Kolosej
Film distribucije Continental Film

Kralji ulice

akcijska kriminalna drama
Njihovo mesto. Njihva pravila. Brez milosti.
Podnapisi
Na sporedu od: 17.4.2008, Kolosej Ljubljana
1h 49min / 109min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: James Ellroy, Kurt Wimmer in Jamie Moss
Režija: David Ayer
Izkušeni policist Ludlow po ženini smrti le stežka krmari mimo življenjskih čeri, dodatno težavo pa predstavlja raziskovanje umora nekdanjega partnerja. Iskanja krivcev na neizprosnih ulicah Los Angelesa se loti s pomočjo odločnega načelnika Wanderja in mladega detektiva Diskanta, toda ko ob divjih avtomobilskih pregonih in toči krogel odkrijejo, da so v umor vpleteni tudi drugi policisti, jim preglavice začne povzročati neizprosni preiskovalec Biggs, ki osumi prav Ludlowa.

Za uveljavljenega pisatelja Jamesa Ellroya sončna zunanjost Los Angelesa ne bo nikoli dovolj osvetlila njegove najtemnejše dele. V mestu angelov se je moralnega kodeksa, oblikovanega za nadzor, težko držati – še posebej tistim, ki so izbrani, da nas bodisi varujejo ali nam škodijo.

V Kraljih ulice nas David Ayer, rojeni Losangelenčan, popelje na ulice, ki jih ne najdemo na razglednicah, ampak na ulice mesta nasprotij in pogosto tragičnih posledic.

Keanu Reeves igra Toma Ludlow, veterana losangeleške policije, ki se po ženini smrti težko prebija skozi življenje. Ko ga dokazi vpletejo v eksekucijo kolega policista, je prisiljen nastopiti zoper policijsko kulturo, katere del je bil vso kariero, in nazadnje začne dvomiti v zvestobo vseh okrog sebe.

Dolga pot v temo: zgodba Kraljev ulice

Producent Erwin Stoff je že dolgo časa občudovalec Jamesa Ellroya. Na scenarij Kraljev ulice je naletel, ko je iskal potencialni projekt za Keanuja Reevesa. Sprevidel je relevantnost zgodbe za dandanašnji svet in začel iskati načine, kako posneti film. »V scenarij sem se zaljubil. Šlo je za film, kakršne imam rad in zdelo se mi je, da ima potencial postati fenomenalen.«

Dogajanje izvirnega scenarija je bilo postavljeno v Los Angeles takoj po škandalu z Rodneyjem Kingom, produkcijska ekipa pa ga je hotela posodobiti, hkrati pa ohraniti splošno teme zgodbe in izvirno Ellroyevo vizijo. »Z Erwinom sva se odločila, da dogajanje filma ne bo postavljeno preteklost, kar je imeli dobre in slabe posledice,« razlaga Lucas Foster. "Hotela sva posneti film za odrasle, da bova imela proste roke biti ostra in povedati resnico o tem, kako je biti policist v Los Angelesu.«

Režiserju so Kralji ulice ponovno ponudili priložnost raziskovati kompleksnosti policije, moči in tekmovalnosti. Hkrati je lahko šel še dlje kot v filmih Dan za trening, Harsh Times in Specialcih. "Korupcija med policisti me fascinira, prav tako kot to, kaj se psihološko zgodi z nekom, ki mu je bila zaupana pravica, da lahko v imenu zakona nekoga ubije," razloži Ayer. "Človek, ki ima to možnost, ima neverjetno moč. Poleg tega me zanima, kako se nasilneži spreminjajo, celo v imenu pravice, s psihološkega vidika."

Čeprav umetniško prihajata iz različnih gledišč, imata tako Ayer kot Ellroy zelo rada Los Angeles, njegove lepe in grde plati. Stoff pripomni: "David je produkt Los Angelesa, odrasel je na ulici, zato lahko ohranja neverjetno kompleksnost Ellroyevih likov in jih umešča v etnično raznolikost današnjega Los Angelesa. Sta dve zelo podobni rahločutnosti na dveh ločenih področjih.«

Ayer dodaja: "James Ellroy razume psihologijo policistov in njihovo kulturo, sam pa želim v filmu prikazati svoje razumevanje tega. S kombiniranjem Ellroyeve neverjetne novelistične zgodbe in velikega platna z mojim organskim razumevanje tega, kaj se vsak trenutek dogaja na ulicah Los Angelesa, dobite neverjetno tapiserijo v zelo realističnem okolju.«

