Kolosej

Kvartopirci

drama
2h / 120min
Scenarij: David Levien, Brian Koppelman
Režija: John Dahl
vsebina | produkcija | igralci | reziser

Vsebina:

Postavljen pred kuliso newyorškega podzemeljskega sveta pokra, so Kvartopirci zgodba o iskanju človeka, ki želi uresničiti svoje sanje. Matt Damon igra Mikea McDermotta, mojstra igranja kart, ki želi zamenjati poz igralca pokra z novim, normalnim življenjem. Mike obiskuje pravno šolo in preživlja čas s svojim dekletom, sošolko Jo, ki jo igra Gretchen Mol. Za Mikea pomeni pravna šola legitimno pot do uspeha, ki pa ji manjka vznemirljivosti in privlačnosti skrivnih partij pokra. Ko njegovega dolgoletnega prijatelja Worma, ki ga igra Edward Norton, spustijo iz zapora, je Mike postavljen pred odločitvijo, kjer je v igri zelo velik vložek. Naj se zaradi prijateljeve varnosti ponovno poda v svet kvartopircev?
V Kvartopircih poleg mladih igralcev nastopajo tudi stari mački (kot je sebe in svoje nekoliko starejše kolege v šali imenoval Turturro): John Malkovich, ki igra otožnega ruskega kvartopirskega prebrisanca Teddyja KGB, ki vodi največjo in najbolj nevarno igro v mestu, John Turturro kot Joey Knish, Mikeov dolgoletni vodič v svet pokra in Martin Landau kot profesor Petrovsky, Mikeov učitelj, dekan in mentor na pravni šoli. Famke Janssen igra Petro, igralko pokra, ki vodi klub Chesterfields. Ko se stave zvišujejo, vsak od njih odigra določeno vlogo na poti proti Mikeovi končni usodi.

O produkciji:

