Kolosej
Film distribucije Fivia

L kot ljubezen

kriminalna romantična drama
V slovenščini
Na sporedu od: 14.2.2008, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Leto: 2007
Jezik: slovenščina, srbščina, hrvaščina, češčina
Scenarij: Janja Glogovac in Jelena Vukotić
Režija: Janja Glogovac
Mlada filmska režiserka Gina želi posneti svoj prvi film, zato se odpravi v Prago, kjer ji pomoč ponudi Tomaž, brat lastnice nočnega kluba izseljencev iz nekdanje Jugoslavije. Toda njegov načrt goljufanja zavarovalnice z uprizoritvijo prometne nesreče se izjalovi in prijatelje pahne v osrčje spletke brezkompromisnih kriminalcev. Sprva zabavne dogodivščine z drogo, sklerozno babico, mafijskim vohunom in paničnim transvestitom se spremenijo v smrtonosno igro dvoličnih čustev in prevar.

Kratka vsebina

Celovečerni filmski prvenec praške filmske diplomantke Janje Glogovac »L… kot ljubezen« je dinamičen, urban in vizualno dovršen film, s tragikomično zgodbo o mladih ljudeh, ki si v velikem srednjeevropskem mestu prizadevajo ustvariti svoje sanje, kariero in prihodnost.

Gina je mlada obetavna filmska režiserka. S prijateljicama Majo in Valentino je našla zatočišče pred balkansko vojno v Pragi. Napočil je čas za njen filmski prvenec. Skupaj s prijatelji, zaposlenimi v nočnem klubu Aqua, kjer se zbirajo izseljenci iz nekdanje Jugoslavije, pripravljajo nov projekt. vendar imajo veliko težavo: denar. Tomaž, ki je na skrivaj zaljubljen v Gino, poskuša dobiti denar za film od zavarovalnice z navidezno avtomobilsko nesrečo. A zgodi se nekaj nepričakovanega, kar povsem spremeni življenje mladih filmskih ustvarjalcev. Zaplet z mafijskim vohunom, babuško Busha, s podnajemnikom – tranvestitom, Gininim bivšim fantom, sklerotično babico in mafijskim šefom ne prinese le veliko nepričakovanih dogodkov, ampak tudi čustvene težave treh deklet. Na koncu se snemanje filma spremeni v popolno katastrofo…

Zaplet Ginine zgodbe in nepričakovane, velikokrat komične situacije pa poskrbijo, da nas film ne pusti ravnodušne do konca!

O produkciji

Filmska produkcija Fabula je mednarodno filmsko ko-produkcijo izdelala s finančno pomočjo Filmskega sklada Republike Slovenije, s tehnično podporo Studia Viba film in v ko-produkciji s Synchro film A&V z Dunaja, produkcijsko hišo Sirena film ter studiema Avion film in Soundsquare iz Prage, s produkcijo West End production iz Beograda in z nacionalnim ko-producentom Adeo film iz Pernice. Film sta finančno podprla še Ministrstvo za kulturo Republike Srbije in evropski filmski sklad Media za razvoj projekta. Posnet je bil na izbranih lokacijah in objektih v Ljubljani, Mariboru, Pragi in Piranu.

Snemanje in distribucija

Snemanje filma je potekalo na izbranih lokacijah in objektih v Ljubljani, Mariboru, Pragi in Piranu. Film je sodeloval na produkcijskih srečanjih in filmskih marketih v Karlovyh Varyh, Berlinu in Cannesu. Za odkup filma in distribucijo v tujini se po sprejemu filma na festival v Rotterdamu zanima lepo število prodajnih agentov in distributerjev iz Francije, Avstralije, Danske in Češke republike. Film bo zunaj Slovenije zagotovo prikazan na Češkem in v državah nekdanje Jugoslavije.

Rotterdamski festival velja za enega najprestižnejših festivalov avtorskega filma na svetu, ki je v zadnjih letih svojo pozornost velikokrat namenjal tudi slovenskemu filmu. Slovenska udeležba na 37. izvedbi nizozemskega festivala (23. januar - 3. februar 2008) pa po številčnosti prekaša vse ostale. V glavni program je povabljen celovečerni prvenec L.. kot ljubezen režiserke Janje Glogovac. To bo mednarodna premiera filma, ki je svojo svetovno premiero doživel na festivalu slovenskega filma v Portorožu.

Film bo začel svojo pot po slovenskih kinematografih 14. 2. 2008 (na »valentinovo«) v kinocentrih Kolosej v Mariboru in Ljubljani, kjer se bo občinstvu in javnosti ob tej priložnosti predstavila še številčna mednarodna ekipa igralcev in ustvarjalcev filma, med katerimi ne bo manjkalo zvenečih imen.