O igralcih

Keanu Reeves (detektiv Tom Ludlow) je posnel filme Hiša ob jezeru, Ljubezen je luštna stvar, Sladki november, Sprehod po oblakih, Nevarna razmerja, Hudičev advokat, Matrica 1-2-3, Malo hrupa za nič, Mali Buda, Moj mali Idaho, Okus po Minnesoti, Verižna reakcija, The Day The Earth Stood Still, A Scanner Darkly, Constantine, Thumbsucker, Something’s Gotta Give, Hardball, The Gift, The Replacements, Dracula, Point Break, Bill & Ted's Excellent Adventure in Bill & Ted's Bogus Journey, River's Edge, Permanent Record, The Prince Of Pennsylvania, Parenthood, I Love You To Death., Tune In Tomorrow, Johnny Mnemonic.

Forest Whitaker (poveljnik Jack Wander) je eden najbolj cenjenih hollywoodskih režiserjev, igralcev in producentov. Lani je dobil oskarja za najboljšo moško vlogo za nastop v filmu Zadnji škotski kralj. Posnel je še filme Točka prednosti, American Gun (producent in glavni igralec), The Night Watchman, Soba za paniko, Telefonska govorilnica, Ghost Dog: The Way of the Samurai, The Shield, Deacons for Defense, Chasing Papi (producent), Waiting to Exhale (režiserski prvenec), Strapped (režija), Upanje ostaja (režija), The First Daughter (režija).

Bil je izvršni producent in glavni igralec serij Feast of All Saints, Green Dragon, Door to Door (samo producent). Posnel je še Fenomen, Tuja vrsta, Dobro jutro, Vietnam, Barva denarja, Tatovi teles, Igra solz, Dim, Zaseda, Witness Protection, Light It Up, Pret-a-porte, Jason's Lyric, Platoon, Consenting Adults, Johnny Handsome, Downtown, Diary of a Hit Man, Vision Quest, Fast Times At Ridgemont High, Bird, Last Light, Criminal Justice, The Enemy Within.

Hugh Laurie (poveljnik James Biggs) zadnja leta nastopa v nadaljevanki Zdravnikova vest. Zanjo je dobil dva zlata globusa in nagrado ameriškega igralskega sindikata. Na britanski televiziji je med drugim nastopil v Črnem gadu, A Bit of Fry and Laurie, Saturday Live, Jeeves and Wooster, Masterpiece Theatre. Posnel je filme Razsodnost in rahločutnost, Mož z železno masko, Flight Of The Phoenix, Peter's Friends, Cousin Bette, 101 dalmatinec, Mišek Stuart Little in Stuart Little 2.

Na televiziji je tudi veliko režiral, tako reklam kot različnih oddaj. Je tudi skladatelj. Pisal je tudi članke za londonski The Daily Telegraph. Štiri volumne scenarijev za A Bit of Fry and Laurie so izdali pri založbi Mandarin, njegov prvi roman The Gun Seller pa so izdali tako v ZDA kot v Veliki Beitaniju. Priredili so ga tudi v scenarij in sicer v okviru studia MGM.

O režiserju

David Ayer je odraščal na nevarnih ulicah Los Angelesa. Izkušnje iz otroštva so mu pomagala izostriti umetniško vizijo, njegovo poznavanje in naklonjenost kulturi Los Angelesa sta vidna skozi vsa njegova dela.

Pri osemnajstih se je pridružil mornarici. Med hladno vojno je delal na jedrski podmornici. Po častnem odpustu se je začel ukvarjati s pisanjem. Bil je scenarist in koproducent Dneva za trening, ki ga je režiral in ki je Denzelu Washingtonu prinesel oskarja za najboljšeha igralca.

Bil je koscenarist filma U-571, napisal pa je še scenarije za Hitre in drzne, Specialce in Modre angele.
Kot režiser je debitiral s Harsh Times, za katerega je napisal tudi scenarij.

James Ellroy (scenarij/zgodba) se je rodil v Los Angelesu leta 1948.
Njegova mati je bila medicinska sestra, oče je počel marsikaj, če je že delal, med drugim je bil računovodja. Starša sta se ločila leta 1954. Skrbništvo je dobila mati, s katero sta se preselila v El Monte. Leta 1958 so jo umorili. Njen do danes nepojasnjeni umor je tema njegovega romana iz leta 1996 z naslovom My Dark Places. Po materini smrti se je preselil k očetu.