Tako kot partija pokra, tudi zgodba o nastajanju filma Kvartopirci ni zgolj zgodba o sreči ampak predvsem veščini. Dve leti pred začetkom snemanja filma je koscenarist Brian Koppelman vkorakal v poker klub na Manhattanu in spoznal, da se tam odvija zgodba, ki jo je treba povedati. Opazoval sem ljudi, poslušal, kaj se pogovarjajo, spremljal dogajanje, dokler nisem ob dveh zjutraj poklical Davida (koscenarista Leviena) ga prebudil in mu rekel: "Moramo napisati film o tem!" Že naslednji dan sva začela s pisanjem.
Za Damona je prišla glavna vloga v Kvartopircih v verjetno najbolj vznemirljivem obdobju njegove kariere, ko je začel svoj katapultni let proti slavi s predvajanjem filma Dobri Will Hunting.
V Kvartopircih igra Mikea McDermotta, vrhunskega igralca pokra, ki je razdvojen med dvema načinoma življenja; med pravom in pokrom. Igram fanta, ki mu je usojeno, da postane član vrhunske lige pokerašev. Lik, ki ga igram, mora biti igralec pokra. To mu je usojeno. V tem smislu je film neke vrste poveličevanje tega, kar smo. Mike je pod velikim pritiskom, da bi ponovno začel igrati. Skuša se držati obljube, ki jo je dal samemu sebi, vendar pa je težava v tem, da tako zanika del sebe in veliko strast, ki jo čuti do igranja. Damon je vlogo sprejel z navdušenjem, saj mu je omogočila delo z igralci, ki jih ceni: Toliko je zanimivih likov, ki jih igrajo resnično dobri igralci; od Edwarda Nortona do Johna Malkovicha, Johna Turturre in Martina Landaua. Štirje veliki igralci na kupu.
Tudi sam nominiranec za oskarja za vlogo v filmu Primal Fear, se je Edward Norton pridružil Damonu v eni od ključni vlog Worma. Notron je sprejel izziv, da postane igralec pokra, z navdušenjem. Ko je prebral zadnjo stran scenarija, si je rekel: Krasno, naredimo to in ne spremenimo niti besede. Nortona je pri Wormu najbolj pritegnil njegov karakter. Svoj lik bi predstavil kot filozofskega goljufa. Zanj je goljufanje način življenja, nekaj povsem samoumevnega. V želji, da bi bil njegov lik čimbolj avtentičen, je Norton zahteval poseben make-up: Želel sem, da mi naredijo tatoo pikovega asa na zapestju, ker celotna življenjska filozofija Worma temelji na pravilu: Vedno drži v rokavu skritega asa. Ker v filmu vodilno vlogo igrajo partije pokra in so vsi glavni liki odlični igralci te igre, je bilo za verodostojnost filma in njegove zgodbe ključnega pomena, da igralci tudi v resnici postanejo čim bolj spretni in izkušeni pokeraši. Zato ni čudno, da sta bila medtem, ko se je Dahl osredotočil na dramatične elemente zgodbe, na to kaj liki mislijo, kaj čutijo in kaj govorijo, scenarista Levien in Koppelman ves čas snemanja na voljo za tehnično svetovanje. Dahl razlaga: David in Brian sta bila dragocena svetovalca ne samo pri vprašanjih v zvezi s pokrom ampak o načinu takšnega življenja nasploh. Levien in Koppelman sta resnično uživala v svojih vlogah pri nastajanju filma: John naju je vzpodbujal, da sva spoznala igralce. Na začetku snemanja sva jim morala pokazati igro in jih odvesti s seboj v podzemni svet pokra. Bilo je neverjetno
Ker sta imela oba glavna igralca malo izkušenj s kartanjem, je bilo zanju učenje veščin pravih pokerašev, v svetu pravih kvartopircev poseben izziv. Da bi se pripravila za vlogi, sta Damon in Norton za nekaj časa nehala delati pred kamerami in se podala v zadnje sobe klubov pokra v New Yorku. Pod mentorstvom Leviena in Kopplemana sta Demon in Norton odkrivala, da se pod površino pokra, ki je na prvi pogled videti kot še ena igra na srečo, skriva igra razuma, ki zahteva veliko spretnosti in znanja. Kot sta izkusila igralca, je bistvo igre v tem, da prelisičiš svoje nasprotnike in dobiš njihov denar. Norton razlaga: Poker je veliko bolj podoben šahu, kot igram na srečo. To je igra strategije in spretnosti in zahteva zelo ostrega duha. Pri pokru igra sreča le majhno vlogo
Poleg Damona in Nortona v filmu igrajo veterani John Malkovich, John Turturro in Martin Landau. Malkovich priznava, da poker ni njegova igra, čeprav se mu zdijo vse igre, kjer je vključena psihologija, zanimive. Tudi sam je med pripravami za vlogo obiskoval newyorške klube pokra, vendar z igranjem po končanem snemanju ne bo nadaljeval: Vsi drugi igralci so igrali poker zelo dobro, jaz pa ne. Pravkar sem izgubil deset dolarjev na pokru, toda bil je Damonov denar. Stavil je name, toda kot je dejal: "To je bila velika napaka!'
Turturro igra Joeya Knisha, Mikeovega mentorja, človeka, ki pozna ozadje dogajanja okrog pokra kot svojo dlan. Turturro priznava, da v resničnem življenju ni nadarjen za poker, vendar pa ga je zelo zanimala igralska plat igre pri kateri nikoli ne smeš pokazati, kaj se v tebi resnično dogaja. Tudi če v tvoji notranjosti divja vihar, moraš na zunaj ohraniti mirno kri.
Landau se je pridružil projektu iz različnih razlogov. Čeprav je prebral veliko scenarijev o kvartopircih, je bil to prvi, ki je resnično dobro opisal dogajanje. Navdušil ga je režiser in ostala igralska zasedba. Landau igra profesorja Petrovskega, dekana na pravni šoli, ki jo obiskuje Mike. Moj lik je na nek način mentor, ki je veliko preživel in vidi v Mikeu samega sebe.
Snemanje Kvartopircev je potekalo v New Yorku in njegovi okolici - Manhattan, Brooklyn, New Jersey in Westchester. S snemanjem na teh lokacijah je Dahlu uspelo ohraniti avtentičnost kroga poker klubov, v katerem se kvartopirci - roundersi tudi v resnici gibljejo. Prav želja po avtentičnosti jih je gnala, da so produkcijo za teden dni preselili v Atlantic City, kjer so posneli ključno sceno, v kateri Mike in Worm stavita v Taj Mahal Casinu. Kot je pojasnil tehnični svetovalec/ekspert za poker Mike Selza je vzhodna obala meka za velike igre. V Taj Mahalu lika Damona in Nortona zaigrata proti svetovnemu asu Johhnyju Chanu, ki v filmu igra samega sebe.
Tako kot Damonov lik je tudi Chan obseden s pokrom. Njegova spretnost ga uvršča v najvišji rang igralcev. Svoj višek je dosegel z zmago na svetovnem prvenstvu leta 1997 in z zmago v seriji poker turnirjev leta 1998. Chan se strinja, da so stave na vzhodni obali najvišje v Taj Mahalu, da pa je Svetovna serija v Las Vegasu najbolj znan turnir na svetu. Zato je posebno priznanje njunim sposobnostim igranja, da sta bila Damon in Norton povabljena, da sodelujeta na turnirju. Chanov nasvet novopečenima pokerašema je bil, naj igrata zgolj za zabavo. Če bosta imela srečo, bosta dobila, če ne bosta, bosta vsaj spoznala najboljše igralce pokra na svetu.

