Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Kong: Otok lobanj

akcijski pustolovski film
Podnapisi
Na sporedu od: 9.3.2017, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Leto: 2017
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Derek Connolly, Max Borenstein, John Gatins, Dan Gilroy
Skupina vojakov in znanstvenikov pod vodstvom izkušenega podpolkovnika Packarda se odpravi raziskat neznani otok v Pacifiku. V osrčju čudovite neokrnjene narave na njihovo grozo naletijo na gromozanskega opičjega velikana Konga, ki napade nezaželenih prišlekov ustavi z neopisljivo surovostjo. Toda pošast, ki se je najbolj bojijo, postane njihova edina možnost za preživetje, ko ugotovijo, da na otoku prebivajo tudi druge, še bolj nevarne kreature, ki bi lahko utegnile ogroziti človeštvo.

Izvirna pustolovščina v režiji Jordana Vogt-Robertsa na novo domišlja izvor ene najmogočnejših legend: v njej se znanstveniki, vojaki in pustolovci družno podajo na raziskovanje mitičnega otoka sredi Pacifika, ki ga ni na nobenem zemljevidu in ki je enako čudovit, kot je nevaren. Odrezani od sveta in vsega, kar jim je domače, skupina kmalu zaide na območje mogočnega Konga, pri tem pa sproži dokončen spopad med človekom in naravo. Njihova odprava, ki naj bi bila namenjena raziskovanju, postane boj za obstanek, saj se morajo rešiti iz tega prvinskega raja, v katerem za človeka ni prostora.

V filmu igrajo Tom Hiddleston, oskarjevi nominiranec Samuel L. Jackson, John Goodman, oskarjeva nagrajenka Brie Larson, Jing Tian, Toby Kebbell, John Ortiz, Corey Hawkins, Jason Mitchell, Shea Whigham, Thomas Mann, Terry Notary in oskarjevi nominiranec John C. Reilly.

Vogt-Roberts je režiral po scenariju Dana Gilroyja, Maxa Borensteina in Dereka Connollyja, ki je nastal na podlagi zgodbe Johna Gatinsa. Producirali so Thomas Tull, Mary Parent, Jon Jashni in Alex Garcia. Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Larry Fong, scenograf Stefan Dechant, za oskarja nominirani montažer Richard Pearson in dvakratni oskarjevi nominiranec, strokovnjak za vizualne učinke podjetja Industrial Light & Magic Stephen Rosenbaum. Glasbo je zložil Henry Jackman.

 

DNEVNIK POPOTOVANJA NEKEGA FILMA

Da bi občinstvo čim globlje posrkalo v skrivnostni Otok lobanj, so režiser, igralci in snemalna ekipa snemali na treh celinah v razdobju šestih mesecev in na kamero ujeli prvinske pokrajine havajskega otoka Oahu (kjer so s snemanjem začeli), na avstralski Zlati obali in na koncu še v Vietnamu na več lokacijah, med katerimi jih kar nekaj doslej še nismo videli na velikih platnih.

OAHU (HAVAJI), NOVEMBER 2015

Okoli 40 km proč od Honoluluja leži ranč Kualoa, 1.600 hektarjev obsegajoč zasebni rezervat, vrsta zelenih dolin, obkroženih z gorskimi vrhovi, zavitimi v meglice, in silovitimi slapovi. Ni čudno, da so tod snemale številne filmske in TV ekipe; med drugim je pokrajina služila za podlago v filmu Jurassic Park.

Tokrat je tu prizorišče snemanja nove zgodbe o Kongu, ki z dogodivščino na Otoku lobanj legendarno pošast vrača na velika platna. A ne pričakujte, da bo opica tokrat plezala po nebotičniku Empire State: medtem ko so prejšnje upodobitve zgolj obiskale njen naravni življenjski prostor kot uvod v veliki spopad v New Yorku, režiser Jordan Vogt-Roberts s svojimi sodelavci v tej inačici kleše povsem novo mitologijo, ki se v celoti odvija v tem primarnem raju, v katerem je Kong kralj in v katerega človeštvo ne spada.

Na viharnem in divje prelepem ozemlju ranča Kualoa si ni težko predstavljati, kako z okoliških hribov sestopajo gromozanska bitja. In prav ta otipljiva resničnost je, po besedah režiserja, jedro ambicioznega šestmesečnega snemanja, ki ekipo popelje prek treh celin.

QUEENSLAND (AVSTRALIJA), FEBRUAR 2016

V studiu 8 podjetja Village Roadshow Studios se ekipa pripravlja na snemanje notranjih prizorov. Gre za rjaveče okostje ladje Wanderer, ki jo je pred davnimi časi naplavilo na obalo Otoka lobanj.

