Kolosej
Film distribucije Continental Film

Kung fu frka

akcijska komedija
Na sporedu od: 21.7.2005, Kolosej Ljubljana
1h 39min / 99min
Leto: 2004
Država: Hong Kong, Kitajska
Scenarij: Tsang Kan Cheong, Stephen Chow, Chan Man Keung
Režija: Stephen Chow
Najbolje obiskani hongkonški film doslej je odlično ocenjena parodija na kung-fu filme, v katerem se bodo prebivalci stanovanjskega kompleksa spopadli s slovito tolpo s sekirami. Za akcijsko komedijo je poskrbel Stephen Chow, ena največjih zvezd azijskega filma.

Šanghai. Trideseta leta prejšnjega stoletja. Časi so nevarni in ulicam vladajo tolpe. Najbolj zloglasna med vsemi, Sekire, je vcepila strah v srca poštenih meščanov in navdihnila mladega nadebudneža Singa. Nekega dne na umazanem obrobju mesta Sing povzroči pravo razdejanje, ko se lahkomiselno izdaja za pripadnika Sekir. Tako povzroči spor v pravi tolpi in med prebivalci stanovanjskega kompleksa, v katerem čisto slučajno živijo sami mojstri kung fuja. Ker kljub svojim željam Sing ni ubijalec, se mora soočiti z lastno umrljivostjo, da bi spoznal, kaj pomeni biti pravi mojster kung fuja.

Najbolj priljubljeni azijski komični akcijski zvezdnik Stephen Chow se nam predstavlja v Kung fu frki, težko pričakovanem nadaljevanju filma Shaolin Soccer iz leta 2001, ki je podrl vse rekorde gledanosti regije in postal največja komična akcijska uspešnica v zgodovini Hong Konga.

Kung fu frka je Chowovo prvo sodelovanje s Hollywoodom. Chow, ki ima svojo produkcijsko hišo The Star Overseas Ldt. je pred in za kamero zbral številna znana imena, med drugim legendarnega koreografa akcijskih prizorov Yuena Woja Pinga, ki je v zadnjih letih z oblikovanjem akcijskih prizorov v Matrici ter Prežečem tigru, skritem zmaju postavil nove standarde na tem področju.

Kung fu frka je tudi uresničitev dolgoletnih Chowovih sanj o združitvi vseh oblik borlnih veščin v enem filmu - borilne veščine so Chowova življenjska strast. V Kung fu frki nam predstavi tudi svojstveni humor, ki je bil eden od zaščitnih znakov Shaolin Soccerja, hkrati pa, kot pravi sam, je Kung fu frka poklon kung fu filmom, s katerimi je zrasel. Chow je v filmu ne le nastopil in ga režiral, je tudi eden od scenaristov in producentov.

O nastanku filma

Spomladi leta 2002 je bil Chow na vrhuncu kariere. Posnel je več kot 50 filmov in časopis Time Asia ga je slavil kot enega najbolj priljubljenih azijskih zvezdnikov. Njegov zadnji film Shaolin Soccer, pri katerem je bil glavni igralec, scenarist, režiser in producent, je bil neverjetna uspešnica, ki je ne le podrla vse rekorde gledanosti, ampak je prejela tudi številne nagrade.

Kakšen naj bo naslednji korak? Za Chowa je bil odgovor preprost: poiskati način za uresničitev sanj iz otroštva, postati mojster za borilne veščine, kung fu junak, vsaj na velikem platnu. "Seveda je že prepozno, da bi postal pravi mojster," se šali Chow, ki je star nekaj čez štirideset, "a mojster kung fuja sem lahko vsaj v filmu, to pa zmorem! Sem junak kung fuja, kot Bruce Lee!"

V primerjavi z liki, ki jih igra v filmih - liki, ki so živahni, neposredni, večji od življenja samega - je Chow zasebno tih, zadržan mož. Tistim, ki ga ne poznajo dobro, se zdi celo sramežljiv. A njegove oči vedno zažarijo, ko mu kdo omeni Bruca Leeja.

Za Chowa je Kung fu frka ključni film v njegovi karieri. Je delo ljubezni in uresničitev sanj iz otroštva, ki ga je preživel v sedemdesetih v Hong Kongu. Pred realnostjo je takrat rad zbežal v kino in gledal klasične filme z borilnimi veščinami takratnega časa. V temnih kinodvoranah se je Chow identificiral s svojimi junaki in hrepenel, da bi tudi on zmogel vse, kar so zmogli oni.

