Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Lahko noč in srečno

zgodovinska drama
Vlade so se lotili z resnico.
Na sporedu od: 9.2.2006, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: George Clooney, Grant Heslov
Režija: George Clooney
V času tik po drugi svetovni vojni se je v ZDA pod vodstvom skrupuloznega senatorja Josepha McCarthyja pričel strašljiv lov na domnevne komuniste in njihove privržence, za obtožbo in socialno izobčenje pa so bile dovolj že povsem izmišljene govorice. Ena redkih, ki sta se temu upala upreti, sta bila televizijski napovedovalec Edward R. Murrow (David Strathairn) in njegov producent Fred Friendly (George Clooney), ki sta kljub šikaniranju sledila svojim moralnim prepričanjem. Film je prejel štiri nominacije za zlate globuse in šest nominacij za oskarje, v njem pa so uporabljeni tudi resnični posnetki govorov senatorja McCarthyja.

Zgodba

Zgodovinska drama govori o zgodnjih letih televizijskega novinarstva v Ameriki v 50-ih letih prejšnjega stoletja. V ospredju je resnični spor med televizijskim novinarjem Edwardom R. Murrowom (David Strathairn) in senatorjem Josephom McCarthyjem. Kontroverzni Murrow, njegov producent Fred Friendly (George Clooney) ter zvesto osebje, ki ga sestavljajo novinarji Don Hewitt (Grant Heslov), Joe Wershba (Robert Downey JR.), Palmer Williams (Tom Mccarthy), Jesse Zousmer (Tate Donovan), John Aaron (Reed Diamond), Charlie Mack (Robert John Burke) in Eddie Scott (Matt Ross), poročajo o dejstvih in razsvetljujejo javnost. Najtrši oreh je raziskovanje laži in provokacij senatorja McCarthyja med njegovim lovom na komuniste. Ko slednji za komunista obtoži Murrowa, da bi zatrl njegov napad, pride do javnega spora. Kljub ustrahovanju in grožnjam ekipa CBS nadaljuje z delom in je še odločnejša. S pogumom in vztrajnostjo ji uspe senatorja privesti pred senat in onemogočiti njegovo nadaljne početje. Končno pridejo na dan njegove laži in ustrahujoča taktika. Murrow uspe, toda s svojim osebjem mora plačati hud davek. Čas oddajanja je prestavljen na nedeljo in ostane mu le še pet oddaj. Vendarle pa krčevit boj med njim in senatorjem odmeva še danes, delo televizijske ekipe, ki se je ukvarjala s kočljivimi temami, kot so rasno razlikovanje, zapostavljanje črncev in priseljencev, pa predstavlja vzor za visokokakovostno televizijsko novinarstvo. Lahko noč in srečno je režiral George Clooney, ki je z Grantom Heslovom napisal scenarij, producent je Grant Heslov, za izvršno produkcijo pa so poskrbeli Steven Soderbergh, Ben Cosgrove, Jennifer Fox, Todd Wagner, Mark Cuban, Marc Butan in Jeff Skoll.

Igralska zasedba

David Strathairn (Edward R. Murrow) je v svoji bogati igralski karieri sodeloval z najboljšimi režiserji in igralci. Njegovo filmografijo med drugim oblikujejo celovečerec Mikea Nicholsa Silkwood, Stephena Gyllenhaala Losing Isaiah, Sydneyja Pollacka The Firm, Tima Robbinsa Bob Roberts, Penny Marshall A League of Their Own, Taylorja Hackforda Dolores Claiborne, Curtisa Hansona LA Confidential in Philipa Kaufmana Twisted. V uspešnici The River Wild je zaigral ob Meryl Streep, v Lost In Yonkers ob Richardu Dreyfussu , v Losing Isaiah ob Jessici Lange, v Dominick and Eugene ob Rayju Liottu in Jamie Lee Curtis. Sodeloval je s Seanom Pennom in Christopherjem Walkerjem v At Close Range, Debro Winger v A Dangerous Woman, Ashley Judd in Oliverjem Plattom v Simon Birch, Sigourney Weaver in Julianne Moore v A Map of the World ter Andie Macdowell v Harrison's Flowers. Navduševal je tudi na gledaliških odrih, v igri The Three Sisters skupaj z Billyjem Crudupom in Marcio Gay Harden, v Dance of Death z Ianom McKellenom in Helen Mirren ter v Salome z Alom Pacinom. Na malih zaslonih smo ga lahko videli v filmih In the Gloaming, The James Brady Story in The American Clock. Gostoval je v seriji The Sopranos.

