Kolosej
Film distribucije Continental Film

Ledena doba 3: Zora dinozavrov (podnapisi)

animirana družinska pustolovščina
Podnapisi
Na sporedu od: 2.7.2009, Kolosej Ljubljana
17.9.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 35min / 95min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Michael Berg, Peter Ackerman
Stari prijatelji iz prazgodovine se soočajo s številnimi novimi izzivi, saj pod mrzlo ledeno skorjo odkrijejo povsem nov svet, ki mu vladajo dinozavri. Ob raziskovanju nenavadnih bitij se čemerni mamut Manfred z družico Eli pripravlja na prihod prvega potomca, kar pri prijatelju - sesljajočem lenivcu Sidu - vzbudi starševske občutke. Toda njegova akcija prisvojitve dinozavrovih jajc ne ostane neopažena, zato se trop znajde v smrtni nevarnosti.

Glasovi originalni slovenski
Sid John Leguizamo Jernej Kuntner
Manny Ray Romano Jure Mastnak
Buck Simon Pegg Jan Bučar
Ellie Queen Latifah Nina Valič
Diego Denis Leary Sebastijan Cavazza
Crash Seann William Scott Primož Ekart
Eddie Josh Peck Uroš Maček
Baby Dino "Mama" Dialog" Carlos Saldanha Klara Šmuc

Hladnokrvni junaki svetovnih uspešnic Ledena doba 1 in 2 so spet tu, v pustolovščini… za vse večne čase. Scrat se še vedno trudi zgrabiti izmuzljivi želod (in morda najti pravo ljubezen), Manny in Ellie pričakujeta svojega prvega mini mamuta, lenivec Sid zabrede v težave, ko si ustvari provizorično družino, ko najde nekaj dinozavrovih jajc, sabljezobi tiger Diego pa se sprašuje, ali se je zaradi druženja s prijatelji preveč pomehkužil. Ko skušajo rešiti nesrečnega Sida, se tovarišija  znajde v skrivnostnem podzemnem svetu, v katerem doživijo nekaj bližnjih srečanj z dinozavri, se spopadajo s podivjano floro in favno – in srečajo neusmiljeno, enooko podlasico po imenu Buck, ki lovi dinozavre.

Ledena doba: zora dinozavrov ima vse, kar je bilo občinstvu všeč pri prvih dveh filmih, dodanih pa je še več komedije, akcije in spektakularnih podob – plus filmska čarovnija v 3-D. Naši priljubljeni junaki živijo naprej, pridruži pa se jim nekaj novih, zanimivih likov.

Novost franšize Ledena doba je tudi neverjetni in prostrani podzemni svet, ki ga poseljujejo dinozavri. Bujni svet je v ostrem kontrastu z zimsko pokrajino prvi dveh Ledenih dob in zasenči celo prostranost nadzemne Ledene dobe. To je dežela nevarnosti, velikanskih bitij, rastlin, ki žrejo sesalce, drzne podlasice, svet, v katerem zaljubljeni Scart sledi prebrisani Scratte – in področji z imeni, ko sta Brezno pogube in Ploščadi muk. Celo mamut Manny se počuti majhnega v tem prostranem svetu. "Ko se prikažejo dinozavri, Manny ni več kralj džungle," pravi legendarni komik Ray Romano, ki se vrača kot glas najslavnejšega filmskega kosmatega mamuta.

Z novim svetov so filmarji želeli like Ledene dobe vmestiti v drugačne situacije in jih tako kot prejšnjih delih postaviti pred nepričakovane izzive.  "Vedno si želimo videti, do kam lahko gremo z liki," pravi Lori Forte, ki je leta 1999 predstavila osnovno zamisel za Ledeno dobo in je producentka vseh treh filmov. Režiser Carlos Saldanha, ki je režiral tudi drugi del Ledene dobe, dodaja: "Ledena doba: zora dinozavrov je do zdaj najbolj ambiciozen projekt. Naše junake, ki so do zdaj poznali samo ledeno dobo in talečo se ledeno dobo, postavimo v svet, v katerem se ne znajdejo." Sorežiser Michael Thurmeier pravi, da ima film nov, razsežnejši videz.  "Skoraj se zdi, da gre za žanrski film, kar me je res pritegnilo. Še vedno pa je to komedija, ki jo ženejo liki, zaradi podzemnega sveta in novih likov pa je na njej nekaj epskega.."

Kaj pa naslednje pustolovščine  Mannyja, Sida, Diega, Ellie, Scrata, Scratte – in novorojene mamutke Peaches?  Kako se bosta Manny in Ellie spopadala s starševskimi nalogami? Bosta zaprisežena samca Diego in Sid našla družici in se ustalila? Bosta  Scrat in Scratte našla pravo srečo – in zakleti želod? Filmarji nočejo ničesar potrditi – zaenkrat. Producentka Lori Forte vseeno pripomni: "O teh likih lahko povemo veliko zgodb. Mislim, da je občinstvo pripravljeno s temi liki iti še naprej."

