Kolosej
Film distribucije Cenex

Krik 3

komedija, grozljivka
Na sporedu od: 21.12.2000, Kolosej Ljubljana
1h 56min / 116min
Scenarij: Kevin Williamson
Režija: Wes Craven

Ko boš film videl in o njem pripovedoval prijateljem in znancem, te prosimo, da zamolčiš večino zgodbe (če že ne cele), da bodo lahko gledalci zares uživali, medtem ko bodo prvič gledali film v kinu.

Vsebina

Pravila trilogije:

Prvo poglavje je postavilo pravila.

Drugo poglavje je prekršilo pravila.

V zadnjem poglavju pozabite na pravila!

Tri leta in pol po koledžu začne Sidney Prescott (Neve Campbell) tiho in mirno življenje v severni Kaliforniji. Po zastrašujočih dogodkih pri filmu "Rezilo 3" ("Stab 3"), pa se je prisiljena spomniti preteklosti in se še enkrat spopasti z zloglasnim serijskim morilcem.

Vroča TV zvezda Gale Weathers (Courtney Cox Arquette) pride na snemanje "Rezila 3" po ljubeznivem klicu losangeleške policije in je več kot pripravljena vskočiti v zgodbo. Ni pa pripravljena na soočenje s staro ljubeznijo Deweyjem Rileyjem (David Arquette), ki je zdaj tehnični svetovalec pri snemanju "Rezila 3" in ima zvezo z igralko Jennifer Jolie (Parker Posey). Karakterna igralka Jolie je igrala Gale v vseh treh nadaljevanjih "Rezila".

Dewey in Sidney se spopadeta z igralci, ki igrajo njuna lika v "Rezilu": Tom Prinze (Matt Keeslar) nastopa v "Rezilu" kot Dewey, Angelina Tyler (Emily Mortimer) pa je bila izbrana med več tisoč kandidatkami kot Sidney.

"Rezilo 3" režira Roman Bridger (Scott Foley), poznan po video spotih, ki je kot igralko angažiral tudi starleto Sarah Darling (Jenny McCarthy). Veteranski producent John Milton (Lance Henriksen) je veliki um, ki stoji za celotno operacije.

LAPD detektiv Mark Kincaid (Patrick Dempsey) vodi preiskavo pri "Rezilu 3". Jennifer Jolie angažira telesnega čuvaja, eksperta za zaščito zvezd Stevena Stoneja (Patrick Warburton)...

Produkcija

Po dveh zelo uspešnih predhodnikih predstavlja KRIK 3 kulminacijo slavne horor trilogije Wesa Cravena. Ne le, da sta prva dva dela oživela ta že skoraj izumrli žanr, ampak sta novim generacijam predstavila "suspense triller" z zdravo mero bridkega humorja.

KRIK je bil že od samega začetka zamišljen kot trilogija. Pri preprodukciji prvega KRIKA se je že razmišljalo o tretjem delu. Vsa nerešena vprašanja bodo zdaj končno rešena...

Ob tej priložnosti je Craven ponovno združil igralske moči z Davidom Arquettejem, Neve Campbell, Courteney Cox Arquette in Lievom Schreiberjem. Tu so še nekateri novi obrazi, kot je Patrick Dempsey, Scott Foley, Jenny McCarthy, Parker Posey itd. V stranskih vlogah se pojavi tudi legendarni režiser Roger Corman, igralka Carrie Fisher in Kevin Smith v vlogi Silent Boba z njegovim nerazdružljivim partnerjem Jayjem.

"Ta film bo odpeljal gledalce globoko v realnost za realnostjo," pravi Craven. "Nič ni tako, kot se zdi!"

Kot producent KRIKA 3 se pojavlja Kevin Williamson, scenarist KRIKA 1 in 2. Ehren Kruger, scenarist filmov "Arlington Road" in "Reindeer Games", je napisal scenarij tega dela po Williamsonovih zamislih.

"Zelo zabavno je snemati KRIKE, ker zasmehujejo sami sebe, niso preveč resni," pravi glavna junakinja Neve Campbell, zaščitni znak serije filmov KRIK. "Zasmehujejo žanr, igralce, včasih celo gledalce."

