Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Krvavi diamant

triler
Resnica. Bogastvo. Svoboda.
Na sporedu od: 1.2.2007, Kolosej Ljubljana
15.2.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 18min / 138min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Charles Leavitt
Režija: Edward Zwick
Ko v Sierra Leoneju divja državljanska vojna, se v zaporu spoznata tihotapec diamantov Danny in ribič Solomon, čigar žena in sin sta se izgubila v množici drugih beguncev. Danny izve, da je Solomon med prisilnim delom na nahajališčih diamantov našel in skril enega od neprecenljivih draguljev, za pomoč pri iskanju pa izrabi zaupanje ameriške novinarke Maddy. Toda tudi Solomon je odločen, da bo našel dragoceni kamen in z njim rešil svojo družino. Diamante in njihove temačne zgodbe bo iskal Edward Zwick, režiser Poslednjega samuraja in Legende v jeseni.

Zgodba Krvavega diamanta se odvija v Sierri Leone v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, kjer divja državljanska vojna. Spremljamo Dannyja Archerja (Leonardo DiCaprio), bivšega plačanca iz Zimbabveja, in ribiča Solomona Vandyja (Djimon Hounsou). Oba sta Afričana, toda s popolnoma drugačno preteklostjo, dokler ju usoda ne združi. Skupaj morata namreč poiskati zelo redek rožnati diamant, ki ti lahko za vedno spremeni življenje... Ali pa ti ga vzame.

Solomon, ki so ga na silo odtrgali od družine in ga prisilili, da je kopal diamante, najde velik diamant in ga na svoje veliko tveganje skrije - če bi ga namreč zalotili, bi ga na mestu ubili. Obenem pa se tudi zaveda, da lahko s tem diamantom reši svojo ženo in hčerki iz krempljev begunskega taborišča, reši pa lahko tudi svojega sina Dio, ki ga je doletela še hujša usoda, postal je namreč otroški vojak.

Archer, ki se preživlja s prekupčevanjem diamantov za orožje, izve za skrit diamant v zaporu, kjer sedi zaradi tihotapljenja. Dobro se zaveda, da na tak diamant naletiš samo enkrat v življenju - z njim bi si lahko zagotovil varen pobeg iz države, kjer vlada nasilje in korupcija.

V zgodbo se vplete Maddy Bowen (Jennifer Connelly), idealistična ameriška novinarka, ki je prišla v Sierro Leone izkopat resnico o spornih diamantih in s tem razkrinkati vodilne v diamantni industriji, ki postavljajo na prvo mesto dobiček. Maddy poišče Archerja za svoj vir v članku, toda kmalu ugotovi, da on veliko bolj potrebuje njo.

S Maddyjino pomočjo se Archer in Solomon podata na nevarno pot skozi ozemlje upornikov. Archer potrebuje Solomona, da najde rožnati diamant, Solomon pa bi rad poiskal nekaj veliko bolj dragocenega... Svojega sina.

O produkciji

Dragoceni dragulji
"Zame je glavna nit filma vprašanje dragocenosti," pravi režiser/producent Edward Zwick. "Za nekoga je dragocen dragulj, za drugega članek v časopisu, spet za tretjega otrok. Srž zgodba sta dva človeka, eden je obseden z dragocenim diamantom, drugi bi dal svoje življenje, samo da bi našel sina."

Svet gleda na diamante kot na bleščeče čudovite in nadvse dragocene kamne. So simbol ljubezni, zvestobe, premožnosti in glamurja. Toda v afriški Sierri Leone, kjer izkopljejo večino diamantov na svetu, imajo veliko bolj zlovešč pomen.

Zwick razloži: "Sporni diamanti so dragulji, ki jih v času vojne pretihotapijo iz države. Z dobičkom od prodaje se kupi še več orožja, zaradi česar umre še več ljudi, kar pomeni nadaljnji propad regije. Čeprav sporni diamanti predstavljajo zgolj majhen odstotek svetovne prodaje, pa vseeno ni zanemarljiv, saj v industriji, ki prinaša milijarde dolarjev, že majhen odstotek predstavlja več milijonov, s katerimi lahko kupiš veliko manjšega orožja. V poznih devetdesetih so številne nevladne organizacije poimenovale takšne diamante, da bi tako vedno večjo krizo zasidrali v zavest ljudi. Poimenovali so jih krvavi diamanti.