Robert Downey JR. (Joe Wershba) je tudi po treh desetletjih igranja eden najbolj iskanih ameriških igralcev. Leta 1992 mu je glavna vloga v celovečercu Chaplin prinesla nagrado BAFTA in nominacijo za oskarja. V zgodnjih letih svoje kariere se je predstavil v filmih The Last Party, Soapdish, Air America, Chances Are, True Believer, Johnny Be Good,1969, Less Than Zero, The Pick-Up Artist, Back to School, Tuff Turf, Weird Science in Firstborn, svoj prvenec pa je zabeležil v filmu Pound, ki ga je režiral njegov oče. Leta 1994 je ob Woodyju Harrelsonu in Juliette Lewis zaigral v uspešnici Oliverja Stonea Natural Born Killers. Tri leta kasneje se je preizkusil v celovečercu Roberta Altmana The Gingerbread Man s Kennethom Branaghom v glavni vlogi. Znova je sodeloval s svojim očetom pri projektu Hugo Pool (ob Seanu Pennu), sledil je film Mikea Figgisa One Night Stand, v katerem sta glavno vlogo odigrala Wesley Snipes in Nastassja Kinski. Leta 2001 se je pridružil igralski zasedbi izredno uspešne serije Ally McBeal in si prislužil zlati globus za najboljšega stranskega igralca v seriji in nagrado Screen Actors Guild ter nominacijo za emmyja. Leta 2003 se je vrnil na velika platna z vlogama v filmih The Singing Detective in Gothika. Predlani je vstopil tudi v svet glasbe z izdajo svojega prvega albuma The Futurist. Kmalu ga bomo lahko videli v komični kriminalki Shanea Blacka Kiss Kiss, Bang Bang (ob Valu Kilmerju) ter futuristični drami Richarda Linklaterja A Scanner Darkly (ob Keanu Reevesu, Winoni Ryder in Woodyju Harrelsonu).

Igralska kariera Patricie Clarkson (Shirley Wershba) se je začela na newyorških gledaliških odrih. Za vlogo v igri Maidens Prayer je bila nominirana za nagradi Outer Critics Circle in Drama Desk. Njen prvi celovečerec je The Untouchables Briana De Palme iz leta 1987. Sledili so filmi Dogville, Welcome to Collinwood, The Pledge, The Green Mile, Joe Gould's Secret in Wendigo. Z vlogo v celovečercu Lise Cholodenko High Art si je priigrala nominacijo za nagrado Independent Spirit. Leta 2003 je navdušila tako kritike kot občinstvo z dvema vlogama. Film Pieces of April ji je prinesel nominacije za oskarja, zlati globus ter nagrade SAG, Broadcast Film Critics in Independent Spirit. Z vlogo v The Station Agent si je prislužila nominaciji za nagrado SAG v kategorijah najboljša igralka in najboljša igralska zasedba. Pri National Board of Review in National Society of Film Critics je bila za omenjeni vlogi imenovana za najboljšo stransko igralko leta. Na filmskem festivalu Sundance je prejela nagrado žirije za vloge v celovečercih Pieces of April, The Station Agent in All the Real Girls. Pri New York Film Critics Circle in National Society of Film Critics je bila izbrana za najboljšo stransko igralko za vlogo v filmu Todda Haynesa Far From Heaven. Leta 2002 je osvojila emmyja za gostovanje v uspešni seriji Six Feet Under. Letos jo pričakujemo tudi v neodvisnih filmih The Dying Gaul in The Woods.

