Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Korporacija

Korporacija/Corporation
kriminalna drama
V slovenščini
Na sporedu od: 5.12.2019, Kolosej Ljubljana
1h 32min / 92min
Leto: 2019
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Zoran Bencic
Režija: Matej Nahtigal
Leon Gall je policijski inšpektor v poznih tridesetih. Veasih deluje na robu legalnosti, vendar ni koruptiven. V eetrti, kjer je odrašeal s svojo pokojno materjo, narkomanko, Korporacija Rihter želi prieeti gradnjo najveejega stavbnega kompleksa v zgodovini mesta. Leon Gall prek svoje punce, luksuzne prostitutke Veronike Gril, ki zadovoljuje pomembnega politika in enega izmed glavnih akterjev pri projektu, izve, da je bil nakup tamkajšnjega zemljišea sumljiv.

Decembra na velika platna prihaja kriminalna drama, ki v ospredje postavlja preiskavo sporne gradnje stavbnega kompleksa, koruptivna dejanja vpletenih in kakšna je moč posameznika, da kaznuje odgovorne.


Film je posnela producentska hiša Lignit Film, v koprodukciji z Jaako Dobra Produkcija, MB Grip, Zvokarna in RTV Slovenija, v glavnih vlogah pa zaigrajo Primož Vrhovec, Uroš Fürst, Jana Zupančič, Pia Zemljič, Niko Goršič, Borut Veselko, Matija Vastl, Primož Pirnat, Brane Završan in drugi.


Na režiserski stolček je sedel Matej Nahtigal, scenarij je napisal Zoran Benčič, producent je Tomi Matič, koproducenta pa Siniša Juričič in Edo Vrzin.

O ZGODBI:

Leon Gall (Primož Vrhovec) je policijski inšpektor v poznih tridesetih. Svoje otroštvo je preživel z marginalci v natrpanem delavskem naselju in prav v četrti, kje je odraščal s svojo pokojno materjo, ki je bila narkomanka, želi »Korporacija Rihter« pričeti z gradnjo največjega stavbnega kompleksa v zgodovini mesta. Zaradi čustvene navezanosti in občutka, da nekaj ni v redu, Leon prične poizvedovati okoli projekta, od svojega dekleta, elitne prostitutke Veronike Gril, ki nudi svoje usluge pomembnemu politiku in enemu od glavnih akterjev pri projektu, pa izve, da je bil nakup tamkajšnjega zemljišča sumljiv. Medtem ko njegova policijska partnerica Kaja (Jana Zupančič) z negodovanjem opazuje njegovo raziskovanje, Leon verjame, da lahko z uspešno preiskavo popravi krivico in kaznuje odgovorne.

KDO SO GLAVNI LIKI:

URBAN PAVLOV (Uroš Fürst) – šef policijske postaje z neopredeljeno preteklostjo, avtoritativen lik z občutkom za pravico, borec, ki ga počasi zapušča sla po boju in se zaveda, da ne želi ostareti kot operativec, ampak kot faktor odločanja.

LEON GALL (Primož Vrhovec) – Urbanov prijatelj in podrejeni sodelavec, človek intuicije, otrok ulice, ki navkljub težkemu otroštvu naivno verjame, da bo dobro premagalo zlo, otrok pokojne narkomanske matere, ki je po spletu okoliščin končal na policijski šoli, je zadovoljen v svoji koži in nima ambicij po višjem položaju, včasih deluje na robu legalnosti, a ni koruptiven.

KAJA MAJER (Jana Zupančič) – Urbanovo dekle in Leonova profesionalna partnerka, na nek način se sramuje svojih »provincialnih« korenin, čeprav to še ne pomeni, da se pretvarja, da je nekaj, kar ni. Želi si priznanja in pomembnosti v družbi, dostikrat je nesamozavestna in ranljiva, čeprav tega nikoli ne bo pokazala.

SVEN (Ivo Barišič) – Leonov skrbnik, profesionalni igralec, ki se boji upokojitve, občasni heroinski konzument, pronicljiv opazovalec sveta okoli sebe, ki tega ne skriva, zaljubljen je bil v Leonovo mamo.

NIKO ŠVARC (Niko Goršič) – Svenov in Leonov znanec, novinar stare šole, ki se mu gnusijo nova pravila poklica, tudi on se boji upokojitve.

VERONIKA (Katarina Stegnar) – Leonovo dekle, elitna prostitutka, ki želi zaslužiti denar v najkrajšem možnem času, poskrbeti za svojo družino in si zagotoviti prihodnost, odločna, jasna in brez sramu glede svojega življenja in svojih načrtov.

ALEKS (Lejla Korać) - Veronikin sin, predstavnik prihajajočih generacij, ki si ne bo postavljal odvečnih vprašanj ali si delal nepotrebnih moralnih ovir, ko bo hotel izpolniti cilj, ki si ga bo zastavil.

ROLAND RIHTER (Borut Veselko) - šef »Korporacije Rihter«, neusmiljen poslovnež in lažni dobrodelnež.

BRIGITA RIHTER (Jelena Perćin) – hči Rolanda Rihterja, počasi prevzema vodenje »Korporacije Rihter«, ženska, ki v življenju še ni doživela zavrnitve.

TIBOR APAT (Marinko Prga) - nečak Rolanda Rihterja, sociopat v večnem iskanju svojega velikega dvoboja.

HEINZ (Matija Vastl) - visoki občinski funkcionar brez hrbtenice, tip človeka, ki komaj čaka, da bo kupljen.


IZJAVA režiserja MATEJA NAHTIGALA: »Kaj je potrebno, da se v družbi nekaj spremeni? Ali je to posameznik? Kritična masa ljudi z podobnimi željami in ideali? Ali sploh lahko vplivamo na družbeni ustroj, mu malce spremenimo pot? Ali že vsak poizkus, s tem ko obstaja, nekaj spremeni? Oziroma kaj pomeni verjeti v zakon in oblast? Kakšno je razmerje moči med ljudmi, ki v uradnih političnih strukturah urejajo naša vsakdanja življenja, in med tistimi, ki finančno poganjajo ves ustroj? Kaj so v tem pogledu organi reda in miru? Kdo obvladuje naša življenja in s kakšnimi nameni?«

Komentarji

11.12. 2019 ob 20:29

Kriminalka sicer ni moja ljuba zvrst, a sem si film ogledal, ker je nov, slovenski.

Kaj mi je pri filmu všeč? Odlični "filmski" obrazi, zelo dobra igra (Vrhovec, Fuerst, Zupančič, Zemljič, Veselko) in neverjetno dobra izbira zanimivih interierjev in eksterierjev. Ljubljana iz novega zornega kota. Zelo estetska scenografija.

Kaj mi ni všeč? Preveč mrtvih. Kot v kakšnem kavbojskem filmu. Zvok - govor premalo jasen in razumljiv. Filmska pripoved bi lahko bila jasnejša, čeprav gre za kriminalko.

— Ivan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.