Afrika
Krvavi diamant so večinoma posneli na lokacijah v Afriki. Zwick pravi: "Afrika je dežela velikih nasprotij: kamorkoli greš, lahko opaziš izjemno lepoto in strašno bedo, priča si lahko veliki duhovnosti in velikem pomanjkanju."o lepoto in g poimenovale takšen diamante, da bi tako vedno večjo krizo zasidarli v zav

Dobrota se začne na snemanju
Celotno snemalno ekipo in igralsko zasedbo je ganila prijaznost domačinov, ki so jih spoznali. Obenem pa so bili priča velikemu pomanjkanju in so se odločili pomagati.

Med samim snemanjem je Djimon Hounsou obiskal vas SOS Children blizu Maputa (SOS Children je največja svetovna dobrodelna organizacija za sirote in zapuščene otroke). Tudi drugi igralci in ekipa, vključno z Leonardom DiCapriem, so imeli priložnost obiskati otroke, ki so se jim pridružili kot statisti na snemanju.

Večino rekvizitov, gradbenih materialov, oblek in tudi osebnih predmetov so razdelili med lokalne sirotišnice in bolnišnice. Poleg tega so se nekateri člani ekipe javili in naredili mize in stole za sirotišnice in šole.

Epilog
Potrebnih je bilo več let prizadevanj in truda prič, novinarjev in različnih organizacij, kot so Amnesty International, Partnership Africa-Canada, Global Witness in Oxfam, da so pritegnili pozornost na krizo, ki se imenuje krvavi diamanti. Z vse večjo ozaveščenostjo se tudi počasi spreminja trgovina z diamanti. Mednarodna diamantna industrija je tako prostovoljno pristala na uvedbo določenih garancij, s katerimi dobijo vse podatke vse do prodaje.

Tragično je tudi, da se število otrok, ki jih ugrabijo in prisilijo, da postanejo oboroženi uporniki, po svetu ne zmanjšuje, kar priča tudi zadnji primer na Šrilanki, ko so na tisoče fantov odpeljali iz svojih domov in tako izpraznili cele soseske.

Danes je na svetu približno 400 tisoč otroških vojakov.

Igralci

Leonardo DiCaprio (Danny Archer)
Igral je v dveh največjih uspešnicah leta 2002 - Tolpe New Yorka Martina Scorseseja in Ujemi me, če me moreš, za katerega je bil nominiran za zlati globus.

Kot štirinajstletnik je snemal reklame in izobraževalne filme. Na televiziji je debitiral z vlogo v predelavi klasika Lassie leta 1988, kateremu so sledile so telenovele Santa Barbara ter nanizanki The Outsider in Starši.

Njegov prvi celovečerni film je bil Kuštravci III iz leta 1991. Igral je tudi v situacijski komediji Growing Pains, v priredbi romana Tobiasa Wolffa Fantovo življenje, v kateri sta igrala tudi Robert De Niro in Ellen Barkin, v filmu Kaj žre Gilberta Grapea?, za katerega je bil leta 1993 kot devetnajstletnik nominiran za oskarja za najboljšo stransko moško vlogo, ter v filmih Hitri in mrtvi Sama Raimia s Sharon Stone in Geneom Hackmanom, Košarkarjev dnevnik Jima Carrolla ter Popolni mrk Agnieske Holland.

Igral je Romea v filmu avstralskega režiserja Baza Luhrmanna, v katerem je Julijo igrala Claire Danes. V filmu Marvinova soba je igral z Meryl Streep, Diane Keaton in Robertom De Nirom, leta 1996 pa v z oskarjem nagrajenem filmu Jamesa Camerona Titanik. Sledili so Mož z železno masko, v katerem so igrali tudi Gerard Depardieu, Jeremy Irons in John Malkovich, pa še v filmih Zvezdniki Woodya Allena in Obala.