Ko je Barbara Robinson, vodja Columbia Pictures Film Production Asia, predlagala Chowu, da bi skupaj posneli film, je vedel, da se mu bo želja končno uresničila.

Pri nastanku filma so Chowa navdihovali prav filmi iz otroštva. Chow je odraščal v revni družini - ima še dve sestri. Za zabavo ni bilo denarja. A nekega dne ga je mati odpeljala v kino in takrat se je vnela njegova življenjska strast. "Spominjam se, kot bi bilo včeraj." Šlo je za film Bruca Leeja. "Kino je bil v slabem stanju, a mi ni bilo mar. Film je bil neverjetna izkušnja. Ko sem ga gledal v temnem kinu, sem mislil, da mi bo počilo srce in v očeh sem imel solze. Bruce Lee je bil neverjeten, ne le zaradi svojega mojstrstva v kung fuju, ampak tudi zaradi neukročenega duha. Preprosto napolnil je platno. Zame je postal vse. In odločil sem se postati on - odločil sem se postati Bruce Lee. Postati mojster borilnih veščin je bila zame prva izbira, igralec šele druga, ker to je konec koncev Bruce Lee bil."

Devetletni Chow se je tako podal na potovanje postati Bruce Lee. Začel je vaditi borilne veščine, si poiskal učitelja, a ker družina učnih ur ni mogla plačevati, je treniral sam. Skušal se je naučiti metod različnih vrst borilnih veščin. Chow se tistih dni živo spominja - kako je poustvaril prizor iz Kitajske zveze, v katerem Bruce Lee uniči napis v parku Psom in Kitajcem vstop prepovedan. Na veliko veselje prijateljev je nekega dne brcnil v napis na šolskih vratih. Čeprav brez formalnega urjenja je bil Chowov napredek v kung fuju izjemen, kar je pravi blagoslov za tiste, ki so sčasoma vzljubili njegovo komično igro. Zaradi odziva, ki ga je bil delež na svoje kung fu podvige, si je želel začeti nastopati.

Zato je osrednja ideja Kung fu frke ideja o mladeniču, ki želi postati mogočen junak. Dodal je še marsikaj, kar mu je bilo všeč pri filmih, ki jih je gledal in česar se je spominjal iz obdobja odraščanja.

Od vsega začetka pa je imel Chow v mislih še en ključen prizor. Da bi se poklonil Brucu Leeju, si je v njem želel strgati majico in zavzeti enega od slavnih Brucovih položajev, v katerem bi pokazal valovite hrbtne mišice. Poleg redne vadbe borilnih veščin je Chow garal, da bi si izklesal še hrbtne mišice. Nekega dne si je končno priznal: "Še vedno nisem povsem zadovoljen s hrbtnimi mišicami, a majico si bom vseeno slekel. Kako je bilo tistega dne mraz. Pri filmih je vedno tako. Na najhladnejši dan si moraš sleči majico, na najtoplejši dan pa nositi še in še oblačil." Na vprašanje, ali je z golim hrbtom želel pritegnili večje občinstvo, v smehu odgovarja: "Ne, ne! Na to še pomislil nisem! Mislim, da moj zgornji del telesa še zdaleč ni tako privlačen, kot je bil Brucov!"

Izvršni producent Bill Boden Kung fu frko opisuje kot katalog filmskih kung fu slogov bojevanja. "Na začetku filma spominjajo na sedemdeseta, potem se premaknejo v osemdeseta, v bolj akrobatski slog Jackieja Chana. Zadnji prizor bolj spominja na Matrico, saj vključuje posebne učinke. V filmu je prikazano, od kod borilne veščine prihajajo, kje so sedaj in kako se bodo razvijale v filmih."

