Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Koža

biografska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 5.9.2019, Kolosej Ljubljana
1h 58min / 118min
Leto: 2018
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Guy Nattiv
Režija: Guy Nattiv

Jeseni v kinematografe prihaja biografska drama z naslovom Koža (Skin), ki spremlja preobrazbo nekdanjega obritoglavca Bryona Widnerja, ki ga je upodobil igralec Jamie Bell.

Dramo je režiral in napisal scenarij z oskarjem nagrajeni režiser Guy Nattiv. Poleg igralca Jamieja Bella (ki smo ga nazadnje lahko gledali v glasbenem filmu Rocketman, zaigral pa je še v filmih Svinjarija, Fantastični štirje, zaslovel pa s svojo prvo vlogo v filmu Billy Elliot) v biografski drami igrajo še Danielle Macdonald, Daniel Henshall, Bill Camp, Louisa Krause, Zoe Colletti, Kylie Rogers, Colbi Gannett, Mike Colter in Vera Farmiga.

O ZGODBI:

Brezskrbni mladenič Bryon Widner, ki so ga vzgojili rasistični obritoglavci (skinheadi) in je bil zloglasen med belimi supremacisti, se odloči, da obrne hrbet sovraštvu in nasilju in tako spremeni svoje življenje, tudi s pomočjo ženske, ki jo ljubi. Gre za neverjetno resnično zgodbo človeka, ki je več kot eno leto na obrazu in telesu prenašal boleče operacije odstranitve tetovaž, ki so ga povezovale z njegovo grozovito preteklostjo.

Na podlagi dokumentarnega filma MSNBC iz leta 2012 je bil Bryon Widner eden najbolj iskanih belih supremacistov s seznama FBI. Pokrit z rasističnimi tetovažami od glave do pet, ki jih je pridobil z zločini iz sovraštva, živi uničujoče življenje brez povratka. Ko spozna Julie in njene tri hčerke iz prejšnjih razmerij, mu očetovska odgovornost narekuje, da zapusti gibanje. Medtem ko poskuša obrniti svoje življenje, prejema smrtne grožnje in nadlegovanje s strani starih članov družbe. S pomočjo FBI in SPLC prestane 25 težkih operacij za odstranjevanje tetovaže, v zameno pa je dešifriral tetovaže na svojem telesu, kar pa vodi v aretacijo in obsodbo njegove nekdanje družbe.

O PRODUKCIJI:

Ideja o filmu se je režiserju Guyu Nattivu pojavila leta 2012, ko je v kavarni med prebiranjem časopisa naletel na fotografije Bryona Widnerja. Kot vnuk štirih, ki so preživeli holokavst, ga je takoj zanimalo več. Članek je pokazal svojemu dedku, ki ga je spodbujal, naj sledi zgodbi in mu je bil največja inspiracija. S soprogo Jamie Ray Newman, ki pri filmu sodeluje kot producentka, sta izsledila Bryona in režiser, ki se je bal, da Bryona ne bo na dogovorjeno mesto, se je z njim nepričakovano ujel.

Iskanje primernega igralca je bil po besedah režiserja dolgotrajen proces. A Jamie Bell ga je s svojo zrelostjo, globino in šarmom prepričal, kljub temu, da sam igralec ni bil prepričan, če je temačna vloga primerna zanj. Se je pa Jamie temeljito pripravljal na vlogo - v kratkem času je pridobil deset kilogramov, srečal se je s pravim Bryonom in ga preučeval, pregledal dokumentarce in preučeval skupine. Imel je veliko svobode pri igranju, tako da je dal v lik veliko sebe.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.