Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Kraljestvo

akcijski triler
Kako ustaviš sovražnika, ki se ne boji umreti?
Podnapisi
Na sporedu od: 2.11.2007, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Leto: 2007
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Matthew Michael Carnahan
Režija: Peter Berg
Usodni teroristični napad v Savdski Arabiji, v katerem umre veliko Američanov, povzroči diplomatski spor. Agenta FBI-ja Ronalda bolj kot birokracija skrbi prijetje krivcev in s pomočjo vztrajnosti mu savdske oblasti vendarle dopustijo, da se v preiskavo vključi njegova ekipa strokovnjakov. Čeprav jih ves čas strogo nadzorujejo, nekaj razumevanja pokaže vojaški poveljnik Al-Ghazi. S skupnimi močmi se spustijo v nevarno odkrivanje resnice, ki se sprevrže v divjo bitko na življenje in smrt, črno-bele predstave o dobri in slabi strani pa so vse bolj zabrisane.

Zgodba

Po terorističnem napadu na zahodnjaško enklavo v Riadu v Savdski Arabiji, kjer živijo delavci naftnih podjetij z družinami, v katerem je umrlo več kot 100 ljudi, več kot 200 pa ranjenih, se začnejo politična pregovarjanja na najvišji ravni. To pa poteka prepočasi za agenta FBI Ronalda Fleuryja, ki si s svojo ekipo izbori pet dni za raziskovanje napada na kraju dogodka.

Po pristanku v puščavskem kraljestvu pa odkrijejo, da so savdske oblasti nezaupljive do vmešavanja Američanov, saj hočejo po svoje najti teroriste. Fleury najde nepričakovanega zaveznika v polkovniku Farisu Al Ghaziju, ki naj bi skrbel za njihovo varnost. Ravno ko začneta skupaj razpletati vozel politike, protokola in zločina, ugotovita, da sta postala glavna tarča.

O produkciji

Snemanje je potekalo v okolici Phoenixa v Arizoni, glavno prizorišče, Riad, pa so zgradili na zemljišču Politehnike Arizonske državne univerze. Ameriška puščava ni nič bolj prizanesljiva od arabske, zato je bilo snemanje v hudi vročini naporno. Enklavo naftnih delavcev, ki jo uniči eksplozija, so postavili v opuščeni letalski bazi v bližini Phoenixa. Potem so se preselili v Washington in nato še na Bližnji vzhod. Po številnih zapletenih pogajanjih jim je uspelo dobiti dovoljenje za snemanje v Abu Dabiju, kjer so posneli veliko prizorov, ki se dogajajo na ulicah Riada. V celoti je bilo snemanje zelo zahtevno tako za ekipo kot za igralce, vsi pa so zadovoljni z rezultatom.

O igralcih

Jamie Foxx (Ronald Fleury)
Oskarja mu je prinesla vloga Raya Charlesa v filmu Ray, poznamo pa ga tudi iz filmov Miami Vice, Collateral, Dreamgirls, Any Given Sunday, Ali, Jarhead, The Great White Hype in drugih. Nastopal je tudi kot uspešen komik in glasbenik.

Chris Cooper (Grant Sykes)
Spoštovanemu karakternemu igralcu je oskarja prinesla vloga v filmu Adaptation, nastopil pa je v filmih Capote, Breach, Jarhead, Silver City, Seabiscuit, The Bourne Identity, The Bourne Supremacy in številnih drugih.

Jennifer Garner (Janet Mayes)
Najbolj je znana po vlogi v seriji Alias. Videli pa smo jo med drugih v filmih Cathc and Release, 13 Going on 30, Daredevil, Electra, Pearl Harbor in drugih.

Jason Bateman (Adam Leavitt)
Priljubljeni TV igralec je kariero začel 12-leten z vlogo v dolgoletni seriji Little House on the Prairie in uspešno nastopal v številnih serijah, med drugim v Arrested Development.. Na velikem platnu pa smo ga videli v filmih The Break-Up, The Sweetest Thing, Starsky & Hutch, Smokin' Aces in drugih, ukvarja pa se tudi z režijo TV serij.

