Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Kralj Artur: Legenda o meču 3D

domišljijski akcijski spektakel
Podnapisi
Na sporedu od: 11.5.2017, Kolosej Ljubljana
2h 6min / 126min
Leto: 2017
Jezik: angleščina
Scenarij: Joby Harold, Guy Ritchie
Režija: Guy Ritchie
Priznani filmski ustvarjalec Guy Ritchie v svojem tipičnem dinamičnem slogu na velika platna prinaša domišljijsko-akcijsko pustolovščino epskih razsežnosti, v kateri se zelo sodobno loteva klasične legende o meču ekskaliburju in Arturja (Charlie Hunnam) spremlja na njegovi poti z ulic na prestol. Guyu Ritchieju je uspelo ustvariti mojstrovino, ki bo navduševala vse ljubitelje Igre prestolov in podobnih priljubljenih serij.
Untitled 1

Arturju v otroških letih ubijejo očeta in krone se dokoplje njegov stric Vortigern (Jude Law). Oropan tistega, kar mu pripada po rojstvu, in brez pravega vedenja o tem, kdo sploh je, Artur odrašča v zakotnih ulicah mesta. A ko iz kamna potegne meč, se njegovo življenje obrne na glavo, in soočiti se mora z lastno dediščino.

Vsakdo od nas pozna legendo o kralju Arturju – ali pa vsak tako mislimo. V rokah režiserja Guya Ritchieja je zgodba dobila sodobno ostrino, Artur pa, še ne kralj, je pridanič, ki mora odkriti lastno usodo, čeprav se bojuje proti monarhiji, ki bi ji moral vladati. »Po mojem najboljše pripovedi junaka popeljejo na popotovanje, ki presega njegove omejitve in mu omogoči, da se iz svoje najosnovnejše nravi povzpne v nekoga, ki si zasluži več,« pravi Ritchie, ki je režiral po scenariju, ki ga je na podlagi zgodbe Davida Dobkina in Jobyja Harolda spisal s Haroldom in Lionelom Wigramom. »V naši inačici zgodbe se Arturjevo življenje začne na dnu – razcapanček je v bordelu, potika se po ulicah, uči se dvobojevanja in se s pajdaši izmika roki pravice. Dejanja drugih – nekatera z dobrimi, druga s slabimi nameni – ga prisilijo, da razširi svoj pogled na to, kaj in kdo lahko postane.«

Charlie Hunnam, ki igra naslovnega junaka, pravi, da je Ritchie »vzel zgodbo tega klasičnega junaka in jo prilagodil novi generaciji. Naš Artur je odrastel na ulici, zna poskrbeti zase, surov je, izoblikoval si je lasten svet, v katerem je princ tatov. V nobenem primeru ni plemenita duša, ki išče razlog za svoj obstoj.« Namesto tega ta najde njega: ko pride v stik z ekskaliburjem, mu bo ta za vedno spremenil življenje… pa naj si tega želi ali ne.

Igrajo še Astrid Bergès-Frisbey, oskarjevi nominiranec Djimon Hounsou, Aidan Gillen, Eric Bana in David Beckham. Producirali so prejemnik oskarja Akiva Goldsman, Harold, Tory Tunnell, Steve Clark-Hall, Ritchie in Wigram. Izza kamer so sodelovali za dva oskarja nominirani direktor fotografije John Mathieson, za oskarja nominirana kostumografinja Gemma Jackson, montažer James Herbert in kostmografinja Annie Symons. Glasbo je zložil Daniel Pemberton.

 

O IGRALCIH

 

CHARLIE HUNNAM (Artur) je sedem sezon igral v nadvse uspešni in kritiško opevani seriji Sons of Anarchy. Na velika platna prihaja v The Lost City of Z ob Sienni Miller ter v novi inačici kultne drame Papillon Michaela Noerja.

Videli smo ga v del Torovih Crimson Peak in Pacific Rim, v 3, 2, 1…Frankie Go Boom, Deadfall, Green Street Hooligans, Children of Men, Cold Mountain, Nicholas Nickelby in Abandon.