O igralcih

Ray Romano (Manny) je igral v eni najbolj priljubljeni komičnih nadaljevank vseh časov, Raymonda imajo vsi radi. Zanjo je dobil številna priznanja, med drugim nagrado emmy za najboljšega igralca v komični nadaljevanki.

Začel je kot komik v nočnih klubih. Romano priznava, da je od nekdaj vedel, da zna nasmejati prijatelje, vendar ni o nastopanju v komičnih nočnih klubih nikoli razmišljal do usodne noči v newyorškem nočnem klubu leta 1984, ko so imeli "večer odprtega mikrofona". Dobro se je odrezal in grozno ga je prijelo, da bi to še počel. Potem je nekaj časa čez dan opravljal številna dela, med drugim je prodajal žimnice in delal na banki, zvečer pa nastopal po komičnih klubih. Nato pa se je odločil, da službe od devetih do petih povsem opusti in se povsem posveti komediji. Uspelo mu je zmagati na tekmovanju komikov, ki ga je sponzorirala velika newyorška radijska postaja.

Po tem je začel redno nastopati v komičnih klubih po vsej državi. Nastopal je tudi v The Tonight Show z Johnnyjem Carsonom in nato z Jayem Lenom. Povabili so ga tudi na nastop pri Davidu Lettermanu. Tiste noči mu je Letterman, ki je prepoznal, da je na Romanu nekaj edinstveno humornega, ponudil pogodbo o sodelovanju v okviru njegove produkcijske hiše Worldwide Pants. Na podlagi tega se je rodila svetovna uspešnica Raymonda imajo vsi radi.

Romano je posnel še filma Eulogy in Welcome To Mooseport z Genom Hackmanom. Napisal je tudi knjižno uspešnico Everything And A Kite, z bratoma Bobbyjem in Richem pa še knjigo za otroke Raymie, Dickie, and The Bean: Why I Love and Hate My Brothers.

Njegov komični album Live at Carnegie Hall je bil leta 2002 nominiran za grammyja.

John Leguizamo (Sid) je posnel filme Dogodek, Empire, Spin, Moulin Rouge, Summer of Sam, King of the Jungle, Spawn, Romeo + Juliet, Dr. Dolittle, Hvala za vse, Julie Newmar, Kritična točka, Carlitov zakon, Civilna žrtev (Collateral Damage), ZigZag, Casualties of War, The HoneymoonersCrónicas, The Groomsmen, The Alibi,  Land of the Dead, Assault on Precinct 13 (Napad na policijsko postajo št. 13) in Sueno. Na malih ekranih je nastopil v Urgenci, Undefeated, pri katerem je debitiral tudi kot režiser.

Leta 1991 je bil Leguizamo prava off-Broadway senzacija s svojo monodrama Mambo Mouth, ki jo je tudi napisal. Zanjo je dobil več nagrad, uspeh pa je privedel tudi do posebne komične oddaje The Talent Pool.

Razprodana je bila tudi njegova druga monodrama Spic-O-Rama, ki je prav tako prejela številne nagrade. Freak je bila tretja uspešna monodrama, s katero je leta 1998 navdušil Broadway. Tja se je jeseni 2001 vrnil v Sexaholix...a Love Story, ki je temeljila na njegovi razprodani turneji po vsej državi John Leguizamo Live.

Na televiziji je z Rayem Liotto igral v Point of Origin ter v miniseriji Arabske noči.

Denis Leary (Diego) soavtor, izvršni producent, scenarist in glavni igralec v nadaljevanki Newyorški gasilci. Vloga mu je prinesla prvo nominacijo za zlati globus. Leary je začel kot komik na MTV-ju, prodrl pa je z monodramo No Cure for Cancer leta 1991 na Edinburghškem mednarodnem umetniškem festivalu.

V njegovi filmografiji so filmi The Secret Lives of Dentists, Lakeboat, The Thomas Crown Affair (Afera Thomasa Crowna), Monument Ave, Wag the Dog (Pasji dnevi), The Ref, The Sandlot, National Lampoon's Loaded Weapon, A Bug's Life, True Crime.

Leary je bil glavni igralec in producent polurne televizijske nadaljevanke The Job, ki so jo snemali z eno kamero. Nastopil je tudi v Comics Come Home in Paramount City ter se redno pojavljal v Tough Crowd with Colin Quinn in Crank Yankers. Bil je producent filma Blow (Snif) z Johnnyjem Deppom, trenutno pa pripravlja dokumentarec In Search of Ted Demme.