Ashraf Barhom (Polk. Al Ghazi)
Nedavno smo ga videli v palestinskem filmu Paradise Now, nominiranem za tujejezičnega oskarja. Veliko nastopa v izraelskih gledališčih in mednarodnih gledaliških produkcijah, nastopil pa je tudi v številnih izraelskih filmih, od katerih so mnogi pobirali nagrade na velikih mednarodnih festivalih. Kraljestvo je njegov prvi ameriški projekt.

O ustvarjalcih

Peter Berg, režija
Kot režiser celovečercev je debitiral s filmom Very Bad Things ter nadaljeval s filmi The Rundown, Friday Night Lights. Deluje tudi kot scenarist in producent, zabeležil pa je tudi uspešne igralske nastope v The Last Seduction, Collateral, Smokin'Aces, Cop Land in drugih.

Komentarji

2.11. 2007 ob 12:34

kul

— c
2.11. 2007 ob 12:35

kr nek če mene uprašaš

— muuu
2.11. 2007 ob 12:36

kr nek . ampak dobr film krnek ampak dobr

— žiga kozina
3.11. 2007 ob 21:38

Film je res fantastičen priporočam ne bo vam žal,lp.

— D&D
4.11. 2007 ob 0:05 zvezdica

Že dolgo časa gledam filme in počasi mam poln želodec holivudskih akcij. Tale moram reč jim je še kar dobro ratla. Sej se trudi in celo arabce pokaže kot sposobne ljudi. In konec da slutiti, da smo vsi ljudje. Ampak zakaj zavraga se vsi cini agentje obnašajo kot da so supermeni. Pa ja še celo "supermen" ja padu s konja in si zlomil tilnik! Da bi ta film dobil težo na katero vsaj prikrito cilja, bi moral umret vsaj eden od agentov v akciji!

— mitja
7.11. 2007 ob 12:33 zvezdica

film je definitivno vreden ogleda (sploh na kino dan:) saj sem si po dolgem času ogledal spet kakovosten akcijski triler(!) klicaj zaradi poudarka na triler, saj so bili pretekli filmi takega žanra prej podobni nizkoproračunskim ameriškim akcijam. film je res brutalen in nasilen vendar to me je na nek način privlačilo saj je po mojem res predstavilo "how are things done" ,zgodba je neka sredina, saj od akcijskega trilerja res ne smemo pričakovati preveč,všeč mi je bil kratek uvod na temo iraškega vprašanja saj ti je dalo vedeti zakaj se bo streljalo:) pohvaliti moram rudi glasbo v filmu ki je enostavno fenomenalna, skratka res hud film če si prave volje in če ti odgovarjajo takšni žanri, klub temu se najdejo napake v zgodbi in sceni,na čase pa je tudi zelo ameriški,jediga, v vsakmu filmu moraa bit mal holivuda:D ocena? 7'5/10

— MoonCommander
9.11. 2007 ob 8:01 zvezdica

film je odlično narejen in vsekakor adrenalinsko priporočam ogled!!

— maks
24.11. 2007 ob 18:41 zvezdica

izjemno dober film. napet. resničen. prikaže obe strani zelo lepo. jamie je noro hud igralec. priporočam.

— some1
26.11. 2007 ob 9:24

hud film , saudo arabia

— twitch
30.11. 2007 ob 12:51

to ti je film

— hepan
2.12. 2007 ob 11:11

Seveda da piše, da film nima komentarjev ČE JE PA BEDN, IN NI VREDEN NITI POČENEGA CENTA !!!

Ja da neb slučajno šou v Kolosej pa tole gledu !!!!!

— specialc
1.1. 2008 ob 17:57

nehov gledat po 30 minut k je tko bedn da nemorš tega gledat

— kj

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.