Kolosej
Film distribucije Continental Film

Kot noč in dan

akcijska komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 29.7.2010, Kolosej Ljubljana
29.7.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
5.8.2010, Kino Komuna
1h 49min / 109min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Patrick O'Neill
Režija: James Mangold
Nedolžen zmenek na slepo v zabavni akcijski avanturi združi na videz povsem različna človeka: zapeljivo, naivno in predvidljivo June ter spontanega in drznega skrivnega agenta Millerja. Ona želi priti na sestrino poroko, on mora zavarovati dragocen izum, ki si ga želijo prilastiti zločinci. Nenavadni par je prisiljen združiti moči, kar povzroči zabaven kaos divje akcije, kjer lahko za neobičajno ravnovesje poskrbita le njuni popolni (in usodno privlačni) nasprotji.

V akcijski komediji Kot noč in dan Tom Cruise igra tajnega agenta, Cameron Diaz pa žensko, ki je razpeta med njim in tistimi, za katere on trdi, da so ga potunkali. Njuna pustolovščina ju popelje po vsem svetu in izbruhne v labirint dvojnih prevar, pobegov skozi šivankino luknjo, dvojnih identitet in vrtoglavih romantičnih zapletov. Nazadnje spoznata, da se lahko zaneseta le drug na drugega.

"Kot noč in dan ima vse, kar imam rad pri filmih," pravi Tom Cruise. "To je popolna mešanica akcije, komedije in svežih, prepoznavnih likov z ljubezensko zgodbo, ki je zelo organska. Pri zgodbi o Royu in June mi je bilo posebej všeč, da se jima vse zgodi skozi prizmo akcije. Izziv in užitek zame in za Cameron je  bil poiskati načine, kako najina lika razviti sredi vseh maničnih trenutkov nevarnosti  -- pokazati, kako Roy in June začneta izvabljati najboljše drug iz drugega, kar je najboljša romantična zamisel."

Cameron Diaz, ki je privolila v sodelovanje pri projektu pred Cruisom, je bilo všeč, kako lika vplivata drug na drugega, njuna romanca in da je dobila priložnost odpraviti se na potovanje s svojim soigralcem. "H Kot noč in dan me ni pritegnil samo visok nivo akcije, ampak ker sem v filmu videla tudi strastno ljubezensko zgodbo med dvema človekoma iz povsem različnih svetov, ki najdeta drug drugega. Roy in June imata tisto nekaj, da drug iz drugega izvabljata nekaj zanimivega in nepričakovanega, in zdelo se mi je, da bo s Tomom zelo zabavno raziskovati vse to na tej vznemirljivi poti."

Režiser James Mangold je že v preteklosti h klasičnim žanrom pristopil na drzen, kreativen način  – nazadnje je režiral z oskarjem nagrajeno biografijo o Johnnyju Cashu Hoja po robu, vesternu pa je dodal duhovitost in drznost v 3:10 za Yumo.  Zdaj se je spet odločil za nekaj novega, združil je globalno vohunsko akcijo z duhovito romanco in razpletel mrežo trkov pri velikih hitrostih, bitk in pobegov znotraj ljubezenske zgodbe, polne glamurja in zabave.

V primerjavi z večino akcijskih filmov podobnih razsežnosti se Kot noč in dan ni začel s stripom, televizijsko serijo ali franšizo, ampak s scenarijem Patricka O’Neilla.   Mangoldu je ponudil priložnost, da osveži nekaj klasičnega. "Kot noč in dan je za nas posodobitev čudovite hollywoodske filmske konfekcije, film, poln potovanj, glamurja, humorja, ljubezni in pustolovščine – a s sodobnimi liki in dinamično, zgoščeno akcijo," pravi. "Kot režiserju, ki je posnel tako resne kot komične filme, mi je pomembno, da Kot noč in dan ne bi postal film o Jamesu Bondu. Hoteli smo posneti nekaj nenavadnega., kot Charade ali North by Northwest; sodoben akcijski film z lahkotnim srcem.  Občinstvo smo hoteli popeljati na zabavno popotovanje okoli sveta, popotovanje, polno zabave, a z liki, ki so popolnoma prepričljivi, in z igralci, ki bi bili temu predani. V ta namen potrebujete prave ljudi. Vedel sem, da bo s Tomom in Cameron to izvedljivo. To, kar sem v Tomovih filmih v zadnjih letih pogrešal in kar sem si res želel ponovno videti v Kot noč in dan, je Tom v vlogi, ki je tako človeška kot zabavna. Zato sem bil res vznemirjen zaradi priložnosti, da z njim naredim ta korak v vlogi Roya Millerja, lika, ki nenadoma dvomi v vse, kar si želi v življenju. In potem v Royev svet vstopi Cameron Diaz kot June Havens, ki ga postavi v položaj, da stori stvari ali čuti nekaj, kar še ni nikoli počel ali čutil. Zame je bilo najbolj zanimiva humornost povezati skupaj njune romantične prepirčke z visokooktansko akcijo."

