Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Krožna cesta

družinska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 29.1.2009, Kolosej Ljubljana
26.2.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 59min / 119min
Leto: 2008
Jezik: angleščina
Scenarij: Justin Haythe po zgodbi Richarda Yatesa
Režija: Sam Mendes
Režiser filmov Lepota po ameriško in Pot v pogubo se poglobi v življenje para iz 50-ih let prejšnjega stoletja. Sanjaška April hrepeni po igralski karieri, ambiciozni Frank pa želi osvojiti in začutiti ves svet, a ko življenjska usoda prekriža njuni poti, se podredita normam tipičnega predmestnega življenja z dvema otrokoma. V obupnem poskusu bega pred morečo rutino vsakdana se odločita za selitev v Pariz, toda nepričakovan dogodek ju prisili, da si izpovesta vsa svoja zamolčana čustva, strahove in razočaranja. Film je prejel štiri nominacije za zlate globuse.
Napovednik filma (s slovenskimi podnapisi)

Film po romanu Richarda Yatesa je prodoren portret povprečnega ameriškega zakona v 50. letih, prikazan skozi oči Franka in April. Čeprav je zgodba postavljena v pretekli čas, je njena tema krepko aktualna še danes - ali se lahko človek iztrga iz spon uveljavljenih norm, ne da bi si škodil, ali se lahko par reši iz povprečja in vsiljenih pričakovanj, ne da bi se razšel?

Frank in April sta bila vedno prepričana, da sta drugačna, posebna, pripravljena živeti po svojih pravilih in višjih idealih. Prisežeta si, da se ne bosta nikoli prepustila toku družbenih norm in uveljavljenega prepričanja, kaj se "spodobi". A naj se še tako prepričujeta, da sta drugačna od drugih, iz dneva v dan, iz leta v leto vse bolj postajata točno taka: družinski oče hodi v službo, ki ga ne izpolnjuje, njegov mladostniški pogum pa je zamenjal občutek dolžnosti do družine, mati in žena pa je nezadovoljna gospodinja, ki v življenju pogreša strast, novosti, nekaj, kar bi ji dalo vedeti, da živi in diha s polnimi pljuči. Njune sanje so zvodenele, se razblinile, ostale le spomin.

Da bi se v njunem življenju končno nekaj spremenilo na bolje, si April zastavi pogumen načrt in natančno domisli, kako lahko odideta iz zaspanega ameriškega predmestja v svetovljanski in življenja polni Pariz, kakor sta si želela, odkar sta se spoznala. A ko se kolesje začne vrteti in bi bilo treba sprejeti življenjsko pomembne odločitve, se šele izkaže, kaj je vsak od njiju v resnici pripravljen storiti za svoje sanje in koliko je pripravljen žrtvovati. To pa razkrije tudi njun dejanski odnos, ki je bil prej skrit za fasado "sprejemljivega" in "dostojnega". Eden od zakoncev hoče za vsako ceno uiti iz življenja, ki ga otopeva, drugi pa se oklepa statusa quo, ne glede na to, kakšne kompromise mora sprejeti.

O produkciji

Leta 1961 je knjižni prvenec Richarda Yatesa pretresel literarni svet. Bralci so v likih glavnih junakov in njuni zgodbi videli sebe, svoje življenje ali vsaj svoje znance. In že od trenutka, ko je roman prišel v knjigarne, je sprožil burne polemike o naravi zakona, vlogi moških in žensk v sodobni družbi ter možnosti uresničitve mladostnih sanj, ko si soočen z realnostjo družinskega življenja, starševstva in službe.

Roman je postal ena najvplivnejših knjig stoletja. Odpirala je oči in prvič javno pokazala na vseprisotno dilemo - ali se mora človek na račun sprejetih in odobrenih vzorcev vedenja odreči svojim željam in idealom.

Pot od knjige do platna je bila dolga. Že takoj, ko je izšla, so se številni filmarji spogledovali z mislijo, da bi jo posneli, toda do tehtnega in uporabnega scenarija ni prišlo nikoli. Pisatelj je prodal pravice za film, a ker se iz tega ni izcimilo nič, jih je skušal odkupiti nazaj, da bi sam napisal scenarij. Yates se je neuspešno trudil vse do svoje smrti l. 1992.

