Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Komiki

komična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 17.9.2009, Kolosej Ljubljana
29.10.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 26min / 146min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Judd Apatow
Režija: Judd Apatow
Avtor turbulentnih komedij 40-letni devičnik in Napumpana predstavlja zgodbo izvrstnega komedijanta Georga, ki se mora soočiti z redko boleznijo. Ker ima pred seboj manj kot leto dni življenja, si pred smrtjo želi iskrenega prijateljstva in pod svoje okrilje vzame mladega komika Iro. Podata se na nenavadno in zabavno življenjsko odisejado, toda usoda se odloči še enkrat pošaliti na Georgov račun in s presenetljivo novico pod vprašaj postavi celoten smisel Georgove metamorfoze.

Slavni komik George Simmons, ki ima po eni strani vse, kar si želi, po drugi pa kljub temu ni srečen, saj je po svoji neumnosti izgubil edino ljubezen, se mora soočiti s kruto resničnostjo - razjeda ga smrtonosna bolezen. V družbi nadobudnega komika Ire, ki ga zaposli kot asistenta, da mu piše šale in prinaša pijačo, se skuša prebiti skozi to izkušnjo. Skoraj neizogibna smrt spremeni marsikaj, tudi odnos njegove nekdanje zaročenke, da George začne upati na skupno srečo. A ko eksperimentalno zdravljenje prinese dobre rezultate, se stvari spet postavijo na glavo.

O produkciji

Judd Apatow je že od nekdaj navdušen nad stand-up komedijo in ljudmi, ki se preživljajo z njo. Nekega poletja je njegova mama Tami Shad delala v klubu na Long Islandu in Apatow je kot najstnik vzljubil to vrsto zabavljaštva. V srednji šoli je kot voditelj pogovorne oddaje na šolskem radiu intervjuval vrsto komikov in vsakega vprašal, kako to delajo, kako pišejo šale in skušal izbrskati skrivnosti njihovega posla. Ob koncu šole je tudi sam začel nastopati kot stand-up komik. Ko je pustil študij na filmski akademiji, je začel redno nastopati v legendarnem klubu Improv v Los Angelesu. Čez čas je ugotovil, da njegovi nastopi nikoli ne bodo dosegli ravni vrhunskih komikov, zato se je posvetil pisanju šal za druge. Njegov dolgoletni sostanovalec in prijatelj Adam Sandler pa je nadaljeval kariero na odru.

Po uspehu 40-letnega devičnikain Napumpane je sklenil, da bo tretjo zgodbo posvetil ljudem, s katerimi je odraščal v svetu komedije. Navdih za Komike pa je dobil tudi iz resničnega dogodka, ki se je zgodil pri njem doma l. 1994. "Med potresom je v spalnico padel dimnik. Samo po naključju nisem bil tam, ker sem barval hišo. Tri dni sem zares cenil življenje, ampak samo tri dni. Zato se film dotika vprašanja: če preživiš, ali iz tega potegneš nauk za vse življenje?" Poleg tega je Apatow zadnja leta doživljal bolezen v svoji okolici, med ljudmi, ki ga obkrožajo. Osupnilo in streznilo ga je spoznanje, da se taka močna izkušnja ljudi pogosto ne dotakne. Hitro spet zapadejo v stare navade.

Kmalu po zaključku snemanja Napumpane je Apatow pokazal grobo zmontirani film svojemu dolgoletnemu prijatelju Adamu Sandlerju in omenil, da ima v pripravi nov projekt, ki bi ga mogoče zanimal. Ne da bi vedel, za kakšen projekt gre, je Sandler odvrnil, da bo sodeloval. Ko sta razpravljala, kako naj živi glavni junak, sta vanj v bistvu prelila sebe, kakršna bi bila, če se ne bi poročila. George Simmons je Sandler in Apatow v najslabši možni različici.

Nobeden od njiju pa se ni zavedal, da bo snemanje komedije tako čustveno izčrpujoče. Apatow se spominja: "Vajen sem snemati lahkotne komedije, tokrat pa sem prišel na prizorišče in nenadoma pomislil, da bomo snemali izkušnjo smrti. In ko je Adam igral, sem se skušal umakniti na stran, da nihče ne bi videl, da jočem. Obenem pa so bile nekatere najtežje scene tudi najbolj smešne. Ker se kot komik z boleznijo spoprijema s šalami."