Pred kratkim smo ga lahko občudovali v filmu Martina Scorseseja Dvojna igra, v katerem so blesteliše Jack Nicholson, Matt Damon in Mark Wahlberg.

Jennifer Connelly (Maddy Bowen)
Oskarjeva nagrajenka je svojo večstranskost dokazala v številnih celovečercih. Leta 2002 je bila za vlogo Alicie Nash v filmu Rona Howarda Čudoviti um (oskar za najboljši film) nagrajena z oskarjem, zlatim globusom, nagrado Ameriškega filmskega inštituta (AFI) ter nagradama BAFTA in Broadcast Film Critics Choice. Prejela je tudi nominaciji za nagrado Screen Actors Guild, in sicer za najboljšo igralko, skupaj s soigralci pa za najboljšo igralsko zasedbo. Pred tem ji je odlična upodobitev zasvojenke z mamili v filmu Darrena Aronofskega Rekviem za sanje prinesla nominacijo za nagrado Independent Film Spirit.

Igrala je tudi v pustolovski akciji Anga Leeja Hulk, v odlično sprejetem biografskem filmu Pollock, ki ga je režiral in v njem tudi zaigral Ed Harris, in ob Billyju Crudupu v trilerju Keitha Gordona Waking the Dead. Videli smo jo tudi v odlični drami Vadima Perelmana Hiša peska in megle, kjer je navduševala ob še enem oskarjevcu, Benu Kingsleyju. Film so posneli po knjižni uspešnici Andreja Dubusa III.

Med njenimi starejšimi projekti je film Pata O'Connorja Nedolžna mladost, Alexa Proyasa Mesto teme, Leeja Tamahorija Skrivnostna smrt, Johna Singletona Higher Learning, Joeja Johnstona Rocketeer, Michaela Hoffmana Some Girls, Jima Hensona Labirint ter Sergia Leoneja Bilo je nekoč v Ameriki. Slednji je njen filmski prvenec.

Kmalu jo bomo videli v izjemni drami Little Children, kjer igrata še Kate Winslet in Patrick Wilson iz Prepovedanega sadeža.

Djimon Hounsou (Solomon Vandy)
Prejel je nominacijo za oskarja in nagrado Independent Spirit za vlogo Matea v filmu V Ameriki. Med uspešne igralce se je prebil leta 1997 v Spielbergovem filmu Amistad, za katero je prejel nominacijo za zlati globus.

Igral je še v filmih, kot so Gladiator, Otok, Constantine, Beauty Shop, Lara Croft - Tomb Raider: Zibeka življenja, Eragon.

Izza kamere

Edward Zwick (režiser/producent)
Začel je režirati in igrati že v srednji šoli. Med študijem literature na Harvardu je pisal in režiral za gledališče. Po diplomi je dobil štipendijo in se nekaj časa izpopolnjeval pri evropskih gledaliških družbah. Leta 1975 so ga sprejeli na Ameriški filmski inštitut. Leta 1976 je njegov kratki film Timothy and the Angel na filmskem festivalu v Chicagu osvojil prvo mesto med študentskimi filmi in pritegnil pozornost producentov televizijske serije Family, ki so ga povabili k sodelovanju. Televizijski film Special Bulletin, pri katerem je bil režiser, producent in koscenarist, mu je prinesel dva emmyja. S tem filmom se je tudi začelo njegovo sodelovanje z Marshallom Herskovitzem. Skupaj sta ustvarila nagrajeno serijo Thirtysomething. Ustanovila sta The Bedford Falls Company. Sledile so serije My So-Called Life, Relativity in Once and Again.