Na TV je navdušil v uspešni nadaljevanki Queer as Folk, igral pa je tudi v seriji Undeclared Judda Apatowa.

Pred kratkim je dokončal svoj prvi scenarij Vlad in razvija lasten projekt za Plan B Productions, prek katerega pripravlja tudi American Druglord po članku iz revije Rolling Stone.

 

jude law (Vortigern) igra v nadaljevanki The Young Pope Paola Sorrentina. Na velikih platnih smo ga nazadnje videli v drami Genius ob Colinu Firthu, Nicole Kidman in Lauri Linney, pred tem v Spy, Black Sea, The Grand Budapest Hotel, Anna Karenina, Side Effects, Wilde, Gattaca, The Talented Mr. Ripley (prvi nominaciji za oskarja in zlati globus; dobil je bafto), Cold Mountain, Breaking and Entering, Road to Perdition, Existenz, Midnight in the Garden of Good and Evil, Enemy at the Gates, Closer, Sky Captain and the World of Tomorrow, Alfie, The Aviator, I Heart Huckabees, All the King's Men, The Holiday, Sleuth (ki ga je tudi produciral), My Blueberry Nights, Repo Men, The Imaginarium of Dr. Parnassus, Rage, Sherlock Holmes, Hugo, Contagion, 360 … Glas je posodil liku v risanki Guardians.

 

ASTRID BERGÈS-FRISBEY (Guinevere) je ameriško občinstvo nase opozorila v Bruckheimerjevem Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides, sicer pa je v Španiji rojena igralka začela v francoskem TV filmu Elles et moi in nato igrala v Un barrage contre le Pacifique po romanu Marguerite Duras.

Igrala je v francoskih, španskih, italijanskih in ameriških filmih, med njimi v La Fille du Puisatier, Juliette, I Origins in The Driver.

 

djimon hounsou (Bedivere) je nazadnje igral v The Legend of Tarzan, kmalu ga bomo videli v drami Michaela Carneyja Same Kind of Different as Me z Gregom Kinnearjem. Trenutno snema dokumentarec In Search of Voodoo: Roots to Heaven in posoja glas liku v risankah Blazing Samurai in How to Train Your Dragon 3.

Za vlogo In America Jima Sheridana se je prvič potegoval za oskarja, v drugo pa za vlogo v Blood Diamond, ki mu je prinesla nagrado organizacije NAACP in nominacijo za nagradi Ceha filmskih igralcev in kritikov.

Potem ko ga je odkril modni oblikovalec Thierry Mugler, je kariero začel v video spotih Herba Rittsa in Davida Fincherja, sledile so vloge v Spielbergovem Amistad (nominacija za zlati globus), Gladiator, Furious 7, Guardians of the Galaxy, The Vatican Tapes, Air, The Tempest Julie Taymer, Eragon, The Island, Constantine, Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life in The Four Feathers.

Na TV je ob Jasonu Patricku igral v Shyamalanovi nadaljevanki Wayward Pines, gostoval je v serijah ER in Alias in glas posodil naslovnemu liku v v risani seriji Black Panther.

 

aidan gillen (Bill) igra v nadaljevanki Game of Thrones (za vlogo je prejel irsko TV filmsko in TV nagrado), videli ga bomo o Debri Winger v celovečercu The Lovers in že snema Maze Runner: Death Cure.

Pred tem je igral v nadaljevankah The Wire, Queer as Folk (nominacija za nagrado britanske TV akademije), Love/Hate in Charlie, na velikih platnih pa v Treacle Jr., Sing Street, Maze Runner: The Scorch Trials Shadow Dance, Cavalry, Blitz, Shanghai Knights, Some Mothe's Son in Pickups, ki ga je tudi spisal in produciral.