Igralci

Matt Damon - Mike McDermott
Kot hitro vzhajajoča zvezda je prvič prejel pravo priznanje za svojo igro in scenarij v filmu Good Will Hunting. Film je Damonu in njegovemu dolgoletnemu prijatelju in koscenaristu Benu Afflecku med drugimi nagradami prinesel oskarja za najboljši scenarij. Damon je bil nominiran še za najboljšo moško vlogo, Robin Williams pa je prejel oskarja za stransko moško vlogo.
Damona kariera je polna odličnih iger. Začel je kot odvetnik v filmu Francisa Forda Coppole The Rainmaker (1997), posnetem po uspešnici Johna Grishama. Leta 1996 je zaigral v filmu Courage Under Fire, kjer je igral vojaka v zalivski vojni. Še prej je za režiserja Walterja Hilla zaigral stransko vlogo v filmu Geronimo - An American Legend (1993). Leta 1995 je igral v filmu Tommyja Lee Jonsa The Good Old Boys.
V letošnjem letu smo ga lahko gledali ob Tomu Hanksu v Reševanju vojaka Ryana. Prav tako sta bili letos končani še dve produkciji, kjer je igral in sicer film Dogma, kjer je zaigral skupaj z Benom Affleckom, Lindo Fiorentino in Chrisom Rockom ter film Anthonyja Minghelle The Talented Mr. Ripley, kjer igra skupaj z Gwyneth Paltrow. Trenutno snema film All The Pretty Horses

Edward Norton - Lester 'Worm' Murphy
Poznamo ga iz filmov Primal Fear, Everyone Says I Love You in The People VS. Larry Flynt. Za stransko vlogo v filmu Primel Fear je bil nominiral za oskarja in zlati globus, za vse tri vloge pa je prejel številne nagrade. Za svojo vlogo v filmu American History X je bil v letošnjem letu nominiral za oskarja za glavno moško vlogo.
Trenutno snema nosilno vlogo v filmu Davida Fincherja Fight Club z Bradom Pittom, hkrati pa se pripravlja na režijo in igranje v filmu Keeping The Faith.

Gretchen Mol - Jo Lepa in nadarjena Gretchen Mol je z jurišem zavzela Hollywood. Nastopila je ob Leonardu DiCapriju in Woodyju Allenu v Celebrity (1998), zaigrala je skupaj z Jude Law v romantični komediji Music From Another Room. V neodvisnem filmu Last Time I Committed Suicide (1997) pa je igrala skupaj z Keanu Reevesom in Thomasom Janeom.
Mol je prvič nastopila na velikem platnu v filmu Girl 6 (199). Sledila sta filma Donnie Brasco (1997) in The Funeral (1996). Za televizijo je nastopila v filmih Calm at Sunset, Calm at Dawn in Dead Man's Walk.
Kmalu jo bomo lahko gledali v naslednjem filmu Harveyja Keitela Finding Graceland in Too Tired to Die z Miro Sorvino.

Režiser:

John Dahl Pred Kvartopirci so Dahlovo kariero zaznamovali trije črni trilerji: Kill Me Again (1989), Red Rock West (1994) in The Last Seduction (1994). S temi tremi filmi mu je uspelo ustvariti lastno podobo črnih kriminalk, ki so prepoznavne po zapleteni zgodbi in hladnokrvnih zločincih.
Dahlov prvenec je film Kill Me Again, zgodbi o treh prijateljih, ki skušajo prekaniti drug drugega zaradi velike vsote denarja. Film je kmalu postal kult, ki je doživel svoje nadaljevanje v filmu Red Rock West, ki je postal eden najbolj priznanih neodvisnih filmov desetletja, z Nicholasom Cageom v glavni vlogi. Njegov naslednji projekt je film Unforgettable, zgodbi o skrivnostnem umoru, v katerem sta zaigrala Ray Liotta in Linda Fiorentino. Dahla je prvotno zanimala umetnost, glasba in drama, kar je kasneje preraslo v ljubezen do filma. Po priznanju univerze v Montani, se je preselil v Washington DC, kjer je eno leto delal kot pomočnik režiserja. Želja po pisanju scenarijev in režiranju ga je vodila na Ameriški filmski inštitut, kjer je leta 1982 diplomiral iz režije.

Komentarji

28.12. 2009 ob 8:44

juhu cheat a poker :)

— smart

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.