Kolosej
Film distribucije Fivia

Mirno jezero

komedija, grozljivka
Nikoli ne veš, kaj te potegne pod vodo!
Na sporedu od: 27.7.2000, Kolosej Ljubljana
1h 22min / 82min
Scenarij: David E. Kelley
Režija: Steve Miner

Vsebina

Strah in premetenost sta glavna občutka, ki se prepletata v ljudeh ob osamelem jezeru v pokrajini Maine, ko se ob njem naseli čudna skupina raziskovalcev, da bi odkrila vzroke za nesrečo, ki se je v jezeru zgodila pred kratkim.

Velika čeljust, očitno iz pradavnih časov, pritegne zanimanje mlade, a čustveno zelo labilne paleontologinje, Kelly Scott (Bridget Fonda), ki se povrhu vsega boji tudi narave, da pristane, čeprav nerada, in odide na pot. Njeno obnašanje gre zelo na živce vodji raziskave, nadzorniku nad ribami in divjadjo, Jaclu Wellsu (Bill Pullman), ki bi raje opravljal svoje delo brez njene pomoči, ki mu delo le otežuje. Domači šerif, branilec zakona, pa je precej vzkipljive, tudi preobčutljive narave, Hank Keough (Brendan Gleeson), ki komaj čaka, da odkrijejo plenilca in mu bo lahko pognal kroglo v glavo. Med te ljudi pride bogat, ekscentričen profesor mitologije, Hector Cyr (Oliver Platt), ki nagovarja skupino, da bi, karkoli v jezeru že je, ujeli in ohranili.

Iskanje vzrokov tragične nesreče pripelje skupino do edine stalne prebivalke, raztresene stare gospe Bickerman (Betty White), ki prikriva resnico o skrivnostnem izginotju njenega moža in nekaj govedi. Vendar pa ne traja dolgo in skrivnostna zgodba se prične odvijati pred našimi očmi.

Priprave

Snemanje se je pričelo 24. julija ob jezeru Shawnigan na otoku Vancouver in v okolici jezer Buntzen in Hayward, ki sega s svojimi kraki v Greater Vancouver, v Britanski Kolumbiji, in v njegovo okolico. Večji del snemanja se je dogajal v studijih Surrey, kakšnih dvajset minut vožnje iz centra Vancouvra, kjer so zgradili zunanji prostor, da bi v njem z oskarjem ovenčan mojster za tehnične trike, Stan Winston (Jurski park, Izgubljeni planet), posnel zapletene, animatronske sekvence.

Glavni igralci

Bill Pullman (Jack Wells) Nekoč pravnik, zdaj pa čuvaj divjačine, ki ne prenese okoli sebe bedake, še sploh ne, če mora raziskati nesrečo s smrtnim izidom v nekem zakotnem jezeru, ki so mu domačini pravili Lake Placid. Najbolj nam je igralec ostal v spominu s svojimi vlogami v filmu Dan neodvisnosti (igra predsednika ZDA) in v Izgubljeni avtocesti (režiserja Davida Lyncha), čeprav je igral tudi na primer ekscentričnega privatnega detektiva v filmu Zero Effect (proizvodnja Castle Rock Pictures), v režiji Jaka Kasdana.

Pred kratkim je igral odvetnika, ki naj bi rešil mlada študenta, zaprta nekje v Aziji, v političnem trilerju Brokedown Palace, v režiji Jonathana Kaplana. Videli smo ga lahko tudi v filmu Terrencea Malicka Tanka rdeča črta, v imenitni družbi z Woodyjem Harrelsonom, Johnom Travolto, Georgeom Clooneyem, Seanom Pennom in Johnom Cusackom. Igralec ima tudi lastno proizvodno družbo, Big Town Production.

Prvo filmsko vlogo je odigral v Ruthless People, videli pa smo ga še v filmih: Ko si spal, Casper, G. Wrong, Sommersby, Romanca v Seattlu, Wyatt Earp, Malice, The Last Seduction, Spaceballs, The Serpent and the Rainbow, Naključni turist, Sibling Rivalry in v filmu Konec nasilja.

Bridget Fonda (Kelly Scott) igra paleontologinjo, ki se v resnici boji narave, in, ki gre na teren, kjer naj bi raziskovala zobovje neznanega plazilca, proti svoji volji ter tako postane članica skupine raziskovalcev, ki iščejo žival, ki mori domačine in divjad v jezeru bogu za hrbtom, v pokrajini Maine.