O Stephenu Chowu

Kariero je začel kot voditelj televizijske oddaje za otroke, 430 Space Shuttle. Z duhovitim slogom je kmalu zaslovel, a je šele leta 1989 posnel prvi film. V Final Justice je imel stransko vlogo, a je zanjo prejel nagrado Taipei Golden Horse. Že naslednje leto pa je posnel All For The Winner, s katerim se je uveljavil tudi kot filmski zvezdnik. V njem je prvič igral prikupnega odpadnika (kakršnega je nato odigral še mnogokrat) in je takoj postal senzacija v Hong Kongu in po vsej Aziji. S filmom je Chow uvedel tudi nov komični slog, ki mu poznavalci pravi Mo Lei Tau (nesmiselni) in je zdaj povsem uveljavljeni hongkonški komični filmski slog. Od takrat je hongkonški komični kralj, ki ga na prestolu nihče ne ogroža. Med filmi, ki jih je posnel, sta na primer še Justice My Foot ter A Chinese Odyssey. God of Cookery iz leta 1996 je njegov režijski prvenec. Pri King Of Comedy iz leta 1999 je bil glavni igralec, režiser in scenarist. Z njim si je prislužil pohvale Quentina Tarantina, ki za Chowa pravi, da je najboljši hongkonški igralec.

Komentarji

7.6. 2005 ob 10:08

Resnicno dobra zadeva.

— x
8.6. 2005 ob 11:02

Lahk bi dal originalen naslov tko kot pri drugih filmih. Ni "Gong Fu" , temveč --Kung Fu Hustle-- Sm pa film že gledu in je carski.

— unknown
8.6. 2005 ob 17:03 zvezdica

Film je zares enkraten, animacije so neverjetne in zelo dobro vpeljane v realnost. Zgodba je zelo zanimiva in me kitajščina niti ni motila.

— Eboran
1.7. 2005 ob 1:19

zdi se mi da je pravi naslov gong fu in da je kung fu hostle le angleski =) taka je moja ideja in ker sem prevec len oziroma nimam casa da bi to preveril je to le moja ideja

— unknown 2
8.7. 2005 ob 20:54

Ej ljudje ta film si morte nujno ogledat k je res toook noro dobr. Ful dobr narjen pa smešn pa oh in sploh nor film.Tko da hitro u kino.

— X faktor
10.7. 2005 ob 3:49

Kogarkoli vprašam, nihče ne ve, kaj pomeni beseda FRKA? Lahko bi našli kako slovensko besedo.

— Denis
12.7. 2005 ob 13:57

Gongfu je kitajska beseda, ki pomeni borilno vescino. Kung fu pa je angleska razlicica te besede. Film je pac kitajski (HK), zato so za potrebe nekitajskega trga naslov spremenili v Kung fu hustle. Evo vam original naslov filma: 功夫

— kitajcek
13.7. 2005 ob 12:36 zvezdica

stephen chow.zame je on legenda kung fu filmov.shaolin soccer mi je biu ful dobr, ta mi je biu še bol.več je akcije in pretepa.chow je spet dukazu gdo je glavni v kung fu filmih.priporočam ogled. ocena:5

— mare
15.7. 2005 ob 18:16

bu gnil film

— dfsgd
17.7. 2005 ob 14:29

jst sem si film dol potegnu pa je to ena sama bedarija kr je v kitajščini. drgač pa so fore kr dobr

— jožko
17.7. 2005 ob 14:31

film si morte vsi ogledat kr je ful kul. še posebej kr je v kitajščini in ful dobrih efektov je notr

— jožica
17.7. 2005 ob 16:27

ej js ga še nism gledala sam po reklami zgleda ful fajn! :) nujn ga morm it gledat...sam neki; zakaj je sam ob tej uri??

— tajcyka
20.7. 2005 ob 11:52

komi cakam da vidm film.res mislm da je dobe in upam tud da je dobr.komi ga cakam ...res..lol

— big_smoke
21.7. 2005 ob 0:59

kaj mi ve kdo povedat zakaj bo ta film mel zamudo v kopru za skoraj en mesec nasproti ljubljani in ostalim? hvala vnaprej

— Kitajac
21.7. 2005 ob 15:47 zvezdica

Odlicen film... eden najbolsih ki sem jih gledal do sedaj. Ocena... cista 5!!!

— Lovee
23.7. 2005 ob 12:19

VILMI V KOLOSEJU SO RATALI PRAV DOLGOČASNI,PA TUDI NISO ZANIMIVI.

— osvajalec
24.7. 2005 ob 14:32 zvezdica

Film je res odličn dost je akcije pa tega sam še mal bolš bi blo če bi bli ameriški igralci!

