Kolosej
Film distribucije Continental Film

Lahka punca

romantična komedija
Nisva, ampak reciva, da sva.
Podnapisi
Na sporedu od: 11.11.2010, Kolosej Ljubljana
9.12.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 32min / 92min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Bert V. Royal
Režija: Will Gluck
Simpatična srednješolka Olive se prijateljici zlaže, da je izgubila nedolžnost, kar postane najbolj vroča novica na šoli. Še več govoric si nakoplje na glavo, ko ugodi prošnji homoseksualnega prijatelja Brandona, da uprizorita vročo romanco. Kmalu jo za podobno uslugo navideznih razmerij prosijo tudi drugi družbeni izobčenci, zato se je oprime sloves lahkoživke. Olive sprva uživa v nenadejanem vzbujanju pozornosti, toda kmalu se znajde pod plazom obtožb dušebrižniške Marianne, vse več težav pa ima tudi pri prepoznavanju resničnih prijateljev in ljubezni.

Olive Penderghast (Emma Stone) je tipična srednješolka, dokler se ne odloči postati, no, atipična.

Hočem reči, kaj lahko stori povprečno dekle, ko njena priljubljena, zvedava najboljša prijateljica Rhiannon (Aly Michalka) želi izvedeti vse o Olivinem koncu tedna, dolgočasna realnost pa je, da se nima s čim pobahati. Ali se mar nepomembna ničla, anonimno dekle, kakršna je Olive, ne more malce zlagati in tako okusiti vsaj kapljice čarobne nagrade, za katero se peha vsak najstnik, se pravi priljubljenosti?

A določenih statusnih novosti ni mogoče omejiti, še posebej, ko Marianne (Amanda Bynes), Tammy Faye Bakker srednje šole Ojai, pridejo na uho Olivine besede. Kmalu so govorice o Olivinih spolnih podvigih gromozansko pretirane.

Že čez nekaj minut so po vseh internetnih straneh, od Twitterja do Facebooka, vsi seznanjeni z Olivinimi domnevnimi nespodobnostmi. Čeprav to ni ravno razvpitost, ki si jo je Olive želela, te to, da si v središču pozornosti, hitro zasvoji, tako zelo, da se Olive odloči, da ne bo zanikala govoric. Pravzaprav jih sprejme z odprtimi rokami in še naprej igra vlogo z seksi novim videzom in nesramnostjo. Konec koncev pozna resnico, njena svobodomiselna starša (Stanley Tucci, Patricia Clarkson) pa ji zaupata. Zato torej pravzaprav ni nihče prizadet, mar ne?

Seveda se njen najljubši učitelj angleščine gospod Griffith (Thomas Haden Church) dobronamerno čuti dolžnega izraziti zaskrbljenost, medtem ko ji njegova žena, šolska svetovalka  (Lisa Kudrow ponudi svojstven nasvet in zaščito. A v soju žarometov se Olive precej dobro počuti in na ustvarjalen način uporabi svoj novi ugled. Pomaga namreč dijakom s statusnimi težavami, med drugim še eni žrtvi pritiskov sovrstnikov, Brandonu (Dan Byrd).

Ko se njena zgodba še naprej razvija in zaživi čisto svoje življenje, si Olive ne more pomagati in se začne istovetiti z neprijetnim položajem, v katerem se je znašla klasična literarna junakinja Hester Prynne iz Škrlatnega znamenja, knjige, ki jo čisto slučajno berejo pri urah gospoda Griffitha.

A ko Olive začenja izgubljati nadzor nad podivjanimi govoricami, odkrije, da požara ni mogoče zlahka pogasiti. Če ji ne bo uspelo vsega urediti, bodo posledično trpeli drugi ljudje.

Z lahkotnostjo je konec, Olive.

Kako se je zgodba razširila

Zamisel za Lahko dekle je nastala, ker si je scenarist Bert Royal želel združiti brezčasno literaturo s sodobnim okoljem. Hotel je črpati iz treh različnih klasik in si kot prvo izbral Škrlatno znamenje Nathaniela Hawthorna  - o javni sramoti, ki jo mora zaradi prešuštva v 16. stoletju prenašati Bostončanka po imenu Hester Prynne.  “Nisem si želel zveste priredbe knjige,” pravi Royal, “ampak sem za navdih vzel določene tematske elemente. Glavna tema scenarija so puritanske vrednote proti temu, da si, kar si. Olive je izjemno liberalna osebnost in čuti, da bi morali ljudje biti zvesti sami sebi, a na žalost odrašča v družbi, ki obsoja ljudi, ki se ne pokorijo normam. Njen cilj je malce sprostiti mesto, kar ji tudi uspe, a ne tako, kot je nameravala.”