Čeprav je rojena v znani hollywoodski igralski družini, igre ni jemala kot nekaj podarjenega, ampak je že kmalu postala znana po svojem resnem pristopu in garaštvu ter zanesljivosti. Nase je opozorila že s svojo prvo vlogo leta 1986, v filmu režiserja Franca Roddama, Aria. Od takrat do danes pa je odigrala že več kot dvajset vlog v različnih žanrih, od romantične komedije, kot na primer To se lahko zgodi tudi vam (1994), do psihološke grozljivke, kot je bila Single White Female (1992), kot tudi v studijsko zastavljeni produkciji filma Godfather III (1990), do avanturističnega filma kot je bil Bodies, Rest and Motion (1993). Igrala je skrivnostno vladno morilko v Point of No Return (1993), kar je pomenilo remake filma Luca Bessona Nikita, v rokah Johna Badhama. V risanki Balto (1995) pa je svoj glas posodila psički Jenni.

Igrala je z najboljšimi in hkrati najbolj spoštovanimi igralci in pod režijskim vodstvom slavnih režiserjev. Naštejmo jih le nekaj: Shag (Zelda Bron, 1998), Strapless (David Hare, 1990), Mali Buddha (Bernardo Bertolucci, 1993), Camilla (Deepa Mehte, 1994, Doc Hollywood (Michael Caton-Jones, 1991), Frankestein Unbound (Roger Corman, 1991), Singles (Camero Crowe, 1992), City Hall (Harold Becker, 1996) in In the Gloaming (Christopher Reeves). Za vlog v njem je bila nominirana za nagrado Emmy.

Med zadnje večje uspehe sodijo A Simple Plan (Sam Raimi), Jackie Brown (igra z Robetom De Nirom), The Breakup, Road to Graceland s Harveyem Keitelom.

Bila je nominirana za zlati Globus za stransko vlogo v filmu Škandal (Michael Caton-Jones), filmski pripovedi o aferi Profumo.

Brendan Gleeson (šerif Hank Keough) je eden izmed vodilnih irskih igralcev, pravijo mu celo "irski Depardieu". Igralsko kariero je začel leta 1990, potem ko je po mnogih letih zapustil poklic učitelja.

Filmska, gledališka in televizijska igralska pot ga je pripeljala tudi do zadnjega uspeha v filmu "I Went Down". Film je prejel nagrado na filmskem festivalu v San Sebastianu, poleg tega pa so ga nagradili še kritiki (Fipresci), kar ni zanemarljivo. Mednarodno se je Gleeson uveljavil v vlogi Hamisha v filmu Mela Gibsona "Braveheart", njemu samemu pa je najbolj pri srcu vloga Michaela Collinsa v filmu "The Treaty", za katero je prejel nagrado Jacob.

V filmu Johna Boormana "The General" je igral Martina Cahilla, vodilnega irskega kriminalca, ki je zaradi mešanice kriminala, humorja in dobrosrčnosti postal legenda še za časa življenja. Ne smemo pozabiti, da je pred tem Gleeson igral v tako imenitnem filmu, kot je Neila Jordana "Mesarček", pa v "Polju" Jima Sheridana, filmu "Love Lies Bleeding" Michaela Winterbottoma. Bil je Leister v filmu Stephena Freara "The Snapper" in Tobin v filmu "Michael Collins", Neila Jordana.

Gleeson živi še vedno na Irskem. Kmalu ga bomo lahko videli v filmu Stephena Bradleya, "Sweety Barrett".

Oliver Platt (profesor Hector Cyr) igra malo zmedenega, a vztrajnega profesorja mitologije, Hectorja Cyra. Odločen je, da se bo soočil s plazilcem, ki se skriva in preži v jezeru na svoj plen, pa naj bo kakršenkoli.

Igralca, ki je bi med snemanjem med najbolj spoštovanimi, smo imeli priložnost videti v več projektih. Med njimi so: Simon Birch, po romanu Johna Irvinga, The Imposters, Three to Tango, Bulworth in pa v vlogi hudobneža v uspešnici Eddyja Murphyja, komediji Dr. Doolittle. Igral je v uspešnih trilerjih, kot so "Executive Decision", "Čas za ubijanje", "Indecent People", "Poročen z mafijo", "Benny in Joon", "Razglednice s pekla", "Delovno dekle", "Flatliners", "Tall Tales", "Crusoe" in "Trije mušketirji". Najvišje pohvale je igralec dobil za vlogo v temačni komediji "Funny Bones", v kateri sta igrala še Jerry Lewis in Lee Evans.

Ustvarjalci

Steve Miner (režiser) je pričel kot neodvisni režiser. Pomagal je pri promociji Paramountovega filma "Petek 13", drugo in tretje nadaljevanje pa pomenita zanj tudi pričetek režiserske poti. Poleg tega je režiral tudi film "Hiša", ki je bil tako uspešen, da so posneli še dve nadaljevanji, kar je za hišo New World Pictures pomenilo največji dobiček do danes.

