Kolosej
Film distribucije Continental Film

Kot rit in srajca

komedija
Brata (se) držita skupaj!
Na sporedu od: 4.3.2004, Kolosej Ljubljana
1h 58min / 118min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Charles B. Wessler, Bennett Yellin, Bobby Farrelly, Peter Farrelly
V komediji bratov Farrelly, slavnih zaradi uspešnic, kot so Nori na Mary, Butec in Butec, Jaz, Irene in jaz, sta brata Bob in Walt Tenor legendi malega mesta, odlična športnika in ponosna lastnika restavracije s hitro hrano, kjer njune štiri roke delajo ob žaru s svetlobno hitrostjo. Imata samo eno težavo: sta siamska dvojčka.

Odštekana komedija in sentimentalnost hodita vštric v novem filmu bratov Farrelly. Matt Damon in Greg Kinnear namreč igrata siamska dvojčka, ki sta zraščena skupaj v bokih. Nenavadna vez vodi v divje zaplete, ko se Walt odloči uresničiti svoje sanje in postati igralec, in prepriča svojega brata, naj se mu pridruži.

Bob in Walt Tenor sta legendi malega mesta, odlična športnika in ponosna lastnika restavracije s hitro hrano, kjer njune štiri roke delajo ob žaru s svetlobno hitrostjo.

Ko se v Waltu prebudi igralska žilica, prepriča Boba, naj spoštuje njun dogovor iz otroštva, da drug drugega ne bosta zadrževala, zato se brata odpravita na zahod proti svetlim hollywoodskim lučem. Bob in Walt se hitro spoprijateljita z zapeljivo sosedo (Eva Mendes), ki Waltu priskrbi ostudnega agenta (Seymour Cassel), ki je prepričan, da je Walt kot nalašč za pornič.

Waltu se končno začne nasmihati sreča, ko srečata legendarno divo - in dobitnico oskarja - Cher. Ker bi rada sabotirala svojo novo nadaljevanko, pri kateri noče sodelovati, Cher Waltu v njej ponudi vlogo. A namesto da bi nadaljevanko pokopal, po Waltovi zaslugi doseže izjemno gledanost, in brata v trenutku postaneta slavna. Njuna pustolovščina pa se šele začenja, ko se Bob zaljubi v dolgoletno prijateljico z interneta, in ko brata sprejmeta odločitev, ki bo za vedno spremenila njuni življenji.

Karkoli se bo že zgodilo fantoma, ena stvar drži kot pribito: prav nič ju ne more ločiti.

Kljub komercialnemu uspehu nista brata Farrelly nikoli pozabila bistvo svojih filmov, zaradi katerega občinstvo po koncu predstave dvorano zapušča dobre volje.

"Najini filmi vžgejo, če občinstvo navija za like," pravi Peter Farrelly. "Ko snujeva film, začneva z oblikovanjem priljudnih likov, nanje pa obesiva najin smisel humor. V filmih skušava dati likom čimveč srčnosti in trenutkov introspekcije, ker so zaradi tega bolj realistični. Komedija, pri kateri se 90 minut samo smejiš, nima pa čustev, je precej enodimenzionalna."

V Kot rit in srajca Farrellyja popeljeta svojstveni humor v nove dimenzije in raziskujeta vez med Waltom in Bobom, ki jima prav nobena situacija ne preprečuje, da ne bi živela normalno in uspešno. Zamisel za projekt se jima je porodila kmalu po uspehu filma Butec in butec.

"Zamisel je stara 13 let," pripomni Bobby Farrelly. "Najin takratni scenaristični partner Bennet Yellin je menil, da bi se dalo o siamskih dvojčkih posneti dober film. Peter, Charlie Wessler in jaz smo se strinjali, a le, če ne bi brili norca iz dvojčkov. Pomembno je bilo, da ju naredimo za zmagovalca."

"Želela sva posneti film o siamskih dvojčkih, ki sta zares uspela," dodaja Peter Farrelly. "O siamskih dvojčkih ni bilo veliko filmov, še zlasti pa ne filmov s humorjem in pozitivnim sporočilom. Ko sva prvih pet let razlagala koncept, so bili vsi prestrašeni. Z leti so se ljudje zagreli za zamisel, a iz tega ali onega razloga ni bil čas nikoli pravi, da bi film posneli."

Čeprav jima je bil scenarij najbolj pri srcu, je projekt dobil zeleno luč šele leta 2002 po koncu snemanja Ljubezen je slepa (Shallow Hal). "Naši filmi se zgodijo organsko," pravi Bradley Thomas, dolgoletni producentski partner Farrellyjev. "Kot rit in srajca je hitro dobil končno obliko, ko je Peter vzel več starih osnutkov scenarijev in jih združil v enega."

Eden od izzivov je bil najti igralca, ki bi dala življenje likoma, ki sta bila 32 let drug ob drugem.