Producentka Zanne Devine si sprva ni pretirano želela prebrati scenarij. A potem jo je poklicala njena asistentka, ki je prebrala samo 30 strani in jo spodbudila, naj se takoj zakoplje vanj. “Prebrala sem ga tistega večera,” se spominja Devinova, ki je naslednje jutro poklicala kolege pri Screen Gems. “Prinesla sem ga tja, prebrali so ga in kupili smo ga. Z uporabo Škrlatnega znamenja kot vira in s svojim razumevanjem globljih tem je Bert napisal scenarij, ki je čudovito odraža sodobno srednjo šolo in na zabaven, a  smiseln način demonstriral, da so te teme enako relevantne danes, kot so bile že stoletja.”

Tako kot producetka Devinova je tudi režiser Will Gluck ravno končal s snemanjem filma Fired Up, ko mu je kolega dal v branje scenarij Lahkega dekleta.. “Običajno sam režiram film, za katerega napišem scenarij in po zadnjem filmu si res nisem žele posneti še enega srednješolskega filma. A ko sem ga prebral, sem sprevidel, da se sicer dogaja na srednji šoli, a je več kot to. Dejansko pripoveduje o moralnosti, kako se začnejo govorice in kolikšen pomen ljudje pripisujejo temu, kako jih vidijo drugi. Vse skupaj hitro zapusti srednjo šolo in postane zgodba o celem mestu. To je tudi zelo smešen film z ganljivimi, čustvenimi, dramatičnimi trenutki. To je vse prej kot samo srednješolski film.”

Glucku je bil scenarij všeč tudi zato, ker je bil osredotočen na ženske. “Krasno je bilo videti scenarij, napisan s stališča dekleta,” dodaja.  “Večina filmov pripoveduje o tem, kaj vse so fantje pripravljeni storiti, da bi dobili dekle. Ta pa pripoveduje o dekletu, ki noče, da bi jo dobili, še vseeno pa si želi fanta.”

Vsem, ki so prebrali scenarij, je bil všeč tudi pogovorni jezik likov. Royal se je zavestno odločil, da bodo Olive in njeni vrstniki govorili tako kot pravi najstniki, vedoč, da si bo zaradi tega scenarij morda prislužil oznako R (restricted, se pravi, da film ne bo primeren za mlajše občinstvo). Čeprav scenarista od njegovih najstniških kreacij ločuje več let, mu ni manjkalo primerov, s katerimi je lahko posredoval svojstven pogled na svet.

“Moja mama je učiteljica in z otroki sem preživel veliko časa tudi potem, ko sem maturiral in zapustil srednjo šolo,” pravi Royal.  “Najstniški dialog in jezik sta zelo svojstvena. Ko sem živel v New Yorku, sem poslušal otroke na podzemski. Tako pretirano so dramatizirali celo o najbolj nepomembnih stvareh. Ko pa jim zares prisluhnete in slišite tisto med vrsticami, se spomnite svojih najstniških let. Tudi mi smo mislili, da bo konec sveta, če bo šlo kaj narobe. Pri večini komediji z oznako  PG-13 pogosto ne zadenejo pravega načina slenga otrok. Ko sem na snemanju postopal in poslušal jezik mladih statistov, je bil ta še precej hujši kot v mojem scenariju.  Če pogledate nekatere velike klasike, kot so Heathers, 16 Candles in The Breakfast Club, so imeli vsi oznako R.  Ta scenarij je moral imeti precej bolj realističen dialog, če sem hotel pravilno povedati zgodbo.”

Seveda sta govorjenje in akcija dve različni stvari. Za Glucka je bilo snemanje posebej zabavno, saj je film pripovedoval o vroči temi, seksu, a v njem ni nobenega prizora seksa. “Po svoje je film konzervativen,”  priznava Gluck.  “Lekcija zgodbe je počakati, a včasih moraš ubrati noro pot, da dobiš ta odgovor. Zanimivo je, da je bistvo seksualnosti v Ameriki v tem, kaj ljudje mislijo o njej, ne pa toliko v dejanju samem. Ta film se znebi dejanja samega, ker ga sploh ni, in prikazuje predvsem to, kako se ljudje o njem pogovarjajo, kako gledate nase, če vas ljudje tako dojemajo.”

“Morala zgodbe je dejansko taka, da bi bilo krasno, če bi jo razumela moja 11-letna hčerka;” pravi Zanne Devine, “in sicer gre za to, da je dekle sposobno samo sprejemati odločitve o svojem spolnem obnašanju in o tem, kakšen nivo intimnosti ji ustreza. Olive v filmu večino časa reagira na to, kako jo ljudje dojemajo, ne pa na to, kaj se je dejansko zgodilo, in ta moralnost je v okvirih oznake  PG-13, kajti moralni nauk zgodbe in lekcija filma sta taka, da bi si vsak starš želel, da ga njihov otrok odnese od filma.”