Po vremenskih prilik in neprilik polnem snemanju na Havajih je za igralce delo v studiu prijeten oddih. »Lepo je imeti priložnost za nekaj bolj mirnih prizorov,« pravi Tom Hiddleston. »Pa še več lahkotnosti in humorja je v njih.«

Slednjega je veliko predvsem zaradi večnega šaljivca Johna C. Reillyja, ki igra pilota iz druge svetovne vojne, ki se je po sesutju svojega letala nad otokom naselil v ladji Wanderer, v kateri je skrivnostno pleme Iwi postavilo svetišče Kongu.

NINH BINH (VIETNAM), MAREC 2016

V iskanju prizorišč za upodobitev Otoka lobanj je Vietnam, kot pravi Jordan Vogt-Roberts, »vzel sapo. Takoj ob pristanku smo občutili nekaj posebnega, čarobnega. Pokrajina je prečudovita in povsem drugačna od vsega, kar smo vajeni gledati na velikih platnih. Estetsko je tako neverjetna, da bodo morda gledalci prepričani, da gre za računalniško grafiko.«

Kong: Otok lobanj je prvi hollywoodski film, katerega celotne prizore so posneli v Vietnamu, in kot tak utira pot. »Navdušeni smo, da smo prvi, ki v Vietnamu snemamo v tolikšnem obsegu,« pravi producentka Mary Parent. »Neverjetna dežela je, in po mojem bo to za gledalce povsem nova izkušnja.«

Seveda je bilo potrebno nemalo načrtovanja in prilagajanja, da je tako obsežna ekipa posnela tako zahtevne prizore v nekaterih najbolj oddaljenih provincah države. Toda pogled na prizorišča da vedeti, da se je trud izplačal. »Prelepo je, eksotično,« prvi Samuel L. Jackson. »Rad potujem, a v Vietnamu še nisem bil. Srečen sem, da sem ga naposled doživel.«

 

OPISI LIKOV

STOTNIK JAMES CONRAD (Tom Hiddleston)

Oficir letalske enote angleške vojske naj bi v Vietnamu ameriškim vojakom predaval vojskovanje v džungli in tehnike preživetja. Toda bolj ko se bliža konec vojne, bolj je Conrad razočaran in zgubljen. Kot vodiča ga najame Bill Randa, saj se njegov surovi pogum, sposobnost preživetja in poznavanje narave zdijo najboljša možnost za odpravo, da živa in v enem kosu pride z otoka.

POROČNIK PRESTON PACKARD (Samuel L. Jackson)

V neštetih bitkah utrjeni vodja helikopterske eskadrilje Sky Devils, ki naj bi jo med zadnjimi temačnimi dnevi vojne v Vietnamu ukinili, skuša obrniti hrbet vojni, ki je ne zmorejo dobiti. Ko njegovo moštvo dobi priložnost, da iz zraka preišče Otok lobanj, seveda zgrabi priložnost za še zadnji podvig, preden se skupaj z možmi, ki so mu postali bližji od lastne družine, poda domov.

BILL RANDA (John Goodman)

Agent skrivnostne organizacije Monarh za raziskovalno odpravo na Otok Lobanj v sklopu podjetja Landsat zbere svoje moštvo in vojaško spremstvo. Toda mit, za katerim se žene, in njegova skrivna obsedenost, da odkrije resnico o tem mitu, ogrozi življenje vseh sodelujočih.

MASON WEAVER (Brie Larson)

Raziskovalna fotoreporterka, ki si je izkušnje nabrala ob delu in sama sebe opisuje kot »protivojno fotografinjo«, je bila priča človeški vojni pošastnosti. Randina odprava ji budi sume, in iz radovednosti, kaj je njen pravi namen, izsili priložnost, da se je udeleži kot fotografinja. Toda ko prispejo na Otok lobanj, se znajde sredi največje zgodbe v svojem življenju – zgodbe, ki jo bo soočila z vsemi njenimi novinarskimi nagoni in moralnimi načeli.

SAN (Jing Tian)

Sijajna biologinja organizacije Monarh je prepričana v pomembnost Randine odprave in v to, da je o resničnih nevarnostih Otoka lobanj treba molčati. Vendar pa bodo skrivnosti njegovega izjemnega ekosistema na preizkušnjo postavili tako njene sposobnosti kot njeno človečnost.

MAJ. JACK CHAPMAN (Toby Kebbell)

Packardova desna roka in njegov najbolj zaupanja vredni soborec se že veseli, da konča svojo udeležbo v vojni in se vrne domov k soprogi in sinku. Toda znova se bo moral boriti za svoje življenje, saj je nekaj borih trenutkov potem, ko doseže Otok lobanj, njegov helikopter prisiljen pristati na najbolj smrtonosnem predelu otoka.

