeprav pri tem ne gre brez obveznih košaric. V pisani druščini starih likov ne manjka niti Buck, ki čredo s pomočjo prerokbe popelje rešitvi naproti.

Nov svet - Geotopija

Buck po zapisu na preroški tabli predvideva, da se rešitev skriva na kraju, kjer je na Zemljo treščil prejšnji asteroid. Čreda v kraterju odkrije fantastičen svet s čarobnimi lastnostmi, Geotopijo. Med njenimi prebivalci je tudi mična gospodična, lenivka Burja, ki je vse, kar bi si lahko lenivec želel: lepa, bistra in živahna. Nepričakovano se tudi ona zagleda v Sida, saj ji ne uide, da je dober poba. Burja (Jesse J.) je prva v vrsti novih likov, ki se predstavljajo v Velikem trku. Nekoliko bolj izpostavljen novi lik je tudi Šangrilama, ljubitelj joge in modrec, vodja Geotopije, ki vse svoje izjave podkrepi z obilnim pljuvanjem.

Geotopija je popolnoma nov svet, na prvi pogled podoben tistim v prejšnjih filmih, pa vendar drugačen: živali v njem imajo daljšo dlako, ki je pravljičnih barv, zaradi česar so živahnejše od tistih, ki smo jih srečevali poprej.

Novi liki in igralci

Burja (Jesse J.) je poosebljenje neobremenjene hipijevke, ki jo krasijo dolgi, mehko padajoči lasje in zvonko hihitanje. Jessie J., ki ji posoja glas v izvirniku, ni nič manj edinstvena od prikupne lenivke. Na njej ni ničesar tipičnega. Zasebno in na odru izžareva brezčasno eleganco, glasbeno pa je njen obseg naravnost osupljiv, zato je hitro postala superzvezda in mogočna sila pop kulture. Malokdo ne pozna njene uspešnice Price Tag, ki pa še zdaleč ni njen edini dosežek, saj uspehe niza kot po tekočem traku. Je prejemnica prestižne nagrade kritikov BRIT, BBC pa ji je leta 2011 podelil izjemno cenjeno nagrado Sound. Leta 2012 je bila nominirana za Grammy, istega leta pa je bila tudi ambasadorka olimpijskih iger v Londonu.

Šangrilama (Jesse Tyler Ferguson), pljuvajoči modrec, je prav posebna pojava. Izjemno gibek in skoraj nadležno umirjen – dokler ga Sid seveda popolnoma ne spravi ob živce. Pred tem veselo muči druščino, ki se mora zvijati v nemogočih položajih joge, kar ni le nekoristno, temveč tudi boleče. S svojo pojavo izžareva kompleks večvrednosti, toda njegova samozavest in umirjenost sta zgolj površinske narave. Jesse Tyler Ferguson je eden od zvezdnikov megauspešne serije Sodobna družina, ki je prejela vrsto nagrad. Sam je bil deležen nominacije za nagrado Emmy za najboljšega stranskega igralca v komični seriji, štirikrat pa je bil nominiran za People's Choice Award. Trenutno nastopa na Broadwayu v komični monodrami Fully Committed, kjer sam igra kar 40 odbitih likov.

O ustvarjalcih

Michael Thurmeier (režiser) se je rodil v Kanadi in študiral na priznanem oddelku za animacijo na Sheridan Collegeu. Po diplomi se je zaposlil Blue Sky Studios in sodeloval pri posebni animaciji za film Klub golih pesti (1999) in televizijsko serijo Sopranovi (1999–2007). Thurmeier je bil glavni animator pri uspešnici Ledena doba (2002), za katero je dobil nagrado Annie za najbolje animiran lik. Pri animiranih celovečercih Roboti (2005) in Ledena doba 2 (2006) je bil nadzornik animacije. Njegov kratki film No Time for Nuts (2006) je bil leta 2007 predlagan za oskarja, dobil pa je nagrado Annie za najboljši kratki animirani film. Sorežiral je svetovno uspešnico Ledena doba: Zora dinozavrov (2009) in režiral uspešnico Ledena doba: Celinski premiki (2012).

Lori Forte (producentka) je najbolj znana po tem, da je franšizi Ledena doba vdihnila življenje. Kariero je začela kot animatorka na Disneyju, kjer je bila ustvarjalna direktorica Sveta igrač. Nato je postala producentka v Fox Animation Studios, kjer je razvila več zamisli za več animiranih filmov. Od nekdaj se je navduševala nad ledeno dobo in njenimi veličastnimi bitji, zato se ji je porodila zamisel za film o ledenem svetu in njegovih nenavadnih prebivalcih. Poleg filmov iz franšize je producirala tudi posebni televizijski oddaji Ice Age: Mammoth Christmas (2011) in Ice Age: The Great Egg-Scapade, ki je bil predvajan letos spomladi. Trenutno se ukvarja s filmom Ferdinand, ki bo luč sveta ugledal leta 2017.

Michael Wilson (scenarist) je s scenarijem za Ledeno dobo: Veliki trk zaokrožil celoto. Ustvaril je izvirno zgodbo in like ter sodeloval pri pisanju scenarija za prvo Ledeno dobo. Pred tem je napisal scenarij tudi za pri nas priljubljen animiran celovečerec Kraljestvo morskega psa, trenutno pa snuje novo družinsko franšizo Rainbow Bridge.

Komentarji

18.3. 2016 ob 23:06

Upam da bo bol kt je biu 4. del

— Scart
12.7. 2016 ob 0:07

Jeeeeej spet ice ageee :-)

— sid
23.7. 2016 ob 21:04

Zanimivo je a bi bilo lahko slovenski prevod.

— Eva pfajfar
24.7. 2016 ob 17:05

Se že veselimo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— tinka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.