Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Kuharski mojster

komedija
Na sporedu od: 19.7.2012, Kolosej Ljubljana
1h 24min / 84min
Leto: 2012
Država: Francija, Španija
Jezik: francoščina
Scenarij: Daniel Cohen
Režija: Daniel Cohen
Nadarjeni kuhar Jacky ima ogromno gastronomskih idej, a je brez restavracije prisiljen kuhati vsakodnevna kosila v obcestnih obedovalnicah. Ugledni kuharski mojster Alexandre ima obilico restavracij in televizijsko kuharsko oddajo, toda zmanjkuje mu navdiha za nove kulinarične poslastice. Ko šaljivo kolo usode po naključju združi njune poti, se zdi ustvarjanje najbolj slastnih jedi neizogibno. Ker pa se nobena jed ne poje tako vroča, kot se skuha, kuharja hitro zabredeta v kopico zabavnih nesporazumov in težav.

Jacky obožuje t.i. »visoko kuhinjo«. Kuhati se je naučil sam, nadarjen je, a trmast.

Ugledni šef kuhinje Alexandre Lagarde je v grdem sporu s Stanislasom Matterjem, novim direktorjem skupine, ki ima v lasti njegovo restavracijo Cargo Lagarde. Matter skuša doseči, da bi Lagade v naslednji izdaji Michelinovega vodnika izgubil eno od zvezdic, da bi ga lahko zamenjal za mlajšega, bolj »modernega« kuharja, ki prisega na kemično, molekularno in za posel precej bolj donosno kuhinjo. Matter svoj načrt začne uresničevati z odpuščanjem Lagrdovih sodelavcev – enega za drugim… Za nameček Lagardu začne primanjkovati zamisli za jedi, ki bi jih lahko uvrstil na svoj novi jedilnik, ki naj bi ga prišli kmalu ocenjevati pisci vodnika. Zato mrzlično išče pomočnika… in lepega dne naleti na Jackyja…

Beseda ali dve izvršnega producenta

Pisanje komedije je brez dvoma najbolj nevarna naloga, na katero se lahko poda avtor; biti mora zabavna in hkrati pretkano duhovita, a vključevati tudi nežnost in čustva. Uspešna komedija ne prenese povprečnosti - da ohrani omenjeno, še kako potrebno, a redko zmes, od avtorja zahteva popolno predanost.

S tem v mislih smo se odločili producirati film Kuharski mojster, saj smo vedeli, da mora biti poglavitna značilnost našega scenarija dovršeno pisanje. Prepričani smo, da film režiserja Daniela Cohena sledi tradiciji priljubljenih francoskih komedij, ki so zaznamovale našo filmsko zgodovino. Režiser je uspel ohraniti njene poglavitne elemente in jih rahločutno nadgraditi s sodobnimi zapleti in dialogi.

V svojem zadnjem filmu Les deux mondes je Cohen dokazal, da je mojster ritma in tempa, pri tem pa vedno poskrbi, da na platnu zablestijo igralci in splošna estetika, kakršna v francoskih komedijah ni ravno običajna.

Poleg tega skuša naš film obuditi tradicijo sijajnih igralskih parov, ki so bili v preteklosti med občinstvom silno priljubljeni in je bil pri tovrstnih filmih učinek situacij in dialoga odvisen od interpretacije in veličine komikov. Prepričani smo, da sta Mickael Youn and Jean Reno natanko takšen par. Pa še zapeljiva sta in karizmatična, zato ne dvomimo, da nas čaka še obilo presenečenj!

Pri izvirnosti našega filma je pomembno je tudi ozadje zgodbe; le kaj je bolj privlačno kot vesolje francoske kulinarike? Je del kulturnega izročila našega naroda, zavisti vredno področje, ki pripomore k slovesu naše države daleč prek njenih meja.

Med Alexandrom, svetovno znanim in priznanim kuharskim mojstrom, ki je skorajda pozabil, da ima doma 22-letno hčer, in Jackyjem, genialnim kuharskim pomočnikom, čigar noseča žena ga moleduje, naj si vendar najde »pravo službo«, se bo v naši zgodbi večkrat kresalo: a na koncu bosta našla skupen cilj: poklicno zadovoljstvo in skladnost v zasebnem življenju…

Prepričani smo, da bo občinstvo uživalo v spoznavanju teh dveh slikovitih likov, kot ju predstavlja Daniel Cohen, čigar kamera nas pretanjeno vodi skozi Pariz.

- Bernard Seitz

Komentarji

10.7. 2012 ob 20:31

Tega grem pa obvezno gledat. Pričakujem pravi scenarij in dober humor:)

— dragobabi
30.7. 2012 ob 15:04

Komaj čakam da ga grem gledat, obožujem francoske fiiilme!!!!!!!!!! Upam da bo dober, no za zdej kaže da je dobr hehe :)

— Francoščina
30.7. 2012 ob 15:41

nisem še šla gledat ampak komi čakam

— one directioner
12.8. 2012 ob 0:23

Vredno ogleda kot vsi francoski filmi!

— Nena
26.3. 2014 ob 12:50

zanimiv film, vreden ogleda

— uko

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.