"KRIKI dokazujejo mojo teorijo, da so trilerji odlični za razvijanje likov. Gredo globoko pod kožo človeške psihologije," pravi Craven. "Današnja mladina ima zelo realne strahove skladno s svojo generacijo in potrebujejo priložnost, da jih procesirajo skozi nekaj pozitivnega, smešnega. Kombinacija napetosti je lahko smešna in zastrašujoča.

KRIK 3 so začeli snemati 6. junija 1999 v severnem Hollywoodu, v policijski postaji, posnet pa je bil v 59 dneh. Originalni dom Sidney Prescott v Woodsborou je bil verodostojno preslikan za potrebe "Rezila 3". Nekatere od najbolj strašnih trenutkov so posneli v hiši na posestvu v Silver Lakeju, ki je bila zgrajena leta 1923, pri oblasteh pa zabeležena kot hiša duhov. Večina ekipe do samega konca ni vedela, za kaj gre v filmu. Prigovarjanje igralcev v "Rezilu 3" je preslikava resnične situacije. Igralci iz KRIKA 3 so se kar naprej pritoževali na pogoste spremembe scenarija, ki so bile posledice Cravenove in Williamsonove želje, da prikrijeta končni izhod filma. Tudi samo snemanje je bilo polno zastrašujočih trenutkov. Večina ekipe ni vedela, kdo je morilec, vse dokler niso prišli na premiero!

V filmu se pojavljajo pesmi: "RED RIGHT HAND 2" Nicka Cavea & the Bad Seeds, "SO REAL" skupine Static-X in nova pesem skupine Ear 2000, "Click Click", katere "frontman" je David Arquette.

Na letošnji podelitvi MTV-jevih nagrad sta bili Parker Posey in Neve Campbell nominirani za najboljši glavni vlogi v KRIKU 3.

Liki

KRIK 3 se dogaja v Hollywoodu med snemanjem filma "Stab 3 (Rezilo 3), vrnitev v Woodsboro", ki pripoveduje o dogodkih, ki so osupli prebivalce mesteca Woodsboro. Glavni "igralci" so...

Neve Campbell (Sidney Prescott) Odrasla Sidney živi tiho in umirjeno življenje v severni Kaliforniji, a jo zastrašujoči dogodki, ki obkrožajo "Rezilo 3" prisilijo, da se vrne v središče dogajanja.

Že proglašena kot naslednica Winone Ryder, se je proslavila z glavno vlogo v trilogiji KRIK. Za vlogi v KRIKU 1 in 2 je osvojila Saturn Award za najboljšo žensko vlogo, Blockbuster Award in MTV Movie Award za najboljšo igralko.

Courtney Cox Arquette (Gale Weathers) Gale je na vrhuncu kariere kot vroča TV zvezda, a se ne opravičuje za svoje metode dela. Šokantne novice od "Rezila 3" bi lahko njeno kariero povzdignile na še višji nivo.

David Arquette (Dewey Riley) Dewey je zapustil Woodsboro, da bi se zaposlil kot tehnični svetovalec pri "Rezilu 3". Prav tako je začel zvezo z igralko Jennifer Jolie.

Parker Posey (Jennifer Jolie) Karakterna igralka, ki zvesto proučuje lik Gale Weathers. Prepričana je, da "njena" Gale edina razume novonastali položaj.

Scott Foley (Roman Bridger) Ob svojem 30. rojstnem dnevu režiser Roman Bridger preide iz video spotov na film. Začenja pa tudi verjeti, de nekdo želi uničiti njegov film "Rezilo 3".

Patrick Dempsey (Detektiv Kincaide) Ko se v filmski biznis vmeša umor, stopi na sceno detektiv LAPD Mark Kincaide. Zanj je Hollywood prepoln duhov.

Deon Richmond (Tyson Fox) Igralec Tyson Fox ima iluzije glede Hollywooda, tako kot tudi sanje. Njegov lik v "Rezilu 3" je zaposlen v video klubu kot Randy Meeks.