 Royal dodaja: “Olive je oseba, ki ne potrebuje seksa. Dovolj zrela je, da lahko počaka, ko bo pripravljena na to, njena nezrelost pa se kaže v tem, da o seksu laže in to kar laže in laže, in da misli, da je pomembno, kakšna je v očeh drugih ljudi.”

O igralcih

Emma Stone (Olive)  je posnela filme Dobrodošli v deželo zombijev, Vse moje bivše, Roker, Hišna zajčica, Crazy, Stupid, Love, The Help, The Croods, Paperman, Marmaduke, Superhudo.

Penn Badgley (Woodchuck Todd) je posnel filme Margin Call, The Stepfather, Forever Strong. John Tucker, mrtev si. Nastopa tudi v seriji Opravljivka.

O režiserju

Will Gluck trenutno snema film Friends with Benefits, tečejo pa tudi že priprave na snemanje filma Rehab. Napisal je tudi scenarij za komedijo Taildraggers. Leta 2009 je debitiral z režijo temačne komedije Fired Up.

Kariero je začel na televiziji in pisal scenarije za serijo The John Laroquette Show. Potem je bil scenarist in producent serij Working, Grosse Pointe in Andy Richter Controls the Universe.

Bil je avtor in izvršni producent serije The Loop.

Komentarji

1.10. 2010 ob 13:22

tooo ja kurbe smo zakon ! :D

— mala
1.10. 2010 ob 20:44

komi čakaam.!

— ni pomembno
8.10. 2010 ob 15:03

kooomi čakaam!

— <3*
14.10. 2010 ob 15:38

sami dobri igralci
film MORE bit dobr!!!!

— =)
15.10. 2010 ob 16:36

ooo komii čakaaam trailer zgledaa the best ..absolutno grem gledat :P

— laura
15.10. 2010 ob 16:51

si gurno bo zakon film
emma stone je notri

— ?
18.10. 2010 ob 18:10

kome čakam !!!!!!!!!!!

— runner
23.10. 2010 ob 19:21

jas sem film že gladla in mi je coolski

— anna
25.10. 2010 ob 18:31

film že po vsebini zgleda fajn.
drgači j pej sigurno za vse eno sporočilo notr zarad teh laži.. : )
tko da pomoje bo vreden ogleda. ! : D

— bla bla
29.10. 2010 ob 11:01

komi čakam, pomojm bo ful uredu film!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— pff *
29.10. 2010 ob 12:42

Komeej čakaam.=)

— me.
29.10. 2010 ob 19:18

KOMAJ ČAKAM

— LoL
29.10. 2010 ob 19:41

končno prihaja v Slovenjio film ...jupiiii

— sara
29.10. 2010 ob 22:05

cool komej čakam da bo)))) SIGURNO BO COOL))))))))) UPAM DA SLIKA NE BO SPET SLABA TAKU KOT PR DRUGIH FILMIH!"""""

— vanesa
30.10. 2010 ob 10:20

oooo komi čaaaaaaaaaaakam :D

— laura
1.11. 2010 ob 17:47

woooooow. to bo pa še zakoon ! : D : D <3 i will love it ! <3 x )

— buuuuu
6.11. 2010 ob 13:52

Zakaj ni trailerja???

— BrumBrum
6.11. 2010 ob 18:05

ker zanič film, prov bedna laž!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— pop punca
8.11. 2010 ob 15:15

ZAKON FILM
kumi čakam!!!!!!!

— emma
10.11. 2010 ob 15:47

Easy A!!!!!!!!!!!!!!
Jej juhej!
Že u kinu uiiiiiiiiiiiii <3

— Easy A
11.11. 2010 ob 19:27

Jaaa kurbe pa debele želvice!!

— debela želvica
11.11. 2010 ob 19:59

HUD FILM

— LILI
12.11. 2010 ob 14:26

film bo pumoje tok dbest da bl neb mogu bit!!!!!!!!!

— velka
12.11. 2010 ob 14:26

film bo pumoje tok dbest da bl neb mogu bit!!!!!!!!!

— velka
12.11. 2010 ob 17:59

kul film :)) čeprav ni glih komedija..

— lali
14.11. 2010 ob 13:07

film sm gledala ze 2 pa je fuuuuuul dobr :D <3
vredn ogleda res!
ze doug nism vidla filma k bi mi biu tok usec tko da pejte ga gledat! ;)

— xaxo
14.11. 2010 ob 14:00

izgleda dober najstniški film =)

— gustav
15.11. 2010 ob 16:10

I love it....
....komi čakam da ga grem gledat!!!!
ZAKON BO!!