Leary je ustanovitelj The Leary Firefighters Foundation (www.learyfirefightersfoundation.org) v spomin na požar v skladišču v Worcesteru leta 1999, v katerem je umrlo šest gasilcev, med drugim njegov bratranec. Po 11. septembru je ustanovil še eno fondacijo The Fund for New York's Bravest.

Queen Latifah (Ellie) je glasbenica, televizijska in filmska igralka, direktorica glasbene založbe in podjetnica. Je prva izvajalka hip hopa, ki je dobila zvezdo na  Hollywood Walk of Fame. Za nastop v Chicagu je bila nominirana za oskarja.

Nastopila je v filmih Frka v bajti, Lak za lase, Nore na denar, Zbiralec kosti, Life Support, The Secret Life of Bees, The Last Holiday, Beauty Shop, Stranger Than Fiction,  Jungle Fever, Set It Off, Living Out Loud

Napisala je tudi knjigo za samopomoč Ladies First: Revelations of a Strong Woman.

Njeni prvi televizijski seriji je bilo naslov Living Single.

O režiserju

Carlos Saldanha je ena gonilnih sil Blue Sky Studios od leta 1993. Rodil se je v Braziliji v Rio de Janeiru 20. julija 1968. Rojstno mesto je zapustil leta 1991, da bi sledil svojim umetniškim instinktom in strastnemu navdušenju za animacijo  Z računalniškim znanjem in naravno umetniško rahločutnost se mu je New York zdel idealen kraj za združitev teh sposobnosti in idealen kraj, da se v njem poskusi kot animator. Obiskoval je program MFA v Šoli vizualnih umetnosti. Tam je z odliko diplomiral leta 1993, potem ko je posnel dva kratka animirana filma, The Adventures of Korky, the Corkscrew (1992) in Time For Love (1993). Predvajali so ju na festivalih animiranega filma po vsem svetu. Na enem je spoznal Chrisa Wedga, enega od soustanoviteljev Blue Sky Studios, ki ga je povabil, naj se pridruži njegovi ekipi umetnikov.

Najprej je bil supervizor animacije pri filmu Joe’s Apartment (1996).  Bil je tudi režiser animacije za računalniške like pri A Simple Wish (1997) ter Klubu golih pesti (1999).

Režiral je tudi številne reklame, za katere je prejel več nagrad.

S Chrisom Wedgom sta posnela Ledeno dobo (2002) in Robote (2005).  Ledena doba je bila leta 2003 nominirana za oskarja. Leta 2002 je režiral kratki film Gone Nutty, ki je bil leta 2004 prav tako nominiran za oskarja.  Režiral je tudi drugi del Ledene dobe (2006).

Komentarji

18.6. 2009 ob 19:47

men sta dobra ledena doba 1 in ledena doba 2 upam da o tudi 3. del tako dober kot ice age 1 in ice age 2. ampak je škoda ker jonas noče posodit glasu za mamuta ampak še dobro da bo sebastjan posodil glas tigru ker ima sebastja zelo lep glas.

— teddy
24.6. 2009 ob 14:54

toti film bi šla rada gledat..sam ije kr pozno na sporedi.....bom si enega pogledla pol pa totega :P.... smečen ijee .

— SaNNa
27.6. 2009 ob 18:14

toti film bi vsak šel gledat...1 in 2 del je bil super sem ga ze gledala...cool..upam da mi bo mama dovolila iti gledat še 3.dela....

— ancika--
29.6. 2009 ob 21:26

ICE AGE JE ZAKON!

— naty
30.6. 2009 ob 2:13

Ziher bi svetovno! :)

— Deichulla
1.7. 2009 ob 20:22

a kdo ve a je ledena doba u petk u xpandu?

— ...
2.7. 2009 ob 9:33

Včeraj sem ga gledala na premieri..
Super je res...smejali smo se da me je že vse bolelo...
Lepo bi blo če bi bil tudi 4 del :)

Folk sam pejte gledat...

— Zvezda
2.7. 2009 ob 17:15

sm mislu d si kravicaaaaaa......!!!!! lol morm it gledat!!!!

— nana
3.7. 2009 ob 8:58

Gledala 1 in 2, trojka se mi zdi mnogo bolša od dvojke.Ogromno smeha, zabave...Vredeno ogleda

— tinča
3.7. 2009 ob 12:51

Risanka polna smeha, tako kot je bilo za pričakovat. Edina negativna stvar je ta, da tisti, ki je gledal že prej trailer je videl veliko for že vnaprej in takšnega efekta kot bi bil sicer. Drugače pa priporočam ogled, za malček sprostitve od tega napornega sveta :).
Lp

— kugla
5.7. 2009 ob 11:06

HAHA Sid: I thaught you were a female ...... hahahahahahahahaha the best komi čakam da ga grem gledat

— tinchy
5.7. 2009 ob 23:11

Tretji del je pomojem najboljši dosedaj. Prekaša tudi prvi del. Mislim, da so se ustvarjalci risanke zelo potrudili in jo ustvarili animacijo z veliko detajli in dodali res super zgodba. Eden redkih filmov (risank) pri kateri si človek želi, da bi gledal stokrat. Komaj čakam DVD.

