Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Krudovi (Sinhronizirano)

animirana komična pustolovščina
1 nominacija za oskarja
Sinhronizirano
Na sporedu od: 28.3.2013, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Leto: 2012
Država: ZDA
Scenarij: Chris Sanders, Kirk De Micco
Ustvarjalci animiranih pustolovščin Shrek, Madagaskar in Kung fu panda se vračajo daleč v prazgodovino, kjer srečamo družino Krudovih. Glavno pravilo glave družine Gruga je, da razen za iskanje hrane nikoli ne zapustijo varnega zavetja domače votline, kar gre močno v nos njegovi vedoželjni odraščajoči hčerki Ip. Toda tektonski premiki jih prisilijo, da si poiščejo nov dom, preko nepoznanih dežel pa jih vodi Ipin novi prijatelj, kar Grugu ni niti malo všeč. Ob spoznavanju številnih novih čudes in neprestanih nevarnostih se počasi vendarle zbližajo, toda premagati morajo še številne zabavne in boleče preizkušnje.

Zabavna pustolovščina o prvi sodobni družini na svetu, ki se poda na potovanje svojega življenja. Ko ostanejo brez strehe – oziroma votline – nad glavo in uničenje grozi tudi njihovemu celotnemu svetu, so se Krudovi primorani podati na prvo družinsko pot… Sredi medgeneracijskih spopadov in potresnih sunkov odkrijejo neverjeten nov svet, poln fantastičnih bitij, in prihodnost, o kakršni niso niti sanjali.

Čeprav se družinska dinamika Krudovih odvija pred nekaj milijoni let, se zdi, kot da se odvija pri nas doma. Kot večina očetov je Grug (glas Nicolasa Cagea; v slovenski sinhronizaciji mu glas posoja Štefan Kušar) je do svoje žene in treh otrok preveč zaščitniški. Resda se njegov trud obrestuje s tem, da je družina varna – a tudi dolgočasna. Njegova lepša polovica Uga (Catherine Keener oziroma Alenka Tetičkovič) je posvojila soprogovo miselnost, da je strah dober in kakršna koli sprememba slaba. Tudi njun sinko Klump (Clark Duke oz. Andrej Kušar) je zadovoljen s statusom quo. Vročekrvna tašča Oma (Cloris Leachman oz. Maja Končar) se zeta nikoli ne naveliča zbadati – včasih ga celo napade; kot kamen trpežna novorojenka Sonči pa je morda še najbolj vročekrvna Krudovka doslej.

A seveda se starševski avtoriteti po robu postavi uporniška (je sploh kakšna drugačna?) najstnica: Ip (Emma Stone oz. Ajda Smrekar) – edino, kar Gruga sploh žene v boj za preživetje – bi rada življenje resnično zadihala, a njeni radovednosti glede sveta zunaj njihove votline na poti stojijo očetova primitivna pravila.

Potem pa dogodek kataklizmičnih razsežnosti Krudove požene v neznano, in prilagoditi morajo svoj način življenja. Na poti srečajo Fanta (Ryan Reynolds; v slovenski inačici Aljaž Jovanović), čigar osupljiva odkritja novih reči – na primer ognja… čevljev! – Krudove pretrese na nepričakovane načine. Večina družine – predvsem seveda Ip – odprto sprejme Fantovo vizijo novega sveta, ki se imenuje »jutri«, a Grug v njem vidi zgolj najhujšo nadlogo doslej: očarljivega najstnika, pred katerim mora zaščititi Ip.

In Krudovi kmalu dojamejo, da bodo, če se ne razvijejo, (p)ostali del zgodovine.

DreamWorks Animation SKG predstavlja risani celovečerec Krudovi. Režirala sta Chris Sanders in Kirk DeMicco po lastnem scenariju in zgodbi, pri kateri jima je pomagal legendarni John Cleese, producirali pa sta Kristine Belson in Jane Hartwell. Glasbo je prispeval Alan Silvestri.