Še en ključni človek pri projektu je bila Mangoldova dolgoletna filmska partnerka in zakulisna zakonska žena, producentka Cathy Konrad, s katero sta v vseh teh letih razvila skoraj telepatski način komuniciranja. Konradovi je bila pri Kot noč in dan všeč izvirnost materiala. "Težko je najti nov material, ki ne temelji na super junakih ali čem podobnem," pripomni. "Pri Kot noč in dan sta nas nagovorila krasna lika, celo bolj kot akcija. Odražata nekaj, kar je po mojem vidno v vseh naših delih: zamisel, da za vsako dobro zgodbo stojijo krasni ljudje."

Mangold je užival v izzivu zaobiti pravila priljubljenega žanra. "Zavedali smo se dediščine in ikonografije vohunskih filmov – bondiad, filmov o Bournu, Misij: Nemogoče, in ves čas iskali načine, kako drugače pristopiti k njima," razloži. "V Kot noč in dan smo skušali ustvariti svet, ki bi se občinstvu zdel povsem realističen, a hkrati zelo komičen. Eno do zabavnih vprašanj, ki jih film zastavi, je: Čeprav ste vohun, ki je sposoben sklatiti letalo ali rešiti svet – ste lahko kos razmerju? Imate ta dva čudovito nasprotna lika – žensko, ki je od nekdaj sanjala, da bi nekam šla, a se ni nikoli dovolj sprostila, da bi to željo uresničila, in moškega, ki je bil absolutno povsod, vendar si ni nikoli dopusti spoznati ljubezen. To je trk dveh nasprotnih želja od trenutka, ko se spoznata."

O igralcih

Tom Cruise (Roy) je v svoji skoraj 30-letni karieri dosegel neverjetne uspehe kot igralec, producent in človekoljub na področju zdravja in izobraževanja. Trikrat je bil nominiran za oskarja. Njegovi filmi so skupaj po svetu zaslužili 6 milijard dolarjev. Tej številki se noben igralec niti približno ni približal. Bil je izvršni producent Tropskega viharja, v katerem je tudi nastopil. Leta 2007 je posnel Jagenjčke in leve ter Misijo: Nemogoče 3. Lani smo ga videli v Operaciji Valkira.

Delal je z izjemnimi režiserji, kot so Francis Ford Coppola, Curtis Hanson, Franco Zeffirelli, Ridley Scott, Tony Scott, Martin Scorsese, Roger Donaldson, Barry Levinson, Oliver Stone, Ron Howard, Rob Reiner, Sydney Pollack, Neil Jordan, Brian De Palma, Cameron Crowe, Stanley Kubrick, Paul Thomas Anderson, John Woo, Michael Mann in Steven Spielberg. Za oskarja za najboljšo vlogo je bil nominiran za Rojen četrtega julija in za Jerryja Maguireja, za stransko vlogo pa za Magnolijo. Dobil je tri zlate globuse,  najboljši igralec – Rojen četrtega julija in Jerry Maguire; najboljši stranski igralec - Magnolia. Za zlati globus je bil nominiran še dvakrat – za Zadnje dobre može in Tvegan posel.Cruise živi v Los Angelesu z ženo Kate in tremi otroki.

