Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Velika igra

kriminalna drama
Film nominiran za 2 Zlata globusa!
Podnapisi
Na sporedu od: 4.1.2018, Kolosej Ljubljana
2h 20min / 140min
Leto: 2017
Jezik: angleščina
Scenarij: Molly Bloom, Aaron Sorkin
Režija: Aaron Sorkin
Režijski prvenec Aarona Sorkina, dobitnika nagrade oskar, scenarista filmov Socialno omrežje, Steve Jobs, Zmagovalec in Zadnji dobri možje. Resnična zgodba o pokeraški princesi Molly Bloom (Jessica Chastain), ki je kar celo desetletje vodila najekskluzivnajše nezakonite igre. Molly je bila smučarka, ki je po neuspešnih kvalifikacijah za olimpijske igre postala natakarica. Nezadovoljna z navadno službo je ustanovila nezakonito igralnico, ki so jo obiskovali slavni igralci in velike ribe z Wall Streeta. Njeni igralci so bile filmske zvezde, slavni športniki, poslovneži in ruska mafija. Molly je uspešno vodila posel, dokler niso nekega večera pri njej potrkali agenti FBI-ja. Edini zaveznik je bil njen odvetnik Charlie Jaffey, ki je razkril, da je Molly mnogo več od tistega, kar se je pisalo o njej.

Film po resnični zgodbi Molly Bloom (Jessica Chastain), mlade, karizmatične smučarke, ki si je obetala olimpijsko kariero, pa se je zaradi hude poškodbe morala odpovedati olimpijski karieri. Molly začasno opusti študij prava in se posveti poletni zaposlitvi, pri kateri sta potrebna podobna disciplina in delovna vnema kot pri smučanju: vodi namreč nelegalne igre pokra, v katerih vložki dosegajo vrtoglave vsote. Globoki žepi hollywoodske smetane, športnih zvezdnikov in poslovnih mogotcev ji omogočijo desetletje bleščečega uspeha, toda Molly pritegne pozornost napačnih ljudi, ko se pri svoji mizi nehote zaplete z rusko mafijo. Njen zmagoslavni pohod se konča, ko jo sredi noči aretira sedemnajst agentov FBI. Obtožijo jo hude zločinske dejavnosti in njen edini prijatelj je njen odvetnik (Idris Elba), ki odkrije, da se pod podobo Molly Bloom skriva precej več kot tisto, kar razkrivajo opolzke zgodbe v tabloidih.

Gre za režijski prvenec priznanega dramatika in scenarista Aarona Sorkina, večkratnega oskarjevega nominiranca in prejemnika oskarja za scenarij za film Socialno omrežje ter dobitnika petih emmyjev za serijo Zahodno krilo. Med njegovimi najbolj proslavljenimi deli sta tudi za oskarja nominirani drami Zadnji dobri možje ter Zmagovalec z Bradom Pittom.

Igrajo še oskarjevec Kevin Costner (Pleše z volkovi), Michael Cera (Juno, serija Odbita rodbina), Jeremy Strong (Velika Poteza, Sodnik), Bill Camp (serija The Night Of), Chris O'Dowd (Dom gospodične Peregrine za nenavadne otroke), Brian d'Arcy James (V žarišču) in oskarjevi nominiranec Graham Greene (Pleše z volkovi).

Čeprav se knjiga spominov Molly Bloom iz leta 2014 konča z njeno aretacijo, se zgodba o tem, kako je Velika igra sploh prišla na velika platna, začenja še preden je Bloomova dojela, da je njene vladavine konec. Ko je še vodila igre v manhattanskem hotelu Plaza, je na neki zabavi spoznala izvršnega producenta Leopolda Gouta, ki je takrat ravno pisal svoj prvi roman; Mollyjina zgodba je vzbudila njegovo zanimanje. Predstavil jo je svojemu založniku in Bloomova je podpisala pogodbo za knjigo, a je bila takoj zatem aretirana. Po procesu je Gout projekt predlagal Sorkinu, ki pa sprva ni bil prepričan, da je zgodbo pametno ovekovečiti na velikih platnih – predvsem zaradi oseb, ki so se udeleževale Mollyjinih partij, čeprav so imena v knjigi spremenjena. »Nekatere od ljudi, o katerih pišeš, poznam,« ji je dejal na prvem sestanku. »Z nekaterimi sem sodeloval. Z drugimi bi si želel. Nekateri so moji prijatelji. Pod nobenim pogojem ne nameravam napisati filma, ki bi jih opravljal.«

Danes je Sorkin presrečen, da s tem Molly ni odgnal in da mu je podrobneje razložila svojo zgodbo: »Petnajst minut pozneje sem si grozno želel napisati ta film, saj sem odkril, da je plačala visoko ceno za stališče, za kakršnega jaz ne plačam prav nič.«

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.