Kolosej
Film distribucije Continental Film

Količinski popust

komedija
Na sporedu od: 22.4.2004, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Frank B. Gilbreth Jr., Ernestine Gilbreth Carey, Craig Titley, Sam Harper, Joel Cohen, Alec Sokolow
Režija: Shawn Levy
V še eni družinski komediji izvrstni komik Steve Martin dokazuje, da med igralci za take vloge pravzaprav nima konkurence. Tokrat se znajde v vlogi očeta dvanajstih otrok, za katere mora poskrbeti v materini odsotnosti, hkrati pa na ne več tako mlada leta začeti kariero športnega trenerja.

V današnji Ameriki, v kateri ima povprečna družina 1,87 otroka, sta se Tom Baker (Steve Martin) in njegova žena (Bonnie Hunt) odločila, da je življenje boljše, če že ne cenejše, če odstopata od povprečja.

Bakerjevi živijo v mestecu v Illinoisu. Tom je trener srednješolske nogometne ekipe. V družinskem vsakdanu se enakovredno prepletata ljubezen in kaos... kaos, ko na primer žaba hišna ljubljenka pristane v jajcih za zajtrk.

Ko Tomu ponudijo sanjsko službo - postati trener moštva na veliki univerzi - se s Kate preselita kljub negodovanju 12 otrok. Hkrati Kate izve, da bodo izdali njene spomine. Njen agent jo odpelje v New York na promocijo, Tom pa se mora sam spopasti z vse bolj nezadovoljnim in neurejenim domačim ognjiščem kot tudi z zahtevno novo službo.

Doma vlada pravo peklensko vzdušje, Kate je na službeni poti, Tomova služba pa na kocki in Bakerjevi se nazadnje odločijo, da ne morejo imeti vsega, ampak da ljubijo tisto, kar imajo.

Po Levyjevih besedah je to, da je Steve Martin sprejel vlogo patriarha Toma Bakerja film povzdignilo na nov nivo. "Kadar imate Steva Martina, dobite nianse lika in komedije, ki presegajo tisto, kar je napisano v scenariju," pravi. "Steve oživi Toma Bakerja s fizičnim in verbalnim humorjem. Njegovo delo se začne, kjer se besede končajo."

"Samo sanjali smo, da bi dobili Steva Martina," dodaja producent Robert Simonds. "V Količinskem popustu je zabaven in čustven, takšen, kot je bil v nekaterih svojih klasičnih filmskih nastopih."

Martinu je všeč sveža perspektiva Količinskega popusta. "Scenarij se je družine lotil na nov način, ki ga dandanes v filmih ne vidimo prav pogosto."

Ko je Martin sprejel vlogo, so filmski ustvarjalcih začeli iskati igralko za vlogo supermame in žene Kate, katere kemija z možem je morala biti tako močna, da je proizvedla 12 otrok. Svojo Kate so našli v igralki in komičarki Bonnie Hunt.

Levy je začutil, da se bosta Martin in Huntova dobro ujela. "Ena od stvari, na katero sem pri tem filmu najbolj ponosen, je zasedba vlog," pravi Levy. "Ko smo dobili Steva in ga postavili ob Bonnie, smo vedeli, da bo njuna kemija osrednja točka filma."

Poleg njune kemije pred kamero sta Martin in Huntova prikazala, kako čarobna je lahko združitev različnih slogov. "Steve je vedno pripravljen in ve, kako kaj želi odigrati," pravi Simonds. "Bonnie ima bolj sproščen pristop. Zanimivo je bilo gledati njuno dinamiko in seveda smo z rezultati zadovoljni."

Huntova je odraščala v družini sedmih otrok, zato ji je bil všeč način, na katerega se Količinski popust loteva velikih družin. V vlogi Kate je videla priložnost, da se pokloni mamam po vsem svetu.