"Pri Kot rit in srajca je bila izbira igralcev ključnega pomena," pravi Bobby Farrelly. "Najprej sva se bala, da ne bova uspela spraviti skupaj pravi par. Zgodba lahko vžge samo ob pravi kemiji obeh likov. Zgodba je zahtevala tudi igralca, ki sta bila pripravljena in sposobna biti telesno povezana tri mesece, ne da bi to vplivalo na njuno igro."

"V minulih letih sva kombinirala obilico različnih igralskih parov, a nama ni uspelo najti pravega, dokler ni najina sestra Cindy pedlagala Grega Kinnearja in Matta Damona. S Petrom sta se nama zdela idealna."

V prvih osnutkih scenarija naj bi bil Walt videti 20 let starejši, saj si delita jetra in se Walt hitreje stara. Damon in Kinnear sta to spremenila. "To, da si delita jetra, ostaja," pravi producent Charles B. Wessler, "a Matt in Greg se po starosti le malo razlikujeta, zato sta zgodba in njun odnos prepričljivejša."

Matt Damon se spominja: "Slišal sem, da bi me Peter in Bobby rada za film o siamskih dvojčkih. Najprej sem bil malce skeptičen, saj sem mislil, da utegne biti malce žaljiv. A scenarij se mi je zdel res ljubek in topel - in hudimanovo zabaven. S Petrom, Bobbyjem in Bradleyem sem šel na večerjo in se ves čas smejal. Povabil sem jih v svoje stanovanje, kjer je bilo moje dekle s prijatelji. Peter je vprašal, če gre lahko v kopalnico. Dve minuti kasneje je moker od nog do glave s šamponom v laseh in samo z brisačo prišel ven: "Imata kakšen balzam?" je vprašal. S tem je hotel povedati naslednje: Če se ti to ne zdi smešno, potem ne delaj z nama, če pa misliš, da je, podpiši pogodbo. Zdelo se mi je genialno, ni pa vedel, da sem bil za stvar že ob pozdravu."

Greg Kinnear je dolgoletni prijatelj filmskih ustvarjalcev in mu je bil zato bizaren proces seznanjanja prihranjen. Takoj je sprejel ponudbo Farrellyjev, naj se z Mattom združi v boku.

"Všeč sta mi bila Petrova in Bobbyjeva navdušenje in strast," pravi Kinnear. "Napisala sta scenarij o dveh bratih, ki imata vsak svojo identiteto, čeprav ju veže kar nekaj centimetrov kože. To ni tipična zgodba, ki bi jo bilo lahko povedati. A bil sem prepričan, da če jo bo komu uspelo povedati, sta to Peter in Bobby Farrelly."

Peter Farrelly pravi: "Greg je po mojem mnenju zapostavljeni junak, zlasti v komedijah. Tako kot Walt je srečen, optimističen človek, Mattov lik pa je bolj praktičen in zadržan. To je idealna zasedba vlog in dejansko sta nazadnje čutila, da bi bila lahko brata, saj sta si postajala celo podobna."

Bob in Walt sta odraščala v Martha's Vineyard, kjer so ju ljudje imeli radi in ju vzeli za svoja. Sta lastnika priljubljene restavracije s hitro hrano Quickee Burger. Čeprav sta zraščena skupaj, sta pogosto dokazala, da je tandem boljši od posameznika, in sta blestela v tenisu, baseballu, nogometu, boksu in hokeju.

"Waltova želja postati igralec ju popelje na popotovanje," pravi Damon. "Bob ima 90% njunih jeter, zato se Walt hitreje stara in je prepričan, da je zdaj pravi trenutek, da poskusi uspeti kot igralec. Bob mora zaradi tega veliko žrtvovati, saj se mora odreči Quickee Burgerju, a nazadnje le sprevidi, kako zelo si Walt želi postati igralec. Kot rit in srajca v bistvu pripoveduje o ljubezni in žrtvovanju njunega 32-letnega odnosa."

Damon in Kinnear sta lahko preždela skupaj ure in ure in dneve in dneve, kar je bilo mogoče le zato, ker sta postala tesna prijatelja.

"Matt je bil zares nesramen," se smeje Greg Kinnear. "Pravzaprav je zares dober človek, s katerim si res lahko zlepljen tri mesece. Zato sva tudi sprejela to delo - vsako jutro sva prišla, zlezla v "vprego", ki sem jo v šali imenoval srednjeveška mučilna naprava in ki naju je povezovala. Ko so nas na snemanje prihajali obiskovat znanci, si niso mogli kaj, da niso rekli: Vidva se morata pa res razumeti.'"