Likom v izvirniku glasove posojajo Nicolas Cage, Ryan Reynolds, Emma Stone, Catherine Keener, Clark Duke in Cloris Leachman, v slovenski sinhronizaciji pa Štefan Kušar, Aljaž Jovanović, Ajda Smrekar, Alenka Tetičkovič, Andrej Kušar in Maja Končar.

Liki

LIK

OPIS

SLOVENSKI GLAS

(IZVIRNI GLAS)

GRUG (Grug)

Grug - najbolj garaški oče v zgodovini - se pri tem, ko se trudi ohraniti ženo, uporniško najstniško hčer, nerodnega sina, dojenčico in tečno taščo pri življenju, drži pregovora "previdnost je mati modrosti".Štefan Kušar

(Nicolas Cage)

IP (Eep)

Močna, spretna, zvedava in uporniška Ip je jamsko dekle v najstniških letih, ki sanja o zabavi in svobodi zunaj meja votline,v kateri živi družina Krud.Ajda Smrekar

(Emma Stone)

FANT (Guy)

Fant - prvi sodobni človek na svetu. S pametjo, orodjem in prižiganjem ognja očara Ip, Gruga pa spravlja ob živce.Aljaž Jovanović

(Ryan Reynolds)

UGA (Ugga)

Uga, prva mama na svetu, ki se na vso moč trudi ohranjati mir v družini. Je vedno glas razuma in trdna opora razdražljivi družini, ko ji gre za nohte.Alenka Tetičkovič

(Catherine Keener)

KLUMP (Thunk)

9-letni Klump velikega srca in še večjih mišic bi rad postal dober lovec, kot je njegov oče, ampak pri tem ga ovirata njegova okornost in kratka pamet.Andrej Kušar

(Clark Duke)

OMA (Gran)

Oma je tipična nergava stara tašča, ki neizogibno povzroča smešne zaplete, ko draži in zbada hčerinega moža.Maja Končar

(Cloris Leachman)

SONČI (Sandy)

Sonči je sicer res najmlajša v družini, ampak ta na videz prikupni deklič enako močno grize kot laja.

STISK (Belt)

Lenivec je prvi domači ljubljenček na svetu. Živi za Fantovim pasom, njegovi posebni talenti, ki zelo pogosto druge rešijo iz težav, pa krepko nadoknadijo njegovo nezmožnost govora.

ČEKANOGAJ (Macawnivore)

Čekanogaj, ki ima telo manjšega tigra in ogromno glavo, je grozljivo bitje, višje od vseh Krudov.

SKOVRENČ (Bear Owl)

Pol medved in pol sova na veliko olajšanje Krudov podnevi spi, toda ponoči se plazi po kanjonu in išče naslednjo žrtev.

KUŽOKROK (Crocopup)

Naj vas zastrašujoči videz tega pol psa in pol krokodila ne zavede. V resnici je zelo prijazen. Ko Krudi to ugotovijo, postane Klumpov prvi domači ljubljenček.

KUŠČOT (Liyote)

Pol kojot in pol kuščar je zelo plašna žival, vendar se rada sonči pred votlino družine Krud.

TROBOMIŠ (Mousephant)

Prikupni slonček z mišjimi uhlji in repkom je eno od prvih in najbolj krotkih bitij, ki jih Krudovi srečajo v novem svetu.

BUMAFNA (Punch Monkey)

Bumafna je sprva zabavna in prikupna, ko pa jo Krudovi prestrašijo, hitro upraviči svoje ime.

OVNU (Ramu)

Pol oven, pol emu je močan kot jezen hokejist in za vsako ceno brani svoje ozemlje pred Krudi in vsemi drugimi nevarnostmi.

SPOTAKLJIVKI (Trip Gerbils)

Z repom spojeni puščavski podgani potujeta kot eden in govorita popolnoma svoj jezik. Med sabo tekmujeta za vsak obrok, a če ne bosta previdni, bosta postali obrok.