Potem se je vrnil k svojemu priljubljenemu žanru, komediji, s filmom "Soul Man". Ta uspeh ga je pripeljal k produkciji in režiranju na televiziji. Najuspešnejša je bila serija "The Wonder Years", pri kateri je posnel pilotno epizodo in nato v prvi sezoni režiral še vsako drugo epizodo. Serija je prejela tri nominacije za nagrado Emmy, režiser pa je dobil DGA nagrado za najboljšo režijo komedije. Nato se je spet lotil režije trilerja "Warlock", sledila pa je mladostna tema za producentsko hišo Disney, z naslovom "Wild Hearts Can"t Be Broken". Leta 1992 je prvič delal z igralko Jamie Lee Curtis v filmu "Večno mlad", romantični drami, v kateri je igral tudi Mel Gibson. Podoben uspeh je ponovil še s filmom "Moj očka, junak", v katerem je igral Gerard Depardieu.

Nato se je Minor vrnil k televiziji in posnel pilotno ter prve tri epizode mini-serije "Elvis: Good Rockin" Tonight". V tem času je prvič delal z direktorjem fotografije Darynom Okado. Poleg tega je posnel še pilotno epizodo za serijo "Against the Grain" in dve epizodi: "Chicago Hope", kjer je prvič srečal Adama Arkina in "The Practice". Njegov najnovejši televizijski uspeh predstavlja pilotna epizoda in nekaj ključnih epizod iz serije "Dawson"s Creek", Kevina Williamsona.

Miner je pravkar končal snemanje še enega projekta. Ob 20. obletnici klasičnega trilerja Johna Carpenterja je posnel, "Halloween: H20", v katerem igrajo Jamie Lee Curtis, Adam Arkin in Michelle Williams.

Daryn Okada (direktor fotografije) je začel svojo filmsko pot pri šestnajstih, ko je pri neodvisnem filmu "Phantasm" leta 1976 za režiserja in scenarista Dona Coscarellija delal praktično vse. Končno se je odločil za kamero in v osemdesetih pričel kot asistent pri filmih, ki so jih snemali studiji in nadaljeval kot samostojni direktor fotografije pri neodvisnih produkcijah kot sta bila: "Phantasm II" in "Survival Quest".

Leta 1990 je Okada prvič delal s Stevom Minerjem pri televizijski mini-seriji "Elvis: Good Rockin" Tonight", kar ju je povezalo še v naslednjih projektih, kot so bili na primer filmi "Wild Hearts Can"t Be Broken", "Captain Ron", "Moj očka, junak", "Airborne", "Big Bully", "Black Sheep" in "Halloween: H20". Nekaj dodatnih naslovov: "Separated by Murder", "A Mother's Instinct" in "Vanishing Point". Z Minerjem in Kevinom Williamsonom je delal tudi pri filmu "Dawson's Creek".

David E. Kelley (producent in scenarist) se lahko pohvali z več nagradami, najdemo pa ga tudi pri dveh zanimivih filmih kot sta "Mystery Alaska" in "Lake Placid". Je oče uspešne televizijske serije za Twentieth Century Fox, Chicago Hope in sirije, ki je bila deležna številnih nagrad, "Picket Fences", spoštljive sodne drame "The Practice" in romantične komedije "Ally McBeal".

David E. Kelley živi v Bostonu in je tudi sam po poklicu pravnik. Začel je z dolgovečernim filmom "From the Hip", s katerim je uspel pritegniti pozornost pisca serije Zakon v Los Angelesu, Stevena Bochoja, ki ga je za leto 1986 pritegnil k delu kot honorarnega pisca. Naslednje leto je postal producent in izvršni producent v tretji sezoni serije. Ko je Bocho odšel, je Kelley kot producent in pisec prejel pet nagrad Emmy, trinajstkrat pa je bil nominiran. Zakon v LA je prejel Emmyja za dramsko serijo štirikrat od petih sezon, ko je bil Kelley njihov sodelavec.

Petkrat so ga predlagali za nagrado tudi Writers Guild Of America. V istem času sta s Stevenom Bochojem ustvarjala še zelo popularno serijo Doogie Howser.

Kelley je prejel še nekaj prestižnih cehovskih nagrad, med drugimi Zlati globus za najboljšo televizijsko serijo v zvrsti komedije (za Ally McBeal) in prestižno nagrado Humanitas.

Komentarji

9.1. 2006 ob 13:13

zelo kul je ta movie morte ga vidt

— belisimo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.