"Zdelo se mi je pomembno poudariti, da je Kate inteligentna ženska," pravi Huntova. "Zelo pomembno se mi je zdelo, da ne bo samo mami, kajti tako kot veliko mam je Kate kompleksna in tridimenzionalna. Zelo je zaljubljena v svojega moža in prepričana je, da sta svetu lahko kos. Veliko pa se dogaja tudi v Kateinem srcu in v umu, česar se morda njen mož in otroci niti ne zavedajo. Pa vendar je vedno tam pod površjem. V veselje mi je bilo igrati Kate in se poglobiti v to, kaj jo žene: ljubezen, potrpljenje in velikanski smisel za humor."

Njene komične sposobnosti so dale liku dodatno globino in popestrile že tako zelo komično vzdušje na snemanju. "Če si igralec v prizoru z Bonnie Hunt, moraš biti pazljiv," pravi Levy. "Steve Martin in ostala ekipa so spoznali, da nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo pri vsakem posnetku. Vendar smo bili vedno prepričani, da bo pritiskala na prave gumbe in skušala doseči več. Torej si se bodisi prepustil toku ali pa je bilo s tabo konec."

Za Bakerjeve otroke so si filmski ustvarjalci želeli mešanico novincev in priljubljenih, uveljavljenih igralcev. "Naš cilj je bil, da bi vsi skupaj delovali kot družina," pravi Simonds, "vendar naj bi imel vsak otrok svojo osebnost."

"Zelo rada sem delala s temi otroki," dodaja Bonnie Hunt. "Ko sem svoje delo videla skozi oči teh otrok - kako so uživali v igranju in kako zvedavi so - me je to spomnilo, kako srečna sem, ker se s tem preživljam. Lahko se pretvarjam in se spakujem."

Med igralci so se spletle tesne vezi in linija med liki in realnostjo se je včasih zabrisala. Nekateri igralci so ostali v svojem liku tudi, ko se kamere niso vrtele. "Bonnie je tako kot prava mamica skrbela za vse na snemanju in to je bilo res lepo," pravi Hilary Duff. "Ko so otroci imeli težave in se niso mogli osredotočiti, se je pogovorila z njimi. Z njimi je ravnala kot s svojimi otroki, vedno se je potrudila, da so se zabavali in jim pomagala, da je bilo delo opravljeno."

"Bili so trenutki, ko sem se smejala znotraj lika," pravi Huntova, "in enako bi se smejala, če bi šlo za mojega lastnega otroka, ker otroci res govorijo najbolj neverjetne stvari."

Med igralci se je spletla posebna družinska vez, kar se vidi tudi na platnu. "Kar zadeva družino kot celoto, je bila kompatibilnost del procesa dodeljevanja vlog," pravi Tom Welling. "To je družina, ki se ima lepo, kadar so vsi skupaj, in upam, da bo to videlo tudi občinstvo."

O igralcih

Igralec / komik / pisatelj / dramatik / producent Steve Martin (Tom) je eden najbolj vsestranskih umetnikov v današnji filmski industriji. Uspešen je tako kot pisatelj kot igralec v nekaterih najbolj priljubljenih filmih novejše zgodovine filma.

Trenutno pripravlja film Shopgirl, v katerem igrata tudi Claire Danes in Jason Schwartzman. Martin je napisal tudi scenarij in sicer po svoji knjižni uspešnici, noveli z istim naslovom.

Nazadnje smo ga videli ob Queen Latifah v uspešnici Frka v bajti ter v Looney Tunes: Spet v akciji.

Martin je vodil 73. in 75. podelitev oskarjev. Ko jih je vodil prvič, je bil prenos nominiran za sedem emmyjev, meddrugim tudi Martin za svoj nastop.