O igralcih

Nicolas Cage (Grug) je pred kratkim igral v Westovem Stolen (potem ko sta sodelovala že pri trilerju Con Air), kmalu pa ga bomo videli v Marble City z Mickeyjem Rourkejem in ob Johnu Cusacku v The Frozen Ground. Med njegovimi zadnjimi naslovi so Ghost Rider: Spirit of Vengeance, Drive Angry, Seeking Justice, Trespass in Season of the Witch, igral pa je še v The Sorcerer's Apprentice (njegov sedmi projekt z Jerryjem Bruckheimerjem), Kick-Ass, G-Force, franšizi National Treasure, The Rock, Gone in 60 Seconds, Leaving Las Vegas (oskar, zlati globus in nagrade različnih združenj kritikov), Adaptation (nominacije za oskarja, zlati globus, bafto in nagrado Ceha filmskih igralcev), Ghost Rider, World Trade Center, Lord of War, Matchstick Men, Snake Eyes, City of Angels, Face Off, It Could Happen to You, Red Rock West, Honeymoon in Vegas in Moonstruck (obakrat nominacija za zlati globus), Raising Arizona, Birdy, Lynchev Wild at Heart, Peggy Sue Got Married, The Cotton Club, Rumble Fish…Glas je posodil že liku v risanki The Ant Bully, režijski krst pa je prestal s Sonny, v katerem igrajo James Franco, Mena Suvari, Brenda Blethyn in Harry Dean Stanton.

Emma Stone (Ip) je nazadnje ob Seanu Pennu igrala v kriminalki Gangster Squad, pred tem je nastopila v The Amazing Spider-Man, katerega nadaljevanje že snema, hkrati pa bo nastopila v Little White Corvette, ki ga tudi izvršno producira, in v naslednjem projektu Camerona Crowa. Z vlogo v Easy A si je prislužila nominacijo za zlati globus, igrala pa je še v The Help, Crazy, Stupid, Love, Friends with Benefits, Paper Man, Marmaduke, Zombieland, Ghosts of Girlfriends Past, The House Bunny, The Rocker in v komediji Superbad.

Ryan Reynolds (Fant) je nastopil v dveh uspešnicah, ki sta vsaka navrgli prek 300 milijonov dolarjev po vsem svetu: v romantični komediji The Proposal ob Sandri Bullock in v fantazijski pustolovščini X-Men Origins: Wolverine. Pripravlja že risanko Turbo, film R.I.P.D., ki ga tudi producira, in Queen of the Night v režiji Atoma Egoyana. Videli smo ga v The Change-Up, Green Lantern, Safe House, Definitely, Maybe, Smokin’ Aces, The Amityville Horror…, sicer pa se je Kanadčan v ZDA uveljavil v humoristični nanizanki Two Guys, a Girl and a Pizza Place in nato gostoval v mnogih drugih serijah in igral v TV filmih, dokler obiskovalcev kinodvoran ni opozoril nase v filmih National Lampoon’s Van Wilder, Blade: Trinity in Just Friends.

Catherine Keener (Uga) je ob Julii Louis-Dreyfus in Jamesu Gandolfiniju nedavno končala snemanje še neimenovanega projekta režiserke Nicole Holofcener, Can a Song Save Your Life v produkciji Judda Apatowa, ob Tomu Hanksu Captain Phillips Paula Greengrassa, A Late Quartet s Philipom Seymourjem Hoffmanom in Christopherjem Walkenom ter Maladies z Jamesom Francom. Igrala je v Peace, Love, and Misunderstanding, Percy Jackson and the Olympians: The Lightning Thief, Friends with Money, The Soloist, Where the Wild Things Are, An American Crime (nominacija za zlati globus in emmyja), Being John Malkovich in Capote (obakrat v igri za oskarja), Into the Wild, The 40 Year Old Virgin, The Interpreter, The Ballad of Jack and Rose, Adaptation, S1m0ne, Full Frontal, Out of Sight, Johnny Suede, Living in Oblivion... Na TV je nastopila v If These Walls Could Talk ter gostovala v seriji Seinfeld. Je tudi gledališka igralka.