Rayja Wisea (Don Hollenbeck) poznamo zlasti po vlogi očeta Laure Palmer v kultni televizijski seriji Twin Peaks. Pohvali se lahko z igranjem v številnih celovečercih, kot so Powder, Bob Roberts, Rising Sun, The Chase, Robocop, Swamp Thing, The Battle of Shaker Heights in Jeepers Creepers 2. Eno izmed svojih najljubših vlog je odigral v družinski drami The Journey of Natty Gann. Za seboj ima že 85 gledaliških vlog, med drugim je nastopal v igrah The Hairy Ape in The Tooth of Crime. Za vlogo v slednji je leta 1983 prejel nagrado OBIE. Na televiziji je prepričal še v serijah Second Chances, Savannah in West Wing ter filmih Fire in the Dark in The Taking of Flight 847.

Filmska ekipa

George Clooney (režiser / soscenarist / Fred Friendly)

Eden najslavnejših in najbolj iskanih obrazov v svetu zabave se je iz odličnega televizijskega igralca prelevil v izrednega filmskega igralca in nato še v uspešnega izvršnega producenta in režiserja. Skupaj s Stevenom Soderberghom je pod okriljem produkcijske hiše Section Eight produciral celovečerce Oceans Twelve, Oceans Eleven, Confessions of a Dangerous Mind, The Jacket, Full Frontal in Welcome To Collinwood. Kot izvršni producent se je podpisal tudi pod odlično ocenjena projekta Insomnia in Far From Heaven.

Že za svoj režiserski prvenec leta 2002 Confessions of a Dangerous Mind je bil pri National Board of Review izbran za nagrado za posebne filmske dosežke.

Sodeluje tudi s televizijskim oddelkom produkcijske hiše Section Eight. Po izvršni produkciji HBO-jeve serije K-Street je poskrbel za izvršno produkcijo in tudi režiral pet epizod serije Unscripted (tudi HBO).

Zaigral je v uspešnicah Ocean's Twelve in Ocean's Eleven. Za vlogo v filmu bratov Coen brothers O Brother, Where Art Thou? je bil leta 2000 nagrajen z zlatim globusom. Naklonjenost tako pri kritikih kot občinstvu si je priigral tudi z vlogami v Three Kings, Out of Sight, The Peacemaker, Batman & Robin, One Fine Day in From Dusk Till Dawn.

Mednarodno se je uveljavil z vlogo dr. Douglasa Rossa v NBC-jevi seriji ER, ki mu je prinesla nominacije za zlati globus, emmyja ter nagradi Screen Actors Guild in People's Choice. Kot izvršni producent in igralec se je dokazal tudi s televizijskim filmom Fail Safe, ki je bil izbran za emmyja in leta 2000 nominiran za zlati globus v kategoriji najboljša miniserija ali TV film.

Kmalu nas bo navduševal z vlogo v celovečercu Stephena Gaghana Syriana, za katero je pred kratkim prejel zlati globus za najboljšega stranskega igralca.

Komentarji

8.2. 2006 ob 15:25

Črnobel je !

— George
9.2. 2006 ob 16:45

Ne zapravljajte svojega dragocenega časa s tem filmom. Meni je žal. Tečn je 200na uro. rajši si poglejte Miki Miško se bolj splača.

— MuTu
15.2. 2006 ob 22:04 zvezdica

ravno zato ima film svoj čar, ker je črnobeli. Navajeni smo gledati vse v barvah in prikazuje se, kako je bilo včasih pri odnosih, početje med delom in vnema, sodelovanje in še gledanje na življenje.

— Tilika
16.2. 2006 ob 17:08

Glede dogajanja (na RTV in v DELU) podobnost ni slučajna, je pa vredna ogleda. Mc'Carthy je doma povsod, pa še dober klon je ta naš z BSE okužen?