Ellroy trdi, da so ga nad kriminalno fikcijo navdušili bratje Hardy. Pri desetih mu je oče kupil knjigo Jacka Webba The Badge, v kateri je popisana zgodovina losangeleške policije. Knjiga ga je obsedla in kar naprej jo je študiral. V njej je odkril zgodbo o Črni daliji, kot tudi policiste in kriminalce, o katerih je pisal L.A. Quartet.

Potem ko so ga izključili iz srednje šole, je šel v vojsko. Ker ga je skrbelo za očeta, ki ga je zadela kap, in ker v vojski ni bil srečen, se je delal, da jeclja in je vojaškega psihiatra prepričan, da mentalno ni sposoben za boj. Po treh mesecih so ga nečastno odpustili.

Domov se je vrnil ravno v času očetove smrti. Imel je komaj 18 let. Živel je po parkih in od miloščine. Popival je, eksperimentiral z drogami in prebral na stotine kriminalnih romanov. Odkril je benzedrex, inhalator za sinuse. Namesto da bi inhaliral, je zdravilo pogoltnil, da bi se čim bolj omamil. Benzedex ga je pahnil na rob shizofrenije in mu skoraj uničil zdravje. Dvakrat je staknil pljučnico in dobil, kot je rekel njegov zdravnik, »postalkoholni možganski sindrom«. Ker se je zbal za svoje duševno zdravje, se je pridružil Anonimnim alkoholikom in se streznil. Redno je začel služiti denar kot pobiral žogic za golf, v glavi pa se mu že začela oblikovati zgodba za roman Brown's Requiem. Piše na roko v bloke A 4 format in ne na računalnik. Pripravlja skrbne osnutke svojih knjig, ki so dolgi več sto strani. Med njegovimi deli najdemo še Clandestine, Killer on the Road, the Lloyd Hopkins Trilogy ter American Underworld Trilogy.

Leta 1987 je Ellroy začel sodelovati s filmsko industrijo, ko so njegov roman Cop priredili v scenarij. Po njegovih romanih so posneli še filma L.A. zaupno in Črna dalija.

Ellroy bo napisal scenarij po romanu Niccija Frencha z naslovom Land of the Living.

Komentarji

26.3. 2008 ob 0:00

Lahko bi napisali da igra tudi The Game !!

— Tevž
19.4. 2008 ob 2:00

Na fertik hud hud hud film. Morte si ga pogledat.Eden boljših filmov kar sm jih kdaj gledu.

lp

— Neyo
19.4. 2008 ob 2:00

odlična zgodba, odlična režija in še boljša igra...

— mitja
20.4. 2008 ob 2:00

je res dober film sm ga že pogledal pa mi je zelo všeč

— simon
24.4. 2008 ob 2:01 zvezdica

Dober scenarij, igralska zasedba tudi, Keanu blesti (pa se sexy je, mmm) ;)V glavnem, super stvar, kjer se ne dolgocasis!

— sara
27.4. 2008 ob 2:00 zvezdica

mnogo hrupa za nič.

saj se film odvija tako da te skos zanima kaj bo naprej pa vendar je končni razplet tako predvidljiv. nič novega niso pogruntal. vsak, ki občasno gleda csi al kaj podobnega je lahko zelo hitro vedel kdo je odgovoren za verigo zapletov in manipuliranje.

glede igralske zasedbe pa moram rečt, da na momente Keanu Reeves igra zelo neprepričljivo, razočarana. Hugh Laurie oz. dr House je sarkastičen kot v seriji:) Chris Evan in Forestu Whitaker pa solidno!

— lyla
7.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

absurdno predvidljiv razplet filma. L.A. zaupno sreča dan za trening? žal ne. forest whitaker kot da je po lanskoletnem oskarju pozabil igrati. škoda.

— Daniel Plainview
16.5. 2008 ob 2:01

Film je vreden ogleda, sam ne v kinu ampak doma k je preveč dt 5€.

— dobrica
18.5. 2008 ob 15:59

Film je dobr.Igralska zasedba tudi,le od Foresta sem pričakoval malo boljše igranje.Verjetno je rabil denar!Drugače pa,pojdite si ga ogledat je kar vredu akcija-vseskozi se,dogaja.

— Bostjan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.