Prvi film, ki ga je Zwick režiral za veliko platno, je bil About Last Night. Sledila sta z oskarji nagrajena Slava in Jesenska pripoved, Leaving Normal, Pravi pogum in The Siege. Zwick in Herskovitz sta producirala film Preprodajalci, ki je bil nagrajen z dvema zlatima globusoma in štirimi oskarji, ter Moje ime je Sam. Zwick je kot producent filma Zaljubljeni Shakespeare prejel oskarja za najboljši film leta 1999. Režiral je tudi Poslednjega samuraja.

Komentarji

31.12. 2006 ob 6:40

končno spet eden boljših filmov od LEONARDA se ga vam splača pogledati

— korito
9.1. 2007 ob 11:22

film je eden med najboljsimi in zelo dobra odigrana uloga leonarda,ne bo vam zal!

— adi
17.1. 2007 ob 16:18 zvezdica

Edward Zwick, ki ima za sabo že kar nekaj odličnih filmskih izdelkov, med katerimi sta tudi Jesenska pripoved in Poslednji samuraj, nam tokrat postreže z še eno epsko zgodbo, ki nam tokrat poskuša odgovoriti na sledeče vprašanje: Koliko je vreden diamant? Odgovor nam več kot nazorno pokaže skozi dogajanje v filmu. Zagotovo več kot človek. Zwick je v filmu združil dovolj akcije in drame, da prikuje gledalca na sedež vse do konca. Še več. Zareže se ti naravnost v srce, saj ob odlični glasbeni spremljavi Jamesa Newton Howarda ne moreš ostati hladen. Kakorkoli že, Zwick je zopet združil vse elemente za uspešen epski spektakel in ustvaril še eno nepozabno mojstrovino, ki je več kot zagotovo vredna ogleda. V glavnem, ogled filma priporočam tistim, ki so jim bili všeč filmi Sestreljeni črni jastreb, Sončeve solze in Hotel Ruanda. Res enkraten film.

— zuppy
25.1. 2007 ob 14:32

Vedno bolj se mi dozdeva, da Američani snemajo take filme, da bi ljudje bolje razumeli zakaj se grejo svetovnega policaja. Kdor si je ogledal film dobro ve o čem govorim. Film drugače sploh ni slab, kvečjemu nasprotno, ampak bi vloga, ki jo je odigral Leonardo verjetno bolj pristajala komu drugemu. Film bo definitivno pognal kri po žilah, predvsem mamicam ki imajo sinove stare tam okoli 10 let. Režiser zelo nazorno pokaže, kako podli znamo biti in kaj vse smo zmožni narediti zaradi materialne koristi. Toplo priporočam ogled.

— Nevedež
26.1. 2007 ob 11:22

Film se dotakne resnice v Afriki, kako živijo ljudje tam doli, da so revni več ni problem, problem je zdaj preživeti! Največja žalost je ta sklenjen krog, na eni strani Amerika z veliko sredstvi, na drugi strani revna Afrika. In Amerika pomaga Afriki, na miljone denarje gre tja dol, ampak ne za humane posle, ampak za teror, da se pobijajo ljudje med seboj!!! Da so lahko srečni, da so preživeli današnji dan, ker bog ve kaj bo jutri, mogoče jih bodo obiskali "uporniki" in se malo poigrali z njimi...mogoče bo med njimi njihov ukraden otrok, ki bo pripravljen mrtvohladno streljati na starše! Ljudje, ljudje, kaj si delamo...le poglejte si ta film, vsi tisti, ki ste naveličani lepega in umirjene življenja v Evropi!

— Monika
27.1. 2007 ob 8:30

filma se nism gledu grem pa na premiero.trailer je res ful hud.