Cameron Diaz (June) je bila štirikrat nominirana za zlati globus in je ena najbolj priljubljenih hollywoodskih igralk. Posnela je filme Škatla, Dokler naju jackpot ne loči, My sister's keeper, Maska, Okus po Minnesoti, Moj bivši se poroči, Nori na Mary, Odštekano življenje, Charliejevi angelčki, Shrek 1-2-3-4 (glas princese Fione), To sladko bitje, V njenih čevljih, Počitnice, Tolpe New Yorka, The Last Supper, She’s the One, Head above Water; Keys to Tulsa; Very Bad Things, Being John Malkovich, Vanilla Sky, Any Given Sunday, Things You Can Tell Just By Looking at Her, The Invisible Circus.

O režiserju

James Mangold je režiral filme Hoja po robu, Identiteta, Kate & Leopold, Girl, Interrupted, Cop Land, Heavy (režijski prvenec). Vse filme od Heavy dalje je posnel v sodelovanju s Cathy Konrad.

Komentarji

12.5. 2010 ob 19:25

Ogledal sem si napovednik in mislim, da bo ta film super.

— MatiC
21.5. 2010 ob 14:08

Gledal sem trailer in zdi se da zgodba malce šepa. A po vsej verjetnosti jo bosta rešila Tom Cruise in Cameron Diaz, ki v tem filmu, polnem akcijskih in komičnih prizorov, igrata.

— Miha
6.6. 2010 ob 16:19

svašta

— jožko pezdirc
8.6. 2010 ob 0:31

ta film bo carski

— lujze
16.6. 2010 ob 16:25

ta filem bo zeloo dober

— tina
17.6. 2010 ob 13:36

Film mora bit svetovn!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Pa še Tom Cruise igra.On je zakon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— Katarina
2.7. 2010 ob 13:03

Hahahahahhahaha
Bedniki, nj že enkrat naredijo dober film

— poki
3.7. 2010 ob 14:53

ja napovednik je supr akcija spet en film k ti pr njem ni treba nc prevec razmislat pac sedis in uzivas :D i like it...
p.s. sam prevod naslova mi ni glih jasn... :S

— janko
3.7. 2010 ob 18:38

tom croise in cameron diaz.... to bo dobra kombinacija ...hahahaha

— nady :3
6.7. 2010 ob 21:41

men se pa zdi tko... preveeeč hollywoodski... preveč: EJ JS SM PA TOM CRUISE in glej te me kako bom povedu eno smešno in enga ustrelu:))

bomo vidli no.

— Nana
9.7. 2010 ob 13:12

Kot noč in dan? Če naj bo že *kao* dobeseden prevod, potem raje preverite kaj pomeni 'Knight'.

— Ampak to je samo moje mnenje...
11.7. 2010 ob 11:50

utegne bit dobr:)

— lechy
11.7. 2010 ob 13:10

Prevod naslova ni čisto dobeseden, ima pa nekak večji pomen, ki ga bodo ljudje, ki imajo vsaj malo smisla za humor in znanja angleščine razumeli. :)

— D
14.7. 2010 ob 0:29

Film sem si že ogledala in meni je bil ful dober...malo sicer pretiravajo s forami in Tom Croise nastopi kot velik mačo :)

— lana
15.7. 2010 ob 13:36

ful energicen film sodec po odlomkih..pa se dva ki mata pravo karizmo skup, zakon! baje je Tom nosil cevlje s petko,da ni blo videt kok je Cameron visja:))
Komaj cakam film!!!

— cokolino
15.7. 2010 ob 14:56

haha mr and mrs smith 2 :)

— mirko
15.7. 2010 ob 16:25

Prevod pa je originalen :) Nevrjetno. kdo to prevaja? Ali ne pozna razliko med vitezom in nočjo? Ha ha ha

— Mark
16.7. 2010 ob 11:39

hm.. včer ko sem šla gledt mrk so bile seveda prej reklame pred filmom. kot zmeri.. pa tm u napovedi je blo ful dobr prkazn kakšn film bo.. smešna akcija.. pomojm je vredn vsazga centa..

— bella
21.7. 2010 ob 13:05

vse kar je v filmu smešnega, je pokazano že v trailerju :S film ni nč posebnega :)

— *
22.7. 2010 ob 2:22

filmu dam oceno 8 od 10. malo po principu MI3 ampak so dobri komični dodatki, ki gledalca navdušijo.

edina kritika k jo mam čez film ... ni je čez prevajalca mam pa vlko... Knight v naslovu ne pomen ''noč'' ampak priimek karakterja katerega igra Tom cruise

— osvajalec
22.7. 2010 ob 12:18

mislm da bo film zlooooooooooooooooooooooooooooo hud pa je vredn usazga centa

— unknown
23.7. 2010 ob 14:32

Tisti, ki vedno jamrate o prevodih, očitno nimate pojma o prevajanju. Samo zato, ker poznate 1000 angleških besed, ne pomeni, da znate prevajati.

