Kolosej
Film distribucije Fivia

Krvne vezi

kriminalna drama / triler
Podnapisi
Na sporedu od: 10.4.2014, Kolosej Ljubljana
2h 7min / 127min
Leto: 2014
Država: Francija, ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: James Gray, Guillaume Canet
Režija: Guillaume Canet
Po dolgoletni zaporni kazni se kriminalec Chris vrne na prostost, vendar se nikakor ne more vklopiti v newyorško družbo sredi 70.-ih let prejšnjega stoletja. Sprva skuša najti pošteno službo in bivšo ženo prepričati, da se lahko spremeni, pri tem pa mu ob strani stoji zvesti mlajši brat in policist Frank. Toda kriminalno podzemlje Chrisa znova potisne na kriva pota in pripelje do končnega soočenja z bratom, ki ne more večno zatiskati oči pred zločini, katerih posledice uničujejo življenja ljudi in sejejo razdor v lastni družini.

New York leta 1974. Petdesetletnega Chrisa (Clive Owen) so zavoljo vzornega vedenja pravkar izpustili iz zapora, kjer je prestajal večletno kazen zaradi uboja v spopadu uličnih tolp. Pred zaporom ga poln nelagodja čaka mlajši brat Frank (Billy Crudup), policist, pred katerim je obetavna kariera in jasna prihodnost, ki temelji na poštenju in spoštovanju zakonov. Brata sta si bila od nekdaj različna, njunemu očetu Leonu (James Caan), ki ju je vzgajal sam, pa je Chris kljub napakam in težavam, ki jih vedno znova nakoplje družini, očitno bolj pri srcu. Krvne vezi pa so vendarle tisto, kar jih tesno povezuje in Frank, ki brata sprejme v svoj dom v upanju, da se je vendarle spremenil, mu je pripravljen dati še eno priložnost. Poišče mu službo in mu pomaga vzpostaviti stik z nekdanjo ženo Monico (Marion Cotillard) in otrokoma. Toda nestrpni Chris v turobnosti in navidezni brezizhodnosti vsakdana neizogibno zaide na stare poti, kar se izkaže kot zadnja v dolgi vrsti prevar in izdajstev, ki jih ima na duši. Frank ga spodi iz svojega življenja, vendar za odrešitev obeh veliko prepozno. Njuni usodi sta povezani za zmeraj.

Film je angleška priredba francoskega trilerja z enakim naslovom Les liens du sang (2008), v katerem je zaigral tudi Guillaume Canet, režiser pričujočih Krvnih vezi. Na vprašanje, kako se mu je porodila misel o priredbi, je preprosto odgovoril, da v avtu, ko se je peljal na obisk k prijatelju, izvrstnemu snemalcu Christophu Offensteinu, ki je preživljal dopust na smučanju. Vozil je in kot strela z jasnega mu je padel na misel film, ki si ga je že takrat, ko je nastajal in je v njem igral, želel narediti drugače, po svojih zamislih. Pravi, da je moral ukrepati hitro, kajti vedel je, da je pravice za ponovno snemanje želel odkupiti Ridley Scott. S pomočjo produkcijske hiše LGM pa mu ga je uspelo prehiteti. Z največjim veseljem se je lotil tudi pisanja scenarija, vendar mu je pri tem zaradi angleškega jezika moral pomagati James Gray (režiser in scenarist Priseljenke, scenarist priznanih The Yards, We Own The Night). Priznava, da se vsakega dela, tako igranja kot režije ali pisanja scenarija, loteva s strastjo, ne z razumom in nikakor ne nadzorovano. Njegova dela preveva vpliv velikih režiserjev gangsterskih filmov iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, zlasti pa Martina Scorseseja in Sidneyja Lumeta.

Mila Kunis (Natalie) je ena najbolj iskanih hollywoodskih igralk. Najbolj je znana po animirani seriji Family Guy, v kateri posoja glas Meg Griffin. Nastopila je v filmih Oz: The Great and Powerful, Black Swan, Friends With Benefits, The Book of Eli, Forgetting Sarah Marshall in številnih drugih. Rodila se je v Rusiji. Angleško je začela govoriti pri sedmih. Kariero je začela v reklamah. Najbolj je znana po nastopanju v nadaljevanki Oh, ta sedemdeseta. Na televiziji je nastopila še v nadaljevankah Sedma nebesa in Nick Freno: Licensed Teacher. V televizijskem filmu Gia je igrala naslovno junakinjo v mladih letih.