— Robert
6.7. 2009 ob 19:37

ice age je kr neki

— tjaša
7.7. 2009 ob 0:04

spi. spi. ti drobna divja šivau
mladiček sem in mlekeca bom se-sau
waaaaaaaaaaaaa
šem mišliu da ši kravica

— loli
7.7. 2009 ob 13:34

definitivno se 3 primerja z 1. 2 je bil najslabši od vseh treh.... v zadnjem je veliko akcije, smeha in zanimihiv likov in pustolovščin.... nasmeje staro in mlado....

— sanja
8.7. 2009 ob 21:50

Tako je 3 del je res odličen, priporočam pa ogled sinhronizirane izvedbe, kajti original ni tako izver z podnapisi kot tale. Smeha polno, celo potem ko slišiš izgovorjavo določenih likov.

— medo
9.7. 2009 ob 14:11 zvezdica

Glede na to da je Ice Age 3 risanka, to vsekakor ne pomeni da je samo za otroke. film je fenomenalen. Sploh ni pomembno koliko si star, film te bo v vsakem primeru nasmejal in lahko mirmo rečem da je eden najboljših filmov zadnjih časov. Ima vse elemente kvalitetnega filma, kar pomeni da ni samo humor v filmu tako izstopajoč. Ker so ponavadi prvi deli takih filmov dosti boljši, me je ravno to presenetilo. 3 del je še boljši ko prvi in drugi! Vsekakor vam ne bo žal če si boste to ogledali. Jas že načrtujem naslednji obisk v kino=)

— konentatorka
10.7. 2009 ob 14:37

ZAKON RISANKA =D ....... Ful je smešna :P

— IIIIIICE aGe
15.7. 2009 ob 13:57 zvezdica

Film Ledena doba 3 je vsekakor vreden ogleda, ne samo za otroke, ampak za čisto vse, saj so osebnosti in dogodki iz filma presentljivo podobni tistemu, kar se nam vsakodnevno dogaja v resničnem življenju, seveda v prenesenem pomenu : )
Kar bo otroške oči prevzelo in fasciniralo, morda na trenutke prestrašilo (verjetno jih je prej treba pripraviti na veliiiiiike dinozavre in osssstre zobe) bo odrasle spomnilo na to kaj so prave vrednote in za katere stvari se je vredno boriti.
Ice age 3 je resnično eden bolj pozitivnih filmov zadnje čase in vsekakor priporočam izlet v kino!

— Miša
15.7. 2009 ob 18:23

Joj,pozabila sem ga gledat,upajmo da ga bom kmalu.
Kaj se ze koncuje predvajanje???

— _evitta_
15.7. 2009 ob 18:23

Joj,pozabila sem ga gledat,upajmo da ga bom kmalu.
Kaj se ze koncuje predvajanje???

— _evitta_
16.7. 2009 ob 9:48

booooooooooooooooooooooooooooooooooooo ledena doba boooooooooooooooooooooooooooooooooooo kolosej

— jeje
16.7. 2009 ob 10:45

ice age 3 ja doslej moja najljubša sisanka ice age 2 in ice age 1 so mi všeč to je vse pozdra od mene.

— eldin zakon
17.7. 2009 ob 9:26

pozdravček z moje strani.

— petra
17.7. 2009 ob 16:11

ful dober film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— ewwa
20.7. 2009 ob 11:31

Ice age 3 je res zakon risanka, čimprej si jo bom še enkrat ogledala.Če zbirate med Hangover pa Ice age 3,je definitovno to drugo bolj vredno denarja:)

— cungi
28.7. 2009 ob 13:06

ICE AGE 3 je ful dobr risani film. men je ZAKON. če ma pa kdo kkšne pripombe se nej pa pr men uglas..... XD

— špelaa
4.8. 2009 ob 16:12

zanima me, ali je boljši ogled sinhronizirane ali s podnapis ice age 3 hvala za odgovor

— ------------------ somebody
6.8. 2009 ob 14:48

Zelo fajn risanka.

— Tara
22.8. 2009 ob 19:48

cool vredno ogleda =)

— jst
2.9. 2009 ob 15:10

zaka ni tu filma to je bed kura ej drgač pa je to lep film[love]

— lola
8.9. 2009 ob 20:01

če ste navajeni risank je ql meni je:) ker rada glejam risajke

če reš v kino idi gledat ICE AGE

LP PAČ NEKDO

— pač jaz
26.10. 2010 ob 9:25

ledena doba fajna

— ghgjgf

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.