— gledalec in žalujoči ostali
18.2. 2006 ob 23:38

Film je zanimiv, pritegne, kasneje se človek spomni le še protagonista in antagonista ter ideje, ki je aktualna tudi zdaj in vedno bo. Ne samo v Ameriki. lp Nejchee

— Nejchee
18.2. 2006 ob 23:40 zvezdica

Prepričana sem, da je film marsikoga presenetil in razočaral, ker ni bilo kakšne holivudske akcije, streljanja, posebnih efektov pa še barve jim je zmanjkalo... :o) Film, o katerem se krešejo mnenja, tako kot o oddaji Hri-bar. :o)

— Muca
22.2. 2006 ob 19:03 zvezdica

Po dolgem času sem šel zadovoljen iz kina. Še več. Končno sem o čem razmišljal, ko sem šel proti domu. Da o igri in fotografiji sploh ne govorim. Odlično ! Clooney je prava črna ovca Hollywooda. V pozitivnem smislu. Redko je s tiste strani sveta nekaj tako "normalno" in obenem napeto. ČB tehnika tudi zmaguje. +10 !

— Sašo
24.2. 2006 ob 10:34 zvezdica

spet film, po katerem greš iz kina nekako pomirjen, z nečim novim v sebi, razmišljujoče... oddaje, dialogi, izražanje, ideje, misli, resnice... res za videt : -)

— katja
26.2. 2006 ob 15:57

ej yo neznanec. dobr opažaš da je film crnobel. kaj si mislu da bo tko kt pr čarovniku iz oza k bo kr naenkrat use barvno ratal. ej mogoce bi tvoje opazovanje lahko koristile nasi ali cii

— bralka komentarjev
28.2. 2006 ob 13:12 zvezdica

Prežvečeno. Da se razumemo, s filmom Good Night and Good Luck ni nič narobe. Čisto nič. Le dejstvo, da se loteva prežvečene, nezanimive in hudo dolgočasne teme, ki je zares vžgala samo v petdesetih letih. Med zloglasnim lovom na čarovnice, lovom na komuniste, ki ga je vodil pretirano zagnani senator Joseph McCarthy. Jasno, film je posnet v črnobeli tehniki, saj so Američani takrat vse skupaj gledali po črnobelih televizorjih. In to seveda ni film o lovu na komuniste, to je film o novinarju Edwardu R. Murrowu (David Strathairn), pogumnemu zvezdniku televizije CBS, ki se loti zloglasnega senatorja. Ki ga hoče ustaviti, ga osmešiti in mu prilepiti slabo publiciteto. In to že leta 1956, ko je bilo takšno novinarstvo še v povojih. Tako kot danes, ko si celo novinarji ne upajo ničesar več. Režira George Clooney, ki je vse skupaj na veliko boljši in bolj zanimiv način počel malo nazaj v mojstrovini Izpovedi nevarnega uma. Pač film, ki bo zares všeč samo tistim, ki jih je pred davnimi časi preganjal senator McCarthy.

— iztok gartner
2.3. 2006 ob 9:04

Zakaj je ta filem tako ne kul?

— sabina
30.3. 2008 ob 0:00

film me je totalno šokirau... častna stari!!

— smejko_s_palco_v_r***i
25.1. 2010 ob 19:41

Film ki ti da malo misliti, odličen. Verjetno je mnoge motil ker je v črnobeli tehniki, rahlo spominja na noir filme (super filme) ki jih obožujem, še posebej Humphreya Bogarta, pa vseeno ali je Malteški sokol, Veliki sen, Casablanca, Imeti ali ne imeti,.... :D
Sporočilo filma? Mediji z lahkoto manipulirajo z nami pa če se zavedamo ali ne!

— Katzenaugen
31.3. 2019 ob 20:19

Napisat esej za oceno na temo filma bo kar velika težava...

— pes-šno...

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.