Ko so se končno odprle možnosti za snemanje filma, je bila prva težava najti primernega scenarista, ki ob veliki pozornosti, ki jo je deležna knjiga, ne bi razočaral. Delo je bilo nazadnje dodeljeno Justinu Haythu, ki ni samo scenarist, temveč tudi sam pisatelj. Tudi to je pomembno vplivalo, da je znal poudariti bistvo vse zgodbe - ko se ti pokaže možnost, da postaneš to, kar si si vedno želel postati, kaj bo to razkrilo o tvojem dejanskem značaju? Da si res tak, kot si si ves čas domišljal? Ali pa si živel v utvarah in za nekimi visokoletečimi ideali skrival svojo nemoč, da bi dosegel, kar hočeš?

Frank Wheeler je eden najbolj kompleksnih likov v ameriški literaturi. Človek, ki je pri 29 letih doštudiral, je vojni veteran in se prebija po hierarhični lestvici v službi. Ima družino, standardna dva otroka, lepo in uglajeno ženo, s katero se lahko ponaša.  Hkrati pa ga nekje globoko v notranjosti razžira strah, da bo končal kot oče, ujet v pasti vsakodnevne rutine, kjer živiš in umreš nepomemben, ne da bi uresničil svoje potenciale, kaj šele želje. Povrhu vsega pa se boji, da ni tak, kot ga vidijo drugi in kot si sam domišlja, da je. To zapleteno osebo je odigral trikratni nominiranec za oskarja Leonardo DiCaprio, ki je tokrat prvič igral očeta.

April je živahna in idealistična mlada žena in mama, ki se oklepa svojih sanj celo v času, ko so se ženskam le redkokdaj uresničile. Čeprav ljubi svojo družino, si želi nekaj več, hoče se iztrgati iz okovov, ki jih ženski nalagajo nenapisana pravila tedanje malomeščanske morale. Svojega moža neskončno ljubi in spoštuje, želi si, da bi izkoristil svoje potenciale in postal prava veličina, toda njena ljubezen, njeni upi in njena vera se razblinijo, ko spozna, da so bile njune skupne sanje samo iluzija, da njen mož ni pogumen, drzen, pripravljen storiti vse za tisto, v kar verjame. V filmu jo je odlično upodobila Kate Winslet, režiser Mendes pa je imel priložnost režirati svojo ženo v zahtevni in s čustvi nabiti drami o zakonski zvezi.

Tretja ključna oseba v drami pa je formalno duševno bolni matematik John Givings, ki je, kot je v literaturi dokaj pogosto, glas resnice, če že ne glas razuma. Je edini, ki se ne ozira več na oliko in "spodobnost" v svetu tipičnega ameriškega predmestja in s provokativnimi vprašanji razgalja resnico, pred katero si vsi v njegovi družbi zatiskajo oči. Z glasnim razmišljanjem podre fasado, za katero Frank in April skrivata svoja resnična čustva. Dejansko je od vseh likov še najmanj nor, edini se je pripravljen soočiti z resnico, medtem ko se drugi oklepajo utvar.

O Richardu Yatesu

Priznani romanopisec se je rodil l. 1926 v Yonkersu v New Yorku. Kot otrok ločenih staršev je večino mladosti preživel z mamo. Med vojno je vstopil v vojsko in se boril v Franciji, kjer je zbolel za pljučnico, dobil vnetje poprsnice in vse življenje nato imel težave s pljuči. Ko se je s prvo ženo odpravil na jug Francije, da bi okreval po tuberkulozi, je začel pisati kratke zgodbe, ki so jih pozneje objavili v zbirki Eleven Kinds of Loneliness.