Rodil se je v Wacu v Texasu in odraščal v južni Kaliforniji. V poznih šestedesetih je postal televizijski scenarist in za svoje delo dobil emmyja za sodelovanje pri nadaljevanki The Smothers Brothers Comedy Hour. Ob koncu desetletja je z lastnim materialom nastopal po klubih in na televiziji. Velikokrat se je pojavil na The Tonight Show Starring Johnny Carson in bil nato voditelj večih oddaj, med drugim inovativne Saturday Night Live. Bil je koscenarist in glavni igralec štirih posebnih televizijskih oddaj. Med nastopanjem na koncertnih turnejah po državi je privabil občinstvo celo v številne velike dvorane, v katerih so bila samo stojišča. Grammyja je osvojil za komična albuma Let's Get Small ter A Wild and Crazy Guy, malo ploščo King Tut pa so prodali v zlati nakladi.

Martinov prvi filmski projekt je bil The Absent-Minded Waiter, kratki film, za katerega je napisal scenarij in v njem igral in je bil leta 1977 nominiran za oskarja. Leta 1979 je presedlal k celovečercem z The Jerk v režiji Carla Reinerja. Bil je koscenarist in glavni igralec filma. Leta 1981 je ob Bernadette Peters nastopil v Pennies from Heaven Herberta Rossa.

Bil je tudi koscenarist in glavni igralec Dead Men Don't Wear Plaid in The Man With Two Brains, oba v Reinerjevi režiji. Leta 1984 je dobil nagrado zveze newyorških kritikov in nacionalne zveze kritikov za nastop ob Lily Tomlin v All of Me, pri katerem je četrtič sodeloval s Carlom Reinerjem.

Leta 1987 je posnel Roxanne, sodobno priredbo legende o Cyranoju de Bergeracu. Za nastop je dobil nagrado losangeleške zveze kritikov in nagrado za najboljši scenarij scenarističnega sindikata Amerike. Martin je bil tudi izvršni producent filma. Leta 1988 je ob Michaelu Cainu nastopil v uspešni komediji Dirty Rotten Scoundrels, pri kateri je drugič sodeloval z režiserjem Frankom Ozom (po Little Shop of Horrors). Leta 1989 je z Mary Steenburgen in Dianne Wiest nastopil v Parenthood Rona Howarda.

Leta 1991 je bil scenarist, glavni igralec in soizvršni producent L.A. Story.

Istega leta se je pojavil v Grand Canyon Lawrenca Kasdana in ob Diane Keaton nastopil v uspešnici Father of the Bride. Leta 1992 je nastopil v komediji Housesitter ob Goldie Hawn.

Leta 1996 je ponovno ob Diane Keaton zaigral v uspešnem nadaljevanju Father of the Bride in bil nominiran za zlati globus. Leta 1997 je navdušil kritike z nastopom v The Spanish Prisoner Davida Mameta.

Martin je bil scenarist in glavni igralec komedije Bowfinger iz leta 1999, v kateri je nastopil tudi Eddie Murphy, režiral pa jo je Frank Oz.

Med Martinovimi filmi so še Planes, Trains and Automobiles, The Three Amigos, The Lonely Guy, Sgt. Bilko, Leap of Faith, My Blue Heaven, Novocaine.

Jeseni leta 1993 so v prestižnem chicaškem Steppenwolf Theatre Company premierno uprizorili Martinovo prvo izvirno igro, komedijo/dramo Picasso at the Lapin Agile. Igra je navdušila kritike in so jo uprizarjali še v Bostonu, Los Angelesu ter na Broadwayu. Še naprej jo uprizarjajo po vsem svetu. 4.aprila 2002 so premierno uprizorili The Underpants, temačno komedijo, ki jo je Martin priredil po igri Carla Sterneima iz leta 1911.

Po uspehu prve novele Shopgirl so Martinovo drugo novelo The Pleasure of My Company objavili pri Hyperionu. Napisal je tudi uspešno zbirko komičnih del Pure Drivel, njegove prispevke redno objavljata New Yorker in New York Times.

Bonnie Hunt (Kate) je osvojila svet filma, televizije in gledališča kot igralka, scenaristka in režiserka.

Odraščala je v enem od chicaških četrti modrih ovratnikov in v srednji šoli pomagala v bolnišnici, kasneje pa postala medicinska sestra v Severozahodni univerzitetni bolnišnici. Hkrati se je začela ukvarjati z igralsko kariero in nastopala v Second City. Na filmu je debitirala v Rain Manu Barryja Levinsona, ki mu je sledil Dave.