Cloris Leachman (Oma) , je v karieri, ki se v gledališču, na filmu in TV razteza od petdesetih do danes, napaberkovala rekordnih osem emmyjev in še enega za popoldanske serije. Ima tudi oskarja in bafto za stransko vlogo v filmu The Last Picture Show in velja za eno najbolj zabavnih žensk na TV, kjer trenutno nastopa v humoristični nanizanki Raising Hope, videli smo jo v serijah Lassie, The Twilight Zone, Facts of Life in Malcolm in the Middle, navdušila pa je tudi kot neutrudna in nadvse zabavna tekmovalka v plesni oddaji Dancing with the Stars. Za vlogo v legendarni The Mary Tyler Moore Show je prejela emmyja in vlogo »odpeljala« tudi v serijo Phyllis. Enako dobro se znajde je na velikih platnih: Young Frankenstein, High Anxiety, History of the World: Part 1, Spanglish… Letos bo igrala v Gambit s Colinom Firthom in Cameron Diaz ter v Adult World ob Emmi Roberts in Johnu Cusacku.

O ustvarjalcih

Chris Sanders (režiser, scenarist) je odraščal ob risanju in pisanju črtic, a si nikoli ni mislil, da bi se z umetnostjo lahko ukvarjal profesionalno, dokler se na pobudo babice ni vpisal na umetniško akademijo California Institute of the Arts in nato delal za Marvel Productions in Disney Studios pri projektih, kot so Rescuers Down Under, Beauty and the Beast, Aladdin, The Lion King in Mulan, spisal scenarij za Lilo & Stitch, ki ga je režiral z Deanom DeBloisom. Kmalu zatem je presedlal k DreamWorks Animation, kjer je režiral How to Train Your Dragon.

Kirk DeMicco (režiser, scenarist) si je svoje junake našel v stripih, romanih in na TV. Med njimi so bili tako risani junaki kot takšni iz mesa in krvi iz različnih koncev in krajev: liki iz knjig Roalda Dahla, iz risane serije Hong Kong Phooey Hanna-Barbere… in britanski igralec John Cleese v komediji Monty Python’s Flying Circus. Potem ko si je skušal uveljaviti v italijanski filmski industriji in bil novinar pri reviji za promocijo italijanskega filma, je ob vrnitvi v ZDA začel v vložišču legendarne agencije William Morris v New Yorku ter se prebil v oddelek za film in v prostore agencije v Los Angelesu, kjer je po šestih mesecih dela uspel prodati nenaročen scenarij za A Day in November. V svoji karieri je Kirk nekaj svojih otroških priljubljenih del prenesel na velika platna in sodeloval z nekaterimi junaki iz otroštva – vključno s Cleesejem, s katerim je spisal dva scenarija in zgodnje osnutke za Krudove. Spisal in koproduciral je Racing Stripes, Sherlock Homeboy, Hong Kong Phooey in Casper: Scare School, priredil The Twits Roalda Dahla, režiral Space Chimps ter popravljal scenarije za celovečerce za Disney, DreamWorks, Spyglass Entertainment in Warner Bros.

Komentarji

10.1. 2013 ob 18:51

Same risanke.

— Tara*
13.1. 2013 ob 16:51

Krudovi? Kaj je to hrvaski prevod naslova?

— dragobabi
25.1. 2013 ob 14:28

naslov Krudovi ni prevod hrvaškega naslova, ampak prevod originalnega, angleškega naslova. kot distributer smo morali pri naslovu slediti navodilom studia in le ta so bila, da se z lokalnim naslovom skušamo čim bolj približati originalnemu naslovu. naši predlogi so med drugim bili, da bi jih poimenovali Brdavsovi, kar absolutno ni prišlo v poštev in je studio predlog zavrnil. Naš predlog je bil, da so vsaj DRUŽINA Krudovi in tudi to ni bilo sprejeto. tako so CROODS - ROOTS dobili slovensko ime KRUDOVI.
Tudi npr ime Shrek sam po sebi ni zanimiv in privlačen in nam pred samim filmom zagotovo ni nič pomenil, danes pa je to ime sprejeto in eno od bolj zabavnih poimenovanj animiranega lika, ki nas vedno znova nasmeje.
distributer Blitz Film

— distributer Blitz Film
27.2. 2013 ob 12:50

Gledat bom šla!