Lance Henriksen (John Milton) Producent John Milton, veliki um, ki stoji za trilogijo "Rezilo", snema grozljivke že 30 let. Kakorkoli že, njegova rezidenca v holivudskih gričih je videla več akcije kot njegovi filmi.

Emily Mortimer (Angelina Tyler) je bila izbrana med 50.000 kandidati za vlogo Sidney v "Rezilu 3" in doživi holivudske sanje. A kako je pravzaprav dobila vlogo?

Liev Schreiber (Cotton Weary) Nekoč davno si je Cotton želel svojih 15 minut slave. Zdaj je bivši zapornik, nepravično obtožen za umor, vodi pa nacionalni TV show "100% Cotton".

Kelly Rutherford (Christine) je Cottonovo dekle. Rada ima svojega fanta, čeprav ni prepričana, da mu lahko zaupa.

Matt Keeslar (Tom Prinze) je visok in samoprepričljiv igralec, ki v "Rezilu 3" igra Deweya Rileya. Dewey nikoli ni izgledal bolje.

Jenny McCarthy (Sarah Darling) je starleta že več kot 10 let in noče več igrati neumne lepotice. Kaj drugega pa naj bi počela ponosna plavolaska?

Patrick Warburton (Steven Stone) je telesni čuvaj zvezd: Julie Roberts, Salmana Rushdieja, Posh Spice - samo tistih največjih. A nobenih izkušenj nima glede dogodkov, ki so obkrožili njegovo klientko Jennifer Jolie.

Za kamero

Wes Craven se je rodil leta 1949 v Clevelandu, 21 let pozneje pa je vstopil v filmski svet kot asistent producenta. Diplomiral je iz dramaturgije in filozofije na Johns Hopkins University v Baltimoru. Nedavno je napisal tudi svoj prvi roman The Fountain Society.

Nadaljeval je kot montažer pri nekaj nizko proračunskih filmih, potem pa je prešel med režiserje, in se usmeril na grozljivke. Uspel je z velikim komercialnim hitom "Nočna mora v Ulici brestov" (1984). Pred Krikom 3 je režiral tudi zelo hvaljen Miramaxov film "Glasba iz mojega srca". Za televizijo je ustvaril in produciral serijo "Nightmare Cafe", režiral pa je tudi sedem epizod serije "Zona somraka".

Do danes je režiral vrsto uspešnih grozljivk (nekaj nadaljevanj "Nočne more", "Vampir iz Brooklyna") in si pridobil laskavo titulo najboljšega režiserja grozljivk današnjih dni.

V 27-ih letih kariere se je dokazal kot avtor z neverjetnim talentom. KRIK 3 je njegov petnajsti celovečerni film. Zahvaljujoč Kriku si je Craven povrnil prvotno kredibilnost, grozljivki kot žanru pa vrnil že skoraj pozabljen ugled...

Komentarji

25.9. 2004 ob 15:57

kko naj napišem komentar če film je komi decembra? ala dej (s)mejte se!

— somebody
15.9. 2005 ob 17:28

a je lahko ta film še enkrat v kinu?

— prosim
22.12. 2005 ob 15:05

a kdo prodaja kostum ali masko ki je od krika oz ki igra pri scream 1,2,3 pliss piste m na scream12@email.si

— blaz
28.2. 2006 ob 12:57

živ dolgčas

— kritika
26.3. 2010 ob 18:03

jaz imam od krika kostum

— dfdsds
26.3. 2010 ob 18:04

ta film je zakon kdo si ga ni ogledal je vlko zamudil:)

— mihaec
12.4. 2010 ob 14:28

halo da vam povem da prihaja krik 4,5in 6 bo? 4 bo 15 aprila 2011 komaj čakam

— maya
8.1. 2011 ob 20:05

ma ne a 4ka bo tut hudo men je 1 še najljubša pa tut 2 in 3 so kul tok da komi čakam na nova nadaljevanja

— anči
7.3. 2011 ob 14:20

a bo 4ka u kinu?
nč ne piše :///

— Dimi3

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.