— _ziga_
28.1. 2007 ob 11:52 zvezdica

Neverjentno nasilen, brutalen, z močnim zaključnim sporočilom, vedno v osrčju navzkrižnega ognja, izjemen po svoji dolžini (2 uri, 15 min, vendar se ne vleče tako kot Poslednji Samuraj), predvsem pa zelo naporen za Leonarda di Capria (prestal ekspresno vojaško urjenje, oz. rokovanje z orožjem, še težja pa je bila integracija južnoafriškega naglasa; prav zabavno ga je poslušati, kako si lomi jezik). Včasih se zazdi, kot da bi se Zwick učil svoje obrti pri Melu Gibsonu, vendar tokrat lahko mirno odštejemo versko gorečnost in uporabo nepotrebnega klanja za vsako ceno; krvi pravzaprav sploh ne vidimo, v bistvu je najhujše psihično nasilje in pranje možganov (uporniki novačijo otroke v svoje vrste, streljanje vadijo kar na živih osebkih, zelo neprijetna in kruta je tudi mesarska "obdelava" delavcev, ki ročno iščejo diamante). Di Caprio pravzaprav rešuje film, premore celo nekaj duhovitosti, ob pravem času zna vklopiti svoj deški šarm, zelo prepričljiva pa je tudi Jennifer Connelly (zelo prodorna in iznajdljiva novinarka, ki vedno pravočasno rešuje rit nepremišljenemu pustolovcu Dannyju). Zelo primeren material za oskarje, vendar verjetno bodo spet nasedli Babilonu (kot že lani Usodni nesreči), ali pa bo vse pobrala odlična Naša mala mis. 8/10

— Nakladač
31.1. 2007 ob 1:00

V Ameriki je bling bling, tukaj pri nas je bling bang. Film, zaradi katerega ne boste nikdar več pomislili na nošenje in kupovanje diamantnega nakita. Malce predolg in klišejski, pa vendar dovolj močan, dinamičen in globok, da spelje svojo zgodbo. Leto 1999, leto krvavih spopadov v Sieri Leoni, še eni Ruandi, kjer se v navzkrižnem ognju znajde tudi premeteni trgovec Danny Archer (Leonardo DiCaprio), ki pomaga nesrečnemu črncu Solomonu Vandyju (Djimon Hounsou). Možaku, ki so mu vzeli dom in družino ter mu sina indoktrinirali v nevarnega morilca. Zavoljo velikanskega diamanta, ki ga hočejo vsi. Tudi novinarka Maddy Bowen (Jennifer Connelly), ki pripravlja članek svoje kariere in nos porine čisto blizu. Pa vendar ne tako zelo blizu kot Danny, ki mu ubogi Solomon zleze pod kožo, kar pomeni, da prvič v življenju pozabi na svojo rit in dela nekaj dobrega. Nekaj velikega. Nekaj takšnega, da bi lahko snel Nobelovo nagrado za mir. Za reševanje trgovanja z diamanti, ki za sabo puščajo krvavo sled. Zamolčani del zgodovine, ki nas zadane v srce. Okoli vratu in na prste, kjer se ne bo nikdar več svetil diamantni nakit. Dream on.

— iztok gartner
31.1. 2007 ob 15:10

Super film!! eden bolsih filmov leta 2006

— jus
1.2. 2007 ob 8:42

Film je enkraten in se ga splača pogledat. Zanimivo mi je bilo le to, da v njem ni bilo ljubezenjskih trenutkov med glavnimi igralci še posebno, ker v njem nastopa privlačna igralka.

— apokalipsa
1.2. 2007 ob 14:30

Filem sem si ogledal med prvimi in lahko povem da je odličen! V njem se prepletata ljubezen do družine, krutost, prijatelstvo in vojna vihra. Filmu dam oceno 10! Pričakoval sem da bo slabši ampak je odličen! Priporočam ogled vsem, ki ste ljubitelji akcije.

— Alen
1.2. 2007 ob 15:39

Da ne dolgovezim skratka odlično.

— krvavi diamant
1.2. 2007 ob 18:49

Ponovno film vreden ogleda. Dve uri mineta kot bi mignil. Glavni junaki so perfektni, sama zgodba pa te ves čas drži v pričakovanju. Priporočam ogled vsem, sploh pa tistim, ki še vedno prisegajo na drage kamne.

