Kolosej
Film distribucije Continental Film

Konec je tu

apokaliptična parodija
Podnapisi
Na sporedu od: 28.11.2013, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Evan Goldberg, Seth Rogen in Jason Stone
Ustvarjalci neobrzdanih komedij Super hudo in Zadetki: Ananas ekspres predstavljajo zgodbo o koncu sveta, ki ga doživi skupina mladih hollywoodskih igralcev. Njihovo divjo zabavo prekine potres, ki povzroči velikanske razpoke in požare, ljudje pa izginjajo v snopih bleščeče svetlobe ali umirajo v strašnih mukah. Skupina šestih preživelih prijateljev se zabarikadira v hišo, toda kmalu se morajo soočiti s pomanjkanjem hrane, vode in številnimi nesoglasji ter medsebojnim rivalstvom, kar vodi v nepopisen kaos zabavnih besednih dvobojev in bolečih obračunov.

V komediji Konec je tu spremljamo šest prijateljev, ki po seriji čudnih in katastrofičnih dogodkov, ki opustošijo Los Angeles, ostanejo ujeti v hiši. Medtem ko zunanji svet razpada, pojemajoče zaloge in klavstrofobija ogrozijo njihovo prijateljstvo. Nazadnje so prisiljeni zapustiti hišo, se soočiti z usodo in pravim pomenom prijateljstva in odpuščanja.

O filmu

“Kaj če bi se znašli v hiši s svojimi prijatelji, medtem ko se zunanji svet bliža koncu?” se vpraša Seth Rogen in s prijateljem Evanom Goldbergom v novi komediji Konec je tu ponuja tudi odgovor na to vprašanje. “To nas je zanimalo. Posneli smo veliko filmov o dveh ali treh fantih, kaj pa skupina prijateljev? Kakšni so njihovi odnosi?” pravi Goldberg. Ko se je torej dvojica lotevala scenarija in režije divje, odbite komedije o svetu, ki se bliža koncu, nista nikoli pozabila na ključno zamisel – šest prijateljev in norost, ki se zgodi, ko skupaj obtičijo v hiši. “O tem dejansko pripoveduje film: o prijateljstvu in skupinski dinamiki, kako se ljudje obnašajo drug do drugega v ekstremnih okoliščinah. Pripoveduje pa tudi o odraščanju in o dognanjih, kako se vaš stari, otroški svet sklada z vašim novim, odraslim svetom.”

Film je tudi Rogenov in Goldbergov režijski prvenec, a sta si delo olajšala, kolikor je bilo le mogoče, saj sta se obdala z najboljšimi prijatelji, ki igrajo kar sami sebe. Da, James Franco igra Jamesa Franca, Jonah Hill igra Jonaha Hilla in tako naprej. Seveda dejansko ne igrajo sami sebe. “Ljudje mislijo, da na podlagi lika, ki ga igrate, vedo vse o vas,” pravi Rogen. “Zato se nam je zdelo, da bi se bilo dobro poigrati s tem – da bi se naši liki obnašali tako, kot vsi mislijo, da se obnašamo izza kamer. Vnesli smo določene lastnosti, ki jih res imamo, vendar smo jih malo obrnili ali z njimi pretiravali, da bi bilo bolj smešno.”

Igrati samega sebe je lahko izziv, celo za oskarjevega nominiranca, kot pravi Hill: “Nikoli še nisem bolj zašel stran od lika, kot ko sem igral sebe.”

V filmu se zgodi prava katastrofa. Ne gre za to, da Kalifornija zdrsne v ocean zaradi potresa, gre za pravo biblično apokalipso, med katero dežujeta žveplo in ogenj. Vsekakor so to plodna tla za komedijo, ker ga ni čez apokalipso, da spre ljudi. Apokalipso lahko preživiš samo na en način in po Goldbergovih besedah ni takoj jasno, če bo vseh šest likov kos temu. “Se ti fantje lahko naučijo biti dobri ljudje?” pravi Goldberg. “Dobri ljudje okoli njih gredo v nebo in nočejo si priznati, da so nanje pozabili. Morajo ugotoviti, ali jim bo še oproščeno, in kaj bo potrebno narediti, da se to zgodi.”

Preden se je začel konec, pa je bil začetek. Leta 2006 je dolgoletni Rogenov in Goldbergov prijatelj Jason Stone hotel posneti kratek film. Njegova prijatelja, ki sta bila tik pred tem, da zaslovita, sta mu z veseljem pomagala. “Z Jasonom sva razpravljala o zamisli za drzen koncept, ki pa bi se odvijal samo v eni sobi,” pravi Goldberg. “No, in kaj je najbolj širokopotezen koncept? Konec sveta. Zato sva si zamislila film o apokalipsi s Sethom in Jayem v eni sobi.” Po dveh dneh snemanja projekt ni prav dobro napredoval. Vendar ni bilo vse zaman. “Nismo imeli prav veliko posnetega, zato je Jason to zmontiral kot kratki film,” razlaga Rogen. “Nikoli nismo nameravali posneti celovečerca, to je prišlo šele pozneje, ko smo film dali na internet in so se ljudje začeli odzivati nanj.” Projektu se je pridružil še pravi studio in Rogen in Goldberg sta dobila zeleno luč za celovečerec.