— just me<<<
15.11. 2010 ob 18:14

hud film :)

— bejb
15.11. 2010 ob 18:56

komi čakam v petek ga grem gledat

— *
17.11. 2010 ob 8:15

Can't wait :) komaj čakam da grem glejat :)))

— Yna**
17.11. 2010 ob 15:49

film bo sigurn dobr. :)

— blehbleh*__*
22.11. 2010 ob 15:36

mislim da bo film coooool!!

— looola
22.11. 2010 ob 20:48

kr neki

— jacocar
24.11. 2010 ob 13:42

nisem se gledla pa grem gledat...lol

— tamara
24.11. 2010 ob 17:08

ma saj take smo najbolše :D

— bitchy girl ;3
25.11. 2010 ob 8:01

Sem si ogledala film in morm rečt, da je men čist simpatičen. Res je, da ni nek filmski presežek in bodo mnogi filmski gurmani razočarani, češ tipična Hollywoodska zgodba.. je pa vseeno čisto na mestu, če želiš dat možgane mal na OFF in se nasmejat.. :-)

Lp.

— Spela
26.11. 2010 ob 12:27

Midva s fantom sva gledala del tega filma v kinu, ker je tak dolg čas, totalna katastrofa, 40 min sva bila not in je bila samo ena izjava smešna. To je prvi film, kjer sem zapustila dvorano pred koncem in mi je bilo strašansko žal denarja za karte. Mogoče je film zanimiv 15-letnikom, če pa ste preko 20 in je vaš humor presegel kakšen višji prag, vam toplo odsvetujem film. Slabši od tipičnega ameriškega high school filma!

— sara
26.11. 2010 ob 18:21

ej, zakon(legendarry, realy unreal) film, eden najbulših, res, js pram d se ga splača gledat, true story(mogoč bi mogla zrm pisat citat..al pa ne :) :D najbol se mi pa dopade stavk: judie blume should have prepared me for this, pejte gledat!

— jpiii
27.11. 2010 ob 6:34

Super komedija, po zelo dolgem času QL najstniška komedija s super zasedbo, odlično glasbo in zelo dobrim sporočilom...proti pričakovanju, vredn ogleda!

— Alex A
27.11. 2010 ob 6:35

Fuuuuuul je dobr filmck:) res splaca se ga pogledat;)

— *_*
28.11. 2010 ob 15:21

konc majkemi :$

— sładka mała ~
1.12. 2010 ob 10:11

ful hud film usi morte it gledat nujn<3

— <3NIKA<3
1.12. 2010 ob 23:24

Full dobr film, vreden ogleda, smeh :O).

— dreja
2.12. 2010 ob 12:49

Zakon film, ga priporočam za ogled =D

— Kolosejka __
7.12. 2010 ob 23:55

Film ki ima bistvo v napovedniku, pol v filmu pa se ničesar več ne dogaja.

— sencek
8.12. 2010 ob 14:33

film je res SUPEER!
nasplošno igralci, zgodba, glasba,...skratka USE je RES RES RES SUPER! :D
priporočam ogled. ;D

— I <3 kolosej. :P
8.12. 2010 ob 17:21

film je fuuuuul dobr...res priporočam

— jan jemc
8.12. 2010 ob 17:28

ta film je res odličen...iz uroskom sva ga sla gledat že 3krat

— JAN JEMC TRZIN
10.12. 2010 ob 20:31

OMG!!!
komi čakam da grem gledat upam da se dobiva pred kolosejem in pol bova šle še v meka....

— maja
11.12. 2010 ob 19:13

sm dons gledala ta film pa sploh ni tok dobr :)

— kino.
12.12. 2010 ob 12:04

res ena lahkotna komedija, kjer se lahko sprostiš :D
priporočam ogled! ::)))

— aaaaaa
12.12. 2010 ob 22:17

zakon film!<3

— ksifh
13.12. 2010 ob 14:08

dober film Emma Stone je kr dobra igralka

— Becca
15.12. 2010 ob 11:41

edina inteligentna komedija letos. priporočam ogled!priporočljivo tudi v spremstvu nežnejšega spola

— FiFtY
19.12. 2010 ob 12:27

s prijateljico sva sle gledat ta film i nvam morm priznt d je kr en !!!!!!!!! sploh nima zgodbe pa se tak pocestniški je !!

— glupo
31.12. 2010 ob 17:18

res zakon film.
priporočam ogled ! :)

— easy A*
5.1. 2011 ob 17:20

fajn film. priporočam ogled ^^

— kurbica
5.1. 2011 ob 18:00

najbuli je pa oni del ko poje pocket full of sunshine :D

— :)
14.7. 2011 ob 23:32

ful the best

— _____me_____

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.