Igralska zasedba

V odlični mednarodni igralski zasedba filma velja posebej izpostaviti Lucijo Šerbedžija (Hermano, Nafaka, Bogorodica, Svetnik) v vlogi Gine, ki želi za vsako ceno posneti film, Labino Mitevsko (Pred dežjem – leta 1995 nominiran za oskarja za tujejezičen film, Dobrodošli v Sarajevu, Samotarji) v vlogi senzibilne Maje; slovensko gledališko "divo"Ksenijo Mišič (Zvenenje v glavi, F) v vlogi Valentine, vodje kluba Aqua, ki je osrednje prizorišče filma, Marka Mandiča (Tea, Vladimir) lanskoletni "Shooting stars" igralec na berlinskem festivalu v vlogi edinstvenega transvestita Janette, Davorja Janjića (Outsider, Life Is a Miracle, Dobrodošli v Sarajevu, Življenje s stricem) v odlični vlogi "producenta" Tomaža, ki na izvirne načine zbira denar, slovenskega igralca Sebastijana Cavazzo (Kratki stiki, NMK, Želim vse) v vlogi uspešnega arhitekta Igorja, dolgoletne Ginine ljubezni, češkega filmskega igralca Mikulaša Křena (Samotarji, F) v vlogi Richarda in transvestita Cher, velikega Radeta Šerbedžijo (več kot 125 filmov - kot Snatch, Pred dežjem, Eyes Wide Shut, Mission:Impossible II in nekoč v Sloveniji - Rdeče klasje, Sedmina), v vlogi Big Daddyja, velikega šefa praškega podzemlja, Uliksa Fehmia (Sutra ujutro, Law&Order, Dobro uštimani mrtvaci) v vlogi Nicka, ki v iskanju izgubljene babuške zaplete v ljubezenski trikotnik z obema prijateljicama. V filmu igrajo še Iva Zupančič kot Babica, Srdjan Grahovac kot Boksar, Matjaž Latin kot Karl, legendarni češki režiser Otakar Vavra, hrvaški režiser in igralec Danilo Šerbedžija in drugi.

Filmski ustvarjalci filma so večinoma predstavniki mlajše generacije iz različnih držav, predvsem iz Slovenije, Češke in Avstrije. V tej mednarodni filmski ekipi najbolj izstopa izkušeni direktor fotografije Igor Luther, ki je posnel z zlato palmo nagrajeni film »Pločevinasti boben« režiserja Volkerja Schlöndorffa in ki je sodeloval z znanimi režiserji kot so A. Wajda, A. Petrović, H.J. Syberberg itd.

Rade Šerbedžija se je rodil leta 1946 na Hrvaškem. Poročen je z gledališko režiserko Lenko Udovicki, s katero ima tri otroke. Hči Lucija pa je nastopila v stranski vlogi kot Sofija v filmu Svetnik. Igral je v več kot stotih filmih in nadaljevankah. Dvakrat je prejel zlato areno za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Pulju. Mednarodni javnosti se je predstavil z vlogama v filmih »Broken English« in »Before the Rain«, za nastop v slednjem pa je prejel zlatega leva na filmskem festivalu v Benetkah in tudi nagrado filmskih kritikov za najboljšo moško vlogo. Leta 1982 je s skupino nastopal tudi v Združenih državah, kjer prejel nagrado obi. Posnel je šest odmevnih glasbenih albumov – pesem "Ne daj se Ines" (avtor Arsen Dedić) je v njegovi interpretaciji zaznamovala številne generacije. V slovenskem prevodu je izšel tudi avtobiografski roman "Do zadnjega diha" z zgodbami iz otroštva, začetkov slave, razpada Jugoslavije, begunstva v Beogradu, Ljubljani, Londonu in Los Angelesu. Nastopil je v filmih The Saint, Mighty Joe Young, Eyes Wide Shut, Stigmata, Batman Begins, The Fog, Tesla, …

Davor Janjič se je rodil leta 1969; živi v Ljubljani. Nase je sprva opozoril na gledaliških odrih v Sarajevu in Beogradu, kasneje tudi v številnih celovečernih filmih priznanih avtorjev. Nastopil je v filmih Življenje s stricem (Papić, 1988), Meja (Maširević, 1990), Tisto malo duše (Kenović, 1990), Čaruga (Grlić, 1991), Oslovska leta (Dizdarević, 1994), Outsider (Košak, 1997), Blues za Saro (Jurjaševič, 1998), Sweet Dreams (Podgoršek, 2001),…

Prejel je kar nekaj uglednih nagrad, med drugim tudi Grand Prix America za najboljšega igralca na festivalu v Montrealu 1988 (Življenje s stricem), nagrado za najboljšega igralca na mednarodnem filmskem festivalu v Kairu 1997 (Outsider) in nagrado filmskih kritikov FIPRESCI (1990) za izjemne igralske dosežke.