Clive Owen (Chris Pierzynski) je začel svojo igralsko pot v priljubljeni angleški TV nanizanki Chancer, nadaljeval pa je z opaznimi vlogami v filmih Vroom Beebana Kidrona, Close My Eyes in Century Stephena Poliakoffa, Bent Seana Mathiasa ter v priznanem Gosford Park Roberta Altmana. Gledalcem se je priljubil kot neuklonljiv zdravnik brez meja v Beyond Borders z Angelino Jolie ter pozneje v odličnem trilerju I'll Sleep When I'm Dead Mika Hodgesa in kot kralj Arhur v istoimenskem spektaklu v produkciji Jerryja Bruckheimerja. Za vlogo v Bližnjih odnosih Mika Nicholsa je prejel zlati globus in bil nominiran za oskarja. Prav tako je priznan in uspešen gledališki igralec. Študiral je dramsko igro na Kraljevi akademiji za dramske umetnosti.

Marion Cotillard (Monica) je za vlogo Edith Piaf v filmu Življenje v rožnatem prejela oskarja, Bafto, zlati globus, francoskega cezarja in nominaciji za nagradi Ceha filmskih igralcev in kritikov. Nastopila je v seriji uspešnih francoskih filmov Taxi Luca Bessona, v Love Me If You Dare in Burtonovem Big Fish. Za vlogo v Jeunetovem Un long dimanche de fiançailles je dobila cezarja za stransko vlogo in nato igrala v Scottovem Čudovito leto, Mannovem Državni sovražnik, v Marshallovi priredbi muzikala Nine (z vlogo je bila v igri za zlati globus in nagrado kritikov), v Soderberghovem Contagion, Allenovem Polnoč v Parizu in Cronenbergovem trilerju Cosmopolis. Leta 2010 je za svoj doprinos k francoski kulturi prejela viteški red za umetnost.

Zoe Saldana (Vanessa) je posnela filme Zvezdne steze, Center Stage, Točka prednosti, Ugani, kdo pride na večerjo, Pirati s Karibov: prekletstvo črnega bisera, Terminal, Dirty Deeds,Temptation and Constellation, Get Over It, Crossroads, Snipes in Drumline. Na televiziji je nastopila v Keeping It Real in v Zakon in red. Med njenimi prihajajočimi filmi sta Death At A Funeral in The Losers.

Billy Crudup (Frank): v svoji zbirki ima zanimivo mešanico gledaliških in filmskih vlog. Za svoje gledališko delo je prejel nagrado tony, videli pa smo ga lahko v filmih The Good Shepherd, Mission: Impossible III, Sleepers, Waking the Dead, Charlotte Gray in drugih.

James Caan (Leon) je eden najbolj vsestranskih igralcev v filmski industriji in je najbolj poznan po svoji vlogi Sonnyja Corleoneja v Botru, za katero je bil tudi nominiran za oskarja. Pojavil se je v več kot 50 filmih, prejel je izvrstne kritike za svojo vlogo pisatelja v psihološkem trilerju Misery, ki je posnet po romanu Stephena Kinga. Njegovi ostali filmi vključujejo Cinderella Liberty, Funny Lady, A Bridge Too Far, Thief, T.R. Baskin, Slither, Silent Movie, Rollerball, The Killer Elite, Comes a Horseman, Gardens of Stone, Alien Nation, The Program, Eraser, Mickey Blue Eyes.

Guillaume Canet (režiser) : Po uspehu svojega prvenca Moj idol (Mon idole) se je režiser Guillaume Canet lotil filmske adaptacije knjižne veleuspešnice Harlana Cobena Nikomur ne povej (Tell No One). Za režijo trilerja je prejel cezarja, najvišje francosko filmsko odličje.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.