— enkratno
2.2. 2007 ob 21:16

Film je super, sicer ni najbolj pretresljiv film kar sem jih gledala, te pa nekje na sred filma stisne in ta občutek ne popusti tudi ko se film konča. Se strinjam z Iztokom. Katerakoli ženska ali moški, ki si je ogledal ta film in namerava kupovati kakšen dražji kos nakita, da bi ga nekomu podaril ali pa si ga želi je psihično neuravnovešen. Kdor se hoče zaročit ali poročit lahko kupi prekrasne prstane za 200 evrov. Vse ostalo dražje kupovanje je oslarija. Za en diamant, ki je v filmu prikazan, ki meri recimo pribl. 3*3cm je pomrlo najmanj 500 ljudi. Ok, niso vsi diamanti ki jih prodajajo na ta način pridobljeni, ampak sam če pomislim na to mi je že slabo. Leonardo je super odigral, tisti igralec, ki je upodobil Salomona pa je bil še bolj perfekten. In ja, Afrika je prelepa, posnetki so čudoviti, a je vseeno polna bolečine. Pa še to: tisti ki to berete, se morate zavedat da živite skoraj v raju. Še sanja se nam ne kaj je to beda in obup. In sam upam lahko da ne bomo to doživel. Oglejte si film.

— sneskosnezak
4.2. 2007 ob 13:21

Zakaj je Afrika taka kot je? Ker mi konzumiramo njene dobrine. Ali se bomo malce zamislili? Pretresljiv film... Pa kolosej bi lahko nehal šparat z ogrevanjem dvorane. Ko sem stopil ven, je bilo topleje...:)

— Kris
4.2. 2007 ob 15:09

Lepo vas prosim, da ste toliko uvidevni, da nam ki še nismo gledali filma ne pokvarite vse in pišete kaj se na koncu zgodi!

— OPOZORILO!!!
4.2. 2007 ob 18:34

Film je res enkraten in najbrž precej realno pokaže dejanske dogodke ter kakšni smo ljudje. Leonardo pa tako dobro vloge še ni odigral in dvomim da bi kdo lahko bolje. Priporočam vsem ki prenesete tudi malo krutosti.

— zami
6.2. 2007 ob 21:55

Naj me ubijejo,rad bi vedel le če je moj sin mrtev..ker če je..sm jaz že umrl..(malo iz filma)film je fenomenalen!!

— dajana
7.2. 2007 ob 13:23

včeraj sem ga gledala, kaj naj rečem, več kot odličen film, vreden ogleda, hkrati pa ti da misliti...in prideš do ugotovitve da nam vsem skupaj prav nič ne manjka in da je v Afriki res velika beda.

— natka
7.2. 2007 ob 18:54

Ni me prepričal. Imam občutek, da bi bil brez Leonarda totalen polom..sicer pa sem itak nasprotnica nasilnih filmov in sovražim vojne (filme)...edino konec mi pa je bil všeč.

— BInch_
10.2. 2007 ob 15:23 zvezdica

Zelo dobre film, ki te ne pusti ravnodušnega. Sam potek zgodbe, slika, realno stanje vojne in igralska zasedba je nedvomno na zelo visoki ravni. Tako, da je sporočilo in namen filma dosežen. Rečeš si saj je samo film vendar se to dejansko dogaja. Film vreden ogleda brez pomislekov.

— Sebatos
10.2. 2007 ob 17:31

nism gledau se bolsega filma !!

— alen
11.2. 2007 ob 21:37 zvezdica

Film je mesanica akcije, mocnih druzinskih vezi, boja za domovino in svobodo ter krtaka in ne prevec osladna ljubezenska zgodba. Film priporocam vsem, saj ti daje vpogled na dejansko stanje na trgu dragih kamnov, kar se v resnicnosti tudi dogaja. Fenomenalno oddigrana vloga Leonarda DiCapria. Film pusti pecat in razmisljas o njem tudi ko zapustis dvorano.

— marijeta
12.2. 2007 ob 0:15

Film ima zelo dobro zgodbo tako da se ga splača pogledat. Sicer je dost nasilja, ampak vsaj vidiš kva se v svetu dogaja.