— Ales
24.7. 2010 ob 8:24

Nič posebnega ni bilo.

— tukimuti
24.7. 2010 ob 16:02

filmski prevodi niso vedno dobesedni..pač eni tega ne razumete, tko kot je že en pred mano napisu..tisti, ki imate pa mal znanja angleščine pa verjetn razumete to foro :)...

— matic
30.7. 2010 ob 14:01

Priporočam ogled filma veliko akcije in tudi humorja! Se mi zdi da sta se igralca zelo dobro ujela:D

— Neyo
31.7. 2010 ob 11:23

yes I love this film is the number one is better than film Thailer TOM is cutty

— Rebeca
31.7. 2010 ob 12:35

dobr film ... sm si ga ogledal ...
pa sam da igrA Cameron Diaz ........ najlepsa baba 4ever

— maker
31.7. 2010 ob 22:24

hej :)

dones sm šla gledat film.. pričakovala sem da bo film v mejah normale, kot standard toma crusa... ampak ta film je biu najbolši v katerem je on igral.. zelo dobro sta se uigrala v svojo vlogo. film je zelo smešen in veliko je tudi akcije. res nisem pričakovala tako dobrega filma. res sproščujoč film. če ste preživel naporn tedn je to zelo dobra rešitev za malo sprostitve... res zelooo vreden ogleda. vredn vsazga centa posebaj ;)

— buuuuba <3
31.7. 2010 ob 23:15

film je bil dosadni

— m r
1.8. 2010 ob 11:55 zvezdica

film me je definitivno navdušil za akcijo, komedija je bila primerno vstavljena noter =) sicer so skoraj vsi smešni prizori prikazani v napovedniku, ampak vseeno soliden film.. je bilo nekaj trenutkov tudi romantičnih..skozi film te te nekaj krat zavede, da je mogoče miller bad guy.. =) všeč mi je bila tudi glasba v filmu..zelo primerna za takega drznega osvajalca =D.. tom me je spet presenetil in dolgo nisem videla kakega filma, v katerem igra.. dobra igralska zasedba, všeč mi je bilo toliko različnih okolj v filmu (od španije do avstrije) sicer ni nek film, za katerega bi dala svojih 5€, je bolj primeren za večer pred TV - jem.. ocena 8/10

— lalalady
2.8. 2010 ob 18:06

js ne vem al folk še ni videl kake dobre akcijske komedije sam ta film ni vreden 1€, kaj šele 5€. Bolš da bi šel na pir nekam za ta dnar. Zelo hitro pozabljiv film.

— tom_tom
2.8. 2010 ob 19:15

film ni vreden tistih 5€..

— chikita
2.8. 2010 ob 21:39

Fuuuuuuuul dober movie <3 Like it a lot :D

— waaaaaaa
4.8. 2010 ob 16:29

super film

— noname
4.8. 2010 ob 17:20

Napoved filma se mi zdi zelo zanimiva in zabavna. Ni treba zelo dobro slediti saj je večinoma samo streljane ampak je zelo razburljivo in napeto.

— Dunja
5.8. 2010 ob 16:55

hja še kr dobr :/

— noč dan
6.8. 2010 ob 15:50

The Best Movie 4 Ever!! Igralca sta se super ujela! Usi filmi bi mogli bit takšni!!!! ocena: 10/10!!

— Twimy
6.8. 2010 ob 16:35

dobr film zato ker igra moj frend cruise in cameron diaz ki jo bojl malo vidim prkajam z amerike in sem to ves pisal na google prevajalnicu

— Alo halo hhshshshshshsdugsdf
6.8. 2010 ob 16:58

ta film bu carskii !! *the bestt **

— rafaela de la rosa heehhee
8.8. 2010 ob 23:13

Najboljša komedija trenutno v kinu!! :)

— Matej
10.8. 2010 ob 14:00

FULLLL DOBR FILM....te nasmeji in pokaže pravi ljubezenski spektakel...res mi je bil zelo všeč....:-)

— TANJA
10.8. 2010 ob 15:26

matr to si morate ogledat kr panika te zgrabi ko to vidš ZAKON kr pojdi u kolosej in kupi sopnico za film KOT NOČ IN DAN!!!!