O igralcih

JAMES FRANCO je posnel filme James Dean (zlati globus), 127 ur (nominacija za zlati globus in oskarja), Zadetki: Ananas ekspres, Spider-Man , Vzpon planeta opic, Jej, moli, ljubi, Zmenek, Mogočni Oz, Spomladanske žurerke, V dolini smrti, Viharna noč, True Story, Howl, The Dead Girl, An American Crime, The Great Raid, The Company, City by the Sea, Deuces Wild. Bil je scenarist in režiser filma The Feast of Stephen, ki je na Berlinskem festivalu dobil nagrado teddy. Režiral je tudi dokumentareca Saturday Night in The Clerks Tale. Bil je tudi scenarist in režiser biografije o pesniku Hartu Cranu The Broken Tower in režiser filma Sal.

JONAH HILL je bil za nastop v filmu Zmagovalec nominiran za oskarja za stransko vlogo, pa tudi za zlati globus (v isti kategoriji). Trenutno snema True Story z Jamesom Francom. Pred kratkim je končal snemanje The Wolf of Wall Street. Posnel je filme Django brez okovov, 21 Jump Street, 40-letni devičnik, Straža, Superhudo, Superžur, Komiki, Pozabi Sarah Marshall, Cyrus, Megaum, Kako izuriti svojega zmaja, Horton.

SETH ROGEN je posnel filme The Guilt Trip, 50/50, 40-letni devičnik, Napumpana, Supehudo, Zadetki: Ananas ekspres, Zeleni sršen. Glas je posodil likom v filmih Kung fu panda ter Pošasti proti nezemljanom.

O ustvarjalcih

SETH ROGEN & EVAN GOLDBERG sta odraščala v Vancouvru in sta pri 15-tih napisala scenarij za Superhudo. Film, pri katerem sta bila izvršna producenta, je prišel v kino poleti leta 2007. Bil je všeč tako občinstvu kot kritikom. Sledila je uspešnica Zadetki: Ananas ekspres, za katerega sta napisala scenarij in bila izvršna producenta. Goldberg in Rogen sta bila tudi producenta 50/50 in The Guilt Trip in izvršna producenta uspešnice Napumpana. Bila sta tudi izvršna producenta in scenarista uspešnice Zeleni sršen in komedije Komiki. Goldberg je z Jayem Baruchelom sodeloval tudi pri scenariju za Goon. Goldberg in Rogen sta napisala tudi scenarij za epizodo Simpsonovih z naslovom Homer the Whopper. Goldberg je kariero začel kot scenarist pri kultni uspešnici Sache Barona Cohena Da Ali G Show.

Komentarji

29.6. 2013 ob 13:37

komi čakam da vidmo ta film ker emma je zakon

— da
18.7. 2013 ob 23:39

hermione just stole all of our sh#t. najboljši citat u filmu haha.

— bhadrabalaramadas
21.7. 2013 ob 18:10

rihanaaananananananan

— navyyyyyyyyyyyyyy
20.8. 2013 ob 15:48

Emma Watson je zskon

— TheredMetro
20.8. 2013 ob 15:59

cool film in tudi igralci še posebi Emma Watson

— jan
10.9. 2013 ob 19:50

Kdaj pride film v kolosej?

— hzt
25.10. 2013 ob 19:23

film je za en drek...

— žan
28.10. 2013 ob 11:45

ta film je biu že zdavnej zunaj,ta kolosej je preveč počasen glede filmou za moje pojme,drgač pa ful smešn film

— heihei
1.11. 2013 ob 20:14

bedarija totalna!

— enapač
28.11. 2013 ob 15:31

Tok bednega filma v življenju še nisem videl. Sicer pa že od nekdaj velja, če je preveč dobrih igralcev not, že ne bo neki štimal.

— Matej
29.11. 2013 ob 2:35

že gledov brezveze film

— ggh
29.11. 2013 ob 18:43

Kaj se dogaja z Emmo Watson? najprej the bling ring, ki ni imel popolnoma nobenega smisla, slabo posnet, in zdaj to. tipičen ameriški 'zabavni' film. Je pa res močno znižala svoje standarde..

— zvezda
30.11. 2013 ob 7:52

brezvezen film!

— petra
1.12. 2013 ob 19:12

Film res JACI ! To morte it gledat ... Smesn totalka ! xD

— Nik
4.12. 2013 ob 10:43

Večje bederije d tega filma ne obstaja

— Jure
4.12. 2013 ob 12:34

točno to, preveč dobrih igralcev, film pa brezveze...slaba 6-ka.

— al viena
14.1. 2014 ob 15:01

odličen film 9/10

— dodo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.