— Martin
14.2. 2007 ob 13:07

Da ne bom kompliciral kot predhodniki,film je preprosto film letošnjega leta.Poleg res izvrstne igre DiCapria,je film obvezno gradivo za vse,ki vam je bil všeč Constant Gardner,saj je logika podobna,ampak z obilico več akcije.Kakorkoli,jes t sem vedel,da je dober film,ampak,da je pa tako dober pa res ne.Očitno znajo tud Američani naredit dober film

— rob
14.2. 2007 ob 13:37

Film je dobro narejen - razen nekaj pripomb na scenarij. DiCapria sicer ne maram, a tu mi je bil všeč, čeprav se muči z naglasom. Dovolj akcije in presenetljivo nič seksa, a vseeno kemija med glavnima igralcema deluje. Trenutno najboljši film, ki je na programu koloseja- sigurno.

— Goran
16.2. 2007 ob 22:00 zvezdica

Film mi je bil res všeč. Je res da je precej grozen in zelo dolg, ampak mi ni bilo niti malo dolgočasno. Film vreden ogleda. Je pa cel čas napet, tako da ne pričakujte romantike.

— super!
17.2. 2007 ob 10:34

ewo men je biu tale film ful uredu res usak film od leonarda di capria je bolši ta je pa resno d dol padš brez olepšav

— petty
20.2. 2007 ob 8:51 zvezdica

Z ozirom, da nimam nobenega diamanta, si ga po ogledu tega filma, tudi ne želim. Film je enkraten, zelo prepričljiv in pohvala glavnemu igralcu,ki je tokrat presegel sam sebe, borilne veščine je moral natrenirati in on jih je obvladal super.

— vera
24.2. 2007 ob 20:13

Nism si misnla d bo took dobr film!Sam je-super!

— *Larysy*
25.2. 2007 ob 11:39

to je res najhujši film tist k ga se ni gledu nj ga gre gledat

— vesna
25.2. 2007 ob 14:14

film je še kar ok,čeprav to ni nobena kriminalka. sicer ga pa še nisem pogledala tko da se loh motm. vem pa po prebrani vsebini. havala da ste si ogledali moj skromen komentar. hvala! šuši

— šuši
26.2. 2007 ob 14:05

Film je res dober...sploh pa dober igralec Leponardo DiCaprio in Djimon Hounsou!...res je žalostno kako živijo tam ljudje, sploh pa otroci in to je še vedno obstaja.

— yellow
28.2. 2007 ob 5:56

film je odlicen ker se dogaja v drzavljanski vojni v sieera leoni.film pa tudi prikazuje krvavo pobijanje za diamante.In seveda odlično igranje vseh.

— ziga
1.3. 2007 ob 21:40

film je zelo dobr.to vam pravim ker se ga gledala tudi sama pa mi je bil ušeč čeprav nemaram takih filmov ,kjer se pobijajo,streljajo.f iml je res najbolši...čaw

— aydaa
1.3. 2007 ob 21:41

kaj naj rečm.film je najbolši...čaw

— kaya
3.3. 2007 ob 13:06

odlicen film, ki ti seze v srce.leonardo me je prvic zares preprical. vredno ogčeda;)

— rocco
5.3. 2007 ob 15:11

ZELO DOBR FILM IN GRAFIKA.NAJBOLJŠA JE SCENA.ZELO DOBR FILM.

— VOL
8.3. 2007 ob 16:13 zvezdica

če po pravici povem, sem film šla gledat samo zaradi DiCapria (=]), ampak moram priznat da čeprav je to eden od najbolj brutalnih filmov kar sem si kdaj ogledala tudi eden od najboljših. Zgodba ter igralci so me namreč res prepričali in prav čudim se zakaj leonardu ni uspelo osvojiti Oskarja. Drugače pa bi film priporočala vsem, ki imajo radi akcijo, saj je res ogleda vreden in tudi tisti dve uri in pol hitro mineta =)

— Smbdy
9.3. 2007 ob 14:38

kok je hud film..res..morte ga it gledat usi k ga še niste!