 

eric bana (Uther) je ameriško občinstvo navdušil v celovečercu Chopper, ki mu je prinesel nekaj avstralskih priznanj, videli smo ga v Black Hawk Down, The Nugget, The Hulk, Troy, Munich, Romulus, My Father, Lucky You, The Other Boleyn Girl, Star Trek, Funny People, The Time Traveler's Wife, Hanna, Deadfall, Closed Circuit, Lone Survivor, Special Correspondents, Deliver Us from Evil, The Finest Hours... Snema že The Secret Scripture Jima Sheridana.

Kot režiser se je preizkusil z dokumentarno dramo Love the Beast, v kateri poleg njega sodelujejo tudi Jay Leno, Dr. Phil in Jeremy Clarkson.

 

O USTVARJALCIH

 

GUY RITCHIE (scenarij, režija/producent) je nazadnje po stripu Lionela Wigrama, nastalem na podlagi zgodba sira Arthurja Conana Doyla, posnel filma Sherlock Holmes in Sherlock Holmes: A Game of Shadows ter The Man from U.N.C.L.E. na podlagi priljubljene TV serije iz šestdesetih, scenarij za katerega sta spisala z Wigramom in je tudi prvi film, ki sta ga producirala prek svojega podjetja Ritchie/Wigram.

Ritchie je kariero v britanski filmski industriji začel kot deklica za vse in se počasi prebijal do položaja režiserja oglasov in glasbenih video spotov, nato pa je spisal in režiral svoj prvi kratki film The Hard Case, ki mu je služil za podlago celovečernega prvenca Lock, Stock & Two Smoking Barrels; film je ena največjih britanskih uspešnic in je bil odskočna deska za mnoge danes iskane igralce, Ritchie pa se je z njim potegoval za bafto.

Po lastnih scenarijih je režiral tudi Snatch in RocknRolla, sicer pa je posnel še kratke oglasne filme za modno linijo Davida Beckhama, Star za serijo podjetja BMW in Take It to the Next Level za Nike.

 

JOBY HAROLD (zgodba, scenarij/producent) ima s producentskim partnerjem Toryjem Tunnelom podjetje Safehouse Pictures, ki je zaslovela po velikopoteznih projektih. Po končanem snemanju Kralja Arturja je spisal nov film o Robinu Hoodu, ki ga producira s Tunnelom; režira ga Otto Bathurst.

Harold je produciral tudi My Blind Brother in drugo sezono nagrajene serije Underground; izvršno je produciral in spisal Edge of Tomorrow, po lastnem scenariju je režiral Awake s Haydenom Christensenom.

 

LIONEL WIGRAM (scenarij/producent) je med službovanjem v Warner Bros. Pictures sodeloval pri franšizi Harry Potter kot tudi pri novega podviga J.K.Rowling Fantastic Beasts and Where to Find Them.

Pred tem je sospisal in produciral akcijsko pustolovščino The Man from U.N.C.L.E., še prej sta z Ritchiejem spisala filma Sherlock Holmes in Sherlock Holmes: Game of Shadows.

Produciral je film Seventh Son, izvršno produciral August Rush in Legend of the Guardians: The Owls of Ga’hoole.

Pred službo pri Warner Bros. je delal kot neodvisni producent. Med drugim je vodil produkcijsko podjetje Rennyja Harlina in Geene Davis.

 

DAVID DOBKIN (zgodba/izvršni producent) je nazadnje režiral nekaj epizod in izvršno produciral serijo Into the Badlands; izvršno producira prihajajočo serijo Green Eggs and Ham, za velika platna pa je produciral uspešnico Vacation.

Režiral in produciral je dramo The Judge z Robertom Downeyjem, Jr., njegov režijski prvenec pa je bila črna komedija Clay Pigeons, ki ji je sledil Shanghai Knights.

Cenjen je tudi kot režiser oglasov in glasbenih video spotov: Bell za Sonyjev PlayStation spot, Sugar skupine Maroon 5 in spoti za izvajalce, kot so Tupac Shakur, Elton John, John Lee Hooker, Sonic Youth, Coolio in Blues Traveler.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.