Vlogo nadobudnega mladega komika Ire je dobil Seth Rogen, član stalne Apatowove zasedbe, ki je svoj lik zasnoval na mladem Apatowu. Ira naj bi bil začetnik, ki sicer piše dobre šale, nastopati pa ne zna najbolje. Toda to je bilo zelo težko doseči. Apatow pojasnjuje: "Sethov lik se na odru ne znajde. Ampak ko je odprl usta, smo se valjali od smeha. Preprosto se ne zna niti pretvarjati, da je zanič."

Glavno žensko vlogo je dobila Apatowova žena in dolgoletna sodelavka Leslie Mann. Sandler jo že dolgo pozna, tudi sodelovala sta že skupaj, zato je bilo snemanje precej sproščeno. In ne samo to. Apatow pravi, da sta Sandler in Mannova tako dobra prijatelja, da jo je že sama misel, da bi lahko bil na smrt bolan, tako pretresla, da na platnu vidimo resnična, ne zaigrana čustva.

Eric Bana, ki igra Laurinega nezvestega moža, se običajno ne pojavlja v komičnih vlogah. Občinstvo zunaj Avstralije ga je spoznalo po resnih nastopih. Redkokdo pa ve, da je kariero začel s stand-up komedijo na televiziji, na primer v oddaji The Eric Bana Show Live; in to je počel skoraj 12 let, preden se je podal v filmske vode. Zato je bil navdušen, da se lahko vrne k svojim začetkom.

Vloge mlajših komikov so zapolnili dejansko mlajši komiki, ki se uspešno prebijajo v ta svet. Vlogi Laurinih hčerk pa sta dobili kar njeni pravi hčerki Maude in Iris.

Vlogo Daisy, v katero je zaljubljen Ira, je dobila novinka Aubrey Plaza. Poslala je posnetek in nato brala vlogo s Sethom Rogenom. Ko pa so ji povedali, da bi radi za to vlogo našli igralko, ki je hkrati stand-up komičarka, je predlagala, da se bo posnela tudi v tej vlogi. V Queensu je prvič nastopila, prijatelj jo je posnel in posnetek je objavila na YouTubu ter poslala povezavo filmskim ustvarjalcem. Čez dva dneva so ji ponudili vlogo.

Da se je zasedba pripravila na snemanje, je Apatow pripravil vaje pisanja šal in turneje z nastopi, ki so trajale več mesecev pred samim snemanjem. Igralci so nastopali v različnih klubih, kjer so doživljali pristen odziv občinstva. Nastopi so doživeli vrhunec v Los Angelesu, kjer so zbrana sredstva namenili organizaciji za pomoč bolnikom z multiplo sklerozo in neprofitni organizaciji, ki podpira mlade pisatelje.

Med pisanjem šal so prosili Rogena, naj napiše najboljše šale, kar se jih lahko domisli, nato pa so jih namenoma pokvarili. Poleg tega Apatow ni določal, kakšne šale naj pišejo ali pripovedujejo. Vsem igralcem je dal samo temo, nato pa jim prepustil proste roke, da so ustvarjali. Vse njihove nastope v klubih so posneli, da so posnetke lahko uporabili tudi pozneje v filmu.

V filmu se pojavljajo tudi številni drugi znani komiki, ki igrajo same sebe, na primer Ray Romano, Sarah Silverman, Norm MacDonald, Dave Attell in Charles Fleisher. Pojavi se tudi veliki oboževalec Apatowovih fimov Eminem, ki ga na velikem platnu vidimo prvič po filmu 8 Mile

In še ena zanimivost. Domači posnetki, ki jih vidimo na začetku filma, ko Sandler po telefonu nadleguje osebje v delikatesi, so dejanski posnetki, ki jih je Apatow naredil, ko sta bila s Sandlerjem še mlada in neuveljavljena komika. Tudi prizor, ko Mabel poje Memory, je dejanski domači posnetek iz Apatowovega zasebnega arhiva. Posnetki Georgeve ljubezni Laure pa so vzeti iz Lesliejinih zgodnjih filmov in oglasov, ki jih je posnela.