— bučka
10.3. 2007 ob 19:56 zvezdica

Film, ki ga podpirata odlična igralska zasedba in odlična ražija, dosega svoja pričakovanja. Lahko pa odvrne tiste, ki jih brutalni prizori motijo. Z eno besedo odličn film, ob katerem ne boste zaspali in vam bo dal misliti.

— archer
13.3. 2007 ob 21:43

film sem si ogledala 'po nesreč' ker drugo pač ni igral in morm reč d me je res prijetn presenetu. supr film, scena igrauci, sama zgodba, res ful dobr tko d pejte gledat doklr še igra, ker je res zlo mal možnosti d vs razočara

— vajsha
14.3. 2007 ob 10:21

Ful, ful, ful hud film!!! Definitivno vreden ogleda!!! Kdor ga bo šel gledat mu res ne bo žal. =)

— Muca
17.3. 2007 ob 18:53

film bi bil supr če bi bil vsaj malenkost bolj napet. govori o situaciji med vojno in je zelo realističen...čeprav pa so zvrst čisto zdrešili... ni ravno triler prej resničnostna drama.

— nina
18.3. 2007 ob 12:45

film je u reu. prikaže dogajanje v afriki. vendar pa nisem prepričane da dicapriu paše ta vloga. na koncu kjer umre se mi sploh ni zdel prepričlivo. misla da je to šala. film bi lahk mal krajši, sam pol ne bi tk fajn prikazal razmer v afriki.

— s**
21.3. 2007 ob 22:06

Res dober film, še posebno v primerjavi z Asom v rokavu. Me pa izredno moti pobijanje otrok ter nasilje. Če teh vložkov nebi tako nazorno prikazovali bi mi bilo ljubše...

— Darja
2.4. 2007 ob 11:48

Meni eden izmed TOP 5 filmov tega leta, ki bi si dosti bolj zaslužil oskarja od Dvojne igre!!

— Alien
2.5. 2007 ob 14:08

zlo dobr

— špela
13.12. 2009 ob 19:48

FILM KRVAVI DIAMANT JE SUPER.SAJ TAKO SE RES DOGAJA V AFRIKI ISKATI MORAJO DIAMANTA ČE KAKŠNEGA OBDRŽIJO DELAVCI JIH POSTRELJAJO.

— ALEN
3.4. 2012 ob 20:15 zvezdica

Film nam prikazuje krute razmere v Afriki, opozarja nas na kritične razmere, ki vladajo zaradi diamantov. V prikazani državi proti vladne organizacije napadajo neoborožene ljudi v mirnih naseljih, pobijajo nedolžne ljudi in otroke. Nekatere peljejo na velika nahajališča dragih kamnov, nekatere pa vzamejo s seboj in vzgojijo v vojnem duhu. Naučijo jih streljati na svojo družino, ljudi ki niso ničesar krivi. Le iz političnih razlogov.
Film priporočam vsem, ki želijo videti razmere v Afriki.

— realist
5.1. 2013 ob 15:59

saj so teji filmi tko kulski da ne morš vrjet tko da lej jst jih z veselm pogleda a veš tko da nimam pripom ampak kdor jih ni pogledu ni živ ampak je mrtu al pa kdor je pogledu je odrasu človk kdor pa ni pa je pač otrok no glede filmov nimam nč proti če jih je pač več gledal jih je pač več gledal ane pa res bo v grobu tist k nov al jih pa ni pogledov ker ga bodo vsi zajebaval res žalostno za nega a ne ker no kater kol film bo ga bom gledla in pika ker jih ful rada gledam in jih čist vsak dan gledam od začetka do konca in me mami ne more dt stran od tevej če prov sm pogledla velik filmov nism vidla še nobenga prjatlja k bi bil tm

— tina
13.7. 2016 ob 11:11

meni je šlo na jok na koncu, ko je Danny umiral...THE BEST MOVIE
Priporočam vsem, saj film ti ostane v spominu.

— tina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.