Šele l. 1961 je pri 35 letih objavil svoj prvi roman, Krožna cesta, ki je požel izjemne pohvale. Potegoval se je tudi za vodilno ameriško knjižno nagrado, vendar je ni osvojil. A knjiga se ni dobro prodajala, zato se je zaposlil kot pisec govorov za Roberta Kennedyja, po atentatu nanj pa je začel poučevati. Izdal je še osem knjig. Ker njegovo delo kljub odličnim ocenam kritikov nikoli ni doseglo širšega priznanja med bralci, poleg tega pa je imel težave z alkoholom, je umrl dokaj neznan in brez prebite pare.

Komentarji

4.1. 2009 ob 15:02

a se men sam zdi al je prevod tega filma hudo falen?

— miha
6.1. 2009 ob 17:03

ne razumem naslova. zakaj krožna cesta?

— tina
9.1. 2009 ob 16:30 zvezdica

Film ne prinese ničesar novega. Dva povsem normalna človeka, ki enostavno ne najdeta skupnega jezika. Namesto, da bi se poglobila v jedro problema, iščeta rešitev v novem okolju in v novem začetku. Mogoče bi jima celo uspelo...pa se zgodba nepričakovano zaplete.
Zanimiva zgodba, ki je nihče ne želi doživeti.
Osebno ga ne priporočam, kot nek film, ki ga je treba videt.

— Lea
15.1. 2009 ob 16:52

Ta film je brezvezen-kr nekaj. Edina svetla točka je Leonardo Dicaprio, pa še ta je razočaral s svojo igro. Ni prepričal v vlogi moža in očeta.

— Tejči
25.1. 2009 ob 13:45

Good Movie!!

— Ime
29.1. 2009 ob 0:00

nor film, vreden ogleda

— babiii
29.1. 2009 ob 8:58

zelo dober filem

— maruša atelšek
29.1. 2009 ob 17:21

Film mi je bil zelo zanimiv, ker pričakuješ drugačen razplet in te vse skupaj preseneti, kar je meni posebno všeč.

— nana
30.1. 2009 ob 10:35

ne priporočam. dobra igralca, ki v filmu ne moreta pokazati svojih sposobnosti...samo kreganje cel film.

— lea
30.1. 2009 ob 17:16

Odlična, življenska zgodba, odlična zasedba, odlična igra, odličen film!

— Katarina
30.1. 2009 ob 17:16

Odlična drama... Vsekakor priporočam vsakemu ljubitelju tega žanra. Zares globok film, od katerega lahko veliko odneseš - če ga znaš razumeti. Še ena odlična predstava Kate Winslet: Zlati globus popolnom zasluženo.

— Denis
30.1. 2009 ob 17:16

tina - revolution = obrat. Revolutionary road je lahko v ANG cesta revolucije ali tudi krožna cesta.

— SouthPark
30.1. 2009 ob 17:16

globok, težak

— ...
31.1. 2009 ob 18:33 zvezdica

Film ne prinese ničesar novega. Dva povsem normalna človeka, ki enostavno ne najdeta skupnega jezika. Namesto, da bi se poglobila v jedro problema, iščeta rešitev v novem okolju in v novem začetku. Mogoče bi jima celo uspelo...pa se zgodba nepričakovano zaplete.
Zanimiva zgodba, ki je nihče ne želi doživeti.
Osebno ga ne priporočam, kot nek film, ki ga je treba videt.lep dan.

— anica
31.1. 2009 ob 18:37

Ce zacnes razmisljati, te film ne izpusti iz svojih zobljev kot - krozna cesta...Zivljenje gre naprej, pa vendar najvec lahko spremenimo sami. Kako bi jima privoscila, da bi jima uspelo!

— Pia
31.1. 2009 ob 18:37 zvezdica

Krožna cesta je prevod Revolutionary road. Kar bi lahko rekel dobesedno in v prenesenem pomenu. Gre za ujetost dve oseb v vnaprej znane procese, ki se zgolj ponavljajo. Veda, da bi potrebovala spremembo, se oddaljit od te krožne ceste, a sta ujeta.

— gledalec
1.2. 2009 ob 14:07

KROŽNA CESTA

Ti in jaz

okvirjena
v solni steber

hirava v malem
mestu

— IGOR BIZJAN
1.2. 2009 ob 15:50

grozno, zelo zelo razočarana. ne priporočam nikomur.

