Kolosej
Film distribucije Continental Film

Kruha in iger

komedija
Na sporedu od: 23.2.2012, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Leto: 2011
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Jaša Sketelj, Matjaž Sketelj in Barbara Zemljič
Režija: Klemen Dvornik
Konec 1980-tih let napoveduje velike spremembe v nekdanji Jugoslaviji in tudi družina Novak išče svoj košček nove sreče. Izžrebajo jih za sodelovanje v priljubljeni televizijski oddaji, toda že na poti iz Titovega Velenja v Ljubljano naletijo na težave z razgretima policistoma. Ko naposled prispejo na televizijo, jih čaka kopica novih težav, od nesramnih sotekmovalcev, ukazovalne režiserke in šarmantno zapeljivega voditelja Josa. Kmalu uvidijo, da je realnost v studiu precej drugačna od vedno popolne slike na televizijskih ekranih. Film je na festivalu slovenskega filma prejel tri nagrade Vesna in nagrado občinstva.

Film Kruha in iger, ki sta ga producirala RTV Slovenija in Arkadena, prihaja v slovenske kinematografe. Gre za komedijo z nostalgičnim pridihom, ki je na 14. Festivalu slovenskega filma dobila številne nagrade: nagrado občinstva, Vesno za kostumografijo ter Vesno za stransko moško in žensko vlogo.

Kratka vsebina

Družino Novak iz Velenja izžrebajo za nastop v družinskem kvizu. Mama in hči sta navdušeni, a sinu in očetu nastop ni pogodu, zlasti ker se oddaja dogaja za pusta. Na poti v Ljubljano se zapletejo v nesporazum s policijo, na televiziji jim štrene zameša družina pustnih petelinov, stvari pa postanejo resnično zanimive, ko se pobliže spoznajo z voditeljem oddaje Josom Bauerjem. Od blizu so stvari na televiziji namreč videti precej drugačne in družinskim članom se vrednote postavijo na glavo. Komedija z nostalgičnim pridihom zadnjih vzdihljajev socialistične Jugoslavije zre v bolj s kruhom podmazano prihodnost, kot se čuti danes.

»Kruha in iger je po dolgem času zelo lucidna komedija, ki ji uspe z zgodbo z začetka osemdesetih let preteklega stoletja zelo aktualno nagovoriti sodobnost, obenem pa ji ne manjka globljega družbenokritičnega premisleka.«

Pogledi,št.20,12.10.2011/ Ženja Leiler, Od presežkov do stanja šoka

»Produkcija Televizije Slovenija, ki jo je izvršno izvedel studio Arkadena, ima vse, kar človek pričakuje od celovečernega prvenca: dovolj dobro zgodbo, dovolj dobro režijo, dovolj dobro karakterizacijo, dovolj dobro zrežirane intimne in množične prizore, dovolj dobro metamorfozo glavnih junakov, dovolj dober konec itn.«

Premiera, ŠT.217/Samo Rugelj, Kruha in iger?Ja, filmskih!

Komentarji

1.2. 2012 ob 5:54

Gledala! Odličen!! Sploh, če se še spominjaš tistih časov (in takratnega kviza) in zlasti, če te zabava velenjska govorica.

— Jana
1.2. 2012 ob 10:45

ej, pa zgleda obetavno :D

— Andi
10.2. 2012 ob 18:40

ehm... policijski kombi je totalno sfaljen... malo novega vmešanega v starejše čase? Bolj primeren bi bil kakšen IMV, ali kaj podobega starejšega..

LP

— miki
22.2. 2012 ob 22:52

Film kako je bilo bolje in zdej slabše To je logično da.

Yougoslavija nakradli zdaj: Slovenija samostojna "kao" Eu združena to ni samastojnost, u 20tih letih še večja revščina vsi zgubljajo službo. Nič nimamo nič svojga vse se prodaja. Blablablabla

— Aleksander
25.2. 2012 ob 11:46

mal so falili velenščino je bolj podobna koroški

— jon
25.2. 2012 ob 16:47

to je pa prou kr neki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— resno
25.2. 2012 ob 21:02

Super film, sem mlajša generacija, rojen po razpadu Jugoslavije, priporočam vsem, tudi moji, mlajši generaciji.

— Tine
27.2. 2012 ob 21:17

Ko po humorno neuspešnem filmu (čeprav naj bi ravno to bil) skušaš najti bistvo, neko globje sporočilo, ugotoviš, da ga nekako ni. Tisti vrinjeni prizori s policijo, filmu le dodajo minutažo; so popolnoma odveč. Mislim, da bi bilo bolje, da bi novi slovenski filmi (zadnje čase jih je nekam veliko) pridobili na kvaliteti in ne kvantiteti.

— kape
28.2. 2012 ob 15:28

bedaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa od bedeeeeeeee
bednjšga filma še nism vidlaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

— vanilija
5.3. 2012 ob 11:40

mugoče p sploh ni tok brezvezn film kokr zgleda!

— mimi
5.3. 2012 ob 13:09

Če je pa tole t.i. velenjščina...:S FAIL! PODN OD PODNA!

— Velenčan
7.3. 2012 ob 8:53

@jon: mislim da očitno nisi imel še veliko stikov z korosci in velenjčani, ker govorica čistno nič na koroščino ne spominja ampak je čisto dobra velenjčina

drugače pa mi je bil film super, in je vreden ogleda.

— alenka
14.3. 2012 ob 23:27

Čestitke avtorjem filma! Končno imamo Slovenci po dolgem času eno odlično komedijo, ki ne zaudarja po banalnem in primitivnem humorju tipa "Đuro"! Toplo priporočam vsem generacijam, še posebej tistim (še) mlajšim (od mene), katerim pripadajo tudi preponosni avtorji večine zgornjih neandertalskih in polpismenih komentarjev. Otroci, obstaja filmski svet, ki vsebuje tudi še kaj drugega kot Adama Sandlerja in Roberta Pattinsona, zato se v prihodnje raje ne oglašajte s svojim možganskim tumorjem.

Lep pozdrav!
Gal

— Gal
26.3. 2012 ob 23:59

Tole ni velenscina ampak bolj koroscina...kdo pa ne verjame in pametuje da ni tk naj pride v Velenje, pa ga bomo velencani z veseljem zapelali na koroško, da bo vidu razliko v govorici ;) ...no ce damo govorico na stran...pa zgleda obetavn film :)

p.s. sm velencanka pa mam velik koroskih kolegov, tk da vem kaka je razlika v govorici :P

— kasfijew
29.6. 2012 ob 18:18

full fajn film.

— Sunday

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.