— Jure
25.7. 2005 ob 12:16 zvezdica

Hiša letečih bodal, komična verzija. Stephen Chow, edini hongkongški zvezdnik, ki se požvižga na hollywoodske ponudbe, nas je leta 2001 sezul s filmom Shaolin Soccer, enkratno, nepozabno in divjo kombinacijo kung fuja ter nogometa. In ko smo bili prepričani, da ne more višje, da ne more boljše, nas je še enkrat sezul s filmom Kung Fu Hustle, filmom, ki izgleda kot Hiša letečih bodal na spidu. Ali še boljše, kot Junak na redbullu. Ali če hočete, kot Prežeti tiger in Skriti zmaj na fliperju. In sekvence spet letijo. Visoko v zrak. Visoko v breztežnostni prostor. Sekvence so čisti balet, le da je tokrat zraven še komedija. Kot v filmih Jackie Chana, le da gre za več domišljije, posebnih efektov in elegance. Še posebej v prizoru, kjer umre mačka. In recimo prizoru, ko se začne glasbeni nastop. In Stephen Chow je tokrat klošar. No ja, brezdelnež, ki sanja, da bi bil gangster, da bi bil kul, da bi ga rešpektirali. Ne gre mu, saj je štorast, neumen, zaletav in tak, da nima pojma o borilnih veščinah. Kljub temu, da so ga kot majhnega dečka zbrali za preroka, za mesijo, za 'edinega', za Nea iz Matrice. Očitno so se zmotili, saj z njim ni nič. Niti toliko, da bi pred mulci obranil slepo deklico. Nič čudnega, da se pridruži tolpi Sekir, ki terorizirajo majhno mesto. Ki ne vedo, da se ravno tam skrivajo največji kung fu mojstri na svetu. Hec je namreč v tem, da je kung fu prekletstvo, o katerem se ne govori na glas. Da se ga skriva, zamolči, potlači vase. In vsi največji mojstri se delajo, da nimajo pojma. Da so le navadni ljudje, ki ne znajo šteti do pet. Vključno s 'številko ena', z gospodom, ki je bil tako zelo dober, da je končal v umobolnici. Mojstri so kot Možje X, kot mutanti, ki morajo svoje nadnaravne moči skrivati pred ostalim svetom. In ravno zato kung fu obvladajo tisti, za katere se zdi, da so v filmu le statisti. Da z njimi ne bo ničesar. In to niso postavni superjunaki, to so povsem navadni ljudje, ki jih lahko vsak dan srečate na cesti. To je seveda kul. To je seveda posebno, izvirno in nepozabno. To dela Kung Fu Hustle za velikega, za večnega, za najboljšega. Za takšnega, da mu ni para daleč na okoli. In seveda za takšnega, da ga bo nemogoče preseči.

— iztok gartner
25.7. 2005 ob 15:33

tok hudga filma pa še nism gledla u celmu svojm življenju.in mislm,da ga tud nam.use je popolno.

— vroča mucica
27.7. 2005 ob 14:03

tko dobr film pa še ni biu nuben

— carsk
27.7. 2005 ob 20:25

od polovice filma sem gledala na uro, kdaj bo konec...

— lupita
28.7. 2005 ob 16:06 zvezdica

Film je kar hud! Je nekak drugačn od ostalih kung fu akcij v katerih igra npr. Jackie Chan (meni osebno so Chanovi filmi boljši). Moti me, da je preveč neresničen & fantazijski! Npr. Chanovi prizori so realni, v tem filmu pa so preveč računalniško narejeni (ko igralci letijo/skačejo do nebes). Nekateri prizori pa so res smešni in nepričakovani. Film je vreden ogleda, zaradi napetih fightov, vendar še vedno ostajam mnenja, da so Chanovi in Leejevi prizori realno izvedljivi in extra, ki so daleč nad tem filmom. .zdaj pa grem trenirat kung fu

— karateistka
1.8. 2005 ob 17:28

ta film je totalno nor!!! za vse ki imate vsaj mal smisla za smejanje bedarijam je ta film kot nalašč za vas!!!

— janez kranjski
2.8. 2005 ob 17:43

NAJBOLJŠI FILM NA SPOREDU, ODLIĆEN, HECEN IN ZABAVEN

— DAVID
2.8. 2005 ob 19:12

Luštn film. meni je šlo na smeh ob vseh teh animacijah (ta je dobra: šesta slika pri e-karticah) Mislm da je point filma v tem, da ne morš bit "bad guy" če si "good guy".