"Hitro mi je postalo jasno, da mi bo Greg res všeč," pravi Damon. "Je zabavna in zanimiva oseba, s katero sem se zlahka pogovarjal, kar je bilo pravo olajšanje, saj sva skupaj pretičala po 14 ur. Če si ne bi bila všeč, bi bilo grozno, saj sva morala vse početi skupaj - tudi na stranišče sva hodila skupaj. Pravzaprav sva stavila, kateremu se bo prvemu strgalo in bo raztrgal prevezo in ga ne bo več nazaj."

V prvih osnutkih scenarija je bila vloga Cher izmišljen lik. "V zadnjem trenutku pa smo se odločili, da bomo vlogo dali resnični osebi, ki naj igra komično verzijo same sebe," pravi Bobby Farrelly. "Prva oseba, na katero sva pomislila, je Cher."

"Cher je bil scenarij res všeč, a ko sem jo poklical, sem bil vseeno malce živčen," pravi Peter Farrelly. "Na straneh scenarija je bila napisana kot komična in pasja verzija nje same, v resnici pa sploh ni taka. Ker sem odraščal s Cher in jo poznam iz daljave, se mi je od nekdaj zdela ena najbolj prima žensk vseh časov. Zdela se mi je tudi človek, ki se rad šali na svoj račun in ki bo dovolil, da pri tem pretiravamo."

Bonnie in Clyde: musical

Vrhunec komedije Kot rit in srajca se odvije v Martha's Vineyard, kamor postavijo musical Bonnie in Clyde. V njem nastopata Walt Tenor (Greg Kinnear) in Meryl Streep, ki se resnično pojavi v filmu. "Zdelo se nama je krasno, da bova občinstvo pospremila iz dvorane ob ritmih glasbe," pravi Bobby Farrelly. "Peter je imel za konec filma v mislih skladbo in predlagal je: Kaj ko bi zaključili s musiclom?'"

Greg Kinnear se je dobro odrezal pri svojem pevskem prvencu na filmskem platnu. "Ljudem bi rad povedal, da res pojem sam," pravi Kinnear. "Za šest ur sem šel v snemalni studio in poskusil peti. Tonske mojste sem spravljal v grozo, saj so me poslušali z izrazom na obrazu: Greg, dajmo še enkrat, prosim."

O igralcih

Matt Damon (Bob Tenor) je posnel filme Kdo je Bourne, Ocean's 11, Gerry, Reševanje vojaka Ryana, The Legend of Bagger Vance, All the Pretty Horses, Mystic Pizza (igralski prvenec), Rising Son (tv film), Nadarjeni gospod Ripley (nominacija za zlati globus), Chasing Amy, Dogma, Rounders, Mojster za dež, Pravi pogum, School Ties, Geronimo: An American Legend, The Good Old Boys (film za TNT, režiser: Tommy Lee Jones). Med njegovimi novimi projekti so The Brothers Grimm, The Bourne Supremacy, Ocean's 12.

Leta 1998 je z dolgoletnim prijateljem Benom Affleckom dobil oskarja in zlati globus za scenarij Dobrega Willa Huntunga. Naslovna vloga mu je prinesla tudi nominacijo za oskarja in zlati globus.

Greg Kinnear (Walt Tenor) je posnel filme Auto Focus, We Were Soldiers, Dinner with Friends, Someone Like You (Pravi moški), The Gift, Nurse Betty, Godsend, As Good As It Gets (Bolje ne bo nikoli; nominacija za zlati globus in oskarja), You've Got Mail (Čaka te pošta), What Planet Are You From?, Mystery Men.

Kariero je začel kot televizijski novinar in voditelj.

O bratih Farrelly

Posnela sta filme Nori na Mary, Butec in Butec, Jaz, Irene in jaz, Ljubezen je slepa, Kingpin.

Obkroža ju tesno povezana skupina prijateljev in družinskih članov. Filmarja ustvarjata vzdušje nadzorovane, demokratične norosti, kjer bo prej kdo pripovedoval šale, kot lajal ukaze.

Njuna filozofija se glasi Bogastvo je treba deliti. Imata produkcijsko hišo

Conundrum Productions. Pred kratkim sta bila producenta in s Pietom Kroonom in Tomom Sitom sorežiserja komične pustolovščine Osmosis Jones, v kateri nastopajo Bill Murray, Chris Elliot in Molly Shannon. Pri romantični komediji Say It Isn't So, ki jo je režiral J.B. Rogers, sta bila producenta. Pri Outside Providence sta bila scenarista in producenta.

Njun najnovejši projekt bo The Ringer v režiji Barryja Blausteina.

Brata poleg tega pripravljata projekt, po katerem sta hrepenela leta: filmsko verzijo The Three Stooges.

Komentarji

21.7. 2006 ob 14:46

Full fajn film. Cher je resnično blestela! You go girl!

— klemchy
7.7. 2010 ob 15:44

buahahahahah smešn najbrš sm vidla reklamo sm nism gledala.....

KAJ ČŠ! =D xD

— katja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.