Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Lažna mesta

drama
Podnapisi
1h 49min / 109min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Scott Neustadter in Michael H. Weber po istoimenskem romanu Johna Greena
Režija: Jake Schreier
Po literarni uspešnici Johna Greena prirejeni film prinaša zgodbo o odraščanju in se vrti okoli Quentina in njegove skrivnostne sosede Margo, ki je tako oboževala uganke in misterije, da je to postala še sama. Potem ko fanta pelje na celonočno dogodivščino prek njunega domačega mesta, Margo nenadoma izgine - za sabo pa pusti skrivnostne namige, ki jih mora Quentin razvozlati. Iskanje fanta in njegove zabavljaške prijatelje popelje na veselo pustolovščino, ki je polna smeha in hkrati ganljiva. Na koncu Quentin dojame, da mora, če hoče izslediti Margo, globlje razmeti pravo prijateljstvo - in pravo ljubezen.

Po literarni uspešnici Johna Greena prirejena Lažna mesta prinašajo zgodbo o odraščanju in se vrtijo okoli Quentina (Nat Wolf) in njegove skrivnostne sosede Margo (Cara Delevingne), ki je tako oboževala uganke in misterije, da je to postala še sama. Potem ko fanta pelje na celonočno dogodivščino prek njunega domačega mesta, Margo nenadoma izgine – za sabo pa pusti skrivnostne namige, ki jih mora Quentin razvozlati. Iskanje fanta in njegove zabavljaške prijatelje popelje na veselo pustolovščino, ki je polna smeha in hkrati ganljiva. Na koncu Quentin dojame, da mora, če hoče izslediti Margo, globlje razmeti pravo prijateljstvo – in pravo ljubezen. Quentin Jacobson oziroma Q, kot ga kličejo, je brihten, privržen prijatelj in romantik. Pri sedemnajstih letih in v zadnjem letniku srednje šole je prepričan, da vsakogar v življenju čaka čudež in da je on svojega doživel pri devetih letih, ko se je v sosednjo hiši vselila Margo Roth Spiegelman. Margo je bila že od nekdaj živahna pustolovka; Q niti ne. Z leti je Q najboljša prijatelja našel v Benu (Austin Abrams) in Radarju (Justice Smith), Margo pa je postajala čedalje bolj drzna in skrivnostna in je zdaj ena najbolj super kul dijakov na šoli. In tako se Q in Margo odtujita. Neko noč nekaj tednov pred maturantskim plesom se Margo pojavi na Quentinovem oknu in ga zvleče na celonočno tajno pustolovščino, kar zanj pomeni, da sta spet prijatelja – ali pa morda celo kaj več? – in da je neuslišana ljubezen njegovega življenja in duša dvojčica nazaj. Dobro se zaveda, da se mu bo življenje spremenilo. Kar tudi se. Naslednje jutro Margo ni nikjer. Preprosto izginila je in nikomur ni omenila ničesar. Ali pač? Q začne opažati namige in ključe, ki so, kot je videti, le zanj – znaki, kam je Margo šla in zakaj. Med razvozlavanjem teh ključev se začne še ena pustolovščina: Q se na iskanje Margo poda s prijateljema Benom in Radarjem ter njunima novima prijateljicama Lacey (Halston Sage) in Angelo …

Igrajo še Griffin Freeman, Caitlin Carver, Cara Buono, Susan Mackee in Jim Coleman. Scenarij sta po istoimenski knjižni uspešnici Johna Greena priredila Scott Neustadter in Michael H. Weber, režiral je Jake Schreier.

Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije David Lazenberg, scenarist Chris L. Spellman in kostumografinja Mary Claire Hannan. Glasbo je prispeval Ryan Lott.

Tretji roman Johna Greena Paper Towns je takoj po izidu postal velika uspešnica; že prvi teden prodaje se je zavihtela na peto mesto lestvice najbolje prodajanih mladinskih knjig The New York Timesa. Pritegnil je oboževalce po vsem svetu, predvsem v ZDA, Evropi, južni Ameriki in ponekod v Aziji. Bralci so takoj posvojili like, ki jih je prinesel silno zanimiv naslov – besedna zveza paper town (torej mesto na papirju, lažno mesto) se je uveljavila, ko sta si kartografa Earnest G. Alpers in Otto Lindberg s kartografskega podjetja General Drafting Company izmislila mestece Agloe v zvezni državi New York enostavno tako, da sta izmišljeno mestece vrisala na zemljevid na križišču dveh kolovozov ob južnem delu gorovja Catskill. To sta storila, da bi zavarovala svoje avtorsko delo – če bi se namreč njuno izmišljeno mestece pojavilo na kakšnem drugem zemljevidu, bi imela dokaz, da gre za plagiat.