Komentarji

30.6. 2009 ob 16:32

fajn

— dude
29.7. 2009 ob 16:59

Ta pa bo coolllllllllllll.

— glorija
21.8. 2009 ob 1:06

Je že kdo gledau??

— Maššh
21.8. 2009 ob 1:09

Film sem gledal že v Ameriki na potovanju je zelo smešen in vreden ogleda. Na lestvici bi ga oznaćil na 4/5.

— Nik
6.9. 2009 ob 9:28

ma kakšno bolezen je mel ta tip???????????

— tomi
13.9. 2009 ob 13:08

Bo še kr vredu film .

— Tina .
19.9. 2009 ob 11:32

joooj ljudje prosm ne gledat tega filma, bols je da greste spat za tri ure, 5 eur pa nakazete na unicef. groza!

— (s)lepi
21.9. 2009 ob 17:58

Dej tiho bodi... Noben nima rad radikalnih komentarjev

— P
22.9. 2009 ob 9:13

ziher je dori film...

— Cheeery
22.9. 2009 ob 18:10

2uri pa 46min, wtf..., sem si mislil pred ogledom filma, nekega dne sem se dolgočasil in odšel pogledat ta film in moram reči da mi je ta čas hitro minil, zanimiv film ki pokaže Sandlerja kot umirojočega komika, in negovo propadanje, vse do dneva..., nadaljevanje si pa poglejte v kinu. skratka film katerega sem si ob prvotnem obutavljanju šel pogledat 2x,
LP

— LEPOTEC
23.9. 2009 ob 12:59

Na konc dec sploh ne umre :P

— Spoiler
23.9. 2009 ob 20:52

škoda 5 eur, se bolj splača počakat, da pride na tv....

— boško
24.9. 2009 ob 18:44

Krneki, neki hoče bit smešn pa sploh ni, škoda dnara, še bolj pomembno, škoda časa.

— M. Plešec
28.9. 2009 ob 15:56

Film sem si ogledal zato, ker rad gledam komedije in sem jih videl že zelo veliko, predvsem pa mi je všeč glavni igralec tega filma. Kljub vsemu sem tokrat nad filmom razočaran. Res je, da je kar nekaj prizorov, ki so smešni, a sama nit zgodbe je zelo zelo tanka. Za mojo oceno je film predolg, mnogo predolg. Žal moram napisati to, ampak film res ni vreden denarja, ki ga plačate, zatorej raje počakajte na kakšno boljšo komedijo, to pa si oglejte raje kje drugje.
Lp

— Kugla
28.9. 2009 ob 17:23

kr en film!

— lepi
5.10. 2009 ob 15:48

ta film je cel dooooooooooooooollllllllllllllllllllllgččččččččččaaaaaaaaaaaaaassss
tiste dobre fore k pa so, bi se jih lohka v polurni film stisnl, ne pa da zgubiš 5ur lajfa (vsaj tok se ti zdi da je film dolg)

— miška
5.10. 2009 ob 21:33

Predvsem se mi zdi, da je film čist drugačen, kot bi pričakovali glede na naslov in glavne igralce...
V bistvu so smešni sam delci filma, sicer pa gre za zelo globok film.

— Metka
8.10. 2009 ob 10:44

film je krneki. ker smo umirali od dolgčasa smo se sredi filma pobrali ven iz dvorane

— buba
10.10. 2009 ob 15:47

še enkrat jaz, ta film pač ni za (under 18), čeprav si tako mislimo glede na to da igrata Adam Sandler in Seth Rogen, katera sta ikoni komedije, ampak zgleda sta se odločila za pohod na drugo sceno, kar jima je uspelo:)

— LEPOTEC(še enkrat)
11.10. 2009 ob 10:19

Škoda denarja za tko dolg film....rajši pejte kej druzga gledat razn če hočte spat med filmom....=)

— kren
25.10. 2009 ob 12:51

Preprosto škoda elektrike! Raje počnite kaj bolj pametnega med tem dooolgim, predolgim časom, ki si ga je režiser vzel za zabavo gledalcev teh nekaj ur. Obup!

— janja
15.11. 2009 ob 15:11

Škoda denarja in časa za takšno brezvezno komedijo, ki btw ni smešna.

— Lea
24.8. 2010 ob 15:05

JA ZELO KUL

— TINA

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.