— gregor
11.8. 2010 ob 11:12

res dober film odlicen za krajšanje torkovih noci z prijatelji

— west
11.8. 2010 ob 17:05

dej najprej poglejte film pol pa kumentirite

— bbbblllabbblllaaa
12.8. 2010 ob 13:41 zvezdica

Glede na namen ustvarjalcev filma (narediti lahkotno poletno komedijo) ni s filmom nič narobe. Res je, da film ni pričaral kakšne zapletene, težke zgodbe (kot pri Izvoru), vendar, je pa uspešno opravil nalogo (človeku ustvaril uro in pol sproščene zabave). Igralca sta dala vse od sebe in sta na koncu izpadla dokaj vredu (ni bilo kakšnih neprijetnih scen, ki spominjajo na parodije). Razplet je (kot pri vseh komedijah) pričakovan in iz dvorane prideš poln poletnega vzdušja in veselja.

— Pinček
14.8. 2010 ob 13:52

noro cool

— ha ha
15.8. 2010 ob 21:36

mi gremo jutri s sošolkami ob pol enih v kino in bi rade gledale ta film pa so vsi šele popoldne ali kaj?

— moni
16.8. 2010 ob 0:17

dobr film... :D

— matej
16.8. 2010 ob 13:58

men je biv film ful ušeč. najprej sm mislu d je brez veze, pol sm pa ugutovu kva je carsko XD. res de ni tok dobr kt gladiator al pa vojna zvezd, ampak je pa bolši od avatarja. (avatar je za en k**c)

— samir handanovič
17.8. 2010 ob 13:55

film bi mogoce navdušu 8-letnika

— xxx
17.8. 2010 ob 17:56

vilem je vreden oglega mi smo ga šli gladat in je res vreden ogleda smešern je zas zmoret

— herrrrr
18.8. 2010 ob 20:44 zvezdica
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
19.8. 2010 ob 12:55

zanima me če je film dobr in če se ga splača pogledat!?

— me
19.8. 2010 ob 17:14

Ful dober film, obvezen ogled. Ne bo Vam žal!

— jaz
19.8. 2010 ob 20:16

ta film je najbolši.. res je dober vsebuje akcijo, komedijo ter romantiko vsega po malo.. res boljšega filma še nisem gledala

— vexi
10.9. 2010 ob 19:22

Ja men je film the best..zdaj pa na karate kid

— Cokolino
12.9. 2010 ob 12:37

Film je res beden
sem sel ze pred koncem ven, zgodba je pa prevec holywoodska in kr neki
Ne hodite ga gledat zal vam bo takokot meni!!

— simon
13.9. 2010 ob 20:36

ALI BO FILM BIL TUDI 17.9

— JULIJ4
18.9. 2010 ob 23:51

helo mene zanima če je film nujno sam po tej uri 21:45
al tut po drugid ka hočn it tja ob 12-13
al pa19
al se sam takrt predvaja

— tina žiher
27.9. 2010 ob 13:00

Film razočaral. Enostavno seigralca ne ujameta in preveč besednih zvez je neizpeljanih do konca. Kar čakaš, da bo še kaj dodano, pa ni .

Preveč Hollywoodski in naredjen, da ugaja povprečnemu igralcu.
Mešanica Misije nemogoče in Čarlijevih angelčkov , vendar kot da bil B produkcija,

— Saki97
4.10. 2010 ob 20:57

Res...za moj okus dobri igralci, ki pa so me s tem bedastim filmom razočarali...kako da si sploh še upajo posnet tko beden film k ima fore iz dvetdesetih let, katerim smo se takrat smejali...zdaj pa je vse drugo kot pa smešno.
butasto...zaspal sem!!!

— blaž
21.11. 2010 ob 12:27

najboljši filem na svetu jeeeeeeeeeeeeeeeeeeee♥♥♥♥♥♥:)

— ana

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.