A v zgodbo najbolj potegnejo liki in prijateljstva med njimi. »Gre za zgodbo o Quentinu, ki išče Margo, kar se sprevrže v popotovanje epskih razsežnosti,« pravi pisatelj. »Gre za iskanje globljega pomena prijateljstva in učenje, da so soljudje precej bolj zapleteni, kot se nam kažejo na prvi pogled.«

Producent Wyck Godfrey, ki je po Greenovi uspešnici produciral že The Fault in Our Stars, se odločitvi, da takoj posname še en njegov roman, ni mogel upreti. »S partnerjem Martyjem Bowenom sva Paper Towns prebrala še pred The Fault in Our Stars,« se spominja. »In tako smo se že med snemanjem The Fault in Our Stars z Johnom dogovarjali za še en projekt.«, režiserju Schreierju pa je bila zgodba blizu zato, ker potovanja junakov v mnogih pogledih odsevajo njegove lastne srednješolske izkušnje: »Lažna mesta so spomin na nek čisto določeni trenutek s konca mojih šolskih let, ki se ga še kako dobro spomnim,« razloži. »Verjetno ta trenutek veliko pomeni vsakomur, saj je to trenutek, ko boš še zadnjič videl večino svojih prijateljev; vsi postanemo posamezniki, daleč eden od drugega. Film se začne kot romantična zgodba, a se počasi prelevi v nekaj povsem drugega – osredotoči se na prijateljstvo in na to, kako dojemamo druge in v kako se med seboj razumemo.«

O igralcih

Nat Wolff (Q) je navdušil v celovečercih o odraščanju The Fault in Our Stars (po romanu Johna Greena) in Palo Alto po črticah Jamesa Franca. Na velika platna kmalu pride v Ashby ob Mickeyju Rourku, ob Anne Hathaway in Robertu DeNiru v The Intern, Josh Boone ga režira v novi inačici Kingove srhljivke The Stand in nedavno je zaključil snemanje glavne vloge v Dubious Battle po istoimenskem romanu Johna Steinbecka v režiji Jamesa Franca. Videli smo ga v Stuck In Love, Admission, Peace, Love and Misunderstanding, The Naked Brothers Band: The Movie (prispeval je vse skladbe in besedila zanje) in v iz filma izpeljani TV seriji The Naked Brothers Band (2007-2009). Sicer kot glasbenik z bratom Alexom pod imenom Nat & Alex Wolff snema pop pesmi.

Cara Delevingne (Margo Roth Spiegelman) je nadvse razpoznavna in uspešna v svetu mode in pred njo je vznemirljiva igralska kariera – v kratkem bo velika platna krasila v kar petih projektih: v The Face of an Angel Michaela Winterbottoma, v Panu ob Hughu Jackmanu, v London Fields Matthewa Cullenna, v Kids in Love in v Tulip Fever ob Judi Dench. Pravkar je začela snemati akcijski Suicide Squad. Debitirala je ob Keiri Knightley v priredbi Anna Karenina Joa Wrighta, je pa tudi izurjena pevka in bobnarka.

Halston Sage (Lacey) je igrala v uspešnici Neighbors z Zacom Efronom; na velika platna prihaja ob Jacku Blacku v Goosebumps po priljubljeni mladinski knjigi R.L.Stinea in v Scouts vs. Zombies. Videli smo jo v Grown Ups 2, Poker Night, The Bling Ring in The First Time, na TV pa v serijah Crisis in How to Rock.

Austin Abrams (Ben) je nazadnje navdušil v serijah Silicon Valley, Shameless in The Inbetweeners, sicer pa je na velikih platnih debitiral ob Cubi Goodingu Jr. v Ticking Clock in nadaljeval v Jewtopia, Gangster Squad, The Kings of Summer, Sacrifice in Grass Stains. Kmalu ga bomo videli v Medicine Men, Greens Are Gone in Vernon God Little v režiji Wernerja Herzoga.

Justice Smith (Radar) trenutno igra v miniseriji A Young Arts Masterclass in gostuje v seriji The Thundermans.

Jaz Sinclair (Angela) je še kot študentka sodelovala v s tremi emmyji nagrajeni dokumentarni oddaji za HBO Young Arts Master Class. Po diplomi in mnogih službah, da je preživela v Los Angelesu, je dobila vlogo v seriji Revolution, nato še v Rizzoli & Isles in v celovečercu When The Bough Breaks.

O ustvarjalcih

Jake Schreier (režija) je režijski krst prestal s celovečercem Robot & Frank po scenariju kolega in sošolca Christopherja Forda, ki mu je prinesel več nagrad in kritiških pohval. Po študiju je režiral glasbene video spote (tudi za skupino Francis and the Lights) in se preskušal kot kantavtor, nato pa sodeloval pri vrsti oglasnih kampanj in snemanju oglasov. Scott Neustadter in Michael H. Weber (scenarij, izvršna producenta) sta po romanu Johna Greena že spisala scenarij za The Fault in Our Stars; pred tem sta prispevala scenarij za (500) Days of Summer, ki se je potegoval za zlati globus in več drugih nagrad. Ustvarjalno sodelujeta že od leta 1999, ko je Scott Michaela najel za pripravnika v newyorški Tribeca Productions, in scenarije sta prodala že vsem največjim studiem. Trenutno pripravljata priredbo knjižne uspešnice Jojo Moyes Me Before You, priredbo romana Amorja Towlesa Rules of Civility, komedijo Underage, priredbo knjižne uspešnice Marie Semple Where'd You Go Bernadette in še Rosaline, na novo prikrojeno Shakespearjevo klasiko Romeo and Juliet, tokrat z zornega kota Romeove nekdanje ljubezni.

John Green (avtor, izvršni producent) je z romani Looking for Alaska, An Abundance of Katherines, Paper Towns, Will Grayson, Will Grayson (z Davidom Levithanom) in The Fault in Our Stars eden najbolj nagrajenih in prodajanih sodobnih pisateljev.

Komentarji

27.7. 2015 ob 17:03

Ta film je zelo odličen... Jas sicer ne bi rekla da je drama.. Vsec so mi tudi igralci, v filmu pa ne manjka smeha in solz. Skratka film Priporočam vsem se posebej mladim navdušenim nad svetom filmov ocena filma brez zadrzkov 5!!😄😄😊😊
..

— Ala.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.