HOUSTON BROOKS (Corey Hawkins)

Sijajnega diplomanta ugledne ameriške fakultete je organizacija Monarh najela zaradi njegovih revolucionarnih teorij o seizmologiji in skrivnosti, ki naj bi se skrivale pod zemeljsko skorjo. Brooks verjame v Randin podvig – če ne že v njegove povode – in ima tako občutek za odkrivanje resnice, ki se skriva izza legende, kot tudi razumevanje, kakšne posledice ta resnica prinaša.

GLEN MILLS (Jason Mitchell)

Ob krizah in tegobah Mills svoje kolege v eskadrilji Sky Devils zabava s nešteto domislic. Toda izza humorja se skriva predan vojak, ki bi za svoje soborce žrtvoval vse in bi Packardu sledil tudi v pekel, če bi ga prosil.

STOTNIK EARL COLE (Shea Whigham)

Eden najbolj prekaljenih članov posadke eskadrilje Sky Devils ima na odpravi »edinstven« pogled. Ko Packardovo vodstvo postane zmedeno in se zaradi tega odprava prevesi v temačno obsedeno iskanje, se Cole znajde v precepu.

REG SLIVKO (Thomas Mann)

Mladi trendovski pilot ima ob sebi vedno prenosni predvajalnik plošč in poskrbi, da se vsaka naloga eskadrilje odvija ob najbolj vročih zvokih sedemdesetih. Celo po služenju v Vietnamu si Slivko ne more kaj, da ne bi jasno izrazil svojega neizmernega čudenja in groze nad slehernim trenutkom potovanja po Otoku lobanj.

VICTOR NIEVES (John Ortiz)

Visok uradnik pri podjetju Landsat – lastniku pionirskega satelitskega programa, ki je prvi zajel podobe z mitičnega Otoka lobanj – ni ravno navdušen nad zamislijo, da bi prebil zaveso večnega nevihtnega sistema, ki je vsa ta leta skrival otok. A ko ga Randa dobro privije, se naposled pridruži moštvu, ki se odpravlja v osrčje neznanega.

POROČNIK HANK MARLOW (John C. Reilly)

Med drugo svetovno vojno je pilot bojnega letala treščil na Otok lobanj in je na njem kot brodolomec preždel 28 let. Preživel je zgolj zaradi pomoči domorodcev, plemena Iwi. Čeprav je hudo ekscentričen, je zaradi svojega poznavanja ozemlja in njegovih prebivalcev neprecenljiv za odpravo in njeno preživetje.

GUNPEI IKARI (Miyavi)

Pilot japonskega bojnega letala je po besnem spopadu z Marlowom na Otoku lobanj pristal s padalom. Sovražnika sta se na tleh spopadla na življenje in smrt, a njuno usodo je za vedno spremenilo soočenje s silo, mogočnejšo od vsega, kar sta bila srečala dotlej.

Komentarji

5.3. 2017 ob 0:45

Za ta film je prav da imaste tudi 3D varijanto.

— emil
5.3. 2017 ob 15:56

to je ful dobr film

— tadej
9.3. 2017 ob 13:34

To je moj najljubši film(king kong) Ko sem pogledal
reklamo za kong otok lobanj ,sem bil vesel
všeč pa mi je tudi da je za ta film samo
v anleščini . {ČE BI BIL IZBRAN DA LAHKO DAM OSKARJA KAKŠNEMU FILMU IZ KINA BI BIL TO TA FILM} Hvala kolosej!!!
👍

— ZELO VESEL
9.3. 2017 ob 17:31

Eh. razočaran. 5/10
Čisto na koncu po odjavni špici, še minuta filma.

— Mark
10.3. 2017 ob 8:17

Fuuuuul dobeerr film!!!! Glejte!!

— Katja
10.3. 2017 ob 15:35

a pri vas objavljate pa samo pozitivne komentarje? če napišeš da je tko tko je že sporno. eh.

— Miki
11.3. 2017 ob 9:26

Najprej sem pomislil ko sem slišal za film ,koliko kongov še moram pretrpet ampak po tem ko sem videl trailer je v meni nastalo neko upanje ,ampak upanje je podleglo že deset minut v film ,tale film je skupaj narejen na tako otročji način ,osebe v filmu nimajo zgodbe ali pa sem jaz tako čuden da tega nisem dojel ,ok pa se po govorimo o grafikah ,je nekaj zanimivih scen skozi film ampak to je le 25 % celega filma ,ostalih 75% je ali slabih ali pa zelo slabih počutil sem se kot leta 2008 ,je nekaj dobrih bojev pretežno kongovih. Edino kar je v filmu dobrega je igranje Samuela L. Jacksona in Johna C. Reillya ,sta edina dva ki narediti film koliko toliko dober.Film bi priporočal vsem ki imajo radi zelo akcijske filme ki temeljijo na podlagi režiserja Jamesa Cameroona.

Hvala in lep pozdrav

— rewiever

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.