Leta 1996 je upodobila sestro Renée Zellweger v Jerryju Maguireju. Nastopila je še v filmih Jumanji, The Green Mile, Stolen Summer, Random Hearts, Only You ter obeh delih Beethovna.

Režirala je film Return To Me (leta 1999), za katerega je napisala scenarij z dolgoletnim sodelavcem Donom Lakeom. V njem so nastopili David Duchovny, Minnie Driver, Carroll O'Connor, Robert Loggia, David Alan Grier, Joely Richardson, Jim Belushi in Bonnie. Film je topla romantična komedija, ki nam prikaže, da nas v ljubezni vodi srce.

Posodila je tudi glas Rosie v A Bug's Life.

Redno se je pojavljala v televizijskih nadaljevankah Grand in Davis Rules. Leta 1993 je bila deležna pohval kot prva ženska, ki je bila scenaristka, producentka in glavna igralka svoje lastne nadaljevanke The Building, dogajanje katere se je vtrelo okrog skupine mladih ljudi v chicaški stolpnici. Bila je tudi scenaristka, producentka in glavna igralka nadaljevanke Bonnie.

Trenutno pripravlja drugo sezono Life With Bonnie, ki ji je leta 2003 prinesla nominacijo za zlati globus.

O režiserju

Shawn Levy je režiral filme Pravkar poročena, Big Fat Liar, The Famous Jett Jackson Movie (bil je tudi izvršni producent istoimenske nadaljevanke). Na televiziji se je podpisal še pod Do Over, Birds of Prey, So Weird, In A Heartbeat, The Secret World of Alex Mack.

Levy je obiskoval univerzo Yale in z odliko diplomiral pri dvajsetih. Magistriral je na USC Film School in režisersko kariero začel s kratkim filmom Broken Record.

Komentarji

31.10. 2004 ob 17:14

film je specialen...vreden ogleda! še posebi kr je tom welling tku luškan ;)

— nikitta
14.11. 2004 ob 10:30

to je najbol kr neki film ka sm jih kdaj gledala! bol slapšga filma nebi mogli nardit!! komedija pa taka. komi sm čakala d bo konc. pa še s šolo smo sli gledat.

— barby
14.1. 2005 ob 17:51

men je ta film ful kul no zlo je smešen in v drugem delu filma bo pa da jim oče umre men bo drugi del filma zlo žalosten za drugi del filma sem zvedela v kino vodiču dobro da ga imamo no ta družina ima kar 12 otrok!a veste kok je to velik!

— zvezdica
15.1. 2005 ob 22:57

Ta film lih zdej gledam...ni tko smešn ku sm misnla.;)

— Vanesa
5.8. 2005 ob 19:13

še en vreji film v katerem igra hillary duff!!!film je ful THE BEST!!! pa igralci tuji!!glejte ga!!*CmOkEc*_lav ya

— _URSHYKA_
19.7. 2006 ob 20:22

ta film količinski popust je cool!! jaz sem ga ze gledala. res je super!

— pohvala
19.7. 2006 ob 20:25

u temu filmu igra Steve Martin ki je THE BEST!"!!!

— res je cool
2.9. 2006 ob 15:55

ja hut film.nimas kj

— aAyda
2.9. 2006 ob 15:59

ei folk ta film ie res wredn ugleda.pa ne sam enka ma 50.ugledow.res sm se nasmeiala tko k ze douk ne.lollollollollollo l.

— aAydK
2.9. 2006 ob 16:02

hudo!

— aidk
1.7. 2009 ob 10:24

ta film je full cool in tut nadaljevanje je carsko tko da si ga je vredn ogledat

— gargamelček
10.2. 2010 ob 12:43

Dobr film najbolši od Steve Martina ja pa zihr frka v bajti ta je pa rest best ever!!!

— ancaaaa<3

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.