— Tanja
17.3. 2013 ob 7:53

cool risanka

— katkica
19.3. 2013 ob 7:38

napovednik se mi je zdel dober samo ne vem ali ujame bistvo filma.
ampak bom šel sigurno gledat.

— lucas
23.3. 2013 ob 13:01

ne vem zakaj, sam men tole zlo vleče na ledeno dobo 3.

— KristiBisti
25.3. 2013 ob 14:11

Zakaj so se Krudovi odpravili na dolgo potovanje?

— anomilno
27.3. 2013 ob 19:05

ja gremo u petk gledat!!

— bunny
28.3. 2013 ob 6:44

Krasna risanka, moja 4,5-letna hči je bila navdušena in zagotovo si jo bomo še kdaj ogledali.

— Ana
28.3. 2013 ob 14:15

zakaj u slovenščini ? o otročje

— hih
29.3. 2013 ob 7:29

že gledu kul!!

— eko
29.3. 2013 ob 7:32

ta risanka je kul sam zakaj so krudovi odpravili na dolgo potovanje

— krudovi
29.3. 2013 ob 15:07

punca neki govori pa zmaji so::::

— kolosej
30.3. 2013 ob 19:55

Z zeno sva se ves film sprasevala, kaj so kadili ustvarjalci,mala pa je uzivala. Cool film.

— primoz
8.4. 2013 ob 17:37

tako je kul

— Lea
27.4. 2013 ob 13:17

ffffffffffffffffffffffffffffffjuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuullll ssssssssssssssmmmmmmmmmmmmmmeeeeeeeššššššeeeeeeeeeeeeeennnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn

— fguozfj,
9.5. 2013 ob 17:06

jjzozonozipozzob

— kli
7.6. 2013 ob 16:57

Žal mi je da se nisem zakadila, ko sem tole gledala.
Risanka je meni osebno super! Popolnoma fantazijska, domišljija na vrhuncu in ideje so zares genialne!

100% jo bom še kdaj pogledala!

— jaz
10.6. 2013 ob 11:27

kulj :*

— lolikabolika
30.6. 2013 ob 15:18

SAM SMEH TA RISANKA NI PRIMERNA ZA OTROKE KRUDOVI drugace je pa zelo smesna hehe

— Tea
20.7. 2013 ob 22:15

Ne vem kdo je bolj užival, mi2 z možem ali otroka. krudovi so super. fajn risanka. Sploh pa ugotavljam, da je večina risank odlična, med tem k je danes redko kak film, ki me privabi v kino.

— Sandra
24.7. 2013 ob 19:48

najbolša risnka vseh časov je za otroke in odrasle coll !

— lololo
25.7. 2013 ob 14:44

Filma nisem gledal ampak vem da je brezvezen! Bom zdaj dobil modro zvezdico?

— Tukaj piše moje ime
23.8. 2013 ob 9:03

z punco sma šla namesto v romantično restavracijo si ogledat tale
filmček bil je zelo smešen in tud poučen

— andraž
1.1. 2016 ob 10:18

Jaz sem gledala to risanko pred kratkim in moram reči da je zelo dobro narejena, je zanimiva, pustolovska, človeka kar prime da bi jo gledal. Ni kot navadna risanka, ampak je nekaj boljšega. Meni je bila res zelo všeč, sploh Ip in Fant, ki sta res zelo dobra.

— Hana
4.6. 2016 ob 8:55

cooooooooooooooooooooooooooolllllllllllllllllllllllllllllllllllllll!!!!!!!!!!!!!1
hočem celfilm!!

— Kaja
4.6. 2016 ob 8:55

cooooooooooooooooooooooooooolllllllllllllllllllllllllllllllllllllll!!!!!!!!!!!!!1
hočem celfilm!!

— Kaja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.