— tina
6.2. 2009 ob 20:54

zanimiva zgodba, zanimiva igra, dober film, spektakularna igralca ---> kaj še hočeš za dober film?
vreden tudi drugega ogleda.
LP

— dea
8.2. 2009 ob 13:09 zvezdica

meni je bil pa vsec. umetnost je narediti film, ki prikaze eno ze prezvecenih tem med cloveskimi odnosi, ana povsem nov, ganljiv nacin. tisti kader prav na koncu, ko si zreta v oci s solzami v oceh, je prav kljucni moment v filmu. ali se da razbito vazo zlepiti nazaj, potem, ko si se ze tako mocno ranil in odkril, da le nista s partnerjem tako usklajena?

odgovor zevste, ko boste sli gledat film ali pa na IMB-ju v spoilerju.

— ana
8.2. 2009 ob 18:32

Odličen film!

— Neža
15.2. 2009 ob 0:00

ena sama žalost... tako igralci kot zgodba.. Film je za ogled, ampak ne "must see".

— Barby
24.2. 2009 ob 0:00

dober film, zelo!

— ddd
24.2. 2009 ob 14:28 zvezdica

Zelo dober film. Prikaže vsakdanje probleme, ljudi in njihova življenja. Je film, kjer se poglobiš. Sigurno ga ne priporočam tistim, ki bi se radi malo razvedrili.

— Tina
27.2. 2009 ob 0:00 zvezdica

Meni je bil film zelo všeč. Odlična igra in režija. Odnos med zakoncema je prikazan na način, da lahko obćutiš njuno bolečino in hrepenenje, ki ga nikakor ne moreta uresničiti. Zelo realen prikaz življenja. Zelo priporočam.

— annie
1.3. 2009 ob 0:00

krožna cesta je cesta ki se kar naprej ponavlja. ni konca ne kraja. tako se skregaš, pobotaš...

— lili
5.3. 2009 ob 0:00

odsvetujem ogled filma...
prikaže sicer vsakdanjo tematiko.. in nič kaj dosti več!

— Rea
14.3. 2009 ob 0:00

Meni osebno top film 2008, odlična igra obeh glavnih akterjev + stranske vloge, vse do odličnega Sama Mendesa, kateri nikoli ne udari mimo.

— Thermaltake
30.3. 2009 ob 20:48

zanima me vaše mnenje o enem izmed zadnjih prizorov. ali April hoče samo splavit in se ji to ponesreči, ali dela samomor?

— edgar
7.6. 2009 ob 9:47

kate in leo if titanic wouldn't sink... :)

— miška
20.8. 2009 ob 16:59

Mogoce je pa use tako od vas razocaral glih zato, ker ste se vi notri najdli

— kren
16.11. 2009 ob 11:33

Film ti da mislit, ni kr copy paste, vsi se ujamemo v ta začaran krog sanj in realnosti,
le vsakomur ne uspe doseči svojih sanj. Tukaj vedno nekdo izvisi, ali ona ali on... tukaj na koncu oba.

— lasta
4.8. 2010 ob 15:26

Odličen film, odlična igra obeh. Kdor pa je pričakoval osladnost Titanika mu pa pač ne more bit všeč, ker je zanj pretežek...

— nejm
27.10. 2010 ob 21:44

Zakon film, čustven, dost težak za razumet...ampak 100% drama in ga priporočam tistim k jih mate radi :D

— x
15.11. 2010 ob 20:20

Odličen film, želim si še kaj podobnega, film, ki spodbudi razmišljanje in zagotovo pokaže nekaj realnosti. Res sem bila zadovoljna za razliko od pocukranih in kopiranih komedij, ki jih je občutno preveč.

— crystal
3.5. 2011 ob 15:35

Glede na vse te komentarje, mora biti film rsnično zanimiv ... Ga bo potrebno pogledati ... baje se takšne "posodobljene" zgodbe še danes dogajajo, le da si steška priznamo ...

— gita
3.5. 2011 ob 19:32

Še danes ga pogledam!

— Helena

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.