— ana
2.8. 2005 ob 21:40

BREZVEZN FILM! Škoda časa in denarja.

— James
6.8. 2005 ob 12:21

Dejte si pogledat tale film, k je ful vreden ogleda!

— Kristina
10.8. 2005 ob 14:40

FIl je reees hud stari sam reees hud hud ress je huuud (CEPROU GA SE NISM GLEDU :P)

— fsdaf
14.8. 2005 ob 10:21

film je sicr zanimiu.gledu sm ga pred tremi mesci k sm si ga zlowdu.je pa res da je podoben triliologiji matrici... drgač je pa smešn pa nenavadn film

— Jason boy
15.8. 2005 ob 9:59

film je dobr in napet . na zacetku te mal zmede ampak pol je pa uredu konc je zlo dobr, supr animacije, Stephen Chow je pa tut ql

— QL
15.8. 2005 ob 15:31 zvezdica

Film je res totalna polomija. Ne vem zakaj se toliko zafrkavajo iz takih borilnih veščin.Ne priporočam ogleda, saj je totalna izguba cajta...res se jeun mali nauču kung fu iz ene knižce s 5imi slikami..jeah rajt..pa take bedne..faak krneki!

— Ziga
16.8. 2005 ob 21:19

Ste gledal un film.. leteči tiger bežeči zmaj??!!. isti Producer.. ista bedarja... lohk bi naredil vsaj malj man poskočno... pa LJUDJE... ne bi smal kar tko letet.. ampak skakat.,. vsaj.. LEPO vas prosim!!

— Xardas- Gothic necromancer
20.8. 2005 ob 15:37

FILM JE RES BEDA.A BI LAHK ŠE SLABŠGA NARDIL NE PRIPOROČAM UGLEDA

— žanchy
21.8. 2005 ob 0:51 zvezdica

Film je odlična komedijea, ob kateri se lahko zabavaš in se smeješ, ne pa da ga kritizirate, da je nerealen(visoki skoki in leti), ampak zaboga, to je samo akcijska komedija, pretiravanja so pač tam vedno prisotna. Seveda pa so bile tudi totalno odbite scene, ki so bile meni zabavne. Sploh tale budistična dlan :D

— Zeus
22.8. 2005 ob 0:14

se že veselim... =)

— lol
23.8. 2005 ob 1:55 zvezdica

končno film,ki ima zanimive trailerje,in potem je še sam film zanimiv,ne pa kot zadnje čase,trailerji sila zanimivi,film pa obupen!kung fu hustle je smešen,zabaven,zanim iv,...priporočam ogled,ki zagotavlja takojšnjo sprostitev!

— Scorpion
23.8. 2005 ob 21:12

men je bil film o všeč ,priporočam

— Črt Kovač
26.8. 2005 ob 15:26

a se mi res splača it gledt?! povejte prosm

— pupa
27.8. 2005 ob 13:08

Pretep, pretep, pretep... Ta film ni nič posebnega!

— matko
1.9. 2005 ob 21:15

No, meni je žal, da sem ta film šel gledat, ker nakladajo in nakladajo.

— Gregor
8.9. 2005 ob 19:59

ta film je res mega zaakkoonn gledau sem ga okoli9 in bom se super

— jure
15.10. 2005 ob 17:46

to mors gledat

— en k gleda use filme
1.1. 2006 ob 20:44

Film sem gledal danes na dvd-ju. Zelo sem navdušen in ga bom ju3 verjetno še enkrat pogledal pol pa nesem nazaj dvd. Ocena 5

— edn
1.1. 2006 ob 20:46 zvezdica

Kitajščina me ni čist nič motila, saj sem gledal že veliko kitajskih oz japonskih filmov (večina grozljivk) in je ta jezik kar ok. Sicer nič ne razumeš je pa mal smešen.

— edn
17.4. 2006 ob 13:43

to je bil en najbolših filmov kar sm jih kdaj vidu, še posebi pa zarad tekih carskih animacij.čista 5 stephen chow je pa res legenda.

— marko
5.7. 2006 ob 11:46

kako se napiše

— gregor_biz
23.7. 2012 ob 15:24

ful kul
:)))))))))))))))))))))))))))))

— --mrko--

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.