Izza kamere

Janja Glogovac se je rodila leta 1974 v Mariboru. Od leta 1994 do 1996 je študirala Akademijo dramskih umetnosti v Zagrebu (smer režija), do leta 2001 pa so sledila leta šolanja na priznani praški akademiji dramskih umetnosti FAMU, kjer je naredila magisterij iz smeri filmske režije. Filmografija: "I was Elvis" (1997, za RTV Slovenija, festivali FAMU in slovenski filmski festival), "To je Balkan" (1999 – festivali FAMU, Febiofest, Karlovy Vary, slovenski filmski festival), kratek film "F" (2000, festivali Cannes, Edinburgh, Karlovy Vary, Cottbus (Nemčija), slovenski filmski festival, Creteil (Francija), FAMU festival, Munich, Buenos Aires, Torino, Rim, Atene, Pariz), dokumentarni film "Tito" (2001, festivali: IDFA - Amsterdam, Beograd, Jichlava, Dubrovnik, Munich, Buenos Aires, slovenski filmski festival), kratek film "Romeo in Julija" (2005, v sodelovanju s koreografom Edwardom Clugom). V produkciji sta še srednjemetražni film "Before the End" (okvirno april 2008) in dokumentarni film "Mistika hotela Palace" (okvirno oktober 2008).

Komentarji

14.2. 2008 ob 0:00 zvezdica

Odličen Slovenski film.
Končno spet nekaj dobrega.

— Janko
15.2. 2008 ob 15:10 zvezdica

Razočarana nad filmom, nobene prave zgodbe, nič novega ne pove.

— beti
15.2. 2008 ob 15:10 zvezdica

Slovenski filmi v zadnjem času "razturajo". L kot ljubezen, Petelinji zajtrk in Instalacija so me vsi po vrsti navdušili. Tudi Estrelita je bila ok... Upam, da bo tako tudi prihodnja leta, saj so ti filmi dokaz, da Slovenci delamo dobre in gledljive filme. Bravo! Le tako naprej!

— Andrej
15.2. 2008 ob 15:13 zvezdica

katastrofa od filma.....brez prave usebine!!!!

— kr ena
17.2. 2008 ob 0:00

Sranje od filma!!

— J+A
17.2. 2008 ob 15:01

Slovenski film?

Meni se čini, da je to prije srpski nego slovenski...
...pa to ti je odlično za prevoznavsnost nas Slovenaca, super, bre! Idemo tako dalje...

— Jason
18.2. 2008 ob 16:07 zvezdica

Zanimiv, poseben, drugačen, a dober film. Je pa samo za ljudi z občutkom za film, umetnost, ustvarjnje in drogo!

— sasko
18.2. 2008 ob 16:07 zvezdica

Odlicen film, dobra igralska zasedba - pohvale predvsem Marku. Vecinoma solidni prizori, nekaj (po mojem okusu) slabsih scen, a ni jih bilo malo takih, ki so bili fenomenalni. Sploh zacetni in koncni del; besede, ki ostanejo, misli, o katerih premisljujes se po odhodu iz dvorane.
Res kvaliteten film, definitivno si ga bom ogledala se veckrat.
Cestitke!

— Eneja
19.2. 2008 ob 15:26

Full BEDN film

— A+J
20.2. 2008 ob 15:12 zvezdica

Kar dober slovensko - "Jugoslovanski" film. Gledljiv, ravno prav
razumljiv, realističen ter dobro zaigran.

Hvala za prijeten večer

— alina
29.2. 2008 ob 0:00

FiiLm je dokaj zanimiv...sem pričakovala kaj več glede na to da je za ta fgilem taka reklama..

— zaniina(ii2 my nick)
1.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Bi se kar strinjal s saskotom, če od filma pričakuješ ne vem kako kompleksno zgodbo boš najverjetneje razočaran, če pa imaš občutek za kamero in glasbo ter po možnosti še nekaj izkušenj z drogo te film navduši. Tako norih in intenzivnih minut kot so prve v L kot ljubezen nisem videl že dolgo pa sicer pogledam precej filmov. Nato film sicer zaplava v bolj umirjene vode ampak gledalca še vedno pritegne. Zaključna misel pa poskrbi za to, da film pusti večslojni pečat. Skratka, super film.

— mare
4.3. 2008 ob 0:00

mui grande>>zelo dobro>>

— celina y mia y yo vico
5.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Dolgočasno, brez prave vsebine, zgodbe ...

— pika
6.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

odlična glasba, enkratni prizori, dobra zgodba, skratka bila sem prijetno presenečena. (še si ga bom ogledala)

— jana
6.3. 2008 ob 16:42 zvezdica

Imela očitno sem preveč pričakovala, ker sem nad filmom popolnoma razočarana. Zgodba sploh nima globoke, no tudi plitvejše, vsebine. Mogoče je z mano kaj narobej, ampak marsikatero situacijo ter trenutek nisem popolnoma nič razumela.

— kevi
18.10. 2008 ob 21:10

LEPO PRESENEČENJE, SEM PRIČAKOVA MNOGO SLABŠI FILM KOT JE V RESNICI BIL VSE POHVALE. LP

— LEPOTEC
25.11. 2008 ob 0:00

filem mi je bil zelo vsec in se enkrat bi si ga rada pogledala,le ce bi bila ob meni spet tista oseba kot tedaj,a to ni mogoce,

— valentina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.